Arsenie Boca, 34 de ani de la trecerea la cele veșnice

Astăzi, 28 noiembrie, se împlinesc 34 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca, teolog și artist plastic ortodox român. Părintele s-a născut la 29 septembrie 1010, la Vața de Sus, în județul Hunedoara. 

A fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca

Nu am fost de la început o ceșcuță de ceai. Cândva, am fost doar un bulgăre de argilă roșie. Stăpânul m-a luat și m-a rulat, m-a bătut tare, m-a frământat în repetate rânduri, iar eu am strigat: „Nu face asta!”,„Nu-mi place!”, „Lasă-mă în pace!”, dar El a zâmbit doar și a spus cu blândețe: „Încă nu!”.

O familie a plecat într-o excursie în Anglia pentru a cumpăra ceva dintr-un frumos magazin de antichități, pentru celebrarea celei de a 25-a aniversări de la căsătorie. Și soției și soțului le plăceau antichitățile și produsele din argilă, obiecte ceramice, în special ceştile de ceai.

Au observat o ceașcă excepțională și au întrebat: „Putem să vedem ceşcuţa aceea? Nu am văzut niciodată ceva atât de frumos!”.

În timp ce doamna le oferea ceea ce ceruseră, ceşcuţa de ceai a început să vorbească:

‒ Voi nu puteți să înțelegeți. Nu am fost de la început o ceșcuță de ceai. Cândva, am fost doar un bulgăre de argilă roșie. Stăpânul m-a luat și m-a rulat, m-a bătut tare, m-a frământat în repetate rânduri, iar eu am strigat: „Nu face asta!”,„Nu-mi place!”, „Lasă-mă în pace!”, dar El a zâmbit doar și a spus cu blândețe: „Încă nu!”.

Apoi, ah! Am fost așezată pe o roată și am fost învârtită, învârtită, învârtită. „Oprește! Amețesc! O să-mi fie rău!”, am strigat. Dar Stăpânul doar a dat din cap și a spus, liniștit:„Încă nu”. M-a învârtit, m-a frământat și m-a lovit și m-a

modelat, până a obținut forma care i-a convenit, iar apoi m-a băgat în cuptor.

Niciodată nu am simțit atâta căldură! Am strigat, am bătut și am izbit ușa… „Ajutor! Scoate-mă de-aici!” Puteam să-L văd printr-o deschizătură și puteam citi pe buzele Sale, în timp ce clătina din cap dintr-o parte în alta: „Încă nu”. Când mă gândeam că nu voi mai rezista încă un minut, ușa s-a deschis. Cu atenție, m-a scos afară și m-a pus pe raft… am început să mă răcoresc. O, mă simțeam atât de bine! „Ei, așa este mult mai bine”, m-am gândit. Dar, după ce m-am răcorit, m-a luat, m-a periat și m-a colorat peste tot… mirosurile erau oribile. Am crezut că mă sufoc. „O, te rog, încetează, încetează!”, am strigat. El doar a dat din cap și a spus: „Încă nu!”

Apoi, deodată m-a pus din nou în cuptor. Numai că acum nu a mai fost ca prima dată. Era de două ori mai fierbinte și simțeam că mă voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat. Am plâns… eram convinsă că nu voi scăpa! Eram gata să renunț. Chiar atunci, ușa s-a deschis și El m-a scos afară și, din nou, m-a așezat pe raft, unde m-am răcorit și am așteptat și am așteptat, întrebându-mă: „Oare ce are de gând să-mi mai facă?”.

O oră mai târziu, mi-a dat o oglindă și a spus: Acum uită-te la tine!”. Și m-am uitat. „Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu… Este frumoasă. Sunt frumoasă!”

El mi-a vorbit blând: „Vreau să ții minte, știu că a durut când ai fost rulată, frământată, lovită, învârtită, dar, dacă te-aș fi lăsat singură, te-ai fi uscat. Știu că ai amețit când te-am învârtit pe roată, dar, dacă m-aș fi oprit, te-ai fi desfăcut bucățele, te-ai fi fărâmițat. Știu că a durut și că a fost foarte cald și neplăcut în cuptor, dar a trebuit să te pun acolo, altfel te-ai fi crăpat. Știu că mirosurile nu ți-au făcut bine când te-am periat și te-am colorat peste tot, dar,dacă nu aș fi făcut asta, niciodată nu te-ai fi călit cu adevărat. Nu ai fi avut strălucire în viață. Dacă nu te-aș fi băgat pentru a doua oară în cuptor, nu ai fi supraviețuit prea mult, fiindcă acea întărire nu ar fi ținut. Acum ești un produs finit. Acum ești ceea ce am avut în minte prima dată când am început să lucrez cu tine”.

Morala este aceasta: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi. EL este Olarul, iar noi suntem argila Lui. El ne va modela, ne va face și ne va expune la presiunile necesare, pentru a fi lucrări perfecte care să împlinească buna, plăcuta și sfânta Sa voie.

Dacă viața pare grea și ești lovit, bătut și împins aproape fără milă; când lumea îți pare că se învârtește necontrolat; când simți că ești într-o suferință îngrozitoare, când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă, așază-te și gândește-te la cele citite aici și apoi discută puțin cu Olarul. 

(Părintele Arsenie Boca)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

 1. Vad eu că Arsenie Boca asta,i.a cam marcat psihologic pe neocomunistii securiști,del pomenesc atata.Asta.i Sf. Arsenie Boca frustrator de securiștii neocomuniști😁.Sindromul neosecuristilor!

 2. Dumnezeu să-l odihnească în Pace !
  Din păcate,uneori, nici lui Dumnezeu nu-i reușesc toate la perfecție și de aceea avem printre noi personaje atât de diferite 😉

 3. Da ARSEN E UN NUME RUS ,ACUM INTELEG DE CE ASTA.I SFANTUL SECURISTILOR😁.Noua academie securista ,,Arsen Gura de Goldstein,,

 4. …Kim Jong-un, varianta în limba rumînește, dupe trecerea la cele Seku’-weshniche……[Rromburak]

 5. Mînăstirea REGĂȚENEASCĂ ORTODOKSĂ cu numele trădătorului oltean de la Stănilești din 1711 Brînkoveanu a fost implantată la Sîmbăta-de-Sus în sudul Transilvaniei – ca un simbol a’ expansiunii peste Carpați a Regatului nevolnik și a religiei lui balkanice, să nu uităm că la acel moment românii ardeleni erau încă 3/4 majoritar greco-catolici! – pe un teren viran, începînd dîn 1938. Nu ierea NIMIC acolo, legenda valahă di la Tîrgoviște se referea la un skit di lemn ce l-ar fi avut acolo niște călugări SÎRBI ORTODOKȘI care s-au instalat ILEGAL acolo și au fost alungați de generalul austriac Buccow la 3 ani (!) dupe ce Împărăteasa Maria Terezia a dat un decret ce cerea ca TOATE construcțiile ilegale, FĂRĂ AUTORIZAȚIE, să dispară! Situație identică cu a „Cathedral Plaza” și a hotelului acaparat p’în șpăgi di mafiotu’ oltean Mitică di la Ligă, în Bukale, dă azi!
  La Sîmbăta-de-Sus a fost un proiect a’ monarhiei dă la Bukale – în komplițitate cu nemernicul brătian – a lu’ Karol a’ 2-lea Priapisdu’, konsortu’ fiicei Olena a lu’ Nahum Grünberg (devenit instant „Nicholas Wolff”, șî apoi „Nicolae Lupescu”) și a lu’ Elise Falk, pregătea regimul de diktatură regală și a dorit să obțină adeziunea popoolimii legionar-hortodokse, ce tindea să devină majoritară poolitik în Regatu’ nevolnik moromețean.
  Arsieniye a fost însărcinat dă BORîciunea dă la Bukale cu conducerea lucrărilor dă construcțîie (adeca „diriginte dă șantier”…).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.