Anna Karenina, Audrey Hepburn, Doctor Jivago, Adela Bloch-Bauer, muze ale stiliştilor

Capitala britanică se joacă fără încetare cu codurile

Ţesături metalizate, culori shoking, transparenţe, astfel s-ar putea sintetiza propunerile stiliştilor englezi pentru “Fashion Week” din Londra.

Acum trei sezoane, creaţiile lui Moschino au trecut graniţele Italiei, demonstrând că linia “Moschino Cheap&Chic” se integrează în combinaţia britanică, marcată mai mult de rock.

“Moschino Cheap&Chic” propune o colecţie în negru şi alb în care se găseşte şi un spaţiu către roşu puternic şi roz pastel. Amuzante şi rochiile scurte cu buline, acoperite de jachete fantezi cu modele animaliere. Piesele forte ale colecţiei sunt hainele lungi din iepure şi puloverele maxi din lână foarte moale. Iată că femeia acestei colecţii este o modernă rockeriţă care amestecă stilul bon ton cu unul decisiv şi agresiv. Blănuri uşoare de iepure, fantezii animaliere sunt protagonistele acestui show. Femeia “Moschino” este invitată să poarte iarna viitoare pulovere mari, cu broderii din strasuri, cizme cu paltformă şi genţi în formă de chitară electrică.

Calvin Klein inspirat de Audrey Hepburn

Piesele sunt jucate între seriozitate şi ironie. Blazerul se îmbină cu pantalonii în formă de ţigară sau cu minijupe, iar pe deasupra, obligatoriu, cu pardesiuri maxi din blană sau piele.

Creaţiile lui “Paul Smith” au fost puternice, îmbinând liniile masculine cu cele feminine obţinând glamour şi eleganţă. Stilistul englez propune haine adaptate unei femei de afaceri, practice şi dinamice, dar totuşi senzuală, care nu renunţă la rochiile scurte pentru seară. Culorile intense şi nuanţele metalice caracterizează colecţia 2013-2014 semnată de Paul Smith.

Transparenţe la Mario Schwab pe podiumul de la Londra

Stilistul creează pentru sezonul rece haine over size şi compleuri în stil masculin care se adaptează perfect formelor feminine. Întreaga colecţie se joacă cu nuanţele cromatice, creând un impact vizual. Liniile sunt simple şi minimale, accentul punându-se pe culori şi fantezii geometrice. Dincolo de culori, stilistul utilizează ţesături în nuanţe metalice, de la argint la roşu-rubiniu pentru a conferi eleganţă jachetelor şi pantalonilor din tafta.

Jachetă cu flori, creată de Tom Ford, pe podiumul de la Londra

Unul dintre defileurile cele mai aşteptate în stilul british este “Burberry Prorsum”. Stilistul Christopher Bailey nu şi-a deziluzionat spectatoarele, aducând, ca întotdeauna, trench-ul, care formează punctul său forte, în modelele cele mai variate, de la clasicul impermeabil în culoare bej sau auriu, îmbogăţit cu diferite accesorii şi detalii metalice la cel în culori bordo sau cu model animalier, cu accesorii, cu imprimeuri cu buline.

Paul Smith

La “Burberry Prorsum” au dominat fanteziile atât pe fuste cât şi pe rochii, unele dintre ele prelungite cu franjuri, altele cu piele cu efect de pithon. Christopher Bailey propune un stil care amestecă tradiţia engleză cu elemente inovative extrem de moderne. Capacitatea stilistului, ca întotdeauna, a fost aceea de a aduce în garderoba feminină noutăţi, alegând materiale particulare, precum vizonul. Au dominat rochiile fără mâneci, topurile şi şorturile decorate cu fantezii animaliere sau imprimate cu ţesături foarte intense. Detalii metalice, din abundenţă, în aur cât şi în argintiu. Genţi mari, poşete mici stil clutch, pantofi eleganţi, chiar şi cu toc jos, toate decorate cu motive animaliere.

Moschino Cheap&Chic

Cântăreaţa Rihanna a prezentat o colecţie desenată pentru River Island, împreună cu stilistul Adam Selman, marcând succesul acestui pop star internaţional. Ea nu este nouă în acest domeniu, deoarece a semnat şi o altă linie de lenjerie pentru “Emporio Armani”. De această dată, colecţia a purtat numele “Rihanna for River Island”. Ea este formată din rochii aderente pe corp, din coton stretch, îmbinând negrul cu culorile aprinse, de la roşu la galben, mini topuri în formă de reţea neagră, şi compleuri transparente.

Tom Ford se reîntoarce pe podiumul de la Londra cu o colecţie solară

Tânărul Thomas Tait şi-a amplificat imaginaţia, aşa cum se constată în colecţia sport … versiunea “Enduro du Touquet”. Pe asfaltul unui parking, modele se plimbă în leggings cu geometrii colorate, în combinezon de pilot cu gulerul uşor ridicat.

Canadienele voluminoase în partea din spate, puloverele Bibendum, culori amintind de Turul Franţei atrag atenţia. I se poate reproşa lui Tait că este prea exact, dar el dovedeşte un adevărat simţ al stilului. Modalitatea lui de a suprapune peste un şort colorat pantaloni de nylon transparenţi s-ar putea să găsească emuli…

Trench-urile lui Burberry Prorsum, numite Săruturi

Englezii de la “Preen” au defilat la New York înainte de veni la Londra în sezonul trecut. Ei păstrează încă un oarecare “exotism”, exagerând câteodată energia şi duritatea proprii Manhattan-ului în colecţia dezvăluită la etajul 32 al Heron Tower. Culorile sunt roşu, alb şi negru, carourile scoţiene sunt reimprimate cu motive animaliere, rochiile în trompe-l’oeil, mulate în faţă şi flou în spate, spiritul pijama al anilor ’20 remixat sub o fustă despicată din piele cu fermoar, pantaloni din două materiale.

Negru, auriu şi motive orientale în creaţia lui Galliano

La “Mullberry”, discursul este mai categoric. Ei păstrează stilul Claridge, dar mesajul transmis de Emma Hill este mai puţină fantezie şi mai mult stil. Cape din imitaţie de piele, pulovere col roulé din caşmir în culoare bleumarin, haine cu fermoare având pe deasupra veste din lână albă şi genţi din pene de struţ galbene răspund unei viziuni “clasic moderne” demonstrând talent. Şi pentru a reînscrie marca într-o tradiţie britanică, nu putem să nu amintim de tweed, declinat în rochii brodate cu “ţechini”.

Tendinţe londoneze

Defileul “Mullberry” a revigorat defileurile lunch, organizate într-o clădire în stil edwardian de pe Westminster, în prezenţa numeroaselor VIP-uri, precum logodnica lui Wren Scott cu Mick Jagger. Cronicarul de la “Rolling Stone” a fost aşezat între Daphné Guinness şi Anna Wintour. “Allegory of Love” a adus un omagiu lui Gustav Klimt şi Adelei Bloch-Bauer. Stilista a împrumutat din ornamentele decorative tipice Art Nouveau, fie în mozaicurile în formă de evantai pe o rochie de sirenă sau în cele dintr-o rochie tubulară verde-jad, contrastând cu frunzele de aur, sau cu arabescuri pe un mantou cu centură, drapat, din lână ivoar sau o capă lungă barocă. Unele rochii au cerut chiar finisări în aur de 23 de carate.

Custo Barcelona pe podiumul de la New York

La “London Fashion Week”, designerul britanic Pam Hogg si-a trimis modelele să defileze într-o serie de ţinute extrem de transparente, mai mult spre nuduri, în care anumite zone erau acoperite uneori doar de fâşii de materiale, din dantele sau strasuri. Modelele au purtat pe cap nişte dreptunghiuri ce înlocuiau pălăriile.

Aplauze pentru Tom Ford, care revine în forţă pe podiumurile de la Londra, într-o încrucişare de culturi şi mix etnic, alb şi negru, imprimeuri grafice şi animaliere. Fuste lungi evazate, cât şi unele până la genunchi, purtate cu cizme, dar şi pantaloni în linii fluide sau largi din dantelă. Între ţesături găsim şi dantela neagră şi pielea. Între culori, bordo, roşu, oranj, verde smarald, dar şi imprimeuri animaliere, cu paiete aurii şi argintate. Dominante au fost aplicaţiile florale pe blănuri, piele şi catifea. La defileul său au putut fi observaţi şi Justin Timberlake însoţit de Jessica Biel.

Ralph Lauren şi eleganţa eroinelor marilor romane ruseşti

Stilul animalier la Burberry Prorsum

Defileurile de modă de la New York au balansat între minimalismul lui Calvin Klein şi modernismul Proenzei Schouler, opulenţa lui Ralph Laurent şi melancolia şic a lui Marc Jacobs.

“Ralph Lauren” a fost inspirat de Rusia şi de grandoarea imperială. El a făcut să trăiască Doctor Jivago în plin secol XXI. Manechinele au avut pantaloni în stil husar, dar burghez, pulovere irlandeze din caşmir şi mici veste de cavaler în lână texturată. S-au remarcat şi enorme parkas din blană din Mongolia, purtate peste vestele lungi, stil smoking, din fetru de lână, ornate cu fine barete din aur şi decoraţii militare. Într-un sezon în care velurul este omniprezent, acesta s-a remarcat şi pe podiumurile de modă de la New York. Manechinele lui Ralph Lauren au defilat în eleganţa eroinelor marilor romane ruseşti, romantice şi în acelaşi timp îndrăzneţe, în stilul Annei Karenina.

Creaţii Ralph Lauren

A urmat o avalanşă de rochii de seară din tafta neagră, de o eleganţă extremă, cu bolerouri bordate cu pene. Ca accesorii, Ralph Lauren a plasat monograma sa în filigran de aur, într-un “gotic sovietic”, pe anumite genţi, chiar pe cele de mână, dar şi pe cizmele de cavaler, din piele de căprioară sau pe caschetele de căpitan. “Noi am început cu o beretă de marinar şi am sfârşit în Rusia”, zâmbeşte creatorul salutând publicul, îmbrăcat într-un pantalon în stil rusesc cu centură groasă şi un pulover, ca un matelot de pe Potemkin, Dar ce stil pentru un navigator al acestui secol!

Pe podiumul de la New York, multă culoare şi haine scenografice după gustul baroc, într-o colecţie ultra feminină semnată de “Oscar de la Renta” şi “John Galliano”, care s-a întors să creeze după certurile cu Casa Dior.

O notă de eleganţă inspirată de Anna Karenina

Arta de a crea un şic minimalist, de a obţine un efect major pornind de la un fleac a fost rareori mai bine exprimată în modă decât în ultima colecţie a lui Francisco Costa pentru “Calvin Klein”. Inspirat de regizorul Andrei Tarkovski, Costa a ştiut să împace rugozitatea masculină cu sofisticarea feminină. El a găsit fabricanţi care au ştiut să ţeasă un material ajurat unic, folosit la mantourile de alpaga, la rochiile de mohair cu ochiuri largi şi la fustele plisate din flanel, dând în felul acesta ţesăturilor grele o tuşă de eleganţă esenţială fascinantă. Acest motiv de grile este folosit şi la mantouri cu o centură cu cataramă impozantă. De la pantofii cu talpă XXL la cizmele cu tocuri aurite, accesoriile au întărit impresia de inedit a colecţiei.

Bordo şi maro marchează noile tendinţe

Noua Casă a lui “Marc Jacobs”, situată în West Village, a fost puternic afectată de uraganul Sandy în luna octombrie a anului trecut. Poate şi din acest motiv, melancolia este un sentiment recurent, mai ales atunci când modele filiforme sunt îmbrăcate în rochii-furou din satin cu cape grele sau etole din blană de vulpe şi peruci brun roşcat. Paietele metalice ale mini şorturilor şi bolerourilor au dominat şi ele acest defileu sub un enorm neon galben, rotund ca un soare, evocând tendinţa către nou şi speranţă. Blănurile au fost folosite din abundenţă, mai ales în robe-mantouri.

Tom Ford în alb si negru, o proiecţie către viitor

Top modelele lui “Michael Kors” au defilat pe podiumul de la Lincoln Center, aplaudate de 1.200 de spectatori. Haine ample, în culori vii, veste din caşmir şi angora, dublate de mătase sau de coton, în versiune albastru electric sau în galbenul mitic al taxiurilor newyoreze. De la pardesiurile extra large la trench-urile căptuşite, cu alură medievală, purtate peste pantaloni în stil camuflaj, cu buzunare mari.

Albul a dominat, alături de albastru în etole şi cape. “Am pus blănuri peste blănuri, folosindu-le chiar drept căptuşeală a hainelor”, s-a amuzat Kors, îmbrăcat extrem de simplu, într-un pantalon în stil miltar, cu bascheţi negri şi blazer.

Ţinutele mai mult decât îndrăzneţe ale lui Pam Hogg

Gustul înnăscut al lui Kors şi lungile lui sejururi la Paris s-au evidenţiat în vestele şi mantourile gri impecabile, din ţesături rigide. Frontiera între stilul sport american şic şi moda standardizată este subţire, dar capitală.

Debutul italiencei “Natalie Ratabesi”, care semnează sub titlul “Phylosophy by Natalie Ratabesi”, se traduce printr-o colecţie modernistă anunţându-se ca o nouă voce importantă în modă. De la fustele ample din crepe auriu, purtate cu pulovere din mohair asortate cu şosete trei sferturi în culori vii, la mantouri din lână, cu gulere largi, rochii fluide în culoarea roşu-sânge compun o imagine discretă ca şi ţinutele din cap până în picioare în alb, dar şi mantourile în stil militar, cu veste din fetru, evazate pe şolduri. Ca o rusoaică ce coboară pe Avenue Montaigne, un fel de Audrey Hepburn de azi.

Culoarea mov revine în creaţiile lui Galliano

New York-ul, contrar Europei de Vest, deşi are câteva luni pe an dificile, în care temperatura scade sub 0 grade noaptea, a excelat rar în propunerea de blănuri.

“Reed Krakoff” a propus în acest sezon pulovere din blană de castor tunsă, cu efect de velur şi veste din vizon. Deşi inspirate de tema uniformei, cu remarcabile cizme de soldat de cavalerie cu tălpi de cauciuc, siluetele cele mai reuşite sunt cele feminine, în special elegantele mantouri din mătase imprimată cu motiv crocodil sau redingote din caşmir albastru Pacific. Aluzie la directoarea mărcii, Valery Hermann, care se află în fruntea femeilor de afaceri franceze care conduc întreprinderi de lux în afara Franţei.

În defileul Proenzei Schouler s-au remarcat curbele dulci, tentele pale şi ţesăturile inventive. Este neobişnuit ca o Casă americană să aprofundeze în cercetări materialele, dar Jack McCollough şi Lazaro Hernandez şi-au trimis echipele în diferite fabrici din Europa pentru a găsi ţesături dintre cele mai deosebite. Vestele lor cu aspect de cocon şi fustele stil creion cu fante laterale ilustrează şicul cartierelor Uptown. Efectul este acela că oferă femeilor o alură cool şi şic. Splendide şi redingotele în culoarea lavandei, cu pene de struţ.

Transparenţe în creaţiile lui Galliano la New York

De o parte, “Frumoasa”, şi, de altă parte, “Bestia” sunt două lucruri opuse ce se atrag în noua colecţie toamnă-iarnă a lui “Custo Barcelona”, care uneşte inspiraţia ultra feminină a Spaniei cu etnicul inspirat de rigidele ierni ale nordului.

Griul fără niciun fel de nuanţe, mai mult către neutru, a dominat creaţiile chino-americanului Alexander Wang , dar şi pe cele ale Victoriei Beckham şi Dianei Von Furstenberg.

Pentru americani, Alexander Wang, care-şi are sediul la New York, este stilistul momentului. El va debuta în curând la Casa franceză “Balenciaga”. Stilul pe podiumul de la New York a fost acelaşi: dur, cu nuanţe sportive de inspiraţie citadină. În noul show a dominat o singură culoare, griul.

La Diane Von Furstenberg s-au evidenţiat ţesăturile colorate, fanteziile animaliere. În schimb, linia Victoriei Beckham a părut calibrată jucând o partidă care nu se vrea strălucitoare. Ea a învăţat să puncteze pe siguranţă fără a abdica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.