Anularea votului, o soluţie mediocră împotriva mediocraţiei

Sunt semne multe că românii care înţeleg substanţa vieţii noastre politice se vor duce la vot, în 2020, ca să protesteze prin anularea votului personal. Un asemenea protest, când va fi masiv (probabil în 2024), ar putea fi un cutremur politic cu o anumită relevanţă.

Să ne imaginăm că, în 2024, peste 20 la sută din votanţi îşi vor anula votul. Asta nu are a însemna că vom trece de la mediocraţia mafiotizată la meritocraţia din republicile Renaşterii. Relevanţa despre care vorbesc are a fi de genul picăturii chinezeşti. Iar întrebarea cea mai interesantă ce se iveşte dintr-un asemenea 20 la sută este de câţi ani avem nevoie ca procentul să ajungă la 50 la sută.

Conjunctura internaţională nu va mai fi ca în 1989 vreme de multe decenii, dar în deceniile acestea, cu siguranţă, noi, românii, vom avea revolta noastră, cu aprindere internă de astă dată. Şi cu siguranţă vom face aceeaşi greşeală pe care am comis-o înainte de 1989: nu vom avea antrenată (ca în sport) o gândire politică alternativă. Cei care încep astfel de antrenamente ajung, până la urmă, în jocul mediocraţiei şi se topesc la căldurica mafiotizării politice generale.

Ar fi o minune dacă s-ar forma la noi grupuri de gândire politică alternativă care să nu vrea să se topească în mămăliga corupţiei, ci să aleagă să aştepte cu răbdare de sfinţi noua explozie a mămăligii. La ce ar fi bună această răbdare? La popularizarea ideilor alternative, de pildă, ori la explicarea bazelor sociologice pe care s-au format aceste idei. La educarea publicului, aşadar.

Înainte de 1989 n-am avut aşa ceva din pricină că n-am avut curajul să riscăm cât au riscat polonezii în deceniul nouă al secolului. Apoi am văzut că nici în libertate nu au apărut grupuri de reflecţie alternativă, fie ele şi ridicole. Iar acum ar fi cazul să ne dăm seama că bunele intenţii nu ajung în domeniul acesta. Antrenamentul bunelor intenţii se va lovi întotdeauna de realităţi. Cum faci să schimbi realităţile, mentalităţile, baza socială a jocului politic? La asta ar trebui să fie bun antrenamentul care are a scoate viitorii campioni.

Ca să schimbi realităţi, e nevoie mai întâi să le cunoşti, să le cercetezi. Sociologie. Nu cercetarea opiniei politice curente, ci studii sociale aprofundate, diversificate. Asta nu se poate face într-un mediu privat sărac. Statul nu are niciun interes să pregătească tăierea crăcii de sub picioarele mediocraţiei sale. Sociologie privată de mare calitate are, azi, Olanda, de pildă. Dar, mai întâi, ea a apărut în SUA.

Înainte ca finanţarea studiilor sociale private să fie posibilă acolo, SUA au fost marcate de realităţi oarecum asemănătoare celor din socialul nostru actual: capitalism sălbatic. Deosebirea este că acolo nu a putut să se impună mediocraţia nici măcar în vremurile în care patronul afacerii Ford era un analfabet. Acolo, un parlamentar era şi este asistat de fel de fel de consilieri (experţi) care sunt antenele politicianului în „oceanul” realităţilor şi care, pe de altă parte, au susţinere financiară să cerceteze „oceanul”.

Mediocraţia de la noi este garantată în lipsa finanţării acestei armate de consilieri-experţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Multumesc. Pentru mine ANULAREA VOTULUI este SINGURA SOLUTIE. Nu IMI PASA CAT DE MEDIOCRA SAU NU ESTE solutia mea, NU AM ALTERNATIVA! INDIFERENT PE CINE VOTEZI TE VA CONDUCE UN „ESCU” CARE ESTE SANTAJAT SI/SAU PLATIT DE ALT „ESCU” SI TOTI „ESCII” ASTIA AJUNG LA SURSA SATANICA MONDIALA. Este din ce in ce mai rau. „Ordinele” vin din afara Tarii IAR NOI SUNTEM SOMATI SA ACCEPTAM? NICI PE VREMEA LUI CEAUSESCU NU PUTEAU SA NE IA „GANDIREA”, ca dovada ca NE ANULAM VOTUL. LIPSA TELEVIZIUNII – NU SE UITA NIMENI LA TERLEVIZOR, CU EXCEPTIA CELOR CARE ISI FACEAU ANTENE SA PRINDA BULGARII :)) SAU CELOR CARE ASCULTAU EUROPA LIBERA SI CENACLUL FLAARA, UNDE PRINTRE MELODII SE MAI SPUNEAU LUCRURILOR PE NUME – A FOST UN „BINE” PENTRU NOI DE CARE EI NICI MACAR NU SI-AU DAT SEAMA, PENTRU CA IN SCHIMB CITEAM MULT SI SOCIALIZAM LA GREU. SI ACOLO ERA LIBERTATEA. DE ASTA SOCIOPATUL BILLICA SE CHINUIE CU VACCINUL ALA DE STERS „FANATISMUL” – PROIECT CIA, DA? NU PLANDEMIA IN SINE NE VA DECIMA, EA NE VA LUA DREPTURILE INTAI, PENTRU CA APOI SA NE POATA VACCINA / TRATA FORTA CU SUBSTANTE NECUNOSCUTE. ACELA VA FI ADEVARATUL GENOCID.

    https://www.youtube.com/watch?v=0EtEFf6Bm_I

  2. Anularea votului nu este solutia de sanctionare a mediocratiei, in acest mod se va ajunge la prostocratie!

  3. Nu anularea votului este soluția, ci ABSENȚA. Asta e varianta care demonstrează că nu este utilă nici o persoană propusă pe lista candidaților.

  4. De treizeci de ani voi,presa,otraviti mintea acestei populatii nauce ca trebuie sa mearga la vot,sa voteze indiferent pe cine numai sa voteze,ca dreptul la vot e castigat prin sacrificiul celor din 89 ,ca democratia exista prin votul alegatorilor ,bla,bla,bla.Daca tot faceti pe desteptii in aceste articole la fel de mediocre explicati popularimii romane impingatoare de carucioare la marketuri nu pe cine ,ci pentru ce sa voteze?De ani de zile sarmana Romanie traieste aceeasi mascarada inainte de alegeri.Brusc ,cu 2-3 luni inainte de alegeri ,dupa ce timp de 4 ani toti se plang ca au bugetele goale,apar nu se stie de unde banii intru prostirea natiei,se toarna asfalt pe clete,se toarna asfalt peste asfalt,se sapa canalizari si gaze,apar ca din pamant parcuri,se cladesc circurile numite mall-uri,se traseaza vopsea pe drumuri prima data in 4 ani ,brusc candidatii apar in cartiere si zone pe unde nu au calcat de la alegerile precedente,etc,etc.Dupa vot in care toata pulitica obtine cate un os mai gros sau mai subtire jucariile se strang si dispar pentru urmatorii 4 ani.Totul pentru o populatie saraca cu duhul care isi merita soarta.Sa voteze sanatosi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.