După 30 de ani de „reforme”, plătim cea mai scumpă electricitate din regiune

Una dintre cele mai dezolante imagini ale înapoierii României este cea dată de locomotivele Diesel, care defilează sfidătoare pe sub catenara de alimentare cu electricitate. Adică te chinui zeci de ani să construiești căi ferate electrificate și tu mergi, ca primitivul, cu locomotivă Diesel pe sub rețeaua de alimentare? Cam câtă minte îți trebuie pentru asta? Și în vremea asta umplem ecranele televizoarelor cu ode adresate ecologiei și energiei electrice, „prietenoasă” cu mediul.

Nu a existat niciun guvern din ultimii 30 de ani care să nu anunțe o „reformă” majoră sau structurală în energie; s-au comasat foste intreprinderi socialiste, s-au „integrat”, apoi s-au „divizat”, s-au schimbat mii de directori, de miniștri și de administratori și iată rezultatul: din întreaga regiune a fostei Europe de Est plătim cea mai scumpă electricitate.

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics#Electricity_prices_for_household_consumers

Avem a 19-a cea mai scumpă energie electrică din Uniunea Europeană plătită de populație. Mai puțin decât noi plătesc bulgarii, ungurii, croații și polonezii. Adică toți competitorii noștri. Bulgarii plătesc 0,0958 euro/kwh, croații 0,1324 euro/kwh, ungurii 0,1097 euro/kwh, polonezii 0,1376 euro/kwh, iar noi ajungem la 0,1421 euro/kwh.

Și asta nu-i nimic: industria plătește pentru electricitate al 14-lea cel mai mare preț:

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics#Electricity_prices_for_household_consumers

Companiile românești plătesc fiecare kwh consumat cu 0,1206 euro, cele poloneze plătesc 0,1018 euro pentru același kwh, cele maghiare 0,1188 euro, cele croate 0,1192 euro, cele cehești 0,0948 euro, iar cele bulgărești 0,1042 euro. Cum mai putem oare să fie producătorii români competitivi cu asemenea prețuri la energie? Ba chiar, citind datele Eurostat, se poate lesne observa că firmele românești plătesc o lectricitate mai scumpă decât în Franța, Olanda , sau chiar decât în țările nordice.

O fi vreo problemă trecătoare? Ți-ai găsit! În ultimul semestru pentru care Eurostat ne dă date, semestrul II din 2019, România este campioană europeană la creșterea prețului la energie electrică pentru industrie:

Și are a patra cea mai mare creștere de prețuri la electricitatea pentru populație:

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics#Electricity_prices_for_household_consumers

Cam aici ne-a adus „reforma” în formă continuată dezvoltată cu profesionalism și patriotism de către iubiții noștri conducători.

Avem, în energie , o deteriorare majoră și pe toate fronturile. În anul 2018, exporturile de electricitate al țării au fost de 5,4 TWh, la o producție de 60,7 TWh, iar importurile au fost de 2,8 TWh. Situația s-a deteriorat în 2019: exporturile s-au redus până la 4 TWh, importurile aproape s-au dublat, până la 5,5 TWh, iar producția a scăzut până la 56 TWh. (sursa: https://www.economica.net/importurile-de-energie-electrica-ale-romaniei-s-au-dublat-in-2019-produc-ia-a-scazut-accentuat_179900.html ). Am devenit un importator net de energie electrică.

Ce au bulgarii, ungurii sau polonezii și noi n-avem? De ce o țară cu resurse impresionante (la gaz, locul II din UE, la țiței, locul III din UE și la cărbune locul V din UE) are prețuri atât de mari la electricitate?

Electricitatea este o marfă scumpă pentru români pentru că este insuficientă, noi fiind abia al 13-lea producător din Uniune, deși suntem a 10-a economie și avem a șasea cea mai mare populație. Dacă anul trecut țara noastră a produs 60Twh, polonezii (cu o țara dublă ca populație) au produs 164 Twh, cehii (o țară de două ori mai mică) au produs 87Twh, olandezii 120Twh, iar belgienii 94Twh, de exemplu. Sursa: https://yearbook.enerdata.net/electricity/world-electricity-production-statistics.html

Problema majoră a sistemului energetic românesc este imposibilitatea de asigura cu electricitate o putere consumată, la un moment dat, mai mare de 9 000 Mw, simultan cu o capacitate de import limitată, ca putere, la 2000 Mw.

Pe hârtie, însă, stăm excepțional: avem capacități de producție care pot asigura o putere de 22 000 MW. În fapt, cam două treimi din acestă putere instalată se află în centrale demult nefincționale.

Din cei 60 Twh produși anul trecut , aproape 23 s-au produs în centrale termoelectrice (pe cărbune și gaze), încă 17Twh s-au produs în hidrocentrale, peste 11Twh i-a livrat centrala atomică de la Cernavodă și aproape 9 Twh sunt produși de parcurile eoliene.

În primele șase luni ale anului, producția de energie pe bază de cărbune și-a pierdut întâietatea în balanța energetică, marcând definitiv decizia politică clară de a închide capacitățile de producție din bazinul Olteniei:

Sursa: https://www.economica.net/turbinele-eoliene-au-produs-mai-multa-electricitate-decat-toate-centralele-pe-carbune-la-un-loc-in-primele-ase-luni-in-romania-vineri-seara_189523.html

Practic, parcurile eoliene au produs mai multă energie decât toate centralele pe cărbuni. Iar producția la jumătatea anului, în 2020, abia sare de 26 Twh, indicând că vom avea un an cu un minim istoric absolut al energiei electrice produse în țară.

Așadar, România a decis să renunțe total la electricitatea produsă din cărbune și să îngroape definitiv în pământ a cincea rezervă de cărbune din Uniunea Europeană. În vreme ce acum doi ani, polonezii au inaugurat o centrală pe cărbune cu putere instalată de 1000 Mw.

Cel mai mare producător român, Hidroelectrica, poate suporta o putere maximă instantanee de vreo 3500 Mw, dar ca medie nu depășește 2500 Mw. Nuclearelectrica are două reactoare funcționale , în total 1400 Mw, centralele pe cărbune nu pot asigura mai mult de 1600 Mw, iar cele două centrale pe gaz (Iernut și Brazi, ale Romgaz și OMV) sunt limitate la 1200 MW. Parcurile eoliene au o putere instalată gigantică, de vreo 5000 Mw, dar, maximul de putere care se poate atinge când ne dă Dumnezeu vânt, e cam de 2000Mw. Practic, atunci când Dumnezeu nu suflă un vânt prea puternic, putem importa energie cu o putere aflată la limita capacității de transfer (2 000Mw). Sursa: https://energy-center.ro/piata-energiei-din-romania/cata-energie-electrica-poate-produce-romania-in-2020-la-modul-real/

Și vorbim, dragii mei, de o Românie dezindustrializată, care nu mai consumă mai mult de 40% din cât consuma în 1990!

Cum s-a degradat totul atât de repede? Simplu, nimeni nu a mai investit în producția de energie electrică, cu excepția (notabilă, altminteri) a OMV, care a ridicat o centrală nouă, de 800Mw putere instalată, la Brazi, lângă Ploiești. Și s-au dat în folosință cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. În rest, s-au stins încet centralele pe cărbune și nu s-a pus nimic în loc. Ba, mai mult, reforma ciudată a guvernelor a închis posibilitatea de investiții private noi în energie, prin anularea posibilității legale de a avea contracte bilaterale pe termen lung. Adică niciun privat nu mai poate lua bani de la bancă să facă vreo centrală, pentru că nu poate proba că vinde o parte importantă a energiei produse (contractele PPA- power purchase agreement). Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă nu se vor mai face, statul nostru descalificând compania chinezească deținătoare a firmei canadiene CANDU (posesoarea tehnologiei celor două reactoare existente), Hidroelectrica nu s-a mai listat la bursă pentru a trage bani de dezvoltare, Romgaz-ul a ratat să construiască o centrală nouă la Iernut…

Rețeta sigură a dezastrului energetic s-a întregit : am renunțat la rezervele de cărbune, nu construim centrale noi pe gaze, ingnorăm zăcămintele din Marea Neagră, am renunțat și la proiectul celor două noi reactoare de la Cernavodă și am blocat listarea la bursă a Hidroelectrica. Normal că dacă nu produci suficientă electricitate, aceasta a ajuns să fie o marfă scumpă, prea scumpă pentru o țară sărăcită. Mai are, oare, cineva timp să se mai gândească și la uriașa problemă din sistemul energetic, printre atâtea alegeri ?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

27 de Comentarii

  1. Nea Peiule dupa Revolutie fostii securisti de prin ministerul energiei au cumparat pe nimic actiuni la firmele energetice si au capysat si capushat pana nu mai au ce capusha.
    Aici e problema cine aduna hotzii…sau sa-i impuste in binele Romaniei.

  2. Stati linistiti la locurile voastre! Ce, Romania mai are cale ferata? Sa te fereasca Dumnezeu sa pleci la drum cu „sageata albastra” electrica 100%! Nu stii cand decoleaza si nici atat cand aterizeaza. Se mai opreste intre statii, se mai rupe o crenguta si se astupa vreo gaurica intr-un tub si cu multe cruci facute ajungi la destinatie si te juri ca nu o sa mai mergi niciodata pe calea ferata. Noi vorbim de locomotive pe motorina? Foarte bune, mai fiabile decat cele electrice. Mai nou, liberalii vor sa vanda si ce a mai ramas din calea ferata fara prezoane. Acum daca tot ni s-au intors valorile in tara, liberalii sunt constienti ca daca nu vand ei calea ferata cat mai repede, aceasta va fi vanduta de diasporenii pozitivi la fier vechi. Nu ca liberalii nu ar vide-o tot la fier vechi!

  3. Hai sa ne amintim din trecutul glorios imbibat de minciuni politic, da?
    1. Prin 2004-2005 au aprobat o lege prin care toate societatile sunt obligate sa coboare cablurile de pe stalpi si sa le bage pe sub pamant! Ne-au costat pe fiecare familie cam 50-100 lei in acea perioada, nu s-a facut nicio modificare si nici banii returnati familiilor!
    2. Au bagat parcuri eoliene pe motiv ca va scadea pretul! Ce sa vezi, si pretul creste ca ciupercile dupa ploaie si eolienele s-au inmultit!
    3. Certificatele verzi si ce se mai „fura” de la cetatean, ia vedeti voi primele facturi de anul asta si vetu constata ca ne-au incasat cu certificate verzi de pe anul 2019, desi s-au platit prin facturile trimise/primite in 2019!
    4. Imi amintesc ca era o discutie pentru ordonanta sau lege care interzicea „consumul estimativ”! Ce sa vezi, facturi doar cu estimari din creion, precum cei de la INSP cu activitatile lor, care te lasa fara bani de mancare si tratament 4-5 luni din 6, deoarece, angajatul citeste contorul doar odata la 6 luni si nu citeste nici el bine!

  4. traiasca Bombonel si Dan Ioan Popescu. Siii, am auzit ca traiesc bineee!
    Prostimea in schimb, plateste!

  5. daca securimea anti-romaneasca aka „baietii dashtaptzi” capusheaza Romania de la lovilutie cam ce credeti ca se poate intampla. uitati-va la „noile contracte” cu „firme de energie” care. de cand cu „liberalizarea”, au dublat pretul la consumul casnic, da? de unde sa platim asemenea sume? cine platea inainte 400 de lei pe luna, la un consum de iarna, acum va plati 800 lei / luna. de unde fratilor? de unde „escilor”?? ahhh interlopii probabil fura lemn la greu si fac focul la semineu impreuna cu „escii” Romaniei. Noi, plebea, ne vom fragezi exact ca pe vremea impushcatului. oAMENII SUNT DATI AFARA DE LA MUNCA, PRETURILE CRESC PE ZI CE TRECE ! OPRITI MACELUL POPORULUI ROMAN TICALOSI NENOROCITI CE SUNTETI, TRADATORI ORDINARI! ROMANIA TREZESTE-TE!

  6. HIDROCENTRALELE PRODUC CURENT ELECTRIC PE GRATIS exploatand caderea libera a apei data de DUMNEZEU unui neam condus de ticalosi.
    CONSUMUL CASNIC DE CURENT LA NIVELUL TARII ESTE MAI MIC DECAT PRODUCTIA HIDROCENTRALELOR, de aceea romanii sunt idreptatiti sa primeasca in mod gratuit curent electric pentru consumul casnic asa cum se intampla si in alte tari NORMALE ale lumii inclusiv acolo unde se ofera o cota de benzina gratuit.
    PRODUCTIA DE CURENT OBTINUTA DIN HIDROCENTRALE IN MOD GRATUIT ESTE VANDUTA LA SUPRAPRET IN TARA SI AFARA DE CATRE MAFIOTII CARE AU CAPTURAT ROMANIA.
    CEI DOI MARI KKTI TICALOSI DE HIDRITEHNICIENI ION ILIESC SI PETRE ROMAN AU PRIMIT PROPUNEREA SI AU PROPMIS CA VOR REZOLVA ACEAST CONSUM CASNIC dar dupa cum vedeti ca toti politrucii narozi si-au batut joc de poporul roman.

  7. Legate de cresterea costurilor la combustibili, energie electrica si multe altele cheltuieli ani de zile au existat proteste in tarile invecinate si mai putin invecinate. Bulgarii se strang se protesteze ca s-a scumit curentul, romanii se strang la concertele lui Vijelie, Jador, Minune etc arata ca le convine pasa de manele nu de scumpiri. Sa tot creasca, sa creasca de sute de ori, moarte lenta pe schilaieli manelistice.

  8. Asta-i politica guvernantilor nostrii , sa distrugi ce ai , fara ca mai intai, sa te gandesti ce pui in loc ! Si uite asa am eliminat termocentrale pe carbuni fara ca sa inlocuim carbunii cu gaze , sau sa construim in loc ceva hidrocentrale , fara sa terminam cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda , lasate mostenire de comunisti , acum 30 de ani spre finalizare . Astfel ,Romania, din exportator de energie electrica , pe vremea cand avea si industrie puternica , a ajuns acum importator , acum cand are o industrie , doar, decorativa ! Cumplit isi bat unii joc de bietul popor roman ! Si stiti de ce ? Pentru ca nu raspunde nimeni pentru jefuirea si distrugerea tarii !

  9. Naivii de noi, am crezut că după Niculae va veni Mantuirea!!Arsenie B.,sfântul, ne-a prezis ca va fi și mai rău, adică, aproape vom pieri…

  10. LEPRELE ,LICHELELE ,SI TOTI NEAVENITII =NISPRAVITII DIN ROMANIA dupa 90 au fugit in asa zisa politica ,gasti ,clanuri,structuri mafiote ,tradatori de neam si tara uniti in gandul de a se imbogati ,a se capatui peste noapte au anulat legi ,au destabilizat orce structura a statului,si-au infiltrat cozile de topor in justitie,politie,in primarii,prefecturi,ministere,curti de justitie sau de conturi,in vami in armata ,in BNR,in parlament .
    In cazul de fata ANRE structura care este conceputa a reglementa TOTUL in materie de energie a MASLUIT DOCUMENTE CAPITALE IN MATERIE DE ENERGIE .Bascalia cu eolienele!!,recuperarea accelerata a amortizarilor ,pretul la care se preia energia eoliana n-a constituit niciodata pentru CSAT sau DNA o prioritate.Baietii destepti sub aripa lui Nastase,DIP,Basescu,Boc,Ponta etc au facut gauri in economie,in bugetul tarii cat sa faci inca o hidrocentrala pe dunare sau sa termini 4 grupuri la Cernavoda !!.
    ENERGIA ESTE INDICATORUL GLOBAL AL ECONOMIEI UNEI TARI !!,produceam 13500 MWh inainte de 89 si azi abia atingem la varf 5500MWh poate 6000MWh !! doar 40-45 % !!,si asta ar trebui s-o vada orce IDIOT INTRAT IN POLITICA .
    Tara nu-i condusa ,tara este STOARSA DE ORCE RESURSE de la resursele minerale pana la resursele umane totul se vinde in nestire,intr-o nebunie fara limite.
    Romanul amarat CAPTIV la sistemul: energetic ,la gaze,la apa, la canalizare,la gunoi a fost aruncat in GHIARELE unor PROFITORI NESIMTITI ,OBRAZNICI,iar protectia consumatorului isi ia uiumul.Organismele statului sunt vandute ,corupte,obediente.Incompetenta ,iresponsabilitatea ,prostia ,coruptia si-au spus cuvantul in cei 30 de ani bataie de joc .

  11. Cauzele dezastrului:
    1.in anii 1990-2000 RENEL/CONEL era in primele 10 comnpanii europene in energie in Europa cu cca 20.000 MW putere instalata in nuclear,termo si hidro,azi nu mai exista!EDF,ENEL,CEZ sunt societati de stat puternice,noi nu am avut voie!
    2.Dupa’reforma „din anul 2000 au aparut companiile de producere strict pe combustibil(Nuclearelectrica,Termoenegetica si Hidroenergetica) si „concurenta „pe bursa energetica se face intre combustibili,nicaieri in lumea asta nu exista prostia asta,concurenta a pretului intre hidro (regenerabila) si combustibili fosili sau nuclear)
    Plus ca distributia a fost privatizata cu CEZ si ENEL doua societati de stat in tarile respective!E curioasa politica WB si FMI: daca o companii de stat cumpara o companie de stat din alta tara ,e considerata „privatizare”:)))
    3.S-a incercat prin 2009 o recreere a 2 -3 companii puternice pe mixt energetic,s-au opus sindicatele si escroci din sector!
    4.Prin liberalizarea pretului energhiei electric,toti escrocii aflati in companiile de trade in energie au capusat sistemul au castigat/furat 15-20 miliarde euro din banii romanilor,siliti sa plateasca un pret astronomic pe kWh raportat la puterea de cumparare!Costul energiei electrice este si un factor de competitivitate in sectorul industrial si agricol(irigatii)
    5.Toate strategiile in energie ale Min Economiei/Energiei sunt papetarie fara valoare aruncata pe piata poolimii votante,nici un proiect major nu mai poate fi realizat in Romania,se opune Fondul Proprietatea
    6.Avem un potential hidro egal cu al Elvetiei(cca 40TWh/anual) dar in timp ce Elvetia produce 36TWh/anual pe hidro deci 90% potential amenajat) Romania se taraste cu 15-17 TWh anual, adica 45% din potential,cca 6400 MW instalati din 14.000 MW posibili tehnic si economic ; practic sectorul hidro a ramas acolo unde l-a lasat Ceausescu in 1989!

    Domnul Peia are dreptate 100%,in plus va spun ca in tara asta NIMIC nu se poate face

  12. ”Diasporenii” au dus Ro. la ”fiare vechi” că tot ei cumpără si vând..nu au ei statut special, iubit de unii”liberali” de mai sus?Petrică a zis din start că e fiare vechi si tot el e la tv.mare guru( azi liberal) ,deși…traseist după cum s-au dat fiarele

  13. Caile ferate se degradeaza de 30 de ani si tot de 30 de ani sunt de mari si contintua sa creasca preturile la biletele de tren. Pe aceiasi infrastructura cu aceleasi limitari merg si trenurile private aceleasi limitari de viteza ca CFR-ul de stat.

    Electricitatea trece prin 10 firme de baieti destepti cine are pile, da spagi primeste cea mai ieftina si cea mai mare ‘cantitate’ de electricitate. Pentru stat ar fi, de fapt chiar este, sa vada in buzunarele cui se duc banii si beneficiarii energiei electrice ieftine. Dar la stat se impute treaba odata la DNA si alta data la cine reglementeaza si controleaza trazctionarea energiei.
    Dupa electricitate, mai sunt si importante resurse gaze si petrol, guvernele cam toate s-au uitat sa scape de el. Cica serviciile secrete vegheaza la respectarea interesului nationale. Dar se pare ca toti de la politruci, oameni de afaceri pana aia la secret la la securisti sunt mana in mana si sunt niste castiguri banoase uriase, ei se pricep cel mai bine la furat. Iohannis si CSAT evident nu stiu nimic. Opozitia cu tot cu bombonel, catel cu purcel. au fost cumparati de putere si puterea cumparata de baietii destepti nu numai aia din energie.

  14. Penibilitate, ați consumat aerul și mâncarea degeaba, sau pardon nu chiar degeaba, doar pentru a va pune bine atât pe voi cât și pe odraslele și neamurile voastre, dar, pentru că există un dar, Dnzeu nu doarme, viața o să vă învețe multe, este o chestie doar de timp…

  15. Acuma-i vax!
    Stati sa vedeti ce va urma de acum incolo cu liberalizarea totala a pietei de energie.

  16. Păi ce, Ai mai făcut vre-o hidrocentrală, doar ape nu ai, devreme ce nici păduri nu mai ai,.Ai construit vre-o centrală nucleară ?? Doar și acolo ai nevoie de apă,. iar oltenia e deșert.. Ai făcut centrale eoliene, Mdda, Câte, și cât produc pentru a reduce costul din facturi. Dimpotrivă, ridică costurile din facturi.. Deci evident intr-o țară dehaiduci și patrioți de conjunctură, ai prețurile cele mai mari..

  17. Lumea este condusa de cei mai egoisti si mai hrapareti indivizi, adica EGOCRATIA. Tari ca Romania, nu aveau cum sa se opuna Egocratiei mondiale. Scopul, tinta tuturor maidanelor, revolutiilor colorate si necolorate a fost acapararea (privatizarea ) resurselor de existena sub masca democratiei, de fapt un fel de „cruciade” democratice. Este mai morala proprietatea privata,fata de proprietatea comuna(publica)??? In cazul Romaniei este pacat de sacrificiul facut de ingineri, directori, muncitori, incepand cu cei care au construit in anii 1950 Hidrocentrala de la Bicaz si care pe baza experientei dobandite aici au construit in continuare si celelalte Hidrocentrale. Este revoltator ca acestor constructori acum nu le ajunge pensia primita in lei, pentru a achita facturile de energie electrica, calculate in euro.

  18. Lumea este condusa de cei mai egoisti si mai hrapareti indivizi, adica EGOCRATIA. Tari ca Romania, nu aveau cum sa se opuna Egocratiei mondiale. Scopul, tinta tuturor maidanelor, revolutiilor colorate si necolorate a fost acapararea (privatizarea ) resurselor de existenta sub masca democratiei, de fapt un fel de „cruciade” democratice. Este mai morala proprietatea privata,fata de proprietatea comuna(publica)??? In cazul Romaniei este pacat de sacrificiul facut de ingineri, directori, muncitori, incepand cu cei care au construit in anii 1950 Hidrocentrala de la Bicaz si care pe baza experientei dobandite aici au construit in continuare si celelalte Hidrocentrale. Este revoltator ca acestor constructori acum nu le ajunge pensia primita in lei, pentru a achita facturile de energie electrica, calculate in euro.

  19. Pe Planeta Romanica exista unii care se cred extrem de destepti ca ei sunt de dreapta si „anticorupti”, in realitate ei sunt pe invers, exact opusul 🙂 🙂 🙂 De la atata anticoruptie aici o sa fie o colonie mai rau ca in Africa plina de tot felul de bogatii, vin baietii destepti exploateaza materia prima, africanii raman cu nimic praful de pe toba. Sau boxele schilaitoare de manele, adica in rahat pana la gat.

  20. Enelul e la italieni…ca nu semnau pe tratatul de aderare da nu il dadeam,asa au facut si celelalte tari din Vest la care se inchina cea mai mare parte a romanasilor care ii cred pe colonistii aia din Occident cand ne promit o tara ca afara. Adevarul e ca occidentalii nu ne-au mintit cand ne-au spus ca vom avea o tara ca afara, doar ca ei se refereau la tari de genul , Congo , Mali, Zimbabwe, Ciad, Burundi….ce tarile astea nu sunt afara pt noi ? Ba sunt. La modelul asta se gandeau occidentalii pt noi cand spuneau ca vor o tara ca afara pt noi. Aaaa…voi va gandeati ca vor o Romanie ca afara, adica ca la ei in Germania, Franta, Olanda, Belgia, Austria etc ? Hahahaha…asa v-ati gandit ? Bravo, bravo…continuati pe linia asta de gandire ca o sa ne fie bine in felul asta.

  21. Dragilor, cui le spuneti voi „diasporezii”, lu’ ciuciu ciolos si altii ca el, inclusiv o serie de „duamne” de prin State, care au fost telecomandati ca in Star Trek direct in Bucuresti unde s-au asezat pe fotoliu si au inceput sa dea ordine??? Pai ce-ar fi sa incepem cu ei cand facem curat? si sa-i aruncam direct pe geam afara. Dar punem o saltea speciala dedesubt, ei se aleg cu sperietura si nu le mai calca picior de neam pe pamantul romanesc pe care l-au tradat. Nu, nu va faceti griji ca nu scapa, ei vor infunda puscaria. Dar copiii lor si rudele directe sa aiba interdictie de a intra in Romania. Prea am fost buni cu veneticii astia si acum isi bat joc de tara si popor

  22. Scuzati, voiam sa spun „teleportati”, deh! anishorii, 100 pe-un picior! Dar de fapt ei chiar arata a papusi telecomandate, parca cineva ii programeaza cand apar pe sticla. Nu poti citi nimic in ochii aia goi, care parca reflecteaza ce se afla in cutia craniana. Uitati-va la ei mai bine, uneori raman pe ganduri in fata camerelor, de parca asteapta comanda de undeva de departe.

  23. O tara condusa de idioti si corupti!
    De ce au renunțat la construcția reactoarelor 3 si4 ?
    Toti cei care au luat decizii dezastruoase pentru România și romani trebuie adusi in fata justiției! Cazați si cu averile confiscate!
    IDIOȚII DE IERI SI DE AZI FAC CEEEA CE LE SPUN UNII DE AFARĂ! Ca așa e într-o colonie! Stăpânii decid.

  24. Daca se mai ia in considerare si faptul ca toate hidrocentralele,termocentralele sunt amortizate de mult,retehnologizarea acestora=0,profitul dus in buzunarele cui?
    Toți cei care au muncit,contribuit la planul de electrificare a României sunt pensionarii mult huliți de conducătorii acestei tari.
    Oare daca ar exista o lege prin care fiecare generație ar fi obligată sa trăiască din ceea ce a produs,investit,muncit generațiile mai tinere din ce ar trai???
    Era buna aceasta lege imediat după 1990,dar am preferat conducători cu lozinci “Nu ne vindem țara”-o dam de pomana,pe un pachet de Kent,o pereche de blugi cu tot cu flota,…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.