Analizele medicale, în pericol

Biochimiștii din sistemul de sănătate cer revizuirea proiectului de lege prin care analizele de laborator ar urma să fie efectuate de absolvenți de biologie/chimie, fără ca aceștia să aibă pregătire specială în acest domeniu. Cei care vor avea de suferit vor fi, evident, pacienții.

Potrivit proiectului de lege privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, la art. 746, alin. 2, „profesia de biochimist, biolog sau chimist se exercită de către persoanele posesoare ale unui titlu de calificare în biochimie, biologie şi chimie“.

„Nu orice absolvent de biologie și chimie are competența de a efectua analizele medicale. (…) Această competență este dată de diploma de licență în biologie/chimie și de absolvire a unui program de master în domeniul laboratorului medical. (…) Rolul nostru este acesta, de a menține la un nivel înalt competența celor care poartă responsabilitatea corectitudinii rezultatelor analizelor medicale. (…) Impactul este major aspra pacientului. Dacă elimini competența specialiștilor, rezultatul acela va fi sau nu va fi corect. Cine are interesul să elimine competența dintr-un proiect de lege, dacă noi, specialiștii, nu susținem acest lucru?“, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, Constanța Popa, președintele Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR).

Aceasta a explicat că Ministerul Sănătății nu a ținut cont de propunerile oferite de OBBCSSR și nici nu a purtat discuții cu membrii Ordinului.

„Am primit e-mail de la MS, cu solicitarea de a pune un punct de vedere și propuneri, am trimis punctul de vedere urgent, în care atrăgeam atenția asupra multor aspecte ale proiectului de lege, nimeni nu ne-a consultat când a fost făcut (n.r. – proiectul de lege), deşi trebuia să ne consulte. Am aşteptat să fim chemaţi, să discutăm să arătăm punctul nostru de vedere corect. Am trimis 12 adrese MS la diferite direcţii. Nimeni nu ne-a chemat să ne audă punctul de vedere“, a adăugat Constanța Popa.

Potrivit acesteia, peste 80% din diagnosticele medicale se pun pe baza analizelor de laborator.

De asemenea, și pacienții și-au exprimat îngrijorarea față de aceste schimbări legislative, precizând că bolnavii vor fi cei care vor suferi cel mai mult dacă aceste analize de laborator nu vor fi efectuate corespunzător.

„Nu suntem de acord cu aceste modificări care ar putea să ne marcheze viața definitiv. Suntem de acord cu profesioniștii, cu corpul profesional, care să rămână un filtru în acordarea acelor drepturi de practică și să nu fie orice absolvent de facultate, indiferent de specializare, în afară de cea medicală, să vină să efectueze analize medicale. (…) Medicul, știind că vine un chimist din chimie industrială și o să fim analizați industrial, cu siguranță se va gândi de două ori sau ne va pune să repetăm analizele într-un laborator unde nu sunt asemenea chimiști. Cu tot respectul pentru profesia lor, dar nu este binevenită aici, aici trebuie să lucreze profesioniști. Medicul se va gândi de două ori dacă ne recomandă tratamentul conform acelor analize“, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Are dreptate intr-un mod fundamental doamna din articolul de mai sus. Stiu si punctul de vedere al celor ce sustin deschiderea domeniilor supraspecializate catre marea masa a detinatorilor de diplome cu competente generaliste. In realitate, dorinta absolventilor de a avea un loc de munca intr-un domeniu de top este manipulata cu abilitate de patroni. Fie ei statul sau privatii. In mod logic, tehnologia, cu cat este mai avansata si mai dedicata stiintelor vietii, cu atat are mai mare nevoie de persoane cu competente sporite pentru a o utiliza. Patronatul (repet, oricare ar fi el) simte ca poate utiliza entuziasmul tinerilor absolventi si sentimentul responsabilitatii medicilor si biologilor experimentati pentru a realiza o specializare la locul de munca, cu costuri minime. Ori asta nu este normal. Nu poti lasa pe mana unor copii jucaria numita „laborator clinic” fara a risca sa produci tragedii ireparabile. Multi zic ca datele acelea tiparite pe buletinele de analize sunt rodul exclusiv al aparaturii. Putin stiu insa cum sunt influentate acestea de modul de recoltare sau depozitare. Si mai putin stiu sa observe si sa interpreteze erorile sistemului, neconcordantele sau corelatiile logice ce rezulta in urma acelui cearceaf de date. Nu-i poti trimite medicului din clinica aberatii sub semnatura ta fara a te compromite iremediabil. Ma mira (si nu prea…) eroare aceasta de logica din textul legislativ. Sper insa ca profesionistii sa aiba ultimul cuvant.

  2. 1) In ziua de azi, testele vin in kituri cu un protocol atasat pe care il poate citi si parcurge practic si un copil de 10 ani. Mai mult, testele de biochimie (transaminaze, creatina, uree etc) si unele de biologie celulara (platelets, wbc, rbc etc) sunt automatizate, interventia umana fiind minimizata. De altfel, rezultatele analizelor vin astazi si cu o coloana pe care masina printeaza valorile normale-adica mura-n gura medicilor.
    2) Este greu de crezut ca un absolvent de biologie sau chimie nu are capacitatea intelectuala necesara sa faca munca unui om pe care unii il numesc pe afara, tehnician. Ei invata in facultate multe dintre testele cerute de medici si mult peste. Biologii si biochimistii din laboratoarele medicale nu sunt cu nimic mai sus decat tinerii absolventi. Mai mult, biologii si biochimistii nu ofera diagnostice ci doar rezultate (in general, printate de catre analizor).
    3)Am cunoscut multi medici absolut incompetenti la chimie, biochimie, genetica si biologie celulara care conduceau laboratoare de analize medicale sau isi puneau parafa pe un buletin de analize. Numele de medic nu inseamna competenta- competenta se dovedeste la locul de munca.
    4) Daca tinerilor absolventi nu li se ofera oportunitatea sa aplice pentru un loc de munca, nu pot castiga experienta, si deci nu au nici o sansa in fata celor care au [sic] „master in domeniului laboratorului medical” si activeaza de cativa ani in laboratoare. Unde este meritocratia?

  3. Lupta împotriva concurentei este explicabila dar tolerarea ei este nejustificata ; precum întreaga societate românească ( și nu numai …) este și o mafie a laboratoarelor care își găsesc “ glas “ dezinteresat in presa !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.