Anisie: „Începe şcoala pe 14 septembrie”

Şcolile din România au la dispoziţie trei zile pentru a prezenta modul în care încep cursurile pe 14 septembrie. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că decizia care aparține unităților de învățământ trebuie să fie comunicat părinților până joi.

Decizia va fi luată în funcție de media de infectări la mia de locuitori din zona în care se află școala.

Luni, direcțiile de Sănătate Publică din toată țara anunță care este situaţia epidemiologică a fiecărei localităţi urmând ca în termen de trei zile, şcolile să emită scenariul adoptat pentru începerea noului an şcolar.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, duminică seară, că scoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. Anisie a precizat că inspectorii scolari sunt optimişti că în 80% din şcoli elevii să se întoarcă în clase.

„Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi mâine aşteptăm de la DSP rapoartele privind situaţia epidemiologică pe fiecare localitate şi urmează ca fiecare unitate de învăţământ să aleagă scenariul în funcţie de situaţia epidemiologică. Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Mâine aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a afimat ministrul Educaţiei la Antena 3.

Varianta revenirii în clase de la 1 octombrie, şi efectuarea cursurilor online timp de două săptămâni de pe 14 septembrie, anunţată de Orban, a fost abandonată. Premierul a menţionat că nu s-a luat o decizie în acest sens, rămânând în vigoare, deocamdată, deciziile luate până acum.

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde 
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a afirmat Anisie.

Scenariul galben 
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie. 

Scenariul roşu 
Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. De cerut şi ajutorul IT-iştilor pentru şcoala online. Biblioteca Digitală a Bucureştilor ar fi atunci sprijinită să meargă mereu, ca Gallica a Franţei, nu să le dea liceenilor şi profesorilor cu tablete mesajul : System is overloaded. You may have hit a peak time, so please try again later.

  2. Păi da. Ne-am pricopsit.. Oare numai școala incepe, sau incepe și sfârșitul romaniei …Un tăntălău ticălos care nu știe nici cât e ceasul, care nu vede cum nu mai are medici de familie, dar conduce un sistem, evident falimentar,. ca de altfel și țara,. plus o altă ”competentă”, care nu pricepe pericolul,. și nu pricepe că in astfel de condiții școală nu poți face.. principalul pentru ei este forma fără fond. Cum să mai vrei astfel de mizerabili,.. Mai degrabă pe János bácsi gospodar, fără ajutiare UE, care din instinct știe cât e ceasul și ce urmează..,

  3. inceperea scolii a ajuns cel mai important lucru din Romania , toate problemele noastre se rezuma la inchiderea si deschiderea lor , in rest totul este perfect ….dar nu am auzit ce facem cu Raceala /Gripa si Covidul care dupa simtome par sa fie la fel ce facem cum un copil care va lua gripa ? care va fi procedura ? ne ducem la doctor si doctorul de familie stie sa spuna ca este Gripa Sezoniera ?

  4. Daca școală va începe la data de 14.09.2020 , eu o sa ma prezint in audiență la Ciomu sa-mi taie penisul ca să-l dau la găștile lui Boc, cele pierdute acum vreo 35 de anos când era copil și pe prund se juca cu penisul in țărână! Huuo leproșilor liberali care după 9 luni de guvernare nu știți câți români se caca in fundul curții!

  5. „Decizia va fi luată în funcție de media de infectări la mia de locuitori din zona în care se află școala” Bravo tanti, esti desteapta ca oaia (eventual turcana) pe caldura ! Adica in scoala dintr-un oras, ca sa dau un exemplu, care are za zicem 2 cazuri pozitive la mia de locuitori sint bineveniti toti elevii din comune de la 30-40 de km (cum se intimpla de multe ori in preajma oraselor !), unde exista si pina la 20 la mie ! … Eu unul prefer sa am copilul timpit (poate ajunge si in guvern asa, ar avea sanse !), ramas in urma cu un an la scoala, decit bolnav !

  6. Domnule „liberalu”, cu regret va anunt ca dr. Ciomu s-a reprofilat pe neurochirurgie, in mimentul de fata e extrem de aglomerat cu operatiile de lobotomie executate pe foarte multi din „politicienii” romani (printre care si colegii dvs liberali). Agenda e plina, programari nu se mai fac decit din 2022 incolo, iar la usa cabinetului sta ma coada jumate din parlament ! Cica acum, ca a trecut vara, tatuajele nu se mai cauta, sint la moda lobotomiile !

  7. Scoala va incepe ca in filmul cu Stan si Bran cand au plecat in vacanta cu masina. Groapa este aproape stai sa pornesca scoala adica masina.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.