Arheologii au descoperit epava navei lui Cristofor Columb, Santa Maria

O echipă de arheologi submarini susţine că a descoperit epava navei Santa Maria, cea cu care Cristofor Columb a descoperit America, in 1492, scrie The Independent. Construită pe coasta bască în a doua jumătate a secolului XV, această caracă s-a scufundat într-un recif din largul insulei Hispaniola, în Antilele Mari, la scurt timp după descoperirea arhipelagului Bahamas.

“Toate datele geografice, topografia submarină şi probele arheologice tind să confirme că este vorba despre nava amiral a flotei lui Columb”, spune Barry Clifford, un arheolog submarin a cărui echipă nu are, pentru moment, decât fotografii subacvatice ale zonei respective.

Localizarea epavei a fost posibilă datorită descoperirii, în 2003, a unui fort construit de Columb, coroborată cu scrierile acestuia. O prima expediţie a permis fotografierea epavei, dar echipa nu a reuşit să identifice nava. O nouă serie de scufundări a confirmat că poate fi vorba despre Santa Maria. Amprenta lăsată pe fundul mării de navă şi de tunuri arată că este vorba de o navă de dimensiuni similare.

Arheologii au luat legătura cu guvernul din Haiti şi speră ca acesta să protejeze zona. Scopul final este de a scoate epava din apă şi de a o conserva, pentru a putea fi prezentată publicului, în beneficiul turismului din Haiti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.