Antivirus românesc rezistent la CIA

Associated Press a publicat un material prin care au fost dezbătute cele 8.000 de pagini cu documente ale Central Intelligence Agency, date publicităţii de WikiLeaks. Ideea principală care se desprinde o reprezintă nevoia CIA de a găsi noi oportunități de a pătrunde în dispozitivele electronice protejate cu antiviruși. Acolo unde erau identificate oportunități de spargere, firmele producătoare de software nu erau anunțate asupra acestor vulnerabilități, CIA preferând astfel să păstreze deschisă o portiță de intrare în viața personală a subiecților.

Punctele de vedere ale producătorilor de sisteme antivirus nu s-au lăsat mult așteptate. Unii au recunoscut micile probleme, alții s-au simțit măguliți de faptul că au reușit să pună probleme hackerilor CIA. „Datele publicate sistematic de WikiLeaks nu sunt suficiente pentru a trage concluzii ferme cu privire la fiabilitatea unui produs sau altul, iar datele incerte prezintă critici pentru CIA“, susțin reporterii Associated Press. „Documentele care expun tacticile adoptate de agenția americană de cybersercuritate și de spargere a serverelor ne arată frustrarea simțită de cei de la CIA când vine vorba despre firmele de antivirus, care, susțin ei, le pun bețe în roate“, mai spun jurnaliștii francezi.

COMODO

CIA-ul pare să ofere laude amestecate la soluția antivirus a Comodo, autodescris ca „lider global în soluții de securitate cibernetică“. În postarea unuia dintre hackerii CIA, publicată de WikiLeaks, Comodo este „o durere colosală în partea posterioară. Se prinde literalmente de tot până să-i spunem“. Pur și simplu nu actualiza la Comodo 6. Această versiune „nu prinde aproape la fel de multe lucruri,“ pare să spună hacker-ul, descriind o vulnerabilitate deosebit de evidentă ca „Gaping Hole of DOOM“. Melih Abdulhayoglu, directorul executiv al Comodo, a subliniat prima parte a postului, spunând că fiind numit o durere de CIA a fost „un semn de onoare, îl vom purta cu mândrie“. Într-o declarație, el a spus că vulnerabilitatea descrisă de către CIA a fost depășită. Comodo 6 a fost lansat în 2013; Comodo 10 a fost lansat în ianuarie…

LAB KASPERSKY

Acesta este unul dintre principalii furnizori mondiali de protecție de securitate. Dar nu te poate ține în siguranță din cauza CIA. Un defect în codul de scriere „ne permite să ocolească protecția Kaspersky“, după cum se susține într-un alt document sifonat de WikiLeaks.

Fondatorul Eugene Kaspersky a respins comentariul, declarând într-un mesaj pe Twitter că eroarea identificată în scurgerea CIA a fost rezolvată „cu ani în urmă“. Într-o altă declarație, compania sa spune despre un al doilea defect pe care agenția l-a identificat, că a fost stabilit și rezolvat în decembrie 2015.

BITDEFENDER

Posturile nu sunt suficient de complete pentru a spune sigur, dar Bitdefender, un produs antivirus românesc, părea să aibă o mulțime de probleme provocate de hackeri CIA. Un post pare să sugereze că Bitdefender ar putea fi învins cu puțină strădanie. Sau poate nu.

„Din păcate, am încercat doar acest lucru’’, răspunde la postul menționat. „Bitdefender este încă supărat“. Reprezentantul Bitdefender Marius Buterchi a declarat că singura concluzie trasă a fost că „noi detectăm instrumentele CIA“.

AVIRA

În documentele prezentate de WikiLeaks, un hacker CIA pare să spună că acest produs german antivirus „se sustrage de obicei ușor“. În câteva ore de la eliberarea documentelor de către WikiLeaks, firma a mărturisit într-o declarație că a fost o „vulnerabilitate minoră“. Aceasta a adăugat că nu avea nicio dovadă că vreunul dintre utilizatorii săi a fost afectat de problema relatată.

AVG

CIA a avut aparent un truc pentru a învinge AVG, care a fost „total dulce“. Ondrej Vlcek, directorul tehnic, al AVG, cu sediul în Olanda, a declarat că CIA a părut a discuta despre o „conductă teoretică“ a motorului de scanare AVG, care ar fi necesitat eforturi suplimentare pentru a implementa cu succes software-ul rău intenționat. „Noi nu considerăm că este critic“, a spus el despre problemă. Printr-un e-mail, el a adăugat că părea că postul a fost scris cu „ceva timp“ în urmă. „Aceasta, de fapt, nu mai este o problemă astăzi, având în vedere funcționarea curentă a produselor AVG“, a spus el.

F-SECURE

Unul dintre hackerii CIA pare a fi foarte nimicitor cu referire la software-ul de securitate al firmei finlandeze. Este un „produs inferior nivelului, care determină o dificultate minimă’’, ar fi spus acesta, conform documentelor prezentate de WikiLeaks. F-Secure s-a remarcat prin faptul că a fost descris, împreună cu Avira, ca o „belea enervantă“. Agenția „a considerat că este mai important să se păstreze toată lumea nesecurizată… și astfel se poate folosi vulnerabilitatea lor în scopuri proprii sau în scopul combaterii terorismului“, spune ofițerul șef de cercetare F-Secure, Mikko Hypponen.

WikiLeaks oferă suport companiilor

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a acuzat CIA de “incompetență devastatoare”, pentru că a stocat informații sensibile într-un singur “loc”. Acesta a declarat că WikiLeaks va “lucra” cu producătorii de aparate electronice, după dezvăluirile sale privind un program de hacking al CIA, care permite, de exemplu, transformarea unui televizor sau smartphone într-un aparat de interceptare. “Am decis să lucrăm cu ei, pentru a le oferi un acces exclusiv la detalii tehnice suplimentare pe care le deținem, ca să poată fi făcute corecții”, a spus Assange.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ionela Stefan 1 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.