Asasinarea lui J.F. Kennedy: Mărturia gărzii de corp a Primei Doamne

Clint Hill, garda de corp care se ocupa de protecţia lui Jackie Kennedy în 1963, atunci când John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat, rememorează într-o carte evenimentele de la acea vreme, transmite Mediafax.ro.

„Ochii ei erau plini de spaimă. Încerca să apuce ceva. Încerca să ia o parte din capul preşedintelui ce era împrăştiat pe cămaşa ei”, a descris garda de corp evenimentele.

Clint Hill, care are acum 80 de ani, spune că era hotărât să se arunce între soţii Kennedy şi gloanţe, dar pentru că a ajuns prea târziu, a rămas doar cu bucăţi din craniul preşedintelui JFK pe cămaşă, relatează Daily Mail, citat de Mediafax.ro.
În cartea lui, „Doamna Kennedy şi eu”, Hill îşi aduce aminte cum mulţimea îl aclama pe preşedinte când a auzit o explozie. S-a uitat la preşedinte şi a văzut cum acesta se apucă de gât.

Până să ajungă însă la Kennedy, acesta a mai fost împuşcat de două ori, un glonţ lovindu-l în cap, puţin peste urechea dreaptă. „Impactul a fost ca sunetul unui pepene care se izbeşte de ciment”, scrie Clint Hill.

Fosta gardă de corp a doamnei Kennedy îşi aduce aminte şi cuvintele rostite de aceasta către soţul ei: „Jack, Jack, ce ţi-au făcut?”
Despre Hill s-a scris că ar fi putut încasa al treilea glonţ în locul preşedintelui dacă ar fi ajuns cu doar o secundă mai devreme. „Cum am lăsat să se întâmple asta?”, mărturiseşte el că se gândea în acele momente.

Într-un interviu pentru revista People, care a publicat pasaje din carte lui, Hill explică trăirile pe care le-a avut în noiembrie 1963 în Dallas. „Din cauza unghiurilor, a vremii, a locului unde eram – totul – eu am făcut tot ce am putut. Dar tot mă simţeam vinovat”.
Hill a rememorat şi clipele petrecute alături de Jackie Kennedy la spitalul Parkland, după împuşcături. El spune că doamnei Kennedy „îi dispăruse lumina din ochi”.

Tot atunci, Hill a primit un telefon de la fratele preşedintelui, Robert Kennedy, care îi cerea să-i spună cât de gravă e situaţia. Hill i-a răspuns: „E cât de rău se poate”. Şapte ani mai târziu, Robert Kennedy era asasinat în plină campanie prezidenţială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.