
Furnizorii de energie electrică din România vor începe să aplice, de la 1 octombrie 2024, o nouă taxă pentru toți consumatorii, casnici și non-casnici, estimându-se că această taxă va avea „valori reduse”. Aceasta va apărea pe facturile de energie electrică și nu va fi suportată direct de către consumatori, atâta timp cât prețurile finale sunt plafonate, până la 1 aprilie 2025. În această perioadă, furnizorii vor acoperi această taxă, cunoscută sub numele de contribuție CfD, care este destinată finanțării mecanismului de sprijin pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
Potrivit unui document analizat de presă, marii consumatori industriali de energie au semnalat că această contribuție are un impact negativ asupra cashflow-ului lor și asupra mediului de afaceri. Autoritățile estimează că impactul va fi însă pozitiv pentru consumatori, având în vedere că valoarea taxei este mult mai mică decât posibilele reduceri ale prețului pe piața de energie electrică.
Contribuția CfD va fi facturată de către furnizori începând cu 1 octombrie, iar aceasta va fi destinată acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica. Cu toate acestea, consumatorii nu vor suporta efectiv această taxă atâta timp cât prețurile finale sunt plafonate. ANRE a subliniat că introducerea acestei contribuții trebuie să aibă în vedere modificări corespunzătoare ale componentei de furnizare a prețului final, pentru a acoperi costurile generate de implementarea schimbărilor legislative.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menționat că primele licitații pentru selectarea investitorilor în energii regenerabile, care vor beneficia de subvenția CfD, vor avea loc în octombrie sau noiembrie. Schema de sprijin CfD are ca obiectiv asigurarea veniturilor constante în perioada de exploatare a proiectelor de energie verde. Investitorilor li se garantează un preț minim de vânzare a energiei pentru a asigura o anumită rentabilitate minimă.
au primit la montarea fotovoltaicelor 20.000 de lei acum tot poporul va fi taxat direct sau de la buget pt noile tehnologii de reducere CO2. Este bine…
Nu vă mai scăpați în pantaloni; este destul curent, doar ne sperie că nu-i ca noi să nu zicem nimic că-l scumpesc. Ba mai mult să ne bucurăm că nu ni-l taie la 2,1 lei/KWh.
Da, atîta plătim 2,1 lei/KWh; o parte pe factură, zis plafonat, restul din banii noștri luați la buget.
@x
Sunt de acord ca pentru motivele mentionate bateriile nu sunt o solutie buna. Solutia este repornirea termocentralelor, finalizarea hidrocentralelor aflate in stadii avansate de constructie, si finalizarea grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda. NU minicentrala de la Doicesti, care e prea scumpa fata de puterea instalata si care prezinta riscuri fiind un proiect experimental.
Ziua, cand e curent de la panouri si eoliene, sa pompeze apa din aval, in barajele din amonte, iar seara si noaptea sa foloseasca turbinele hidro pt a actiona generatoarele de curent.
ce plangeti, voi stiti ce probleme are guvernul ciolacilor ca sa plateasca pensiile speciale?
Ia treceti la coada la taxe si sa fiti fericiti ca aveti doar 200 miliarde datorie!
Nicu spune:
22 iul. 2024 la 8:44
„Sau sa isi puna baterii”
Da, dar aici intervine cinismul. Ai idee de cate baterii e nevoie e sa stochezi curentul produs? Ai idee cat de poluanta este procesul de fabricare a bateriilor, apoi de neutralizare a lor? Ai idee cat spatiu se distruge in natura cu parcurile de acumulatori?
Vezi, inchidem centrale ptr ca sunt declarate poluante dar le inlocuim cu alte „solutii” MACAR la fel de distrugatoare si poluante.
Nemtii si-au inchis centralele nucleare . Apoi au ramas fara curent si acum isi redeschid centralele pe carbuni.
Taxe peste taxe!
Sa plateasca Brussels-ul, sa fie verde planeta!!!
Singurele panouri solare bune sunt cele pentru încălzit apa. Restul e escrocherie promovată de Burduja şi alți slugoi globalişti. Mai venise escrocul B şi cu ideea să cumpărăm acumularori electrici pentru a înmagazina energia solară, la nivel național. Păi ştie cumva acest ipochimen cam cât costă şi cât poluează să fabrici un acumulator? Ca şi comparație, un acumulator auto are cam 1kWh, costă peste 500lei şi nici măcar un frigider nu-ți poate ține în funcțiune peste noapte!
Foarte bine punctat…
Totuși, noi suntem în dosarul acționarilor fara acțiuni de suntem obligați să plătim ceea ce firma e obligata că sa rămână pe piata?
Totuși, noi cetățenii suntem acționari cu acte în regulă, încasăm dividende că sa fim obligați să înlocuim firmele de la plăti obligatoriu?
De ce nu obliga acționarii reali și pe cei care încasează uriașe sume din dividende și obliga consumatorii prin dedicație legală, că la maneliști, să plătească ce trebuie sa investească firma?
De ce cetățenii și nu firmele că sa rămână pe piata, mai ales că au încasat cu ani în urmă de la cetățeni obligatoriu sume pentru îngropat cabluri sub pământ și la ora actuala se fac prin fonduri europene sau din bugetul statului român? Unde sunt acei bani multi încasați de firme de la consumatori în primul mandat al lui Băsescu? S-au furat? Nu mai au bani pentru salarii, pensii și dividende peste limita absurdului, milioane de euro?!
Hidroelectrica a trimis regularizari din 2023!
Au atatea taxe ca nici dracul nu a auzit de ele, acum inca una?
Ei ne dau peste 3 ani 25 de bani pe kw si ne cer 3-4 lei la livrare?
Baaaa, vi s-a umflat capul, aveti grije!
Taxa nu are nicio legătură cu ceea ce se urla! Știam că există între cetățean și firma un contract de furnizare servicii și NU un contract de sponsorizare obligatoriu pentru investiții care sunt obligația firmelor! Mai știam că obiectul muncii firmei pentru consumatori, e furnizare servicii și nu forțarea consumatorului la plata care trebuie sa investească firma! Asta înseamnă că, obiectul muncii acestor firme a dispărut și nu mai exista furnizare servicii, trebuiesc închise aceste firme, sa dispară de pe piata! Din start cade contractul pe baza obiectului muncii intre părți, nu respecta firma convenția contractuala, nu cumva ne obligă să boicotam aceste servicii chiar daca stam cu lumânarea aprinsă în casă? Nu cumva intenția e de sărăcire puternic a cetățenilor și îmbogățirea firmelor daca firmele obliga cetățenii să le restituie sumele investite deși există în contractul de debut al afacerii pentru rămânere in piața: investești, ramai, nu investești, dispari zi dar nu obligi cetățenii să plătească ca să mențină pe piata firmele printro lege aprobată de guvern și parlament cu dedicație! Oare nu se sesizează avocatul Poporului și gloata în subordine care stau cu curul pe grasele conturi?!
Un fel de bir pe fumărit.
Nu uitați, azi, nu numai în România, direct și indirect, plătim mai multe biruri din ceea ce facem decît le luau stăpînii sclavilor în Imperiul Roman.
De la buget înseamnă tot din buzunarul nostru, pe ocolite.
…certificatele verzi, acum aceasta taxa, sa tot faci afaceri in cocioc!…noi le platim si sursa de venituri, noi le platim si produsul…este vba aia, si f…ti si cu banii luati!…nu mai suntem in economie de piata?…
Cel mai relevant comentariu este a lui Dima:pe cine ati votat luna trecuta? Restul este apa de ploaie
Nenorocitii astia sefi cu electrica – Popescu PNL, Burduja, Ciuca generalul dolofan, Rares Bogdan, Catu, trebuie sa dispara din politica de decizii in numele cetatenilor, indivizii PNL sunt adevarate pericole pt viata romanilor !
Ce prostie !
Cum se reduce nivelul de CO2 emis de producatorii de energie electrica, daca dau eu 5 lei furnizorului ?
As dori o explicatie tehico-economica.
Multumesc.
Va mai aduceti aminte ce ati votat luna trecuta? Bravo!!!
Sau sa isi puna baterii asa cum era proiectul ala de lege pe care din pacate Iohanis l-a intors in parlament. Fara baterii curentul produs in miezul zilei ala se vinde cu pret spre zero, ca apoi seara sa facem importuri, ca fotovoltaicele nu mai produc. Cu baterii ar fi putut cei cu fotovoltaice sa livreze seara curent in sistemul energetic, adica atunci cand ar fi fost nevoie de el, asigurandu-se o liniarizare a livrarilor de curent produs fotovoltaic, adica ar fi devenit si fotovoltaicele o metoda de produs energie aproape “in banda” ca si termocentralele, hidrocentralele sau atomocentralele. Insa daca se respinge legea care ii obliga pe cei care au fotovoltaice de peste vreo 10KW putere instalata sa isi puna baterii, coroborat cu introducerea CfD, inseamna ca tot noi le vom subventiona ineficienta 🙁
Adica tot noi suntem cei pagubiti. Aceasta noua taxa CfD e menita sa se constituie in inca un sprijin, pe langa cele existente, pentru fotovoltaice si eoliene, care au creat instabilitate in sistemul energetic si care au dus la necesitatea efectuarii de importuri. Cu aceasta taxa CfD vom fi practic furati, ca acei bani sa fie dati celor care produc in orele in care este supraproductie pe fotovoltaice, ca sa le asiguram acelora un pret minimal de vanzare a energiei electrice. Nu este drept! Daca aia si-au pus fotovoltaice (o buna parte prin banii luati prin diverse mecanisme tot de la noi prin impovararea facturii) care produc numai atunci cand pretul pe piata al energiei este spre zero, macar sa isi asume chestia asta, si sa nu fim tot noi obligati sa le suportam si pretul de vanzare!
Energia regenerabila costa fara sa existe. Asa este cand UE este condusa de o ginecoloaga si toata gasca ei de atehnice, angajate in bine numita miscare: „Lupta femeii cu roata dintata”, TREBUIE !