Asaltul asupra Capitoliului: Decizie împotriva lui Trump

Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, poate fi judecat într-un proces civil pentru asaltul susţinătorilor săi asupra sediului Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a decis vineri justiţia federală americană, transmite France Presse.

Această decizie a unei curţi de apel din Washington, care mai poate fi totuşi atacată cu încă un recurs, urmează unei plângeri în civil formulate de către doi poliţişti care se aflau în clădirea Congresului în timpul asaltului şi de către un grup de aproximativ zece congresmeni membri ai Partidului Democrat. Aceştia din urmă îl acuză pe fostul preşedinte republican că şi-a instigat susţinătorii să atace Capitoliul pentru a nu permite transferul puterii către democratul Joe Biden, câştigătorul alegerilor.

Trump era încă preşedinte la acea dată şi invocă prin urmare imunitatea sa prezidenţială, argument respins de instanţa care a emis hotărârea anunţată vineri.

În perioada scursă din 6 ianuarie 2021 au fost arestate peste 1.000 de persoane, dintre care 350 au fost inculpate şi au fost deja pronunţate condamnări la pedepse cu închisoarea împotriva unor membri ai unor grupuri de extremă dreapta care au pătruns atunci în clădirea Capitoliului.

Donald Trump, care este favoritul primarelor republicane pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, dar se confruntă cu mai multe dosare penale, afirmă în continuare că alegerile pe care le-a pierdut în 2020 în faţa democratului Biden au fost „furate” şi denunţă în prezent o folosire politică a justiţiei împotriva sa de către democraţi pentru a-l împiedica să candideze în 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. „…a decis vineri justiţia federală americană, transmite France Presse.”

    Justitie de rahat, agentie de stiri de rahat. Nu ma mai intereseaza soarta lui Trump fiindca guralivul pur si simplu si-a batut joc de primul mandat gargarisind enorm si facind… mai nimic. Dar ce i se intimpla in ultima vreme plaseaza SUA in topul republicilor bananiere. America se scufunda. Si e bine ca se scufunda.

  2. Trump nu va candida . Nu mai visati Trump .Deja Sanders si Newsom ies la rampa .

  3. nu il vor baga in puscarie,a fost presedinte,si SUA orisicat,dar nu va candida in 2024

  4. Este bine ca amerlocii traiesc pe propria piele justitia damboviteana! Ma bucur ca le-o trage statul paralel.

  5. Nu-i adevarat: Trump n-a urmarit împiedicarea transferului puterii, ci, pur si simplu, disolutia Camerei Reprezentantilor si senili (Pelosi, împotriva careia Trump avea un dinte), si de foarte rea-credinta. Proces civil: judecatori corupti, care sa-l condamne la daune materiale. Limpede fiind ca de-un proces penal nu-i loc, faptele – nici ale lui Trump, nici ale multimii -, nu pot fi incriminate penal: n-a fost violenta, nu s-au atacat simboluri ale SUA, nu s-au produs pagube mari. Washington-ul era, de altfel, în stare de asediu, la fel ca-n ziua înscaunarii lui Robinette, oras închis, circulatie întrerupta, militari la Capitoliu… 6 ianuarie 2020: biroul distrus al lui Pelosi, femeie si familie arhicorupta, nu-i un simbol american, si ordinatorul tipei o incrimineaza la maximum. Daca cineva-i de judecat în penal, chiar ea si restul clicii, Obama si clanul Robinette, inclusiv, fiind de inculpat si judecat, pentru coruptie. @Pestisorul AUR: ba da, Trump va candida. Si va fi reales. @Alpha Sigma: habar n-ai de nimic. Trump a fost un mare presedinte american, în domeniul lui, afacerile externe. În interior, Congresul fiind DEMOCRAT. Paralizându-l. Asa cum si Republicanii l-au paralizat pe Obama, si-acuma-l paralizeaza pe Robinette, „ales” printr-o frauda masiva (virusi în masinile electronice de vot).

  6. In uniunea sovietica americana e absolut normal. Cei care dezvaluie crimele mafiei sunt fie arestati (cum e Assagne) fie fug in Rusia ca Snowden sau sunt chiar asasinati ca cei ce au dat in judecata BigPharma.

  7. Și care e victoria?! În civil până și Biden – în timpul mandatului actual – poate fi subiectul unui proces…

  8. Trump asa guraliv cum era a redus taxele companiilor americane de care republicanii se plangeau de zeci de ani dar nu faceau nimic. A redus si taxele cetatenilor americani. Si nu a facut niciun razboi lucru extrem de rar. In plus a ramas un om normal la cap care nu isi doreste demolarea politiei, incurajarea pe scara larga a furturilor din magazine de catre „opresati”, sabotarea industriei petroliere si a firmelor in general cu certificate de carbon si multe alte nenorociri promovate de democrat-progresisti. Se practica un santaj extraordinar de catre banci impotriva companiilor care daca nu urmeaza politicile progresiste sunt declarate ca poluante si nu mai primesc imprumuturi. Departe de a fi un presedinte ideal el ramane cea mai buna varianta pentru America si indirect si pentru noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.