Apel pentru recunoașterea genocidului antiromânesc înfăptuit de Ungaria în Transilvania de Nord 

Excelențelor Lor:

D-l Joe Biden – Președintele Statelor Unite ale Americii

D-na Ursula von der Layen – Preşedintele Comisiei Europene

D-l Xi Jinping – Președintele Chinei

D-l Vladimir Putin – Președintele Federației Ruse

D-l Olaf Scholz – Cancelar al Germaniei

D-l Emmanuel Macron – Președintele Franței

D-l Rishi Sunak – Premierul Regatului Unit

D-l Giorgia Meloni – Premierul Italiei

D-l Benjamin Netanyahu – Premierul Israelului 

D-l Jens Stoltenberg – Secretar General al NATO

D-l Mircea Geoană – Adjunct al Secretarului General al NATO

D-l Antonio Guterres – Secretar General al Organizației Națiunilor Unite

Spre știință, Excelențelor Lor:

D-l Viktor Orbán –  Premierul Ungariei

D-na Katalin Novák – Președintele Ungariei

D-l Tamás Freund – Președintele Academiei Maghiare de Științe

D-l Klaus Iohannis – Președintele României

D-l Marcel Ciolacu – Premierul României

D-l Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române

 

 

Mă adresez Excelențelor Voastre în contextul în care, cu doi ani în urmă, Germania a recunoscut genocidul făcut între anii 1904-1908 în Namibia, iar președintele SUA Joe Biden a recunoscut genocidul făcut de Turcia în anii 1915-1916 împotriva armenilor.

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la Dictatul de la Viena impus în 30 august 1940 de Hitler după ce devenise Dictatorul Europei. Hitler a obligat România, amenințând-o cu dispariția, să cedeze Ungariei un străvechi teritoriu românesc (Transilvania de Nord) având o suprafață de 43.492 km2 şi o populație de 2.667.000 locuitori, dintre care 50,2 % erau români, iar 37,1 % erau declarați maghiari, unii fiind maghiari iar alții secui sau români maghiarizați; restul de 12,7 % fiind de alte etnii, inclusiv evrei.

Dictatul de la Viena a avut ca urmare genocidul antiromânesc și genocidul antievreiesc înfăptuite de Ungaria în Transilvania de Nord între anii 1940-1944. Au fost, probabil, unele dintre cele mai bestiale genocide din întreaga istorie.

Holocaustul este cunoscut și recunoscut, dar genocidul antiromânesc nu e nici cunoscut și nici recunoscut.

În cei patru ani de stăpânire maghiară, mii de români au fost martirizați cu o cruzime fără precedent doar pentru „vina de a se fi născut români”; autorii crimelor au fost membri ai armatei maghiare, ai poliției și jandarmeriei maghiare, membri ai unor organizații șovine sau paramilitare maghiare, precum și localnici maghiari.

Conform unei statistici întocmite în anul 1941 de statul român, în primele 14 luni ale ocupației maghiare în Transilvania de Nord s-au înregistrat următoarele crime antiromânești: 919 omoruri, 1126 de schingiuiri, 4126 de bătăi, 15893 de arestări, 469 de profanări și devastări colective și individuale, la care se adaugă internarea, expulzarea și alungarea forțată peste frontieră a sute de mii de români, toate acestea în timp de „pace”.

Precizăm că, oficial, Ungaria și România au fost „țări aliate” începând din 23 noiembrie 1940 și până în 23 august 1944.

Credem că bestialitatea extremă a genocidului antievreiesc făcut de Ungaria în Transilvania de Nord în anul 1944 nu ar fi fost posibilă fără experiențele bestiale, de o cruzime nemaiîntâlnită în istorie, exersate timp de trei ani și jumătate în cadrul genocidului antiromânesc început în septembrie 1940. În primăvara anului 1944, din ordinul autorităților maghiare, în ghetourile din Transilvania de Nord au fost torturați de militari maghiari sau de civili maghiari, circa 150.000 de evrei, adică aproape întreaga populație de evrei din teritoriu; mulți au fost uciși în timpul torturilor; pentru a scăpa de chinuri, mulți s-au sinucis sau au cerut să fie deportați cât mai curând posibil „la muncă”, la Auschwitz; din cauza a ceea ce li s-a întâmplat în ghetouri, mulți au murit pe drum în vagoanele sigilate de maghiari. 85% au fost exterminați la Auschwitz.

Dacă Ungaria și România nu ar fi fost „aliate”, genocidul antiromânesc s-ar fi soldat cu exterminarea tuturor românilor din Transilvania de nord, la fel cum autoritățile maghiare au trimis la moarte toți evreii din Transilvania de nord. Inițial, Ungaria fascistă plănuise uciderea tuturor românilor întrucât aceștia refuzau maghiarizarea și erau majoritari în propria lor țară, râvnită de Ungaria pentru valoroasele ei resurse.

Însuși Hitler, protectorul Ungariei, i-ar fi cerut lui Horthy, liderul Ungariei, Horthy, să oprească genocidul antiromânesc; …dar nu din motive umanitare, ci doar din rațiuni militare (în războiul antisovietic, Hitler avea nevoie de petrolul românesc și de armata română). Hitler fusese informat oficial că mulți români din Transilvania de nord se refugiază în teritoriul rămas României, „cu ochii scoși, limbile tăiate și unghiile smulse”.

Pentru a opri bestialul genocid și pentru a elibera cât mai curând posibil Transilvania de Nord, România a fost obligată să intre în război de partea Germaniei, având totodată scopul de a elibera și teritoriile răpite României de Rusia comunistă (Basarabia și Bucovina de nord) în iunie 1940, conform Pactului Stalin-Hitler semnat la Moscova în 23 august 1939.

Dar chiar și după ce România și Ungaria deveniseră oficial „țări aliate” (23 noiembrie 1940), genocidul antiromânesc nu a fost oprit, ci a continuat în forme „mascate”. Imediat după întoarecerea armelor de către România, în 23 august 1944, împotriva Germaniei și a Ungariei, genocidul antiromânesc a redevenit bestial.

Acest genocid e aproape necunoscut întrucât în timpul regimului comunist care a urmat în România și Ungaria (1945-1989) nu se putea vorbi de așa ceva, ambele țări fiind „surori și prietene” în „lagărul socialist” condus de Moscova.

Subliniem faptul că nerecunoașterea de către Ungaria a acestui genocid face imposibilă reconcilierea națională între România și Ungaria, reconciliere obligatorie având în vedere că începând din 2004 acestea au devenit țări-surori în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Mai subliniez că toate demersurile mele publice – făcute începând din anul 2011 – pentru o reconciliere având ca fundament recunoașterea și dezavuarea acestui genocid, au fost ignorate de autoritățile maghiare.

Ca urmare, în numele urmașilor victimelor genocidului antiromânesc înfăptuit de Ungaria în Transilvania de Nord între anii 1940-1944 (printre victime au fost tatăl meu Victor Ilieșiu și bunicul meu după mamă Vasile Mureșan), vă solicităm să demarați procedura de recunoaștere internațională a acestui genocid și, totodată, să obligați moral Ungaria să adopte legi având ca următoarele scopuri:

1). Cunoașterea, recunoașterea, condamnarea și memoria genocidului antiromânesc înfăptuit de Ungaria în Transilvania de Nord între anii 1940-1944.

2). Reconcilierea româno-maghiară având ca fundament cunoașterea, condamnarea și memoria acestui genocid.

3). Interzicerea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea genocidului antiromânesc și a celui antievreiesc înfăptuite de Ungaria în Transilvania de Nord între anii 1940-1944.

4). Interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist antiromânesc și antisemit.

5). Asumarea de către Academia Maghiară de Științe a unui Raport de prezentare a genocidului antiromânesc și a genocidului antievreiesc înfăptuite de Ungaria în Transilvania de Nord între anii 1940-1944. Raportul va fi elaborat de Academia Română în colaborare cu Academia Maghiară de Științe și cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel. Raportul va fi adoptat de Parlamentul Ungariei și va fi publicat pe web-site-ul acestuia în limbile maghiară, română, ivrit, engleză.

6). Manualele şcolare de istorie vor include obligatoriu rezumatul Raportului într-un limbaj adaptat nivelului de studiu. Universitățile de stat de ştiinţe istorice, politice, sociale, juridice şi militare din Ungaria vor include Raportul în bibliografia obligatorie.

7). Declararea zilei de 9 septembrie – Ziua memoriei genocidului antiromânesc și genocidului antievreiesc din Transilvania de Nord în timpul ocupației maghiare dintre anii 1940-1944, întrucât în 9 septembrie 1940, în comuna Trăznea din județul Sălaj, a fost înfăptuit un bestial masacru antiromânesc și antievreiesc.

8). Construirea Monumentului memoriei genocidului antiromânesc și a genocidului antievreiesc din Transilvania de Nord în timpul ocupației maghiare din anii 1940–1944monument amplasat în centrul capitalei Ungariei.

9). Înfiinţarea ­­Muzeului memoriei genocidului antiromânesc și a genocidului antievreiesc din Transilvania de Nord în timpul ocupației maghiare din anii 1940–1944, având sediul în centrul capitalei Ungariei. Muzeul se va afla sub egida Academiei Maghiare de Științe și va avea un web-site cu conținut specific editat în limbile maghiară, română, ivrit și engleză.

10). Pedepsirea negării, aprobării, justificării sau minimalizării prin orice mijloace publice, a genocidului antiromânesc și a genocidului antievreiesc din Transilvania de Nord în timpul ocupației maghiare.

11). Interzicerea acordării numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni în cadrul genocidului antiromânesc și a genocidului antievreiesc din Transilvania de Nord, unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice, precum și unor organizaţii.

*          *          *

            Chiar dacă unele dintre crime nu au fost comise de reprezentanți ai autorităților maghiare (militari, jandarmi etc) ci de persoane civile maghiare, statul maghiar e responsabil de toate aceste crime având în vedere condițiile pe care le-a creat deliberat pentru înfăptuirea lor.

            Iată câteva exemple de victime ale genocidului fizic sau cultural: persoane masacrate în masă, bătute bestial, schingiuite, mutilate, ucise, profanate după ucidere; persoane arestate abuziv sau ilegal; persoane deportate, expulzate sau forțate să se refugieze (zeci de mii de etnici români, bărbați și femei, au fost duși la muncă forțată în Ungaria și Germania, mulți dintre ei ajungînd în lagărele de exterminare); persoane înfometate deliberat pentru a muri de foame; persoane terorizate psihic sau violate sexual; persoane victime ale deznaționalizării și renunțării la propria identitate prin schimbarea numelui și a prenumelui românesc cu nume și prenume maghiare, sau prin schimbarea forțată „religiei românești” cu una „maghiară”; persoane private de școlarizare în limba maternă; persoane deposedate abuziv sau ilegal de proprietăți legale; persoane care nu își puteau exercita profesia (dascăli, avocați, medici, farmaciști, funcționari, meseriași etc) pe motiv că anterior stăpânirii maghiare au fost implicate în activități românești; persoane care nu prezentau încredere față de statul maghiar; persoane lipsite de drepturi pentru că nu cunoșteau limba maghiară; persoane obligate să asiste la torturarea sau la uciderea propriilor părinți, a propriilor copii sau a propriilor soți sau soții; persoane obligate să asiste la violarea propriilor mame sau soții, a propriilor fiice sau nepoate; persoane silite să decadă din condiția umană, fiind obligate să are pâmântul cu plugul sau să-l grape cu grapa, în locul vitelor; persoane scuipate sau bătute pentru că vorbeau românește pe stradă; persoane torturate pentru că spuneau că românii și strămoșii lor daco-romani au locuit continuu în Transilvania.

Mulți români au fost terorizați și bătuți sistematic pentru a fi obligați să se refugieze „de bună voie” în teritoriul rămas României; fără nicio explicație, fruntașii românilor de la orașe și sate erau expulzați în vagoane de vite, plumbuite; cei care refuzau expulzarea erau aruncați dincolo de granița provizorie impusă în 1940, după ce erau maltratați sălbatic pentru ca nu cumva să se întoarcă; totalul refugiaților și al expulzaților a fost de 500.000, adică aproape 40% din cei peste 1.300.000 de români care trăiau în Transilvania de Nord.

Adeseori se comiteau crime „ritualice” exemplare împotriva românilor, de o fantezie fără egal în cruzime. Orice român putea deveni oricând subiectul unor asemenea crime.

Iată exemple de mon­struozitate extremă a genocidului: românilor li s-au sfărâmat dinții și li s-au zdrobit oasele cu ciomege; li s-a turnat petrol în cap și li s-a dat foc; li s-au smuls unghiile; li s-au smuls părul, barba sau mustățile, cu carne cu tot; li s-au tăiat urechile, li s-au scos ochii cu baionetele, li s-au tăiat buzele sau li s-a smuls limba din gură ca să nu mai vorbească limba română; erau obligați să-și bea sîngele ce le curgea din răni, să mănânce fecale și să bea urină; multor românce gravide le-a fost spintecat pântecele cu baioneta pentru a fi scoși copiii nenăscuți care erau apoi ciopârțiți sau zdrobiți până mureau; tot cu baioneta erau uciși și copiii din legăn; unor fete, după ce au fost violate li s-au tăiat sânii, pentru ca finalmente să fie ucise. Și multe altele…

Toate aceste crime trebuie cunoscute și dezavuate de întreaga comunitate internațională, în primul rând de Ungaria și de maghiarii de azi, chiar dacă aceștia nu au nicio vină pentru ceea ce au comis unii dintre înaintașii lor.

*          *          *

Iată câteva exemple de crime preluate din volumul ARDEALUL [Transilvania], PĂMÂNT ROMÂNESC. Problema Ardealului văzută de un american”publicat în România în octombrie 1944; autor: Milton G. Lehrer, născut în 1906 la New York, doctor în Drept Internaţional la Universitatea din Paris:

 

<<Ocupaţia maghiară în Ardealul de Nord [pp.390-396]. /…/ [În septembrie 1940] Trupele de honvezi [soldați maghiari] şi-au făcut o intrare… triumfală pe pământul de pe care fuseseră alungate în 1918 [când Marea Adunare Națională din Transilvania a decis unirea acesteia cu Țara-Mamă, România]. Martiriul românilor reîncepea după 22 de ani de viaţă liberă. Barbariile (cititorul va vedea din faptele relatate că termenul nu este prea grav) comise de unguri asupra românilor din teritoriul cedat au început chiar din prima zi a ocupării Transilvaniei. /…/

Până acolo a mers înverşunarea maghiară împotriva a tot ceea ce e românesc, încât nu au fost cruţate nici măcar bisericile românilor. Ai impresia, trecând în revistă miile de barbarii comise de bandele horthyste imediat după ocuparea teritoriului cedat, că ele se integrează într-un plan bine chibzuit: desfiinţarea radicală a românismului sau /…/ extirparea românilor de pe pământul Transilvaniei.

De altfel, ungurii nici nu făceau un secret din acest plan. Am văzut care erau intenţiile criminale ale tânărului Levent, eroul cărţii lui Dücsö Csaba, cu privire la românii transilvăneni. Regăsim patologica lui profesie de credinţă în nenumărate articole de gazetă şi într-o întreagă literatură ultraşovină maghiară, menită să întreţină în popor ura împotriva românilor [la pag.307 a cărții, Milton G. Lehrer a scris următoarele: «În fulminanta sa lucrare intitulată „Nincs Kegyelem” („Fără milă”), apărută la Budapesta în 1939, Dücsö Csaba /…/ ne arată (la pag.155-156) că scopul urmărit de organizaţia Levente a tinerilor maghiari este exterminarea românilor prin toate mijloacele /…/: „Voi suprima pe fiecare valah (român) ce-mi iese în cale! Pe fiecare îl voi suprima! Nu va fi îndurare. Voi aprinde noaptea satele valahe (române)! Voi trage în sabie toată populaţia; voi otrăvi toate fântânile şi voi ucide până şi copii în leagăn! În germene voi distruge acest neam ticălos şi hoţ. Nu va fi pentru nimeni nici o milă!”, „Nici pentru copiii din leagăn, nici pentru mama care va naşte un copil… Voi suprima pe fiecare valah şi atunci nu va fi în Transilvania decât o singură naţionalitate, cea maghiară, naţia mea, sângele meu! /…/. Nu va fi milă!”. /…/ Te întrebi înmărmurit, cum a putut guvernul maghiar patrona asemenea îndemnuri la asasinat, la bestialităţi şi barbarii odioase, făcute în numele unei „organizaţii legal constituite… pentru pregătirea premilitară a tineretului ungar”?!»  Iată continuarea textului de mai sus, publicat de Dücsö Csaba în cartea „Nincs Kegyelem” („Fără milă”): „…Și voi ucide pe copiii de la sân /…/ În sămânță am să distrug acest popor bastard, de bandiți [poporul român]… /…/ Eu n-am decât o țintă: Marele Imperiu Maghiar și națiunea maghiară de 50 de milioane! /…/ 50 de milioane de vieți maghiare mulțumite… Da, numai asta mă interesează și voi ști să fac loc generației viitoare, celor 50 de milioane ai secolului următor [sec.21]. Loc! Loc pe străbunul pământ unguresc, rasei milenare! Rasei maghiare! Celelalte trebuie să piară! Vor emigra, vor muri sau le voi stârpi eu.” (pp.156–157). /…/

În ziarul budapestan „Pesti Hírlap” din 15 aprilie 1932 întâlnim aceste proiecte de viitor /…/: „Dacă noi ungurii vom reocupa ţara (este vorba de Transilvania — n.n.), /…/ daco-românii vor trebui să dispară de pe teritoriu.” /…/

Corespondentul din Turda al ziarului „Universul” [București, 23 sept. 1940relatează în felul următor intrarea /…/ trupelor maghiare pe teritoriul Transilvaniei anexate: „Primul măcel s-a comis în cinci colonii din imediata vecinătate a frontierei. Din primele ore ale ocupaţiei, românii au fost măcelăriţi. Uliţele şi casele sunt pline cu pete de sânge, iar în jurul lor se înfăţişează ochilor peisajul unui abator: picioare retezate cu topoarele, femei ciopârţite, capete terciuite şi mâini învineţite desprinse din încheieturi. Unii dintre morţi /…/ au fost spânzuraţi de cumpăna fântânilor”. Nu fără temei scrisese Dücsö Csaba în a sa „Nincs Kegyelem” [„Fără milă”] că „În noi fierbe sângele lui Attila, al lui Árpád şi al lui Gingis Han”!

(Datele şi faptele de mai jos sunt citate din broşurile: Les assassinats şi Les Destructions d’Églises, apărute [în 1942, la București] în ciclul „Un an de dominaţie maghiară în Transilvania de Nord” [„Un an de domination magyare dans la Transylvanie du Nord„]).

Dintre toate masacrele în masă săvârşite de unguri, două se detaşează din linia comună prin ferocitatea lor: cele comise de armata şi de populaţia ungurească în comunele Trăznea şi Ip din judeţul de frontieră Sălaj. Cităm din broşura Les assassinats:

„Comuna Trăznea a fost ocupată de către trupele ungureşti la 9 sept.1940. Ca şi când armata de ocupaţie ar fi executat un ordin primit, îndată ce satul a fost invadat de soldaţi, un veritabil potop de foc şi sânge s-a abătut asupra lui. Toate armele moderne au fost utilizate pentru a satisface instinctele brutale: puşti, mitraliere, tunuri şi grenade… După ce au fost trase primele salve, soldaţii au pătruns în case şi au asasinat pe oricine se găsea în calea lor, incendiind casele. Cazul preotului român Traian Costea, care, după ce a primit un glonte în cap, a fost tras pe galeria de lemn a presbiteriului [casa preotului]— căruia i s-a dat foc şi care a ars în întregime cu cadavrul preotului — este tipic” …N-au fost cruţaţi nici copiii, nici bătrânii. /…/ Femeii Ana Negrean de 65 de ani i s-au tăiat mâinile. Femeia Ana Sălăjan în vârstă de 31 de ani, deşi însărcinată, a fost străpunsă cu baioneta. Vasile Nărgăraş a fost găsit cu capul spintecat în două; în fine, copilul Sălăjan Ion de 2 ani a fost ucis cu grenada.

În comuna Ip, 155 de bărbaţi, femei şi copii au fost exterminaţi de militari şi de bandele lui Horthy. Casele lor au fost prădate şi apoi arse. /…/

În judeţul şi oraşul Cluj [cel mai important din Transilvania] s-au înregistrat în cursul lunilor septembrie şi octombrie câteva crime din cele mai abominabile. La 23 sept.1940, în casa preotului Andrei Bujor, au fost adunaţi şi ucişi preotul şi soţia sa, … copilele Lucia, licenţiată în litere, Mărioara, studentă în anul II a Facultăţii de ştiinţe şi Victoria, în clasa a VIII-a de liceu, Natalia Petrea, soţia institutorului Gh. Petrea, fiica şi mama acestuia din urmă şi, în fine, servitoarea preotului Bujor, numită Juhasz. /…/

La Cluj, în primele zile ale ocupaţiunii, un mare număr de români au fost ucişi pe străzi, în casele lor proprii sau în alte părţi, fără nici un motiv şi întotdeauna „cu aceeaşi cunoscută bestialitate”. În noaptea de 14-15 sept., vameşul Ion Almaşul a fost ridicat de acasă de către un soldat ungur, împuşcat în stradă, străpuns cu baioneta şi după aceea călcat cu picioarele. /…/ Soldatul român Alexandru Badea, reîntors dintr-o concentrare, este aruncat din tren de către tovarăşii lui de călătorie unguri şi strivit sub roţile vagoanelor.

În comuna Someşeni, aproape de Cluj, ţăranul Ion Pantea este ucis de către soldaţii unguri prin tăierea arterelor de la mâna dreaptă şi împlântarea unei baionete în inimă, sub ochii îngroziţi ai fiicelor lui…

În comuna Vădăsel, la 30 nov.1940, o bandă de unguri venind din comuna Vişea decapitează cu lovituri de topor pe tânărul Ciocănaş.

În comuna Poieni, agricultorul Gh. Bane este torturat în aşa mod de soldaţii unguri, încât după două zile moare în chinuri groaznice.

Cea mai oribilă crimă, însă, care a fost comisă în jud.Cluj este aceea săvârşită în comuna Huedin, la 10 sept.1940, asupra protopopului ortodox Aurel Munteanu, care a murit în cele mai groaznice chinuri. Cităm din broşura Les assassinats: „Un ofiţer ungur (din nou un ofiţer!) l-a arestat în stradă pe când el se ducea la o înmormântare şi, împreună cu o bandă de asasini, l-a torturat în chipul cel mai bestial timp de patru ore. Cu o răbdare şi o perversitate diabolică, ei l-au bătut la început cu pumnii şi apoi cu măciucile, până ce el a căzut la pământ. Apoi i-a fost smulsă, după acelaşi rit sadic, venerabila sa barbă de preot creştin cu bucăţi de carne, smulgându-i în acelaşi timp părul de pe cap cu piele cu tot. /…/ Călăii i-au sucit mâinile până i-au rupt oasele. Culmea bestialităţii a fost atinsă de asasinul Budai János Gyepu care de mai multe ori i-a vârât un băţ în gură cu asemenea forţă încât băţul i-a ieşit prin ceafă şi după ce a expiat [a decedat], în urma acestor abominabile torturi, asasinii i-au aruncat cadavrul /…/ într-un şanţ al proprietăţii nobilului ungur, contele Bánffy”.

Socotim că până şi Attila s-ar fi cutremurat de barbariile comise la Huedin de maghiarii care se reclamă direcţi succesori ai „biciului lui Dumnezeu” [așa cum a fost supranumit Attila, liderul hunilor]!

Zeci de asemenea sălbăticii au fost comise /…/; în judeţul Târnava Mică, la Agrişteu, /…/ tânărului român Emanuil Costea, înainte de a fi omorât, i s-au ars ochii şi i s-a smuls limba din gură; /…/

„Masacrele au fost săvârşite, spune autorul broşurii Les assassinats, atât de către armata ungară cât şi de bandele de civili unguri. Câteodată torturile au fost duse până la ultima limită a rezistenţei fiinţei omeneşti, cu o ferocitate dementă şi o imaginaţie maladivă. Unii au scăpat de la moarte numai din cauză că aceste brute demente credeau că victimele lor sucombaseră de-acum”.

Teroarea [pp.397-399]. Încurajată de atitudinea trupelor ocupante, care în loc să păstreze ordinea s-au dedat ele însele la crime /…/, populaţia ungurească din Transilvania, excitată până la paroxism, şi-a dat frâu liber instinctelor primare, dedându-se la cele mai înfiorătoare fărădelegi. În comuna Marghita din judeţul Bihor, trei femei, dintre care una de 16 ani, au fost chemate la primărie şi violate de 7 ţărani unguri. După viol, ei au tăiat sânii victimelor. /…/

În comuna Cuzăplac din judeţul Bihor, un sublocotenent ungur şi civilul Szabo Iancsi au forţat pe lucrătorul P.I. să înghită bucăţi din drapelul românesc în timp ce ei îl loveau crunt.

Ar fi să nu mai terminăm dacă am enumera toate cazurile pe care ni le citează broşura sus-menţionată. Ne-am fi îndoit de veracitatea [veridicitatea] celor afirmate de autorul cărţii, într-atât sunt de îngrozitoare faptele relatate, dacă nu ni s-ar fi furnizat de către autor datele precise cu privire la numele victimelor cât şi cu privire la domiciliile lor. /…/

Mii de broşuri erau difuzate pe teritoriul Transilvaniei de către propaganda maghiară de la Budapesta, instigând la omoruri /…/. Cităm un fragment dintr-una din broşurile de aţâţare maghiare contra românilor transilvăneni: „Datoria noastră este să stârpim naţia valahă, să nimicim orice urmă a seminţiei blestemate şi să spintecăm chiar pântecele femeilor care poartă în el un pui de valah”.

Azi, când sunt cunoscute atrocităţile săvârşite de germani în toate ţările prin care au trecut, te întrebi care sunt maeştrii şi care, elevii?!

Prin cele două broşuri mai sus-menţionate, Les assassinats şi Les Destructions d’Églises, s-au adus în faţa lumii civilizate şi într-o limbă de circulaţie universală grave acuzaţii împotriva Ungariei, bazate pe o documentare dintre cele mai ample. Dacă aceste acuzaţii ar fi fost false sau inexacte, Ungaria, pentru păstrarea prestigiului ei neîntinat, avea datoria să risipească pe bază de documente toate învinuirile ce i se aduceau. Deşi sunt la curent cu aproape toate publicaţiile în limbi străine care au apărut până la sfârşitul anului 1943 la Budapesta, nu-mi este cunoscută nici o carte şi nici o broşura prin care să se fi respins în mod serios acuzaţiile aduse Ungariei [<<Dimpotrivă. Un gazetar maghiar, György Ferenczy, a condamnat /…/ barbaria ucigaşilor conaţionali ai săi. Iată ce scria el /…/ la 18 sept.1940: „/…/ Asasinatele şi execuţiile se ţin lanţ, şi toate acestea doar pentru că unica vină a nenorocitelor victime este aceea de a se fi născut român (…). /…/ …Cadavrele martirilor asasinaţi cu o sălbatică cruzime vestesc că instinctul bestial s-a eliberat şi barbarismul şi răzbunarea joacă dansul sălbatic al morţii (…) /…/ A chinui fără vreun motiv politic, cu un vandalism necruţător, oameni lipsiţi de apărare — este nemaiîntâlnit în istoria statelor civilizate ale Europei. /…/ Nu-mi rămâne altceva decât să mă ruşinez că m-am născut secui-maghiar /…/.” (Golgota în Transilvania, Bucureşti, 1941, p. 6-8) >> – Notă scrisă de Milton G. Lehrer]. /…/

Statisticile sumare care au putut fi dresate ulterior învederează o recrudescenţă a teroarei dezlănţuite de maghiari. /…/ Parte dintre români au fost întemniţaţi, parte au fost trimişi pe front, alţii au luat drumul Germaniei pentru munci forţate şi, în sfârşit, foarte mulţi l-au luat pe acela de unde nimeni nu se mai reîntoarce. Până la data de 30 oct.1941 numărul deţinuţilor români era de 13.000! La sfârşitul anului 1943, acest număr era de trei ori mai mare [!]. Lagărele ungare de la Budapesta, Debrecen, Pospökladany, Békéscsaba, Kistracsa gemeau de români, la fel, de altfel, ca şi închisorile ungureşti [mulți nu s-au mai întors niciodată]. /…/

„Apărătorii creştinismului” — dărâmători de biserici [pp.399-409]. Ocupând Transilvania cedată, ungurii s-au năpustit asupra bisericilor româneşti —ortodoxe şi greco-catolice, cu o furie care nu-i onorează, desigur, pe pretinşii apărători ai creştinismului. /…/

Ştiind din istoria trecutului că Biserica a fost cea mai puternică fortăreaţă înăuntrul căreia românii şi-au menţinut nealterată naţionalitatea, ungurii din 1940 şi-au închinat toate eforturile lor deznaţionalizării prin religie şi aceasta prin mijloace violente. Mii de români au fost obligaţi să-şi renege credinţa strămoşească, îmbrăţişând una din religiile maghiare, pentru a se pierde astfel definitiv în masa ungurească. /…/

Cităm textual din broşura Les Destructions d’Églises: „În judeţele din est /…/ biserici româneşti ortodoxe şi greco-catolice au fost distruse. Ungurii, înarmaţi cu topoare, târnăcoape şi securi, se aruncau în grupuri asupra bisericilor şi distrugeau în câteva ore până la temelie ceea ce credinţa românească a ridicat ani de-a rândul pentru gloria lui Dumnezeu”.

Judeţele în cauză sunt acelea locuite de secui, foştii adversari de moarte ai maghiarilor, azi deznaţionalizaţi, aproape complet. /…/. Absolut toţi preoţii români din Secuime s-au văzut constrânşi să părăsească regiunea.>>

 

*                      *                      *

Iată alte exemple preluate din volumul „TEROAREA HORTHYSTO-FASCISTĂ ÎN NORD-VESTUL ROMÂNIEI. Septembrie 1940 – octombrie 1944″, volum elaborat de I. Ardeleanu, G. Bodea, M. Fătu. O. Lustig, M. Mușat, L.Vajda; Editura Politică, București, 1985:

 

<<„Barbariile au început în prima zi de ocupaţie în judeţele Satu Mare şi Bihor. /…/ Călugării de la mănăstirea Bicsad … s-au pomenit asaltaţi de un grup de tineri din organizaţia [maghiarăLevente. Scoşi din chilii şi puşi la rând în curte, preoţii au fost scuipaţi, loviţi cu pumnalele, iar un grup de 20 ţărani s-au pomenit împresuraţi de altă bandă şi măcelăriţi. /…/ Bandele de levenţi au trecut în Ţara Oaşului şi în Maramureş, unde au masacrat toţi românii întâlniţi. /…/ La Săpânţa, ţăranii au fost bătuţi cu frânghii ude, apoi puşi să-şi sape mormântul…” – ziarul „Universul”, București.

În 7 sept. 1940, soldaţii horthyşti au arestat douăzeci de țărani români în comuna Mihai Bravu. I-au dus într-un cimitir părăsit unde i-au bătut cu patul puştilor, le-au legat mâinile la spate cu sârmă şi i-au întrebat dacă vor să fie împuşcaţi sau spânzuraţi. La întrebarea „pe cine vreţi să împuşcăm mai întâi” un ţăran a răspuns: „Pe mine”. Întrebat pentru ce motiv, acesta a răspuns: „Ca să nu-mi văd copiii morţi” — avea doi copii lângă el.

Acţiuni criminale au loc în toate localităţile locuite de români, imediat ce a pătruns în ele armata horthystă de ocupaţie, victimele acestor acțiuni fiind mai ales români, dar și evrei.

În noaptea de 5-6 sept.1940, la intrarea armatei horthyste în comuna Medieşul-Aurit (jud. Satu Mare), trei soldaţi s-au prezentat la casa fostului primar Gh. Petricean, l-au ridicat, l-au dus la marginea satului, l-au înjunghiat cu baionetele, i-au scos ochii și l-au împuşcat.

În 8 sept. 1940, la ieșirea din Nușfalău, 11 români (nouă bărbați și două femei) au fost uciși fără motiv; bărbații – prin înfingerea baionetei în inimă, femeile – prin înjunghiere. În aceeași zi, în Zalău, trupele horthyste de ocupţie „au asasinat 7 oameni, din care 4 femei /…/. Cadavrele femeilor au fost desgolite şi batjocorite […]. Cadavrele au fost îngropate jumătate pentru a fi mâncate de câini.”

În 9 sept. 1940, în com. Treznea (Trăznea), jud. Sălaj, românii, dar și evreii, sunt masacraţi prin împușcare, străpunşi cu săbii şi baionete, iar casele atacate cu grenade şi incendiate.

„Nicolae Brumar a fost luat de acasă şi împreună cu soţia şi cele două fiice au fost împuşcaţi, apoi sfârtecaţi cu baionetele. Vasile Mărgăruş a fost ridicat de acasă, străpuns cu baioneta în mai multe părţi ale corpului, şi apoi împuşcat în cap. Preotului ortodox, ascuns în casa parohială, i s-a dat foc şi a ars împreună cu casa. /…/ Învăţătorul cu soţia s-au refugiat din faţa urgiei în comuna Pusta. Au fost prinşi şi aduşi amândoi în Trăznea, unde au fost răstigniţi de uşa bisericii şi împuşcaţi”.

Declarație de martor: „După încetarea focului de arme, ungurii au pus mâna pe copiii de români şi de vii îi aruncau în văpaia focului (caselor incendiate), arzând de vii în chinuri groaznice”.

Anei Negreanu (65 ani) i s-au tăiat mâinile. Ana Sălajan (31 ani), fiind însărcinată, a fost străpunsă cu baioneta. Vasile Mărgăruş a fost găsit cu capul spintecat în două… /…/ În acest masacru au fost implicaţi groful maghiar Ray Ferenc, notarul şi preotul maghiar reformat din Treznea.

La 10 sept.1940 s-a comis o crimă monstruoasă la Huedin a cărui victimă a fost protopopul Aurel Munteanu din jud. Cluj. /…/ Martirajul acestuia a avut loc astfel: „…o bandă de 21 de unguri agresivi l-au schingiuit, timp de 4 ore, cu o ferocitate care întrece orice închipuire. /…/ …L-au lovit peste cap, peste faţă, peste braţe cu ciomege. I-au smuls părul şi barba din rădăcină, cu carne cu tot. Budai Janos Gyepu i-a înfipt un baston în gură de mai multe ori până i-a ieşit prin ceafă. Şi totul se petrecea sub privirile soldaţilor unguri.”

În comuna Ip, jud. Sălaj, în noaptea de 13-14 sept.1940, „echipe de ostaşi unguri, însoţite de iredentişti şi membri ai Gărzii naţionale au scos din case pe toţi românii care nu fugiseră, i-au bătut până la sânge şi i-au schingiuit, zdrobindu-le oasele şi smulgându-le unghiile, apoi i-au împuşcat. Femeile, în plus, au fost batjocorite, iar copiii spintecaţi. După măcel a urmat jaful cadavrelor şi al caselor celor omorâţi. Cadavrele au fost cărate apoi cu căruţele, unii încă respirau, şi îngropate într-o groapă comună”.

Rememorarea masacrului de la Ip de către Gavril Butcovan [paragraf preluat din ziarul „Gardianul”, august, 2008]„Aveam doar 16 ani. În familie eram de toți 10 suflete, printre care 8 copii. /…/ Pe când tata a vrut să deschidă ușa, soldații erau deja în curtea noastră. Unul dintre criminalii horthyști s-a răstit la el, spunându-i să iasă afară. La câteva secunde am auzit cinci bubuituri de armă. /…/ Când am ieșit l-am văzut pe tata care zăcea cu fața în jos. M-am îndreptat înspre el, moment în care asasinii horthyști au tras în mine. Cuprins de groază m-am prăbușit lângă corpul neînsuflețit al părintelui meu. Mi-am dat seama că sunt în viață, simțind o arsură puternică. În momentele următoare am văzut cum criminalii i-au executat pe frații mei. În fața casei, la câțiva metri de mine, au ucis-o pe sora-mea, Maria, de 18 ani, care a fost împușcată în piept cu cartușe dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împușcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 ani, a fost secerată de gloanțele criminalilor. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul care-l urmărea l-a împușcat în cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn. /…/ Unii români au fost bătuți până ce și-au dat duhul. Lui Dumitru Sarca i-au tăiat mâinile, lui Dumitru Chiș i-au scos ochii, iar lui Pavel Sarca i-au smuls unghiile de la mâini. /…/ În 14 septembrie 1940, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat.” [închei citatul din ziarul „Gardianul”]

În 18 sept. 1940, în com. Aghireș, jud. Cluj, săteanul Ghe. Boc a fost ridicat de acasă de militari maghiari și a fost torturat bestial câteva zile. A fost silit să-și sape singur groapa, a fost împușcat iar trupul i-a fost ciopârțit cu săbiile.

Un document al Ministerului român al Afacerilor Externe consemna: „Soldaţi, jandarmi şi bande înarmate de „patrioţi” civili cutreierau satele româneşti devastând locuinţele şi schingiuind populaţia românească paşnică şi fără apărare. Unora li s-au zdrobit oasele cu ciomegele, alţii au fost împunşi cu baionetele, altora li s-au scos ochii, li s-au tăiat urechile, unei fetiţe de patru ani din Şuncuiuş (jud. Bihor) i-au turnat petrol în cap şi i-au dat foc, altora le-au sfărâmat dinţii, li se smulgea părul cu carne (cazul femeii Maria Dobradin Cluj), li se tăiau buzele (Suciu Tănase din Cluj), alţii au fost siliţi să bea sângele ce le curgea din răni, două fete, una de 18 ani şi alta de 14 ani din comuna Mihai Bravu (jud. Bihor), au fost schingiuite bestial fiindcă nu au lăsat să fie violate, unora li se punea sodă caustică pe piele peste care se turna apoi apă caldă (cazul lui Cocoi Florea din Voiniceni, jud. Someş). Lui Dumitru Matei din Oradea i s-au scos ochii cu baioneta (18 sept. 1940) şi, în acelaşi oraş, fusese silit un bătrîn pensionar român, la 6 sept. 1940, după ce a fost maltratat, să mănânce fecalele şi să bea urină […]. Sute de tineri români au fost puşi la jug ca animalele şi siliţi să are și să grape.”

În 24 sept. 1940, în satul Mureșenii de Câmpie, jud. Cluj, în casa parohială a preotului Andrei Bujor au fost uciși de către militari maghiari toți membrii familiei preotului, cantorul și învățătorul din sat, precum și membrii familiilor acestora care se aflau în casa parohială (în total 11 persoane). Masacrul s-a făcut la îndemnul contelui maghiar Albert Wass, scriitor și poet, al cărui palat se afla în apropiere.

Cel mai mare istoric român, Nicolae Iorga, scria la 24 sept. 1940 în ziarul „Universul”„Ce s-a petrecut acolo [în Transilvania de Nord] la luarea în stăpânire de armata şi administraţia ungară, sub ochii ei şi fără nici o încercare de a o opri, ba chiar cu binevoitorul ei concurs, întrece orice închipuire /…/. Spânzurări cu capul în jos, răstigniri, baterea cuielor în cap, presărarea cu var nestins a rănilor; acestea au fost, după câte ştiu până acum – şi martiriul se desluşeşte tot mai mult – semnele civilizaţiei poporului care s-a dezonorat prin asemenea acte. Statul român va face ce crede. Din partea noastră n-avem decât un sfat. A nu se clinti un fir de păr din capul unui cetăţean maghiar al României.”>>

 

*                      *                      *

            Prezentăm câteva episoadele finale ale din genocidul antievreiesc înfăptuit de Ungaria pe teritoriul Transilvaniei de Nord, exemple preluate din volumul „PROCESUL GHETOURILOR  DIN NORDUL TRANSILVANIEI”, volum alcătuit de Oliver Lustig, Editura AERVH, Bucureşti, 2007 [n.r. textele de mai jos reprezintă fragmente din Actul de acuzare]:

 

<< În Ungaria horthystă a fost cel mai vechi fascism din Europa, fiind primul care a introdus legi antievreieşti, deja în anul 1920, prin legiferarea instituţiei „numerus clausus” în universităţile din Ungaria. /…/

Precum va rezulta din documentele acestui proces, şovinismul … guvernului Ungariei (guvernul Sztójay) a întrecut chiar şi aşteptările hitleriştilor germani. /…/

Încă în preambulul instrucţiunilor [n.r. instrucţiuni date în primăvara anului 1944 de autoritățile statului maghiar] se spune: „Guvernul Regal Ungar, în scurt timp va curăţi ţara de evrei. Curăţirea o ordon pe regiuni, iar în vederea atingerii scopului, evreimea, fără deosebire de sex sau vârstă, va fi transportată în lagăre de concentrare anume desemnate. [n.r. toți evreii din Transilvania de nord au fost închiși în ghetourile înființate de autoritățile maghiare în principalele orașe din Transilvania de nord. /…/

Scopul mărturisit al acestor măsuri de tortură şi cruzimi a fost determinarea evreilor să declare unde şi-au ascuns banii şi bijuteriile, dar în cursul instrucţiei şi judecării acestui proces, s-a dovedit că, foarte de multe ori, acest scop fusese numai un pretext, iar adevăratul zel era schingiuirea şi torturarea populaţiei evreieşti, pentru a desăvârşi cu un ceas mai devreme exterminarea evreilor, lucru despre care toţi aceşti comandanţi şi supraveghetori aveau cunoştinţă că este un plan bine determinat. /…/

…[În ghetoul din Oradea] mii de persoane au fost schingiuite, bătute şi torturate de o grupă bestială de schingiuitori, compusă din ofiţeri şi plutonieri de jandarmi, instruiţi special în acest scop. În cursul schingiuirilor şi drept consecinţă a acestora s-au ucis [sinucis] 17 persoane, iar multe persoane au murit în urma acestui tratament. /…/

Depoziţia martorului Schwartz Ernest  [3 aug.1945]„La bărbaţi testiculele au fost lovite şi torturaţi cu curent electric. Era un mod de inchiziţie obişnuit la femei ca un pol al curentului electric a fost [să fie] băgat în vagin, iar celălalt în gura victimei. /…/ Cunosc numele unor victime, care de groaza schingiuirilor s-au sinucis cu otravă în toiul schingiuirilor /…/. Era un obicei ca în cazul când … nu au ajuns la rezultate prin chinuirea bărbatului, atunci au adus soţia şi copii {pentru a fi} chinuiţi în faţa bărbatului, a tatălui, ca să scoată vreo declaraţie cu privire la afirmativa valoare ascunsă. Cunosc un caz când internatul, ca să scape de bătăi şi schingiuiri, a declarat de la început ce anume valori sau bani au ars. Cu toate acestea a fost bătut până la sânge. Ştiu că au fost mulţi, care au murit în urma acestui tratament /…/. Numărul acelor victime care astfel au fost bătuţi, schingiuiţi şi batjocoriţi în această instituţie de inchiziţie se ridică la mai multe mii de persoane [doar în Oradea].” /…/

Martorul Nussbaum Adalbert: „…Au început să mă bată cu o ferocitate nemaipomenită, după aceasta au pus picioarele mele pe o zdreanţă udată, mi-au astupat gura cu cioarapii mei, au adus o maşină de electricizare; un pol al curentului l-au agăţat în [de] penisul meu, iar celălalt pol la degetul mic al mâinii stângi şi au dat drumul la maşina electrică, făcând curent întrerupt ca să fie mai dureros. De durere am fost nevoit să sar la o înălţime de un metru de la pământ. /…/ Ştiu că aparatul electric l-au  aplicat la femei în aşa fel, că un pol al curentului a fost condus în uterul femeii, iar celălalt la degetul mic al mâinii strângi, astfel chinuindu-le cu curent întrerupt. Aceasta am auzit-o atunci de la soţia lui Bárdos Ladislau… /…/ Am fost transportat [la Auschwitzîn ziua de 27 mai 1944; în vagon am fost înghesuite 75 de persoane cu un vas de apă şi un vas pentru necesităţi. Era mare căldură şi o situaţie insuportabilă. Am fost debarcaţi în Auschwitz … /…/. În lagărul de muncă, din cca. 7.000 de persoane, bărbaţii orădeni, după cât ştiu, au rămas în viaţă 4 persoane, restul [ceilalţi] au fost omorâţi prin bătăi, prin înfometare, boli şi nimiciţi în camera de gaz{are}.”/…/

Martorul dr. Feher Andrei: „…Prima zi am fost torturat timp de 2 ore şi jumătate în continuu. /…/ …Fără să mă lase să vorbesc ceva, [inspectorul Horváth Jozsef] a început să întoarcă manivela maşinii de electrizare, am fost silit să iau în mâna dreaptă şi stângă electrodul pozitiv, respectiv negativ şi astfel oscilarea s-a produs în corpul meu. Ajutorul lui a manipulat aparatul de radio şi cu cât eram mai tare chinuit, a făcut ca radioul să cânte mai tare, ca să nu se audă strigătele mele. Am primit vreo 40 de lovituri pe talpă, 50 de palme, {iar} electricizarea s-a făcut în variate forme. La început numai în cele două mâini trebuia să ţin electrozii, apoi urma ca unul dintre electrozi format special pentru a-l pune în gură, ca un fel de zăbală, trebuia să îl pun în gură. Era ceva grozav [groaznic] când {în} toţi dinţii am simţit oscilarea curentului electric. Dacă n-am ţinut electrodul destul de strâns în dinţi sau de chinuri [din pricina chinurilor] l-am lăsat să cadă jos, am fost bătut cu o cruzime extraordinară, cu ciomege şi pumni. Au mai făcut alte variante cu electricizarea, din care îmi amintesc că, în ultima jumătate de oră, când 8 călăi au luat parte la torturarea mea, m-au legat cu o sfoară de un baston. Mi-au introdus un electrod în anus, iar cu celălalt au atins membrul [penisul] meu. /…/ După cum am auzit, şi femeile au fost grozav [groaznic] chinuite mai cu seamă prin electricizare.” /…/

Soţia lui Guttmann Emanoil: „Eu am fost cercetată … în camerele de chinuire timp de 6 zile după înfiinţarea ghetoului. …Acolo am găsit mulţi oameni şi chiar cunoştinţe de-ale mele, trântite la pământ în chinuri groaznice, după bătăile şi schingiuirile la care au fost supuşi. /…/ Mi-au dat în mână un mâner în legătură cu {un} generator mic de electricitate şi aceasta a trebuit să-l ţin pe inimă iar celălalt pol al cablului era prins de limbă. Au probat [încercat] să introducă cablul electric şi în vagin, dar au renunţat, eu având hemoragie din cauza bătăii primite. La fel au făcut în celelalte zile, până când am spus unde sunt bijuteriile… /…/ La început au chinuit numai pe bogaţi, iar pe urmă i-au luat pe rând pe toţi, după locuinţe, şi chinurile erau din ce în ce mai groaznice. /…/ …Trebuia să spăl urmele de sânge, vomitări sau fecale ale celor chinuiţi, care n-au putut să se stăpânească din cauza schingiuirilor.” /…/

Este concludentă în ceea ce priveşte intenţiunea schingiuirilor de a grăbi sfârşitul acestor oameni, condamnaţi la moarte, depoziţia martorului dr. Jakab Ludovic, din care rezultă că anchetatorii, cu ocazia schingiuirilor, de multe ori s-au adresat victimelor cu cuvintele: „De ce ţii la aceste nimicuri şi de ce nu descoperi [desconspiri] unde le-ai ascuns, căci peste câteva zile şi aşa vei fi băgată în groapa cu var.” /…/

Acuzata Megyesi Elisabeta [moașă] s-a purtat tot timpul extrem de brutal cu evreicele pe care le cerceta. /…/ …A examinat pe tânăra Glück Iţa în vârstă de 16 ani, care deşi era virgină, totuşi acuzata a examinat-o rupându-i cu mâinile himenul şi producându-i hemoragie. /…/ Glück Iţa … a primit o infecţie generală şi, în cursul transportului spre Auschwitz, a murit în vagon. /…/

În ghetoul din Satu-Mare s-au întâmplat schingiuiri aşa de mari … , încât cei internaţi în ghetou se îmbulzeau la trenurile de deportare numai ca să scape de maltratările din ghetou. /…/

Soţia lui Delmann Andrei: „…Din  nou descălţată de pantofi şi din nou am fost bătută şi schingiuită. /…/ Am fost atât de mult zdrobită încât corpul meu a fost plin de vânătăi şi n-am putut să umblu fiind transportată de 2 persoane. Peste o săptămână din nou am fost chemată la anchetă şi atunci de frica bătăii m-am prezentat benevol la un transport [n.r. spre lagărul „de muncă” de la  Auschwitz] ca să fiu transportată cât se poate de urgent, astfel am scăpat de alte schingiuiri.” /…/

…După cum rezultă din probele de la dosar foarte mulţi evrei au fost astfel maltrataţi. /…/ …Gerö Alexandru … după ce într-o zi fusese grav schingiuit, a doua zi, când a fost chemat din nou la cercetări, de groaza schingiuirii s-a sinucis. /…/

Martorul dr. Weinberger Emanoil: „…Désaknay mi-a poruncit să dansez sârba în aşa fel ca să ating cu capul plafonul colibei ce era la o distanţă de o jumătate de metru de capul meu. Cu picioarele umflate, pline de vânătăi [n.r. din cauza bătăilor la tălpi] am fost silit să dansez sârba, în care timp, Désaknay mă lovea cu bastonul de cauciuc peste burtă şi spate… /…/ …Am văzut ducând la colibă şi pe fiii mei Weinberger Eric şi Norbert şi am auzit ţipetele şi strigătele lor. /…/ După o jumătate de oră am văzut pe un nyilaş [n.r. fascist maghiar] aducând la colibă pe soţia mea, iar pe cei doi fii ai mei i-au introdus într-o cameră alăturată, pentru a vedea cum va fi torturată mama lor; /…/ …au bătut-o la tălpile picioarelor aşa de tare încât eu din grajd am auzit ţipetele şi vaietele ei. /…/

Deportarea tuturor evreilor din toate ghetourile din Ardeal [n.r. Transilvania de Nord] s-a făcut în modul cel mai neomenos. Pe căldurile de la sfârşitul lunii mai, sau de la începutul lunii iunie 1944 au fost îmbarcaţi într-un vagon de marfă câte 70-80 de persoane, de-a valma bărbaţi, femei şi copii, tineri şi bătrâni, sănătoşi şi bolnavi. În fiecare vagon nu s-a pus decât 2 găleţi, una pentru apă, alta pentru W.C. Înainte de îmbarcare fiecare evreu a mai fost percheziţionat odată, pentru ca să le fie confiscate şi ultimele obiecte ce eventual putuseră dosi. După îmbarcare în vagoane, acestea au fost închise cu lanţuri speciale, iar pasagerii n-au mai fost lăsaţi prin gări să-şi ia apa necesară, sau să golească găleţile murdare. S-a întâmplat chiar mai mult, şi anume, cadavrele celor care au murit în cursul transportului, nu au fost scoase din vagon până la Auschwitz, care era staţia finală. Trenurile cu nenorocitele victime au fost conduse până la gara Koşice [în Slovacia], iar acolo predate soldaţilor germani care le-au condus până la lagărul de muncă şi exterminare de la Auschwitz şi Birkenau.

Şi cu aceasta, primul act din tragedia evreilor din Ardeal [Transilvania de Nord] a luat sfârşit, urmând ca actul următor să fie săvârşit în lagăre de exterminare de către maeştrii (nazişti ai – nn) discipolilor (hortyşti – nn / fasciști maghiari), care săvârşiseră primul act.>>

 

*                      *                      *

Excelențele Voastre, așa cum am mai spus, fac prezenta solicitare inclusiv în numele urmașilor victimelor genocidului antiromânesc printre care s-au numărat doi dintre înaintașii mei (din fericire, amândoi au scăpat cu viață).

Tatăl meu, Victor Ilieșiu, între anii 1940-1944, a fost amenințat, agresat și scuipat de fasciști maghiari, pentru că s-a manifestat public împotriva totalitarismului horthyst, fiind redactor la singurul ziar românesc existent în acei ani în Transilvania de Nord, „Tribuna Ardealului” din Cluj.

Bunicul meu după mamă, Vasile Mureșan, administrator al orașului Baia-Mare în perioada interbelică (înainte de Dictatul de la Viena), a protestat public împotriva crimelor fasciste maghiare antiromânești încă din septembrie 1940. În primăvara anului 1944, s-a manifestat public împotriva arestării în ghetouri, în condiții inumane, a tuturor evreilor din Baia-Mare și din împrejurimi. Bunicul a trimis-o de mai multe ori pe mama mea – care avea atunci 25 de ani – la ghetoul de la marginea orașului Baia-Mare ca să ducă evreilor mâncare, haine și pături, întrucât majoritatea acestora au fost obligați să stea sub cerul liber, în ploaie și vânt, zeci de zile și nopți, până când au fost trimiși spre exterminare la Auschwitz. La începutul lunii octombrie 1944, bunicul meu a fost înștiințat de autoritățile maghiare că va fi spânzurat în centrul orașului împreună cu trei preoți români, trăind astfel coșmarul spânzurării iminente; execuția nu a avut loc întrucât armata română a eliberat orașul mai devreme decât se estima.

Sorin Ilieșiu

București, 30 august 2023

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31
Author

73 de Comentarii

 1. Cine din cei adresati are rabdarea sa citeasca atata ? Nu va pricepeti, mai rau faceti. In plus, ce se castiga ? Pistol cu apa. Data viitoare nu mai parasiti Budapesta si gata.

 2. Brava Coti! zați țn continuare la ”Cuvănt despre Transilvania”, reeditat.

 3. Un demers care ne pune in postura de a ne plinge. Taranul roman a primit cu demnitate totul! Si viata si moartea stiind ca moartea este doar o usa catre alta viata. Taranul roman trancende toate timpurile si e atit de sus, practic de neatins, iar multor popoare din Europa le va lua inca mii de ani sa se civilizeze si evolueze. Memoria lumii retine doar ce vrea ea stiut fiind faptul ca istoria o scriu invingatorii iar acestia sint niste mincinosi ordinari, la baza criminali. Ii intereseaza fix ceea ce le creaza avantaje. Sint si altii care falsifica istoria la greu. Le foloseste orgoliului lor bolnav. Nu stiu cit merita sa ne amestecam cu cei insiruiti acolo pentru ca practic am incerca sa cautam adevarul apelind la mincinosi si criminali. Poate e bine ca acest demers sa fie facut. Nu stiu. Tot ce s-a scris sint fapte intimplate din pacate. De atunci si pina azi astfel de lucruri s-au tot intimplat si se intimpla chiar si in acest moment. A devenit sport. Un sport care condamna umanitatea la regres pina la disparitie. Taranul roman are natura permanentei, a infinitului. Taranul roman stapineste timpul. Acolo se face diferenta in intelepciune precum si intre a fi si a avea. Taranul roman a trecut mereu testul timpului prin raportarea la adinca intelepciune. Cam unicat in Europa. Noi sintem timpul iar ceilalti nu au cum sa inteleaga asta! Noi vrem sa fim, ei vor sa aiba.

 4. este sideranta perceptia lumii. cine crede ca presedintii alde trump sau biden sau putin sint de capul lor si nu au stapinii se inseala amarnic. si au niste stapini care le dau ordine fara ca macar ei sa stie ca le primesc… voi credeti ca biden muta armata sua? ha ha ha ha lupta care se da pe aceasta planeta este mult mai profunda! astia orban, iohannis, biden, putin si care or mai fi sint executanti. si au de livrat pt a se putea delecta cu placerile vietii lor goale. si au de livrat: NEFERICIRE, PROBLEME, NEAJUNSURI, MASACRE, DEZECHILIBRE, SUFERINTA, EXPOATARE, DISPRET! peste tot in lume. de ce? pentru a impiedica evolutia. impartirea in tabere, alimentarea cu munitie a partilor combatante este visul oricarui manipulator. controleaza ambele parti pentru a-si atinge scopul, respectiv cel scris in majuscule. de aia ma uit la prostovanu de orban cu compasiune si mila. este unul dintre instrumentele perfecte pentru a crea haos si dezechilibre. va uitati in gura celor lipsiti de putere. adevaratii stapinii actioneaza in cu totul alt plan. cind o sa va treziti o sa fie prea tirziu. si o sa va dati cu capul de pereti pentru ca veti realiza ca in loc sa faceti ceea ce conteaza cu adevarat pentru viata, v-ati irosit timpul cu timpenii. voi credeti ca sinteti in lumina. nu aveti cum atita vreme cit slujiti intunericul. nu aveti capacitatea necesara de a cuprinde ansamblul. din lipsa de evolutie…

  -1-

 5. -2-

  a crescut frecventa de vibratie a Pamnitului implicit, deoarce Pamintul are exact aceleasi planuri ca fiecare fiinta in parte, evolueaza cei care rezoneaza si isi ajusteaza in consecinta vibratia. Asta inseamna alta perceptie si in niciun caz razboaie, lupta surda pentru teritorii, bagatul batului prin gard, agenda dubla, suferinta, lipsuri, exploatare, influenta. toate acestea sint specifice reptilienilor si celor care constient sau inconstient au acceptat influentarea ADN-ului propriu. Pentru a-ti dori evolutia trebuie in primul rind sa-ti manifesti intentia, sa lucrezi cu tine insuti. Putera gindului este imensa, a vorbei la fel. stop joc. ne-am macelarit destul intre noi facind jocurile altora care nici macar nu se arata la fata dar care stau in umbra si culeg roadele. transcendeti, fratilor, paradigma asta nenorocita care de cel putin 1000 de ani produce suferinta.

 6. Bă, nu mai citați din minciunile instigatoare ale jîdului Lustig!
  Nici sub Ceașka nu avea credibilitate!
  V-ați trezit voi, acum, patrihoții, să reabilitați javra tikiată?

 7. „a crescut frecventa de vibratie a Pamnitului implicit, deoarce Pamintul are exact aceleasi planuri ca fiecare fiinta in parte”

  Acum am inteles, nu te mai contrazic. Sanatate !

 8. …hienele alogene securiste au iesit la comentat, rusine!…Domnule Iliesu, ROMANII VA SUSTIN! CUM VA CONTACTAM SI CUM SEMNAM APELUL? Invit cat mai multi cititori patrioti sa comenteze cu patriotism ca sa putem sa-i dovedim pe comentacii in solda.

 9. În 2023, ungurii vor să-i alunge din cimitirul de la Valea Uzului pe Românii care au murit pentru Ţară. Şi culmea!!! Un judecător dă verdict de evacuare a eroilor Români!

 10. Adiacent descrierii lui Zamolxis, caruia ii multumesc pentru amabilitatea si disponibilitatea care mie imi lipseste, de obicei : Cateva trasaturi, cuvinte si termeni folositi pentru a descrie SCENARIUL: ascuns, ostil, tiran marunt, tiran domestic, bataus, persecutor, feminism, mizantropie, misoginism, judecata, proiectie, narcisism, tradare, impardonabil, auto-vatamare, taierea cracii de sub picioare, capra din vecini, barfa, minciuni, ilaritate constanta, gelozie, invidie, capitulare, amaraciune, uratenie, bigotism, rautate, razbunare, prostie, furie, invinuire, apatie, suparare, egocentrism, aroganta. Imaginati-va ca un organism este bolnav. Imaginați-va ca celulele bolnave conving organismul ca, de fapt, celulele sanatoase sunt bolnave. Organismul credul ar degenera si ar muri. Credinta ca „Isus a murit pentru toate pacatele noastre” este absurda. Acel Dumnezeu nu pedepseste oamenii cu atat mai putin pe copii lui si, cu siguranta, nu ucigandu-i, asta ar fi ca si cum ti-ai ucide copiii pentru „pacatele” lor, ceea ce s-ar datora, in primul rand, doar calitatii de parinte prost. N-ar spune prea multe despre abilitatile de creatie a nimanui, nu-i asa? Isus a murit cand a fost prins de PSIHOPATI, care apoi au potrivit acest mit pentru a crea religia potrivita scopurilor lor.

  „Natura de bază a Omului nu este rea. Este bună. Dar între el și acea bunătate sunt frici, furie și represiune.” – L. Ron Hubbard, „The Free Man”, Abilitatea 232 … Asta o spune unul de al Scenariului.

 11. ma bucur pentru tine ca ai inteles… nu ma asteptam sa am chiar asa de mare succes in cuvinte atit de putine… un sfat totusi: ai grija cu ce instrumente masori… succes!

 12. mesajul meu de la 19:59 este rapsuns la mesajul publicat la 19:10

 13. Nu cred că acest demers al Dlui. Ilieşiu este serios. E o fumigenă. Cifra avansată de dânsul, 919 români ucişi de armata ungurească, este o cifră ridicolă. Au fost cel puţin 30.000 de români ucişi.

 14. Auschwitz − cel mai mare cimitir al Ungariei ( Preş. Ungariei, János Áder in 2014) Intre 1920-1944, Ungaria a fost condusă de Miklós Horthy. Principiul numerus clausus a fost introdus în Ungaria în 1920 − fiind prima lege antisemită din Europa care se referea la limitarea accesului tinerilor evrei în învăţămîntul superior. intre 1938-1941 s-au adoptat alte trei legi antisemite. Horthy, dîndu-şi seama de gravitatea fără precedent a atrocităţilor antisemite petrecute sub conducerea sa şi-a pregătit un alibi imbatabil pentru perioada de dupa razboi. În 29 mar. 1944, a dat mînă liberă Guvernului cu privire la politica antisemita La MAI, i-a numit secretari de stat cu misiunea de „a rezolva problema evreiască“, pe László Baky şi pe László Endre, oamenii lui de încredere, din 1919, cunoscuţi în ţară ca antisemiţi dementi. Lui Baky, Horthy i-a spus: „Te numeri printre ofiţerii mei vechi din Seghedin, ştiu că îmi eşti devotat, mă încred total în tine, de aceea te numesc… Îi urăsc pe evreii galiţieni şi pe comunişti. Afară cu ei din ţară! Afară! Afară!“ (Jenő Lévai: Zsidósors Magyarországon / Destinul evreilor în Ungaria, Ed. Magyar Téka, Budapesta, 1948, pg. 99-100). Dacă Ungaria ar fi respectat strict directivele germane, ar fi supravieţuit mai mult de 200 000 de evrei, scrie Krisztian Ungvary în lucrarea sa .Din nordul Transilvaniei, sub administrație maghiară, au fost trimiși spre exterminare în total circa 160.000 de evrei, din care circa 15.000 chiar din 1941.În total, se estimează că au fost deportaţi în jur de 500.000 de evrei din Ungaria şi teritoriile ocupate. Inclusiv nemţii au rămas surprinşi de zelul funcţionarilor publici, al poliţiştilor şi al întregiicomunitati maghiare Dupa 80 de ani reabilitarea tacită a lui Miklós Horthy a fost înscrisă pe agenda politicii lui Viktor Orbán (doc. Yad Vashem si maghiare)

 15. Autorul trebuie sa mentina un echilibru.Au fost si unguri ucisi de romani in Transilvania.Nu am fost sfinti.

 16. Mai era un nebun pe timpul lui ceașcă care urla toată ziua că d-aia românii n-au mâncare, că timp de 400 de ani turcii au luat tot șeptelul!…
  Asta n-ar fi nimic ,dar romanii timp de sute de ani până au plecat din colonie,au luat mierea,aurul și pe mă-ta!…

 17. Daca esti pe calea adevarului, trebuie sa ai o minte deschisa, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii dispus sa crezi absolut orice. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa crezi ca orice teorie este adevarata, dar poti sa crezi ca este „ca adevarata”. Inseamna, in practica, ca trebuie sa dovedesti (nu sa ”incerci”, este un cuvant care ascunde o viitoare posibila renuntare) ca ceva este adevarat, deoarece este imposibil sa dovedesti un negativ, iar a demonstra un negativ inseamna ca nu crezi, iar daca nu crezi ceva, atunci mintea ta va :
  1). Va aplica principiul profetiei auto-implinite.
  2). Va opera principiul negarii ego-ului, ego-ul fiind opusul adevarului.
  Ego-ul arunca o cortina de fum care se reduce la a rationaliza (a te minti pe tine insuti).

  Ori de câte ori există înțelegere, acceptarea sau respingerea este inutilă.
  Mintea care crede, mintea care nu crede și mintea care se îndoiește este o minte ignorantă.
  Calea înțelepciunii nu constă în a crede, a nu crede sau a îndoi.
  Calea înțelepciunii constă în a investiga, a analiza, a medita, a experimenta.
  Adevărul este necunoscutul din clipă în clipă. Adevărul nu are nimic de-a face cu ceea ce cineva crede sau nu mai crede, nici nu are nicio legătură cu scepticismul.
  Adevărul nu este o chestiune de acceptare sau respingere, este ceva de experimentat, trăit și înțeles.
  ~Samuel Aun Weor
  O seara faina!

 18. Un text succint prin care autorul identifica ceea ce dinsul numeste genocidul facut de catre unii dintre cetatenii maghiari locuitori ai Ardealului sau de catre reprezentati ai autoritatilor maghiare impotriva natiunii romane .Textul apare in comtextul in care Orban de Budapesta invitat fiind de catre Carlson Tucker repeta , parca la indigo ,zicerile prietenului Putin acompaniat de catre realizator ce introduce in discutie statutul numit „ deocamdata ” al Ardealului ca si tinut romanesc .puneti cap la cap afirmatiile facute de-a lungul timpurilor de catre fosti politicieni ce reprezentau statul Romania cetateni ce doreau acordarea autonomiei tinutului secuiesc si iliberalizarea Statului Romania asemenea Rusiei si Chinei ce isi doreau iesirea din sistemul Liberal de reprezentare sociala .Acum vedem care sunt toti acesti oameni si care este scopul aparitiei AUR si cel al prezentei in America a lui Orban Victor.

 19. Bravo Iliesiu! Esti un adevarat roman. Da-le peste bot romanilor (?) care l-au luat in brate pe Orban. Romanii adevarati sunt alaturi de tine.

 20. Vorbesti de oameni din secole trecute fara legatura cu prezentul.

 21. Din nou, de data asta la 19:59 s-a publicat un trol sovietic, doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE zis Zalmoxis si comentariul meu de la aceeasi ora a fost blocat DIN MOTIVE IDEOLOGICE de catre un mizer extrem de abil…Rusine Cotidianul…

 22. La noua scoala romaneasca nu se mai invata despre numitul Stalin, cel care ne-a dat Ardealul ca sa nu-i „uitam” pe rusi dar, a obligat guvernul roman sa infinteze o regiune maghiara in centrul tarii, ca sa le aminteasca si ungurilor ca totusi fostele regate nu trebuiesc uitate si/sau desconsiderate de invingatori. Budapesta nu a suferit bombardamentele altor orase peste care au trecut sovieticii in drumul spre Berlin.
  Scriu acum foarte incet, incet, tiptil, tiptil, ca sa poti intelege, ghebosule!
  UrSULA crezi ca ne va mai lasa sa spunem ceva de Robotine?

 23. degeaba incerci sa te bagi in seama punandu-te in acelasi text cu evreimea.

 24. Când auzi că soldați ai unei armate,bărbați în putere,ucid 18 civili(ascunși sub un pod din calea gloroasei armate),civili dintre care 14 erau copii(între 7 luni și 14 ani),ceilați fiind 3 femei și un bătrân de 75 de ani…ce „armată” e aceea?nimic nu îndreptățește așa ceva…soldați bărbați,înarmați,se răfuiesc cu sugari de 7 luni?cu copii de pânâ la 14 ani însoțiți de mamele lor și de un bunic?glorioasă armată-oare le sunt scrise numele vitejilor în vreo carte a eroilor maghiari?numele victimelor există,dar ce contează-sunt doar niște români…

 25. Decidentii romani de ieri si de azi
  au priponit țara in coada EUROPEI
  cu statut de colonie.
  Ei sunt coruptii si PROȘTII Eoropei acompaniati de nimicul de la palat.

 26. @ Zalmoxis &co.Te apuca mirarea ,disperarea si revolta cand vezi asemenea atitudini si invarteli”filozofice” pe marginea unei initiative care rabufneste din durerea adanca a unui suflet omenesc.Pe scurt : sunteti de acord cu cele relatate si initiate de d-nul Iliesiu ?

 27. Felicitari D-lui Iliesiu ! Acest demers trebuia facut demult ! Dar e bine si acum. Mai ales ca AZI se implineste 1 AN de la DEZVELIREA BUSTULUI LUI HORTHY,ia ghiciti unde ? Taman in PARLAMENTUL UNGARIEI !!! Pai atunci nu ne mai miram de nimic si trebuie sa fim pregatiti pentru orice !!!

 28. Charlie Fa o plangere la Tribunalul International pentru genocidul platitudinilor si majusculelor tale. Trebuie sa terminam cu acesti FOSTI cenzori ilegali. semnat, indescifrabil, indescriptibil, incomensurabil, incongruent, infinit

 29. Cel care a scris acest text ”remarcabil” nu unoaște sensul cuvântului genocid. Pentru că oricum rămâne fără ecou, ia să vedem de unde se inspiră stimabilul autor. El plagiază fără resentimente afirmațiile lui Ion Lăncrănjean, autor obscur pe vremea dictaturii ceaușiste. Desigur cărturrii români au vorbit mai mereu despre ipoteticele masacre săvârșite de hoardele barbare…care chiar au existat mai ales împotriva maghiarilor, dar n-au scăpat nici celelalte etnii: invazia mongolă din 1242, incursiunile otomane, apoi cele ale tătarilor din Crimea…etc. Ceeace privește problema purificării etnice, pe lângă sîrbi s-au remarcat și românii, căci erau conduși de popi habotnici, intoleranți. Cle mai sângeroase acte s-au petrecut în timpul răscoalei din 1784, iar apoi ăn timpul revoluției maghiare din 1848-49, când populația maghiară din Ardealul de sud a fost practic desființată. Da, aceste fapte seamănă mai mult cu genocidul, dar amploarea lor a fost redusă la câteva comitate. În sec. XX Regatul României a fost cel care a început ostilitățile ăn 1916, iar acestea s-au extins până-n cel de al doilea război mondial, După acea epurare s-a concentrat asupra evreimii, germanilor, da și ungurilor. Dovada: primele două au dispărut, maghiarii s-au înjumătățit. Desigur , pe cale ”pașnică”… Și încă o remarcă: numerus clausus a existat și-n România, iar legile antisemite au fost impuse de cel de al III. Reich, atât în țările ocupate, cât și la ”aliați”. Deportrile din Ungaria au început după martie 1944, când armata germană a ocupat Ungaria de vest și Budapesta, împunând un guvern loial, aservit naziștilor. Tiso, Pavelici și Antonescu nu scăpau nicio ocazie să-i amintească Fuhrerului, că Horthy n-a rezolvat încă chestiunea evrească, ca ei…

 30. Multumiri, d-le Iliesiu! Oamenii trebuie sa afle, sa inteleaga si sa realizeze cat de raspunzatori trebuie sa fie atunci cand arunca cu cuvintele care devin ganduri, ganduri care pot deveni fapte …
  Sa ne pazim Tara! Tara nu inseamna doar teritoriu, Tara inseamna si oamenii din acel teritoriu.
  Sa ne gandim cu compasiune la sufletele tuturor victimelor acelor vremuri si sa ne rugam pentru linistea sufletelor lor!

 31. axon – stalin si ciuma bolsevica au fost cele mai scarboase mizerii care au existat vreodata…..mincinos bolsevic ordinar ce esti:
  Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut și ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939 de șeful guvernului[a] și ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov și ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.
  Articolul 3 al protocolului stipula: „Referitor la Europa de sud-est, din partea sovietică este subliniat interesul pentru Basarabia.[2] Partea germană își declară totalul dezinteres politic față de aceste regiuni”. Formularea ambiguă a articolului (prin expresia „aceste regiuni”) lasă să se înțeleagă că Germania își exprimă totalul dezinteres politic pentru întreg sud-estul Europei, formulare care a fost intenționată, după cum va arăta la 24 iunie 1940 Ribbbentrop.
  Documentele existente atestă că, în anii 1934–1936, Stalin sprijinea ideea unei apropieri și chiar a realizării unui acord cu Hitler. Apropierea sovieto-germană din 1939 era urmarea unei conjuncturi favorabile statelor totalitare. .
  În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul, și nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucraineană. Odată cu proclamarea RSS Moldovenești, RSSA Moldovenească, republică autonomă „moldovenească” de la răsărit de Nistru, a fost împărțită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică și Ucraina. Ocupația sovietică a fost întreruptă, pentru scurtă vreme, în 1941, după ce România alături de Germania a declanșat operațiunile militare de eliberare a teritoriilor ocupate de URSS ca parte a Operațiunii Barbarossa[3], dar teritoriile au fost în cele din urmă reocupate de sovietici în 1944.

 32. @axon: Spui numai prostii de ins scapat de la Balaceanca. Cifrele pe care le dai nu au nici o baza. Spui ca ai studii de inginerie si matematica. Ce proportie ai facut de ai ajuns la 3 milioane de morti in seama armatei romane? Dupa aberatiile pe care le scrii, probabil ca nici regula de 3 simpla nu o stii.

  Armata romana a luptat contra Ungariei bolsevice pentru ca aceasta nu recunostea unirea Transilvaniei cu Romania si uneltea cu Rusia bolsevica in vederea desfiintarii Romaniei.

  Rusia bolsevica nu a recunoscut niciodata unirea Basarabiei cu Romania. Spusele lui Lenin au fost doar minciuni pentru a cistiga timp. Rind pe rind, fostele gubernii care isi declarasera independenta au fost reocupate prin organizarea de insurectii bolsevice. Au rezistat doar tarile care au avut forte armate bine organizate, respectiv Finlanda, Polonia si Romania. Armata romana a intrat in Basarabia la cererea Sfatului Tarii, confruntat cu subversiunea bolsevica. De notat ca Sfstul s-a adresat intii Rusiei, dar aceasta a refuzat motivind ca nu are trupe suficiente.

  Minti porceste in linie cu propaganda antiromanesca dexsorginte ruseasca si ungureasca.

 33. Redactia Cotidianul, ai cunostinta de blocarea publicarii comentariilor dupa al lui Anonim de la 9:39? Am postat la 10:37 si vad ca nu se intampla nimic…

 34. @Scurtu – scoatem pistoalele si le punem pe masa ca sa nu mai „filozofam”?

  Fiecare o explica din propria perspectiva.

  Ca trebuie spus adevarul, ca trebuie sa existe o contraponedere cu date reale la mizerabila manipulare ungureasca, care se intimpla de multe zeci de ani da, categoric da! mai ales ca faptuitorul, respectiv statul maghiar si nu numai prin vorbe, intentii si actiuni este lipsit de demnitate, traire umana, decenta dar inca promoveaza minciuna si dubla morala ca politica de stat. Pe de alta parte Ungaria, la scara timpului, nu exista. Isi poarta cu sine eticheta pe care singura si-a lipit-o pe frunte. Nimic onorant in asta.

  Dar trebuie facut mult mai mult decit atit. Durerea nevindecata a sufletului inseamna traume pentru generatii. Ar trebui sa facem noi mai multe cinstind memoria inaintasilor nostri.

  Avem legitimitate necesara in a ne reprezenta singuri fara alte referiri la alte etnii. Textul probabil va trebui ajustat.

  Cum s-ar putea explica asta? „vă solicităm să demarați procedura de recunoaștere internațională a acestui genocid și, totodată, să obligați moral Ungaria să adopte legi având ca următoarele scopuri… Nu mergem cu jalba-n bat ci TREBUIE SA IMPUNEM! in primul rind la noi in tara.

  Trebuie lucrat destul de mult pe text pentru a-l face neatacabil si opozabil oricui care ar indrazni sa deschida gura si sa conteste.

  Si pentru a ne face ordine in ograda, avem de darimat multe simpobluri unguresti care tin de criminali de razboi, inclusiv pasoptisti chiar de prin lacasele de cult sau mosiile care trebuie renationalizate. E mult de munca, iar actiunea in sine trebuie sa fie mai complexa. Adica trebuie taiate absolut toate sforile care leaga anumite zone de interesele statului ungar in Romania.

 35. MOȘU spune:
  31 august 2023 la 10:33
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  MOȘU spune:
  30 august 2023 la 23:38
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  Zalmoxis spune:30 august 2023 la 19:00
  1”…a crescut frecventa de vibratie a Pamnitului implicit, deoarce Pamintul are exact aceleasi planuri ca fiecare fiinta in parte, evolueaza cei care rezoneaza si isi ajusteaza in consecinta vibratia…”
  Pentru a ÎNȚELEGE, TOTUL, este nevoie de…SĂ FIȚI PĂCĂTOȘI, total ?!? ?
  Odată, cândva Zalmoxis, zisu-ț-am de ”muncile” cică ale tale:)
  ”… Fiul lui Zeus (conducătorul zeilor) şi al Alcmenei (o muritoare), Heracle şi-a manifestat încă de timpuriu puterile deosebite. La 10 luni ar fi ucis cu mâinile goale doi şerpi trimişi de Hera, iar la 18 ani a ucis leul din Citaeron, care ataca cirezile tatălui său. Ulterior îi scapă pe tebani de sub jugul lui Erginus şi, drept răsplată, regele Creon i-o dă de soţie pe fiica sa, Megara. Cu Megara, Heracle va avea mai mulţi copii. Legenda spune că Hera îi va lua minţile lui Heracle, iar acesta îşi ucide copiii. Cuprins de remuşcări teribile, Heracle consultă oracolul din Delphi şi află că, pentru ispăşire, Apollo îl trimite să slujească 12 ani lui Euristeu.
  Uciderea copiilor simbolizează „uciderea” concepţiilor sistemului matriarhal (reprezentat de Hera), iar beneficiarul muncilor, Euristeu, reprezintă potenţialul de putere pe care îl poate atinge un om.
  Prima muncă – uciderea leului din Nemea…”
  http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html

 36. MOȘU spune:
  31 august 2023 la 10:35
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  MOȘU spune:
  30 august 2023 la 23:39
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  3”… Leul din Nemeea este de fapt întruchiparea caracterului animalic din om, adică a egoului în formă brută. Cei aflaţi în acest stadiu nu pun preţ decât pe corpul fizic şi sunt în stare de orice pentru a-l apăra, dezvolta şi manifesta.
  În mod evident, preotesele l-au supus pentru început la testul postului, acesta fiind cel care poate stăpâni trupul, dar care potoleşte şi multe porniri lăuntrice trufaşe. Unele versiuni ale mitului susţin că lupta (inclusiv căutarea) ar fi durat 30 de zile, ceea ce presupune că postul a fost extrem de dur. În mod normal, testul de post al aspirantelor era de 15-20 de zile şi doar tradiţia afirmă că existaseră odată preotese care puteau ţine 30 de zile de post….”
  http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html

 37. MOȘU spune:
  31 august 2023 la 10:35
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  MOȘU spune:
  30 august 2023 la 23:41
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  4”… Faptul că leul a fost răpus în întunericul grotei sugerează că interiorul (aparent aflat în întuneric) trebuie să domine exteriorul şi nu invers. Ego-ul este puternic doar când se raportează la exterior, la alte persoane.
  Faptul că pielea leului nu putea fi străpunsă de nicio armă, decât de propriile sale gheare, sugerează în mod clar că egoul are destinul de a fi sfâşiat de propriile fapte.
  Doar voinţa, determinarea şi puterea unui suflet curat pot stăpâni trupul şi pornirile sale animalice. În mod evident, lui Heracle i s-a testat şi instinctul de conservare (leul transformat într-o fată frumoasă).
  De remarcat faptul că acest tip de încercare (testarea părţii animalice din om) era întâlnit şi la alte şcoli de iniţiere din antichitate. Preoţii egipteni îşi supuneau şi ei discipolii la astfel de teste dure. Spiritualitatea nu poate creşte într-un trup dominat de pasiuni animalice. Trupul trebuie curăţit de acestea. Curajul, postul şi controlul pornirilor sexuale erau primele teste pe care trebuiau să le treacă aspiranţii. Ele sunt în directă legătură cu instinctele animalice (supravieţuire, adaptare, conservare) şi toate trei trebuiau trecute. …”
  http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html

  Când veți CUNOAȘTE trecutul, veți INTUI și viitorul

 38. MOȘU spune:
  31 august 2023 la 13:01
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  MOȘU spune:
  31 august 2023 la 10:34
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  MOȘU spune:
  30 august 2023 la 23:39
  Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.

  2”… Acesta era o fiară care pustia ţinutul respectiv şi înspăimânta oamenii. Leul se ascundea într-o grotă cu două ieşiri şi reuşea să atragă oamenii transformându-se într-o frumoasă fată. Eroul îşi dă seama de şiretlic, astupă una dintre ieşiri şi apoi în întunericul grotei se luptă cu leul. Heracle reuşeşte în cele din urmă să-l sugrume. Îi jupoaie pielea cu ajutorul propriilor sale gheare, deoarece nici piatra ascuţită şi nici pumnalul din metal nu reuşesc să-i străpungă pielea. Înfăţişându-se mai apoi lui Euristeu, îmbrăcat cu pielea leului, acesta, de frică, nu-i îngăduie să pătrundă în cetate, ci îi porunceşte să-şi depună prada înaintea porţilor. Conform tradiţiei, cu această ocazie, Heracle înfiinţează Jocurile Nemeiene…”
  http://remerra.blogspot.com/p/misterele-scolii-zamolxiene.html
  ”Trimiți comentarii prea repede. Încetinește ritmul.
  « Înapoi”
  Că…ași pe softul vostru ?
  Trimiți comentarii prea repede. Încetinește ritmul.
  « Înapoi
  Trimiți comentarii prea repede. Încetinește ritmul.

  « Înapoi

 39. @MOȘU – le

  E mult de munca. Trebuie treziti ratacitii. Ca sa vada mai intii trebuie sa „orbeasca”. Ca sa auda mai intii trebuie sa „surzeasca”. Ca sa simta trebuie mai intii sa „moara”. Ca sa evolueze trebuie sa se racordeze pe frecventa corecta.

  Eu m-am saturat de zicerea ca lumea nu e pregatita sa stie adevarul. Cind va fi pregatita, cind va da coltu?

 40. ”Zalmoxis spune: 31 august 2023 la 14:31
  @MOȘU – le
  E mult de munca.”
  ”3”… Leul din Nemeea este de fapt întruchiparea caracterului animalic din om, adică a egoului în formă brută. Cei aflaţi în acest stadiu nu pun preţ decât pe corpul fizic şi sunt în stare de orice pentru a-l apăra, dezvolta şi manifesta…”
  REPET
  ”Cei aflaţi în acest stadiu nu pun preţ decât pe corpul fizic şi sunt în stare de O R I C E pentru a-l apăra, dezvolta şi manifesta….
  Acest cuvânt ”ORICE” demonstrează cât de periculos este atunci când un individ are putere poate…să de-a foc și la o planetă întreagă.
  Când vei/veți citi(măcar) TOATE ”muncile” vei înțelege…TOTUL:)

  SUCCES, s-ai

 41. @Zalmoxis (14:31) Vedeti, se poate si mai scurt.Felicitari si numai bine !

 42. Toate aceste crime nu ar fi fost posibile fara sprijinul Austriei si bineinteles Germaniei. Sprijinul continua si in prezent Austeia si cercuri importante Germane dar si Rusia militand pentru ostracizarea Romaniei..vezi Shengen etc. Aceptarea „alegerii” lui Iohanis o uriasa eroare.

 43. Odioasele crime nu ar fi fost posibile fara sprijinul Austriei si bineinteles Germaniei. Sprijinul continua si in prezent. Austria si cercuri importante germane dar si servicii ruse militand pentru ostracizarea Romaniei..vezi Shengen etc. dar si pentru crearea unui brand de tara foarte urat tocmai pentru ca astfel de crime si nedreptati sa fie considerate cumva acceptabile si de necondamnat cu fermitate fata de un popor de mana 2-a. Deasemenea, acceptarea de catre romani a „alegerii” trucate a lui Iohanis a fost si este o uriasa eroare acesta fiind mai degraba pro Austria si adept al acceptariia ideii de popor de mana 2-a.

 44. amuzant:

  @Zalmolxis spune:
  30 august 2023 la 21:26

  „Vorbesti de oameni din secole trecute fara legatura cu prezentul.”
  ………………………………………………………..

  Eu vorbesc de ceva , tu de altceva. Ai reperele care sa-ti ofere o justa judecata si intelegere a ceea ce este?
  Fiecare vede asa cum este el si corespunzator nivelului se frecventa a vibratiei. Succes!

 45. E bine, e foarte bine, d-le Iliesiu. Demersul dumneavoastra, indiferent de reactia destinatarilor, ramane un document istoric unic si veridic imposibil de contestat. Am devenit un popor si o natiune de peste 30 de milioane de romani, vorbitori de limba romana imposibil de asimilat si de destramat in ciuda uneltirilor si provocarilor maghiare neincetate. Trebuie sa fim insa extrem de atenti la Austria si oculta maghiara din SUA si Canada, indeosebi, care pe fata se organizeaza si se inarmeaza in haite sovine hortiste in secuime si Transilvania, pentru destramarea teritoriala a Statului Roman.

 46. adaug ceva ce n-am stiut si anume, ca in anii de dupa *89 in Ungaria a fost o campanie deșanțată contra rusilor, ca deh, dadea bine la noua slugărniceală la Apus. (Printre altele, s-a contestat chiar si zborul lui Gagarin si cosmonautica sovietica.) Era epoca-soros, la care aderase fostul comunist viktor orban, dar asta pana au gasit, ei ungurii, ca e bine sa tradeze din nou si sa redevina pro-rusi.
  Asta a fost jocul lor in toata perioada de dupa Trianon.

 47. salutară această scrisoare!

  altii iși apără memoria cu inverșunare, noi am admis să fim călcați in picioare.

  efectele se văd, că toți iși bat joc de noi – multinaționalele, Ucraina, America

 48. Masacrele sangeroase impotriva secuilor executate de „Voluntarii pentru Ardeal Iuliu Maniu” (garzile lui Maniu) in toamna anului 1944: – 26 SEPTEMBRIE 1944, AITA SEACA (judetul Covasna): 13 victime; – 8 OCTOMBRIE 1944, SANDOMINIC (judetul Harghita): 11 victime; – 15 OCTOMBRIE 1944, GHEORGHENI (judetul Harghita): 3 victime; – 21 OCTOMBRIE 1944, ZIMBOR (judetul Salaj) si AGHIRES (judetul Cluj): 3, respectiv 13 victime; 30 OCTOMBRIE 1944, HUEDIN (judetul Cluj): 11 victime. „Activitatea” acestor criminali „voluntari” este „impodobita” si cu alte „actiuni eroice”: crime, jafuri, violuri si deportarea a 4000 de maghiari si secui numai din comitatul Mures-Turda in lagerele din Feldioara si Targu Jiu, unde majoritatea au murit. La 12 noiembrie 1944 armata sovietica (cu totul ca nici aceasta nu era renumita pentru „blandetea” lui fata de populatia civila) a ordonat retragerea administratiei romane din Transilvania de Nord chiar din cauza acestor „activitati glorioase” ale voluntarilor romani. In perioada noiembrie 1944 – martie 1945 Transilvania de Nord impreuna cu Tinutul Secuiesc era sub administratie sovietica cu scopul de a apara populatia civila maghiara si secuiasca de atrocitatile aventurierilor romani. Guvernul Roman la presiunea puterilor aliate era nevoit sa desfiinteze organizatia paramilitara si fascista „Voluntarii din Ardeal Iuliu Maniu”. Tot la presiunea puterilor aliate la 7 aprilie 1945 la Brasov a inceput procesul impotriva membrilor „Voluntarii din Ardeal Iuliu Maniu”, in frunte cu Gavril Olteanu, dar au scapat toti cu cateva luni de inchisoare. Ba in cazul Aita Seaca judecatorul a condamnat 4 secui nevinovati la ani grei de inchisoare (cu totul ca in acest sat secuii au fost maceleriti de criminalii lui Olteanu)!!! SE POATE OBISNUI INCET-INCET SI CU ADEVARUL!!

 49. asd, violenta la violenta. Au fost violentele prezentate de d-l Iliesiu la care s-a raspuns cu violentele prezentate de tine. Care au fost mai atroce? Nu asta este problema.

 50. Unul din marile succese ale structurilor informative/contrainformative
  naționale a fost înregistrat în 1939 și a scos la iveală intențiile profund
  subversive ale statului ungar la adresa României. Complotul organizat
  împotriva siguranței statului român, inițiat în Satu Mare și dezvoltat în alte
  localități din Transilvania, a dovedit că acțiunile inițiate de Ungaria au trecut de
  la o etapă propagandistică (și teoretică) la una practică (pe teren).
  În acest context, a fost conceput un plan pentru crearea de organizații
  armate în rândul maghiarilor din România, care să pregătească terenul și să
  secondeze, la timpul potrivit, o eventuală acțiune a armatei ungare. Planul a fost
  conceput la Marele Stat Major ungar, care a prevăzut etapele acestuia. Prima
  etapă consta în neutralizarea acțiunii române prin înlăturarea obstacolelor,
  preluarea sau distrugerea serviciilor publice și căilor de comunicații (șosele,
  poduri, căi ferate etc.). De remarcat că ideile de bază ale planului și
  transpunerea în aplicare au revenit purtătorilor de sutană – catolici și reformați
  – adică tocmai de cei cărora datoria le-ar incumba de a veghea asupra
  credincioșilor, de a recomanda pace și înțelegere, muncă cinstită și îndeplinirea
  datoriei față de statul român.

 51. Primul-ministru ungar Teleky Pal a afirmat public, la 24 aprilie 1939, că anexarea Transilvaniei „rămâne pe primul plan” al politicii sale, iar acest lucru se va întâmpla într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. In al doilea rând, s-a acționat pentru înființarea de nuclee și echipe în alte localități din Transilvania. Organizarea a revenit preotului dr. Linzenbold Ferencz și dr. Göbl Zoltan, care au vizitat zonele de acțiune și au reușit să creeze nuclee în următoarele localități:
  36 VITRALII – LUMINI ŞI UMBRE, an XIII, nr. 51, septembrie – noiembrie 2022
  – Cluj: Poczi (șef), inginer CFR, Banyai Carol, Welzer Eugen (ambii
  impiegați) și alte 20 de persoane;
  – Baia Mare: Reday Carol, preot evanghelic, Olah Alexandru, preot
  reformat și Pakocs Carol, preot romano-catolic;
  – Marghita (județul Bihor): Wilhelm Iuliu, comerciant;
  – comuna Carastelec (județul Sălaj); Hossu Vasile, preot romano-catolic;
  – Abrud: Metz Iuliu, avocat;
  – Miercurea Ciuc: Adrorjan Emeric, proprietar, Szanto Emeric, casier,
  Peter Ștefan, învățător, Anghel Ștefan, proprietar;
  – Zalău: Mezey Mihai, preot reformat;
  – Homorod-Sat (județul Ciuc): Bakcsy Albert, comerciant, Szakacs
  Iosif, morar;
  – Cehu Silvaniei (județul Sălaj): Szakacs Janos, șofer;
  – Șumuleu (județul Ciuc): Szücs Dionisie, călugăr, Iacob Emeric,
  pustnic;
  – Șugatag (județul Baia Mare): Luczky Francisc, preot;
  – Târgu Mureș: Peter Coloman, Angy Dionisie, directorul Gimnaziului
  romano-catolic.
  În alte centre – Arad, Timișoara, Mediaș, Brașov – organizatorii nu au
  găsit aderenți care să se afilieze la planul lor subversiv.

  sursa: http://acmrr-sri.ro/wp-content/uploads/2023/04/Vitralii-no-51_compressed.pdf

 52. După organizarea nucleelor au fost aduse din Ungaria armele și explozibilii. Delegații Marelui Stat Major ungar au transportat încărcătura letală în comuna Csenger (la granița cu România), depozitând-o la preotul catolic Gyulai Mihaly. De aici au fost preluate de Kaiser Francisc, care le-a trecut clandestin în România și le-a distribuit către locuințele personale ale lui Pataki Ladislau și Koos Andrei. După un timp, la cererea lui Ioan Meszaros, secretar consistorial, materialul a fost adus la reședința Episcopiei din Satu Mare. De aici a fost apoi transportat, prin oameni de încredere, în diferite localități din Transilvania. Astfel, în Oradea s-a depus la Lengyel Andrei și Saby Zoltan; în comuna Bobești la Szoboszlay Pavel; în Marghita la Wilhelm Iuliu; în Baia Mare la Olah Alexandru; în Șumuleu-Ciuc în mănăstirea călugărilor franciscani; în Odorhei, în mănăstirea franciscană, sub paza călugărului Deszö Ipoly; în Zalău, la Mezey Mihai.

  sursa: http://acmrr-sri.ro/wp-content/uploads/2023/04/Vitralii-no-51_compressed.pdf

 53. Nu, n-a fost nicun precedent, și nici provocare. A fost o acțiune de o lașitate extremă, caracteristică populație fără istorie.

 54. Poți vărsa câtă pleavă vrei, nu va acoperii faptele de mare ”patriotism” care să justifice ura criminală ale unora ca voi. Dacă sunteți făcuți la beție și la nimic bun din moși-strămoși vă refugiați în ”patriotism” pentru a avea o șansă în viață, dar și acolo otrăviți viața celor din jur.

 55. corect ar fi ” a unora ca voi”… era vorba de ura. acordul, te rog!

  corect spus din mosi stramosi. de acord cu tine aici. cu privire la traumele pe care le exteriorizei, iti sugerez ajutor psihiatric. ar fi pacat sa te pierzi pe drum.

 56. ”Ca a vostră” Acum e bine? Traumele? Citește titlul articolului!

 57. 14, septembrie, 1940, Gavril Butcovan, Ip

  Când am ieșit l-am văzut pe tata, care zăcea cu fața în jos lângă peretele casei. M-am îndreptat înspre el, moment în care asasinii horthyști au tras în mine. Cuprins de groază m-am prăbușit lângă corpul neînsuflețit al părintelui meu. Mi-am dat seama că sunt în viață, simțind o arsură puternică. Inima îmi bătea tare pentru că în momentele următoare am văzut cum criminali i-au executat pe frații mei. În fața casei, la câțiva metri de mine, au ucis-o pe sora-mea, Maria, de 18 ani, care a fost împușcată în piept cu cartușe dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împușcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 ani, care, disperată, striga <>, a fost secerată de gloanțele criminalilor. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul care-l urmărea l-a împușcat în cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn. Asupra mamei au tras, rânind-o, însă a apucat să se ascundă sub o căruță. Cred și astăzi că șansa mea a fost aceea că nu m-am ridicat de lângă tata și am stat culcat cu față la pământ, în timp ce călăii erau preocupați cu uciderea celorlalți membri ai familiei.

 58. „ Doresc să vă mai spun că cruzimea cu care a fost comis acest genocid întrece orice închipuire. Bătăile și schingiuirile au început înainte de masacru cu 3-4 zile. Unii români au fost bătuți până ce și-au dat duhul. Lui Dumitru Sarca i-au tăiat mâinile, lui Dumitru Chiș i-au scos ochii, iar lui Pavel Sarca i-au smuls unghiile de la mâini. Nu pot să uit nici drama prin care a trecut Gheorghe Leonte și soția acestuia, care era în durerile facerii. Bărbatul a plecat după moașă, dar pe drum a avut ghinionul să se întâlnească cu echipa criminală. Aceștia, sub amenințarea armelor, l-au întors din drum, iar odată ajunși în curtea casei l-au împușcat. Soției i-au scos copilul din burtă cu baionetă. O altă tragedie s-a petrecut la cimitir cu Maria Sarca, de 40 de ani și Maria Olla, de 15 ani. Cu toate că nu erau încă moarte au fost aruncate în groapa comună și îngropate de vii. în acea zi de 14 septembrie 1940, orice român întâlnit pe stradă sau găsit acasă a fost împușcat.” Gavril Butcovan, Ip

 59. Printre victimele masacrului de la Treznea se numără și familia muzicologului român Octavian Lazăr Cosma În memoriile sale, profesorul Cosma evocă evenimentele sângeroase din 1940:

  „Și vara anului 1940 avea să aducă reflexele militarismului regimurilor totalitare, fascist și comunist, o parte a teritoriului fiind pusă pe tavă horthystilor, Treznea intrând sub acest funest Diktat ce avea să schimbe cursurile multor vieți. Consecințele pentru sătenii Treznei au fost dezastruoase, la 9 septembrie 1940 trupele ungare au mărșăluit pe ulița principală, venind dinspre Zalău și îndreptându-se spre Buciumi și mai departe.

  Și, deodată, au răsunat împușcături, ce deveneau persistente, se auzeau strigăte de groază, neliniștea și neputința își dăduseră mâna, soldați înarmați se războiau cu femei casnice, cu pruncii, cu moșnegii; încep să ardă case, primăria este cuprinsă de flăcări, se aude o puternică detunătură din centrul comunei, care a băgat și mai mult oamenii în sperieți. Grupe de cătane răscoleau gospodăriile și, sub amenințarea baionetelor, se făceau coloane de nevinovați, care erau împușcați, găuriți cu baionete, conduși spre locuri unde urmau să fie executați. Motivul? Erau români. Localnicii unguri au reacționat cu bucurie, dar au existat și cazuri de reținere.

  Erau vizați și intelectualii satului, preotul Traian Costea, care a fost împușcat și lăsat pradă vâlvătăilor care cuprinseseră casa parohială. Măcelul s-a derulat cu cruzime, nemenajând, în prima fază, pe cei care cădeau în calea armatei însetată de sânge.

  Nu numai români, deoarece printre victime au fost și evrei, inclusiv copii.”

 60. Masacrul de la Trăznea”. Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.

  Cotidianul „România nouă” din data de 1 ianuarie 1941, relata cazul lui Nicolae Brumar, român ridicat din propria sa casă de trupele ungare și împușcat lângă o capită de fân, împreună cu soția și cele două fiice ale sale. Cadavrele au fost descoperite ciopărțite cu baioneta. Un alt caz foarte cunoscut în epocă a fost cel al lui Vasile Mărgăruș. Acesta a fost străpuns cu baioneta în mai multe părți ale corpului și apoi împușcat în cap cu gloanțe model „dum-dum”. Preotul ortodox a căzut de asemenea victimă trupelor horthyste. A ars in casa parohiala care a fost incendiată. În Trăznea se aflau și 9 soldați români reîntorși acasă și demobilizați. Aceștia au fost împușcați cu efectele militare pe ei. Învățătorul și soția au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinși și aduși la sediul jandarmilor maghiari de la Agrij, de unde au fost duși pe un câmp și împușcati.

 61. @ Autorului:
  Admirabil demers. Felicitări.
  Unde poate fi semnat acest demers de catre cei ce simt românește și doresc sa vi se alăture?

 62. ma gindeam eu ca dispare ca magaru-n ceata…
  grea asumarea propriei conditii…lasitati, ipocrizie, minciuna.

 63. Felicitari Cotidianul ! Sunteti MARI ! Pastrati-o in pagina cel putin pana la alegerile prezidentiale.

 64. Felicitari pentru acest demers! Felicitari Cotidianul ca gazduiti acest articol! As vrea sa ma alatur si eu acestui demers si sa semnez acest apel la recunoasterea atrocitatilor comise de unguri asupra romanilor.

 65. În 1989, Armata a ciuruit paste 1.000 de români.
  Dar , nu i-a ciuruit cu sălbăticie, ci în mod pașnic, ceea ce e o chestie complet diferită comparativ cu acțiunile horthystilor !!

 66. In anii 50 tatal meu ca sef birou informatii in Securitate si ca sef birou informatii in Directia de Graniceri s-a ocupat de cazurile de criminali de razboi horthysti care nu puteau fi judecati pentru ca aveam armata dezarmata , eram la un pas de razboi cu Iugoslavia si eram dupa pierderea Basarabiei si dupa oferta lui Tito catre Stalin. Tatal meu a creat un sistem in care cu o echipa de ofiteri de Securitate se ocupa de cei mai mari crminali de razboi horthysti in care ardea de la certificatele de nastere si pana la orice proba care sa dovedeasca existenta lor . A vanat ani de zile cei mai mari criminali protejati de PCR si de Securitate si astazi protejati de centrul Wiesenthal. Eram de fata cum un ofiter israelian pe nume david Suli venea cu amenintari cu moartea la tatal meu de fata cu mine pentru pastrarea tacerii.
  Pentru cine nu stie , in anii 50 s-a dat in Securitate o circulara verbala in care toti criminalii de razboi horthysti trebuiau protejati la fel si familiile lor pe motivul existentei unui plan al Ungariei de a rupe Transilvania de Romania speculand crimele de razboi ale horthystilor in declansarea de confruntari etnice. Multi horthysti erau integrati in PCR si protejati de Securitate si de asa ceva s-a ,,ocupat” seful Securitatii din Odorheiul Secuiesc Imre Orban, tatal lui Ludovic Orban. Asta era varianta care era livrata ofiterilor Securitatii de catre sefii Securitatii. Neofiial era mai complicat: eram in mijlocul incercarilor de dezintegrare sovietice in care se incerca atat ruperea Banatului de Romania cat si a Transilvaniei de Romania in acelasi timp. Sovieticii pregateau ruperea Transilvaniei de Romania prin regiunea autonoma maghiara si astazi CNSAS cenzureaza toate incercarile de dezintegrare din anii 50 inclusiv cazul granicerilor cu gaturile taiate.
  ,,Zburau fulgii din ei. Urlau ca din gura de sarpe…”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.