Apar noi medicamente pe lista de compensate şi gratuite

Se introduc în lista de medicamente compensate şi gratuite un număr de 28 molecule inovative, a decis Guvernul.

Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 mai 2024.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent şi alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008”, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei.

Medicamentele inovative sunt destinate pacienţilor cu: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, ciroză hepatică, boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă, boli endocrine şi metabolice, boala cronică de rinichi – faza predializă, boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondiloartrită axială şi psoriazis cronic sever.

„Accesul pacienţilor la medicamente inovative care salvează vieţi este o preocupare constantă a Ministerului Sănătăţii în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilităţii faţă de pacienţi. Buna colaborare cu CNAS şi organizaţiile de pacienţi fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanţelor. Pacienţii cu boli oncologice, neurologice şi hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienţii români”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat în comunicatul de presă.

Potrivit sursei menţionate, Programul naţional de oncologie se completează cu şase noi molecule de ultimă generaţie: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI şi Mosunetuzumabum DCI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Dan Negru – „Niște Arbidol să ne aduci când mai filmezi la Chișinău.”

    trebuie inclusa si Klopotina si Цimitirol….

  2. Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum. Cine-a inventat numele astea nu-i sanatos la cap! Sunt probabil substante explozive, ca toate fac ” bum! „. Rafila sa si le bage unde stiu eu si bine fac ca nu spun!

  3. Apar, dar raman pe Lista aia, adica pe hartie!
    Sotul meu, diagnosticat cu cancer la vezica urinara in August 2021 face IMUNOTERAPIE, Instilatii cu BCG.(tratament modern, inovativ, mult mai bine suportat decat citostaticele).
    Anul trecut, in Februarie 2023 prin Ordin de Ministru pe celebra „lista cu medicamente compensate” a aparut si medicamentul folosit de sotul meu Vaccin ONKO BCG, medicament scump, platim de aproape 3 ani de ne-am zvantat.
    Costa 880,92 Lei o fiola si cumparam de la o Farmacie care COMANDA in afara tarii.
    880,92 Lei + 150 Lei manopera, inseamna 1030,92 Lei la fiecare Instilatie!(merge la un spital privat, la stat mori cu zile….).
    A facut 24 pana acum, mai are 6, e in anul 3 de tratament si face la 6 luni, cate 3, una saptamanal.
    Dupa ce a aparut ONKO BCG pe celebra „lista”, am intrebat la medicul oncolog, am ajuns si la Casa de Sanatate, iar RASPUNSUL e acelasi: NU sunt alocati BANI pentru a compensa acest medicament!
    Mi-au spus clar: mergeti in Instanta!
    J……..r!

    „in ultimul deceniu 500 de pacienti care NU aveau accces la medicamente compensate saau gratuite pentru tratarea CANCERULUI au dat statul roman in judecata.
    Tratamentele pentru bolnavii de cancer ajung prea târziu la pacienți. Decalajul dintre România și UE este de 5-6 ani.
    Peste 500 de pacienți oncologici au câștigat în instanță dreptul de a beneficia de tratament gratuit, din partea statului român. Iar procesele nu se opresc aici. Bolnavii de cancer care sunt obligați să plătească din buzunar pentru o terapie de ultimă generație pentru a-și salva viața, pot da statul în judecată ca să obțină tratamentele gratuit.”
    Numai ca procesul DUREAZA(multi mor pana la finalizarea procesului) si costa enorm.
    Multi isi vand casele, fac imprumuturi sau se muta in strainatate… cazuri dramatice, despre care guvernantii NU sunt deloc interesati….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.