Angajaţi din sănătate, protest în faţa Guvernului

Membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează luni în Piaţa Victoriei în faţa Guvernului, principala nemulţumire fiind legată de veniturile salariale.

Aceştia flutură steaguri albastre şi galbene, folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie „Cu inflaţia crescută, sănătatea e pe ducă!”, „Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat”, „Doar împreună vom reuşi”.

„Este un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş spre cele două ministere – Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii – şi apoi un miting în faţa Parlamentului în Piaţa Constituţiei. Este un miting stabilit în urmă cu mai bine de o lună. Noi ne continuăm programul de proteste, pentru că ceea ce Guvernul a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, acea ordonanţă de urgenţă care prevede anumite majorări în sistemul sanitar, nu corespunde aşteptărilor salariaţilor din sănătate. Şi anume, este o ordonanţă de urgenţă care aduce o majorare doar pe zona salariilor de bază. Această majorare se traduce într-o creştere efectivă în buzunarul salariatului în medie cu 13,9%, nu reprezintă o creştere de 20%.

Pentru că ea este aplicabilă doar salariilor de bază şi nu şi celorlalte componente ale salariului şi anume sporurilor, zile nelucrătoare, pentru condiţii de muncă, pentru ture şi aşa mai departe. Guvernul ce a făcut de fapt? A acordat o creştere pentru 65% din venitul salarial, nu pentru sută la sută”, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică.

Potrivit acestuia, modalitatea în care este transpusă creşterea salarială „se îndepărtează” de Legea salarizării 153 pe 2017 şi de viitoarea lege a salarizării aplicabilă în sistemul de sănătate negociată cu Ministerul Sănătăţii.

„Suplimentar, modalitatea în care a fost transpusă această creştere se depărtează inclusiv de actuala legislaţie, respectiv de Legea salarizării 153 pe 2017 şi de viitoarea lege negociată cu Ministerul Sănătăţii a salarizării aplicabilă sistemului sanitar. În loc să reaşeze echitabil salariile în sănătate şi în loc să existe o remuneraţie corectă a acestor componente, respectiv a sporurilor, în realitate prin această ordonanţă de urgenţă ne îndepărtăm de aceste deziderat suplimentar, ea nu reprezintă în fapt o creştere de putere de cumpărare efectivă, pentru că inflaţia cumulată din ianuarie 2022 cu cea estimată până în iunie 2024 se situează undeva în jurul a 28 de procente. Cum spuneam, 14% nu reprezintă nici pe departe măcar acoperirea acestui nivel al inflaţiei”, a explicat Predică.

El a spus că la finalul săptămânii liderii sindicatelor componente ale federaţiei vor decide cu privire la declanşarea grevei.

Gabriel Predică a afirmat că Federaţia Solidaritatea Sanitară a comunicat vineri Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei.

„La finele acestei săptămâni liderii sindicatelor se vor întâlni şi vor decide cu privire la declanşarea propriu zisă a grevei. Vineri noi am comunicat Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei în sistemul de sănătate, după cum este cunoscut sistemul de sănătate este unul cu anumite restricţii vizavi de declanşarea grevei şi este necesar evident un protocol, un acord baza căruia se desfăşoară o grevă. Cum se asigură acea treime obligatorie, modalitatea de asigurare a urgenţelor şi aşa mai departe”, a declarat Gabriel Predică.

„Marşul solidarităţii” a început cu un miting în faţa Guvernului, iar apoi protestatarii se vor deplasa spre Piaţa Revoluţiei, spre Ministerele Muncii şi Sănătăţii, unde vor avea loc alte mitinguri. Protestul se va încheia cu un miting în faţa Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. S-au terminat banutii, eroilor?😄 Mai aveti putintica rabdare ca are grije de voi WEF, ca sunteti executanti docili, si pune de o noua epidemie.

  2. „Această majorare se traduce într-o creştere efectivă în buzunarul salariatului în medie cu 13,9%”
    Atata au primit si pensionarii si trebuie sa fie multumiti.

    „infaltia din ianuarie 2022 cu cea estimată până în iunie 2024 se situează undeva în jurul a 28 de procente. Cum spuneam, 14% nu reprezintă nici pe departe măcar acoperirea acestui nivel al inflaţiei”, a explicat Predică.”
    Atunci mariti si pensiile cu 28% MINIM. Pensii care oricum nu se compara cu salariile astora. Dar preturile in schimb sunt aceleasi…

  3. Operația reușită, pacientul mort! Până nu se plătește medicii de la stat degeaba în funcție de numărul serviciilor din calitatea serviciilor medicale oferite pacienților, hoții cu 20.000 de ron/ luna de la stat si 20.000 de Ron/ luna de la cabinetul privat, nu ne facem bine!

  4. In 2019, dupa ce s-a stabilit prin legea 153/2017 ca personalul din sanatate sa aiba veniturile stabilite in grila din 2022, avea un venit de 4300 de lei cu tot cu tichete de vacanta. Eu aveam venit 2700 de lei. In 2023 decembrie asistenta avea tot 4300 de lei, eu aveam 5500 de lei, asta in principal a majorarilor necesare in urma inflatiei. Cu mai putin nu prea poti sa traiesi minim decent, nu decent. Voi vreti sa mergeti in spital si sa aveti o asistenta care sa aiba grija de dumneavoastra dar sa aibe salar cat al unui muncitor in constructii? Nu zic ca sunt unii meseriasi care ridica 7-8000 de lei pe luna. Nu avea nimeni nevoie de majorare daca nu se juca Guvernul cu piata de energie care a destabilizat intreaga economie si preturile de producere si consum. La ce preturi avem, in Romania sa traiesti decent, salariul minim ar trebui sa inceapa de la 4000 de lei net, mai putin este inacceptabil, cum mai zic unii specialisti „nu este compatibil cu viata”. Pentru o asistenta salariul normal ar fi de minim 5500 de lei si in functie de dificulatea postului ar fi normal sa ajunga la 7500-8000 de lei cum e intr-un UPU.

  5. @Andrei spune: „salariul minim ar trebui sa inceapa de la 4000 de lei net, mai putin este inacceptabil, cum mai zic unii specialisti „nu este compatibil cu viata”.
    Te asigur ca se poate. 4 milioane de romani traiesc din mai putin. Vreo 2 milioane din 2000 lei. Ma refer la pensionari. La aia care au lucrat si contribuit 40 de ani.
    Sau aia nu sunt oameni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.