Antonescu: Europa nu mai poate fi întreţinută cu un singur motor, trebuie să lucreze toate cele 27

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat sâmbătă, la recepţia dedicată Zilei Naţionale a Franţei, că Europa nu poate fi întreţinută „doar cu un singur motor”, spunând că trebuie să lucreze toate cele 27.

Subliniind că Franţa şi România, precum şi celelalte ţări ale UE nu au fost exceptate de criza economică şi financiară care a zguduit toate ţările lumii, Antonescu a declarat: „Aceste efecte sunt în continuare foarte vizibile şi necesită toată atenţia noastră. Este crucial ca într-un astfel de moment să fim capabili să acţionăm împreună, să utilizăm ceea ce ne uneşte şi să ne punem în comun viziunile pentru a identifica cea mai bună soluţie. România salută iniţiativa Pactului pentru creştere, schimbarea de atitudine privind problemele economice cu care Europa este confruntată, constituie un semnal clar că în România, ca şi în Franţa, este înţeleasă necesitatea stimulării creşterii şi competitivităţii. Europa nu poate fi întreţinută doar cu un singur motor, datoria noastră este să facem să lucreze toate cele 27 de motoare”.

Preşedintele interimar a vorbit despre nivelul cooperării economice dintre cele Franța și România, relație despre care spune că este una privilegiată, care a înregistrat o creştere reală şi constantă. „Franţa este al treilea partener economic al României. Admir foarte mult performanţele franceze în domeniul competitivităţii şi inovaţiei, remarc în acest context multele investiţii în economia românească şi sper că volumul lor va creşte în anii care vor veni”, a mai declarat Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat că fără solidaritate în UE nu se poate vorbi despre unitate, punctând că preşedintele francez Francois Hollande a subliniat acest lucru cu ocazia învestiturii sale. „Unitatea naţiunii este o condiţie esenţială pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în Europa”, a adăugat Antonescu.

El a subliniat că reformele sunt cu atât mai semnificative într-un astfel de moment de criză şi de dificultate prin care trec instituţiile şi oamenii. „Generalul Berthelot spunea că Franţa şi România au nevoie una de cealaltă, că trebuie să se ajute una pe cealaltă. Şi nu vom dezamăgi, vom continua o prietenie consolidată pe sângele scurs pentru bunăstarea umanităţii şi vom păstra şi vom privi spre viitor cu multă încredere”, a arătat Antonescu.

La recepţia dedicată Zilei Naţionale a Franţei de la Ambasada Franței au mai participat premierul Victor Ponta, vicepremierul Florin Georgescu, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, ministrul de Externe, Andrei Marga, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, dar şi reprezentanţi ai vieţii culturale din România, precum şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.