Argumentele lui Boc

Mărturisesc că argumentele lui Emil Boc în legătură cu împărţirea teritorială mi-au ajuns la urechi în maşină. Conduceam pe Kiseleff, într-o coloană pe cinci rânduri, aşteptând să intru în Piaţa Victoriei. Adică să mă strecor prin faţa guvernului condus de acest personaj care exact la acea oră vorbea în direct la Radio România Actualităţi. De fiecare dată când îşi etala argumentele mă trezeam reacţionând într-un fel sau altul. Dădeam cu mâna în volan, claxonam, ba, în momentul în care l-am auzit că împărţirea teritorială ar destructura reţeaua clientelară din judeţe, am ţipat. Am tras un podul palmei în mijlocul volanului. Maşina a cheunat lung şi greu, după care am scăpat o înjurătură. Cum să destructureze reţeaua clintelară dacă mută sediul unor instituţii? Sau dacă le comasează? Aceasta poate fi neutralizată doar prin investigaţie, prin probare şi prin trimitere în justiţie. Vrea Emil Boc să spună că reţeaua clientelară din Cluj poate fi terminată dacă se formează regiunea de Nord-Vest? Nu cred. Cea din Cluj rămâne unde este şi le subsumează şi pe cele din judeţele arondate. Sau se înfrăţeşte cu acestea. Dispare reţeaua clientelară a lui Mazăre din Constanţa? De nici un fel. Şi cea din port, controlată de PDL, şi cea de la primărie rămân pe loc. Sau în Bucureşti. E lesne de observat că argumentele lui Emil Boc sunt un soi de nefericire cauzată de apa din galoşi. Nu ştie ce să spună şi cum să demonstreze un lucru şi atunci introduce în discuţie argumente de apă chioară.

Demonstraţia prim-ministrului în favoarea împărţirii teritoriale îl defineşte. Face parte din aceeaşi bătălie ca şi anticorupţia lui Traian Băsescu. I-a scos pe băieţii deştepţi doar pentru a le ocupa locul şi a transfera afacerile spre clienţii partidului său.

Argumentele privitoare la puţinătatea fondurilor europene cad şi ele. În răspunsurile date de funcţionarii europeni se precizează clar că fondurile acordate României nu ţin de împărţirea teritorială. Judeţe mai mari nu înseamnă nici anticorupţie şi nici mai mulţi bani de la Bruxelles. Eventual, aceştia s-ar putea înmulţi doar în măsura în care vom avea de-a face cu funcţionari mai deştepţi şi cu proiecte mai serioase. Or, nu este cazul guvernului Boc şi nici al reprezentanţilor săi în teritoriu.

Sigur există argumente în favoarea reducerii dimensiunilor judeţelor din România. Dar în nici un caz nu sunt cele la care se referă Emil Boc! Nici argumentele şi nici modalitatea de abordare a acestei împărţiri nu se întâlnesc cu argumentele şi ideile mititelului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.