Antreprenorii se aşteaptă la al treilea val al pandemiei

Șapte din zece antreprenori se tem, în prezent, că al treilea val al pandemiei, care a cuprins deja țările occidentale, le-ar putea bloca din nou activitatea, arată datele unui sondaj.

Potrivit unui barometru de opinie realizat de Frames, la comanda Asociației Patronale „Protejăm România”, 57% dintre antreprenori cred că efectele pandemiei se vor vedea cel puțin până la începutul lui 2022. Numai 22% cred că economia va reveni pe linia de plutire în partea a doua a acestui an, în timp ce 19% spun că nu știu cum va evolua situația.

62% dintre cei intervievați se tem că situația se va înrăutăți din punct de vedere epidemiologic și numai 15% văd perspectivele într-o notă optimistă. „Principala temere este legată de impunerea unor noi restricții care ar afecta mediul de afaceri, menționată de 72% dintre respondenți. Pe lista provocărilor se mai află, în prim-plan, creșterea prețurilor, amintită de 43% dintre cei chestionați, accentuarea blocajului financiar (29%), scăderea vânzărilor (21%) și plata obligațiilor (taxe, impozite, rate bancare, leasinguri etc.), amintită de 19%”, se arată într-un comunicat al realizatorilor studiului.

Potrivit rezultatelor barometrului, oamenii de afaceri privesc cu îngrijorare modul în care românii au început să trateze pericolul COVID. 58% dintre respondenți afirmă că, pe fondul vaccinării, văd o relaxare în rândul românilor, fapt care riscă să conducă la o creștere a numărului de infectări.

„Campania de vaccinare a adus un plus de încredere privind perspectivele depășirii pandemiei însă, din păcate, a influențat și comportamentul preventiv al oamenilor. În multe instituții/firme, măsurile de protecție s-au relaxat prematur. Purtarea măștii, utilizarea dezinfectanților și distanțarea socială trebuie să continue, indiferent de dinamica vaccinării”, arată concluziile barometrului.

Întrebați ce măsuri au luat pentru a se proteja împotriva pericolului COVID, cei mai mulți dintre respondenți au menționat purtarea măștii de protecție (92%), folosirea dezinfectanților (67%), reorganizarea spațiilor de lucru (52%) și folosirea unor instrumente de monitorizare a temperaturii (32%).

„Față de precedentul barometru, din discuțiile avute cu antreprenorii am sesizat faptul că sunt mult mai atenți la calitatea produselor de siguranță sanitară decât anul trecut. După ce, în 2020, au existat numeroase exemple de focare de coronavirus apărute ca urmare a folosirii unor produse (măști, dezinfectanți) neautorizate care practic nu ofereau niciun fel de protecție, în acest început de an lucrurile stau cu totul altfel. Marea majoritate a respondenților (81%) afirmă că achiziționează doar produse avizate de Ministerul Sănătății, măști și dezinfectanți a căror calitate este dovedită și certificată oficial”, se precizează în concluziile cercetării.

Pe lista criteriilor de achiziție, dincolo de certificarea Ministerului Sănătății, au mai fost menționate brandul/marca (62%), prețul (58%), țara de proveniență (32%) și disponibilitatea (16%).

Barometrul mai arată că 73% dintre antreprenorii chestionați spun că nu au nicio garanție că măsurile de protecție sanitară pe care le-au implementat sunt cele cu adevărat eficiente.

Barometrul „Mediul de afaceri, în contextul COVID – Ediția a II-a”, a fost realizat de compania de consultanță Frames, la comanda Asociației patronale ,,Protejăm România’’, în perioada 14-20 ianuarie 2021, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 230 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ la servicii financiare, HORECA, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1117 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Pandemia din trecut a durat 1918-1922 silumea nu circula atat de mult si nu existau atatea malluri aglomerate. Toate vaccinurile ajuta ca boala sa fie mai usor de tratat si sa nu mai fie presiune pe spitale si cadrele medicale. Dar nu exista o schema de tratament sigura ci doar incercari. Dar nu in privinta starii economiei de abia din 2024 se poate reveni la anul 2019.

  2. Mi se pare ciudat ca tocmai aceia care acuza guvernele ca au ingenunchiat economia fac tot ce le sta in putinta pentru a tine cat mai mult aceasta situatie prin nerespectarea unor norme minime de igiena si distantare. Ei nu vor sa poarte „botnita” ora cat stau inghesuiti la mall, la telecabina sau cine mai stie pe unde. Le cad @@le daca stau o ora cu masca. Pentru ca eu au doar drepturi, obligatiile sunt doar pentru fraieri, asqa e in „democratie”. Si dupa aceea tot ei se plang ca statul nu-i lasa sa se sparga in figuri prin centrul vechi.

  3. Jurma se lansa alaturi de Mahler si Marinescu pentru „MARELE DEZASTRU” cresteri uriase.

    In fiecare an dupa o iarna multi resimt Astenia de primavara,

    DUPA un AN mai terorizant decat o IARNA sigur daca NU VOM FACE EFORTURI MENTALE ne vom trezi intr-o astenie foarte grea

    „sanitarii desertului” care se hranesc cu suferintele oamenilor fiind fara verde in aura si cu mult negru lanseaza Valul trei care poate fi ”mana cereasca” pt o noua stare de urgenta, un plus la salariul de „sanitari ai desertului” care roiesc frenetic de cate ori simt agonia.

    Sansa noastra este: sa ne URCAM pe CAMILE si sa ne LUAM rezerva de APA VIE/credinta ca vom iesi cu bine din IARNA MONDIALA

    Avem sansa de a renaste atunci cand „sanitarii desertului” nu ne mai dau nici o sansa.
    Sa nu uitam ca UNUL este UNIVERSUL si ca intr-o centrifuga binele se poate separa de RAU
    „sanitarilor desertului” au si ei rolul lor…sa le uram viata lunga ca sa aiba cu ce sa se hraneasca…mai ales cand se aliaza cu un Gădea…
    PS CEI BOGATI din truda noastra ca divertisment/cantareti, actrite, fotomodele etc. si-au refacut psihicul in Maldive si alte locuri, avioane etc. unde Covid nu circula ca pe o strada unde noi ne sufocam cu sinuzita…
    Un sfat pt fete…nu conteaza cum va castigati banii esentialul sa puteti evada atunci cand restul munceste/se chinuie pt ca sunt cinstiti si sunt terorizati psihic ”sanitarii desertului”…

  4. Cam multe valuri, marea e cam agitata … in plus, cu un capitan incapabil si un echipaj pe masura, „Corabia beata” Romania nu poate decit sa ia apa … problema e ca in timp ce niste baieti care, cu chioscul lor care le permite doar supravietuirea lunara, e foarte probabil sa se inece, altii fac surf pe valuri ! …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.