ArtSmart. Muzeele în luna ianuarie

Artmark vă prezintă cele mai importante evenimente ale lunii ianuarie pentru viaţa culturală românească.

Isidor Isou. „Aș vrea să fiu un Nume și nu un maestru”, scria Isidore Isou în 1947. De fapt, sosise la Paris în august 1945, la vârsta de 20 de ani, și se făcuse într-adevăr foarte repede cunoscut. Aici a întâlnit diverse personalități culturale precum André Breton, André Gide sau Tristan Tzara, alături de care va fi unul dintre ultimii reprezentanți de seamă ai avangardei. Împreună cu Gabriel Pomerand a fondat Lettrism-ul, proclamat în 1946 în timpul unei reprezentații scandaloase la Théâtre du Vieux-Colombier.
Organizator: Centrul Georges Pompidou 

Durata: 6 martie 2019 – 20 mai 2019

Imagini ale lumii trecătoare – Hashira-e.

Expoziţia propune un grupaj de lucrări inedite din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, aparţinînd unui gen aparte în cadrul gravurii de tip ukiyo-eHashira-e, sau gravurile-stâlp, au apărut către jumătatea secolului al XVIII-lea, s-au bucurat de un enorm succes vreme de nouă decenii, după care au căzut în uitare. Autentică cronică a vieţii tumultuoase din capitala Edo (Tōkyō de azi), gravurile-stâlp erau un mijloc eficient de promovare a activităţilor culturale şi mondene specifice unei clase burgheze active și amatoare de divertisment.
Organizator: Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu
Curator: Carmen Brad Durata: 29 noiembrie 2018 – 31 martie 2019

Tradiții Active II. 

Expoziţia este o retrospectivă care repune în circulație lucrări inedite din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și din colecții ale artiștilor invitați. Selectate pentru a celebra centenarul Marii Uniri, cele 109 lucrări acoperă peste o sută de ani de mare importanță pentru modalitățile diferite prin care a fost tratat conceptul de „tradiție” de către cei 60 de artiști selectați, dintre care îi menționăm pe: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Iosif Iser, Camil Ressu, Ion Țuculescu, Georgeta Năpăruș, Marin Gherasim, Corneliu Brudașcu, Ștefan Câlția, Ioan Sbârciu, Ciprian Mureșan etc.
Organizator: Muzeului de Artă Cluj-Napoca
Curator: Dan Breaz
Durata: 19 decembrie 2018 – 3 februarie 2019

 

Eroi de război – 100 de portrete. 

Cele 100 de portrete de eroi aparţin ţăranilor, învăţătorilor, preoţilor, medicilor, infirmierelor, artiştilor, ziariştilor, politicienilor, basarabenilor, bucovinenilor, transilvănenilor precum şi altor eroii veniţi de la sute şi mii de kilometri distanţă să ajute poporul român în timpul Primului Război Mondial: voluntarii sârbi, Misiunea Militară Franceză şi Misiunea Crucii Roşii Americane. În expoziţie sunt prezente și obiecte de acum 100 de ani folosite fie în spitalele de campanie, fie de preoții mobilizați, fie de țăranii care și-au abandonat familiile și gospodăriile și au plecat voluntari pe front.
Organizator: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Durata: 20 noiembrie 2018 – 30 ianuarie 2019

Capriciile modei (1850 – 1950). 

Este de notorietate că Muzeul Municipiului București are o bogată colecţie de costum de epocă, poate cea mai numeroasă din ţară, şi că, o mare parte din aceasta este alcătuită din costumul produs în atelierele occidentale. Pentru secolul al XIX-lea, moda europeană feminină şi masculină este reprezentată de rochiile de bal, crinoline, fracuri, costume de diplomat, smockinguri, iar pentru perioada Art Nouveau, colecţia păstrează un număr mare de rochii şi accesorii.
Organizator: Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu
Durata: 27 noiembrie 2018 – 17 martie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.