Anticorupție saudită: libertate contra a 70% din avere

Campania anticorupție începută de prințul moștenitor saudit se extinde și în rândul armatei. Cel puțin 20 de ofițeri, inclusiv comandanți importanți, au fost arestați sub acuzația de corupție, aceeași ca și în cazul prinților, miniștrilor și foștilor demnitari epurați la începutul lunii.

Până acum au fost arestați, fără a li se aduce o acuzație clară, cel puțin 200 de saudiți și au fost înghețate 2.000 de conturi bancare. Presa internațională speculează pe marginea a trei scenarii. Fie este vorba despre o mare schemă coruptă scoasă acum la iveală, fie este o mișcare a regelui Salman și a fiului sau de a alimenta finanțele saudite tot mai șubrede cu banii confiscați astfel, fie este vorba despre o tentativă dejucată de lovitură de stat. Potrivit Financial Times, ­mulți­ miliardari arestați sunt ținuți în Hotelul Ritz-Carlton din Riyadh, iar unii sunt gata să cedeze statului 70% din avere pentru a rămâne în libertate. Procurorul general al Arabiei Saudite a declarat că afacerile corupte investigate sunt în valoare de 100 miliarde dolari, iar Financial Times estimează că suma ar putea ajunge la 800 miliarde. În această vară, președintele Donald Trump a semnat contracte-record cu Arabia Saudită – peste 300 miliarde dolari pentru următorul deceniu. În plus, regele are în vedere introducerea unor taxe de neconceput până acum, inclusiv pentru combustibil. „De ce să plătească săracii pentru austeritate? Și bogații trebuie să dea partea lor“, spune un profesor universitar saudit pentru Financial Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

  1. Ce opinii aveți despre modalitatea din Arabia Saudită de „combatere a corupției” ? Considerați ar putea „funcționa” „copy-paste” și în alte țări unde corupția este consideratăun „pericol” de către societate ? De ce considerați totuși că nu au avut și Traian Băsescu și susținătorii săi, atunci când a pornit la „lupta anticorupție”, o asemenea inițiativă de combatere a corupției, deosebită, eficientă, autoritară, etc. ? Remarcați totuși că în acea parte a lumii justiția funcționează relativ simplu și eficient ?

  2. Arabia Saudita cunoaste cea mai sinistra dictatura din cele care exista in lume la ora actuala.O dictatura protejata de USA. Nu e vorba de nici o „combatere a coruptiei. Toti sunt corupti acolo,vorbesc de patura superioara nu de pastorii de capre si camile cati or mai fi ramas. Cei retinuti , cica ar fi sponsorizat-o pa Hilarya.
    Arabia Saudita merita cu adevarat o revolutie.Dar nu o mizerie cum au fost „primaverile arabe incurajate de mintile bolnave ale planetei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.