„Ar fi foarte traumatizantă”: Criza de care se teme Ucraina

Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi occidentali nu-i acoperă deficitul bugetar masiv, iar o asemenea criză economică ar fi „foarte, foarte traumatizantă, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă”, a declarat miercuri pentru Politico.eu ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko.

„Bugetul (Ucrainei) este destul de simplu. Ne putem cheltui banii din taxe şi împrumuturi interne doar pe armată, iar pentru partea civilă a bugetului nostru ne bazăm numai pe partenerii noştri, a explicat ministrul ucrainean.

UE a oferit Ucrainei pentru anul în curs un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Pentru următorii patru ani, Comisia Europeană a propus un pachet financiar total de 50 de miliarde de euro, dar Ungaria şi Slovacia se opun deocamdată aprobării acestui ajutor pentru Kiev, opoziţie justificată de cele două ţări prin corupţia din Ucraina şi lipsa transparenţei în cheltuirea acestor fonduri.

O problemă în plus constă în reticenţa republicanilor americani faţă de suplimentarea ajutorului financiar al SUA pentru Ucraina. Preşedintele democrat Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul unui pachet mai larg cu fonduri destinate Israelului, Taiwanului şi protejării frontierei SUA în faţa valului migrator. Dar acest ajutor este în prezent blocat de republicani, care au aprobat în Camera Reprezentanţilor, unde au majoritatea, doar ajutorul pentru Israel, respins apoi de Senatul cu majoritate democrată, întrucât acesta cere aprobarea întregului pachet cerut de Biden.

Totuşi, ministrul ucrainean de finanţe se arată încrezător că în cele din urmă situaţia se va debloca la Washington şi ajutorul financiar american pentru Ucraina va fi aprobat. „Cred că (ajutorul) se va materializa. Este doar o chestiune de timp”, spune Marcenko.

El s-a arătat mai preocupat de situaţia ajutorului financiar european şi a susţinut că, în lipsa primirii rapide a acestuia, problemele economice ale Ucrainei se vor revărsa rapid asupra restului Europei, prin creşterea numărului refugiaţilor ucraineni şi a inflaţiei, mai ales creşterea preţurilor la energie şi produse alimentare.

„Suntem pregătiţi să discutăm pentru a înţelege care sunt obstacolele (…) şi ce altceva ar mai trebui să facem (…) Ar putea fi un alt pachet de reforme, ar putea fi unele idei despre cum să ne consolidăm organismele anti-corupţie” pentru a obţine ajutorul financiar al UE, a detaliat ministrul ucrainean de finanţe, care însă a avertizat că o întârzie în primirea fondurilor poate fi fatală pentru Kiev. „Avem nevoie de bani de la începutul anului viitor”, a insistat el.

În acest context, ministrul Marcenko a anunţat că parlamentul ucrainean a aprobat miercuri o lege care permite redirecţionarea de la bugetele locale către bugetul de stat a impozitelor plătite de personalul militar, relatează Reuters.

Fondurile rezultate din aceste taxe, care însumează circa 96 de miliarde de grivne (2,7 miliarde de dolari) vor fi folosite pentru producţia şi achiziţia de armament. „Trebuie să creăm condiţiile pentru a întoarce cursul campaniei militare”, a motivat ministrul într-o dezbatere despre această lege înaintea votului din parlament.

Armata ucraineană a lansat în luna iunie o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, dar acest efort nu a condus până în prezent la vreun progres major.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat într-un articol de opinie şi un interviu publicate săptămâna trecută de The Economist că războiul cu Rusia a ajuns în stadiul unui conflict de uzură şi Ucraina are nevoie de arme superioare tehnologic celor ruseşti pentru a putea să avanseze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

  1. Dracul îi ia!…o să-i le iasă pe nas europenilor ukraina sorosistă!…

  2. Deci, ukranii au ajuns carne de tun, decat ? De cate luni fara ajutoare in bani de existenta a bugetului este nevoie sa se trezeasca ca ei detin fara drept teritorii ale vecinilor mostenite de la defunctul URSS ? Cine ii va convinge, Putin cumva ?

  3. Iată pe cine baga Ursula in UE. Mai mare râsul plânsul. O tara falită coruptă și depopulată. La acest balast se adaugă alte mari civilizații înfloritoare in cam aceeași situație: Moldova, Bosnia și cireașa de pe tort statul Georgia care aduce in Europa vestita mafie gruzină. Am uitat de spijinul marilor figuri istorice Ciolacu, Ciucă și Iohannis. Hahahaha ce dezastru!

  4. Deci aia fac pe nebunii cu Rusia si noi platim. Cu ce suntem noi de vina ca aia sunt prosti?

  5. cica-i stat facatura asta artificial creata….
    sa traiasca pe banii altora…
    modelul a fost deja creat, ce s-au gindit astia
    daca se poate pentru ALTZII (tot de pe acolo crescutzi), de ce sa nu functioneze si pentru ei…
    halal gindire…ce bine e sa traiesti pe banii altora…nu-i asa ?
    facatura bolshevica cum ne-au si s-au obisnuit

  6. Ca premiu pentru cei 600.000 de ucrainieni morti, un sfert din Ucraina in mina rusilor, cealalta parte vinduta pina si la coreeni, si 6 milioane de ucrainieni emigrati,

    Zelenski a cistigat 40 de milioane de euro. Dar golanii lui neonazisti sin mii si fiecare din ei o sa se care cu 1 sau 2 milioane. Asa nici banii tezaurului norteamerican nu o sa ajunga pentru „reconstructia” Ucrainei.

  7. Jigodia asta ucrana minte cu nerusinare ! Problemele enorme pe care Europa le are de un an si jumatate cu pretul la alimente si la energie se datoreaza tocmai banilor aruncati pe aceasta mizerie de „tara” de catre javrele de la UE, in frunte cu aceasta boarfa criminala pe nume Ursula ! Cir despre refugiati, sa si-i ia acasa, si curvele care au invadat cu preturi de dumping Europa, si borfasii care se plimba in masini de lux peste tot, fugiti de la frontul razboiului din Ucraina.

  8. Ucraina, mai recent R. Moldova au renuntat la Suveranitate si intra in UE, NATO…punandu – si teritoriul la dispozitia Armatei Americane pentru a usura atacarea Rusiei…..Implicit renuntarea la Suveranitate in favoarea Vestului te pune in situatia de inamic al Rusiei care capata drept legitim de a te ocupa militar ca nu mai esti o tara Suverana….
    Occidentul e in razboi cu Rusia profitand de mana de lucru, carnea de tun ieftina a nazistilor ucraini…..Deocamdata nu e un razboi clasic. Ca dovada, dupa lovituri cu 100 de rachete Rusia loveste doar fiare, maxim 3 civili omorati….In Israel e razboi adevarat, 10.000 de civili morti in 3 saptamani….E posibil ca Rusia sa treaca la razboi adevarat, cate 10.000 de civili omorati dupa un atac aerian cu bombe planate, lansate de la 70 km de locul de impact, dupa lansare nu mai pot fi doborate de antiaeriana…asta ar scurta razboil…altfel nu e credibil, caci America tipareste 100 miliarde de dolari in 2 zile. Si poate tipari si 1.000 de miliarde care lungesc razboiul pana la intrarea trupelor Armatei NATO in Ucraina..

  9. Cu cât mai puțin rămâne din Ucraina, cu atât presiunea pe umerii noștri e mai mică, implicit taxele mai mici

  10. Pustula van den Lepren trebuie băgată la pușcarie și pentru vaccin și pentru urcacania și pentru distrugerea neforțată a Europei în interesul SUA.Alfel ne bagă ea în mormânt pe noi .Asemenea și Șlitz distrugătorul Germaniei. Greu se mai trezește lumea dacă se mai trezește…

  11. Logic, personal mă simt în u.e., circul cu actele necesare, dar, în primul rând, pot😉sa circul, daca nu eram in u.e. și shengen, nu puteam circula, îmi trebuiau picioare marca shengen sa pot umbla😉! Sunt și alti cetățeni care se simt in shengen, pot lucra că sclavi oricând 6 luni pe an, sau, vânduți prin trafic de persoane=liber la munca in străinătate, ultima din toate scrise, e condiția pentru intrare in shengen a celor vânduți că sclavi in u.e. și occi😉. Sclavul român, muncește în străinătate, își construiește casa in tara, plătește impozite si taxe în Romania, dar e proprietar pe niște hârtii scrise, semnate și stampilate, achizitionate numite acte, spuse la e Monica Macovei și blonda usr, cea care afirmă că cetățeanul poate trăi cu 2 lei pe zi.

  12. Ce sa vezi…pana avum ni se spunea ca Rusia e inapoiata tehnologiv.
    Zalujnaii ne spune insa ca Occidentul colectiv trebuie sa ia in considerare ca „Ucraina are nevoie de arme superioare tehnologic celor ruseşti pentru a putea să avanseze”

    Pai cum doamne iarta-ma? A primit javelinuri, tancuri Abrahams, Leopard, Chalanger, rachete Patriot, Himars. o gramada de alte mijloace tehnice militare avansate, a primit nei gratuit de la Musk, a primit drone aeriene si subacvatic, asitenta de la toate serviciile secrete occidentale terestre si aero sau cosmice…etc…

    Ce vrea mai avansat?
    Bomba atomica?.

    Prostia asta cu cata de decazuta e tehnologic Rusia a fost marea prostie occidentala.
    Ar fi trebuit sa se intrebe cum de reuseste aceasta „tara inapoiata tehnologic” sa transporte la statia internationala astronautii, inclusiv pe cei americani si ca SUA de ani de zile nu a reusit sa isi realizeze o racheta transportoare….
    Cand ao gandirea limitata la propriile dorinte si nu vezi realitatea….ajungi la un esec militar ca cel din Ukraina!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.