Arte şi alte muzici în festivaluri şi stagiuni prin ţară

Arad

CLASIC. De la ora 19:00, Sala Cercului Militar îl are pe scenă pe dirijorul Giuseppe Carannante pentru un program simfonic din care fac parte lucrări de Giuseppe Carannante (Viziuni simfonice) şi Piotr Ilici Ceaikovski (Concertul nr. 1 în si bemol major pentru pian şi orchestră op.23, Simfonia a V-a în mi minor op.64). Solist este Fabrizio Soprano.

Bacău

CLASIC. Dirijorul Andrea Barizza (Italia) conduce orchestra filarmonicii „Mihail Jora” de la ora 18.30 la Sala Ateneu (Str. Războieni, nr. 22). În program sunt lucrări de L.v. Beethoven (concertul pentru pian nr.1) şi J.Sibelius (Simfonia nr. 2). Solist este pianistul Rostislav Yovchev (Bulgaria).

Brăila

TEATRU. De la ora 20.00, în Music Pub (str.Mihai Eminescu 56) se joacă comedia „Cum se face”. În distribuţie sunt Octavian Strunilă, Paul Ipate, Dana Dembinski, Anca Dumitra şi Alexandru Conovar iar biletul costă 45 de lei.

Braşov

MUZICĂ. Șuie Paparude ajunge în Kruhnen Musik Halle (Strada Nicolae Titulescu, nr 2P) de la ora 21.00. Biletele au preţul de 25 de lei şi vor putea fi achiziţionate în seara evenimentului, la intrarea în club. Cu warmup & after este responsabil Amon.

CLASIC. Sabin Păutza este dirijorul Concertului Simfonic Extraordinar care începe la ora 19.00 la Sala Patria a Filarmonicii Braşov. Vor fi interpretate lucrările Divertimento for orchestra (de L. Bernstein), Big Band Vocal I, Big Band II, Oldies And Goodies şi Divertimento Nr. 2 (de S. Păutza). Solistă este Anca Pirlea.

Bucureşti

VERNISAJ. De la ora 19.00, H’art Gallery (str.Rosetti 25) deschide expoziţia „Gili a murit#4”. Galeria anunţă: „Vă invităm la acest prohod în luna în care soarele e îngropat în nori şi anul e pe pantă descendentă”.

CLASIC. De la 19:00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de Koichi Inoue, prezintă un program compus din lucrări de Manuel de Falla (Nopţi în Grădinile Spaniei), Gustav Mahler (Simfonia nr. 4). Solistă este Akiko Hayakawa.

LANSARE. Editura Vellant lansează la ora 20.00 în Cărtureşti Verona volumul „Cum iubim”. Nu mai puţin de 32 de autori sunt în carte. Între aceştia îi regăsiţi şi pe Pascal Bruckner, Cristian Teodorescu, Simona Popescu, Nora Iuga, T.O. Bobe, Adrian Alui Gheorghe, Florin Bican, Iuliana Dumitru, Claudiu Komartin, Matei Vişniec, Simona Sora, Octavian Soviany, Angela Marinescu, Cristian Robu-Corcan, sau Andrew Solomon.

MUZICĂ. În Hard Rock Cafe, de la 21.30, Smiley promite un show incendiar alături de trupa sa. Biletele au preţuri cuprinse între 80 şi 130 de lei.

TEATRU. Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Independent (FNTi4) îşi propune să aducă în faţa publicului, la fel ca în fiecare an, spectacole de calitate din zona independentă, subliniind necesitatea existenţei şi susţinerii acestui fenomen teatral în România. Evenimentul se deschide la Unteatru cu premiera oficială a spectacolului „Frig”.

MUZICĂ. Alfonsina Y El Mar este recitalul susţinut de Maria Răducanu (voce) şi Sorin Terinte (pian) la Teatrul de Artă din str. Sfântul Ștefan 21. Concertul începe la ora 20.00 iar biletele costă 50 de lei.

MUZICĂ. În ceainăria ARTea, Ambra vine cu un concert „Fado Portugues”. De la ora 20.00, acordurile de chitară portugheză se împletesc în poveşti sfâşietoare. Intrarea este 25 de lei.

MUZICĂ. În Sala Radio este zi de jazz. Acum douăzeci de ani, Jack DeJohnette i-a reunit pentru prima dată pe scena pe saxofonistul Ravi Coltrane şi basistul Matthew Garrison pentru a cânta muzica lui John Coltrane la Muzeul Brooklyn, în New York. Această configuraţie de importanţă istorică a fost acum renăscut şi va porni din nou la drum în sezonul 2016-2017, arată organizatorii.

MUZICĂ. Gazda serilor „Jazz la Macaz” este saxofonistul Cătălin Milea, care, împreună cu invitaţii săi, va crea o atmosferă veritabilă de club de jazz aşa cum rar vezi în Bucureşti. Concertul va începe în jurul orei 21.00 în quartet cu contrabas, chitară, baterie, saxofon şi va ţine până târziu. Alături de Milea sunt Dan Mitrofan, Alex Man şi Iulian Nicolau. Suportul sugerat pentru artişti este 15 lei.

MUZICĂ. În Clubul Țăranului Român, Alex Tomaselli revine cu blues împreună cu Mircea Horvath, Vlady Săteanu şi Vali Vătuiu. Invitaţi sunt cubanezii de la Ekue (Carlos Enrique-keyb, Luis Palomino-sax şi flaut, Raubel Torres-gbas şi Gilberto Acen Ortega-tobe). Biletul este 25 de lei.

Cluj Napoca

MUZICĂ. Trupa Touluse Lautrec urcă pe scena din Euphoria Music Hall (Calea Manastur 2-6) pentru o cântare. Biletele costă 25 de lei.

FESTIVAL. Transilvania Jazz Festival 2016 începe la 20.00 în sala Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca odată cu urcarea pe scenă a Renato Borghetti Quartet cu “Gaita na fàbrica” (Brazilia). Manifestarea va continua până duminică.

MUZICĂ. Ucrainenii de la Aftermoon sunt în Hard Club de la ora 20.00. Biletele costă 15 lei.

DEZBATERE. În cadrul programului „Shakespeare Lives”, British Council Cluj-Napoca vă aşteaptă în data de 3 noiembrie, la Cinema Dacia, pentru evenimentul „Shakespeare in Conflict and Peace Through Theatre”. Împreună cu partenerii, evenimentul abordează operele lui Shakespeare prin piese de teatru şi discuţii tematice. Tema este reprezentată de contemporaneitatea textelor lui Shakespeare şi modalitatea lor autentică de a ilustra şi poate chiar rezolva conflicte actuale ale societăţii. Discuţiile vor fi moderate de membrii PATRIR – Peace, Action, Training and Research Institute of Romania, iar deschiderea va fi făcută de Excelenţa Sa, Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

MUZICĂ. Intrarea este liberă în Le General pentru seara Two To Tango cu Sorin Robert şi Irina Tiglar, de la ora 21.00.

FOTO. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj anunţă vernisajul concursului naţional Fotografia – document etnografic, ediţia a XIII-a. Evenimentul are loc în foaierul Bibliotecii Judeţene Octavian Goga (Calea Dorobanţilor, nr. 104) la ora 15.00. Lucrările expuse cuprind peste 150 de fotografii valoroase alb – negru şi color care provin de la peste 40 de participanţi din întreaga ţară, surprinzând momente importante şi elemente din cultura tradiţională a comunităţilor etnice: ceangăi, maghiari, romi, huţuli sau saşi. În cadrul vernisajului va avea loc acordarea trofeelor Carol Popp de Szathmáry – pentru fotografie alb – negru şi Szabó Tamás – pentru fotografie color. Invitatul din acest an al secţiunii internaţionale este prof. German Mesa Jaramillo din Medelin, Columbia, iar partenerii proiectului sunt Asociaţia ArtImage, Universitatea de Artă şi Design Cluj – Napoca şi Biblioteca Judeţeană Octavian Goga.

Constanţa

VERNISAJ. La Muzeul de Artă (bd.Tomis nr. 82-84), Centrul de artă contemporană Mora prezintă expoziţia de artă contemporană Isolation Turns Spatious. Conceptul este propus spre dezbatere în perioada 2016-2017 de Mora – more opportunities for romanian artists. „Izolare este subiect de dezbatere din punct de vedere artistic, socio-cultural, psihologic, patologic, geopolitic, istoric, cosmic, monahic, al percepţiei, stiinţific, punitiv, grup – individ sub numele Nearby Isolation – conferinţe”, arată curatorul Mara Patriche. Vernisajul este programat la ora 17.00. Adriana Mereuţă, Aneli Munteanu, Cristina Taraş, Eugen Rădescu, Irina Abaza, Mara Patriche, Mihaela Ciuştea sunt artiştii implicaţi.

Craiova

MUZICĂ. Trupa israeliană Desert urcă pe scena din Metal Bunker de la 20.00. Alături de ei sunt rockerii ciprioţi de la Winter’s Verge şi Adastia (România). Biletele pentru show-ul din club la Casa de Cultură a Studenţilor Craiova costă 15 lei.

DESIGN. De la 17.30, Mădălina Stoica este la Showroom Charisma pentru Meet the Designer, un eveniment de bijuterie contemporană de autor. Intrarea este liberă.

Focşani

FESTIVAL. La Ateneul Popular „Mr.Gh.Pastia” începe ediţia41 aFestivalului Naţional de Muzică Uşoară Românească „Florin Delmar”. Timp de două zile concursul este acompaniat de orchestra Viorel Gavrilă. Deschiderea este anunţată pentru ora 18.45 iar prima zi se încheie cu un recital Ovi. Pentru fiecare dintre serile Festivalului, biletul este 40 de lei. Pentru ambele spectacole, intrarea este 60 de lei.

Iaşi

MUZICĂ. Ateneul din Iaşi, în colaborare cu Formaţia vocal-instrumentală FLORALIA a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, dirijor conf.univ.dr. Irina Zamfira Dănilă, are bucuria de a vă invita de la ora 19.00, în Sala „Radu Beligan” a Ateneului, la un Concert de muzică veche românească veche din colecţia lui Anton Pann, intitulat „Anton Pann – 220 de ani de la naştere”.

TEATRU. Actorul Constantin Chiriac susţine joi, 3 noiembrie 2016, la ora 17.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iaşi, recitalul extraordinar intitulat „Domnule şi frate Eminescu”. Constantin Chiriac reconstituie în acest spectacol un dialog fictiv între Mihai Eminescu şi Ion Creangă, dialog ce explorează legătura creatoare şi prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

OPERĂ. Opera Naţională Română Iaşi susţine spectacolul aniversar Tosca, opera în trei acte de Giacomo Puccini, în interpretarea extraordinară a soliştilor, corului, orchestrei, baletului şi corului de copii a O.N.R.I, de la ora 18.30. Conducerea muzicală este a maestrului Marcello Mottadelli (Italia).

Oradea

TEATRU. Casa de Cultură a Sindicatelor (Piaţa 1 Decembrie nr. 1) găzduieşte de la ora 18.00 spectacolul pentru copii „Copilăria lui Vivaldi”. Montarea face parte din proiectul „Clasic e fantastic – Copilăria marilor muzicieni” şi este un demers compus din cinci spectacole de teatru şi muzică ce se adresează copiilor între 4 şi 10 ani. Preţul biletului este de 25 de lei.

CLASIC. Cristian Brâncuşi dirijează Concerul pentru vioară şi orchestră de A Haciaturian şi Șeherezada de N.Rimski-Korsakov la Filarmonica de Stat Oradea (Str. Moscovei nr.5). Solist este flautistul Balint Janos.

Piteşti

CLASIC. Centrul Multifuncţional găzduieşte de la ora 19:00 concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii Piteşti dirijat de Alexandu Ganea. Solist este Sergiu Cârstea (trompetă). În program sunt partituri de W.A. Mozart (Simfonia nr.2 în Si bemol major KV17), Alessandro Marcello (Concertul pentru oboi în re minor, varianta pentru trompetă mică şi orchestră de coarde), Antonio Vivaldi / Johann Sebastian Bach (Concertul pentru trompetă mică şi orchestră, în Re major) şi Felix Mendelssohn-Bartholdy (Simfonia nr.5, op.107, Reforma).

Ploieşti

CLASIC. De la ora 19.00, scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” găzduieşte un Concert simfonic extraordinar. Soprana Catarina Coresi şi dirijorul Jin Wang sunt capetele de afiş ale acestei Wagner Gala.

Sibiu

MUZICĂ. După succesul mixtapeuluide debut, „Ramses1989”, Seek Music prezintă, în Liquid The Club (str.Someşului 19), începând cu orele 21:00, un eveniment marca Killa Fonic.

CLASIC. Sala Thalia este scena concertului simfonic dirijat de Janko Zsolt. Violoncelistul Andras Gyenge (Ungaria) este solist pentru un program din care fac parte piese de A.Dvorak (Carnival ouverture, op.92 – Concertul pentru violoncel şi orchestră) şi Z Kodaly (Dansurile din Galanta). Spectacolul Filarminicii Sibiu începe la ora 19.00.

TEATRU. Studioul CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte Sibiu găzduieşte de la ora 20.00 spectacolul „Parfum de viaţă pe un tractor” de Cristiana Keresztes. Intrarea la spectacolul cu Angela Lisa în regia lui Florin Coşuleţ este liberă în limita locurilor din sală.

Timişoara

FILM. Caravana Guerilla Verde ediţia XIV ajunge la ora 18.00, în Sala Aula Magna a Universităţii de Vest cu proiecţia peliculei Documentarul Demain/Ziua de Mâine, un film produs şi regizat de Cyril Dion alături de Mélanie Laurent. Astfel demarează Festivalul de Film Francez laTimişoara. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

MUZICĂ. La Club Daos, de la ora 20.00, se scrie o nouă pagină din povestea Hteththemeth. Albumul Best Worst Case Scenario, descris ca fiind „coloana sonoră a unui film imaginar” sau „scenariul unei vieţi pline de visare” va fi prezentat în întregime, într-un spectacol-concept care îmbină muzica „neumană” cu elemente teatrale unice promit organizatorii. Preţul unui bilet este 15 lei.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.