Asociația Experților și a Evaluatorilor de Artă, în luptă cu Primăria

Insistența primarului general al Capitalei, de a ceda Palatul Dacia Institutului Elie Wiesel, stârnește nemulțumire printre specialiștii în artă și nu numai. Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă a inițiat o campanie prin care cere atribuirea imobilului Pinacotecii Municipiului București. „Primarul General Gabriela Firea și consilierii acesteia au votat în majoritate atribuirea imobilului pentru organizarea Muzeului Holocaustului, neluând în considerare clauza specială din contractul de cumpărare conform căreia imobilul nu poate fi folosit decât pentru scopul pentru care a fost achiziționat, acela de sediu al Pinacotecii București“, se precizează în campanie.
Primăria Municipiului București a cumpărat imobilul Palatul Dacia din Centrul Vechi pentru organizarea Pinacotecii în 2013, acesta fiind perfect structurat pentru organizarea unei mari galerii de artă, existând pe aripile stângi ale clădirii posibilitatea de a organiza circuite foarte clare ale galeriei, iar pe partea dreapta posibilitatea organizării expozițiilor temporare, mici săli de conferințe specializate și, de asemenea, Biblioteca și Arhiva Pinacotecii.

Palatul Dacia nu a fost dat în administrarea Muzeului Municipiului București deoarece Primarul General Gabriela Firea și consilierii acesteia au votat în majoritate atribuirea imobilului pentru organizarea Muzeului Holocaustului, neluând în considerare clauza specială din contractul de cumpărare conform căreia imobilul nu poate fi folosit decât pentru scopul pentru care a fost achiziționat, acela de sediu al Pinacotecii București. Ca urmare, Primăria a fost dată în judecată pentru atribuirea în alte scopuri, iar Instanța a dat câștig de cauză celor care solicitau ca în clădire să funcționeze Pinacoteca. În continuare, Primarul General nu a luat în considerare această hotărâre judecătorească din 2018 și dorește să atribuie, printr-un nou vot al consilierilor, clădirea Palatului Dacia pentru Muzeului Holocaustului. A fost creată o falsă problemă, politizată inacceptabil, pentru că Primăria are posibilitatea să acorde o clădire similară și poate mai potrivită pentru Muzeul Holocaustului, pe care multă lume îl dorește și îl susține, dar fără a prejudicia o altă instituție.

Se solicită, așadar, un lucru elementar, adică respectarea clauzei din contractul de cumpărare a clădirii și Hotărârea Judecătorească, dacă normele de drept si hotărârile judecătorești mai au vreo relevanță și pentru forurile de conducere ale Primăriei Generale!

De ce este important?

Muzeul Municipiului București își dorește un sediu pentru colecțiile Pinacotecii Bucureștiului, având lucrări foarte valoroase de pictură, artă grafică și sculptură, care momentan sunt conservate în depozitele muzeului și nu pot fi expuse la adevărata valoare publicului.

Secția de Artă a MMB pregătește de câteva luni un proiect de anvergură pentru organizarea unui mare muzeu al Pinacotecii. Având în vedere numărul mare de lucrări (peste 5500), important ar fi ca imobilul primit să fie de dimensiune monumentală. Proiectul noii Pinacoteci cuprinde și posibilitatea de a vizita depozitele muzeului, de a organiza expoziții temporare ale artiștilor contemporani și de a crea un centru de cercetare pentru istoria Pinacotecii și pentru patrimoniul foarte valoros al acesteia“, se precizează în mesajulA sociației Experților și Evaluatorilor de Artă.

In doar două ore, petiția a fost semnată de peste 100 de persoane.

„Scoaterea patrimoniului artistic din depozite si facilitarea accesului public la valorile artistice inestimabile pe care acesta le contine este o obligație elementara a Primariei Generale, nu o chestiune care tine de tranzactii subterane si de capricii administrative. Susțin cu fermitate deschiderea Pinacotecii Municipiului București in spatiile Palatului Dacia!“

„Sustin pinacoteca Bucurestiului“

sau

„O cauză buna!“

sunt doar câteva dintre mesajele de susținere ale semnatarilor.

 

Cotidianul a scris în nenumărate rânduri despre situația în care se află Palatul Dacia. Cel mai recent articol  a fost publicat chiar miercuri dimineață, cu 24 de ore înainte ca un proiect de hotărâre privind darea în administrare a imobilului către Institutul Wiesel să fie din nou pus în discuție. Ar fi a patra oară când se discută acest subiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

6 Comentarii

  1. Chiar spera cineva ca se poate intelege cu evreica Gabriela?!? Numai niste romani pot spera la asa ceva! Ca, ei s-au specializat in sperante ZADARNICE.

  2. Opriti aceasta femeie apucata. Face deservicii atat romanilor, cat si evreilor. Promaria Capitalei NU e mosia ei si a lui Pandele!!!!

  3. Perciunatii n-au decat sa-ai faca muzeu la Templul Coral! N-au ce cauta in cladirile noastre declarate monumente. Iar Firea sa se duca la Voluntari, la Pandele.

  4. Sustin pinacoteca pentru Bucuresti. Cine poate initia o petitie online ?

  5. Dragi romani, cred ca trebuie sa stiti ca asa cum lui Nastase I s-a promis ca ei dau Basarabia Romaniei ( pentru ca tot ei au luat-o) asa si sotului d-nei Firea I s-a promis ca va fi Presedinte ( ce sa-i faci nu pot face de ris bussinesul lor de vinzatori de haloimes= ce-i aia nu stim, dar ei stiu). „Ciuma Rosie” nu invata niciodata nimic, chiar nu au auzit de tov.Dragnea???
    O zi buna.
    Con
    P.S. Nu am nimic cu oamenii normali, dar ar trebuie sa nu uitam ca sotia lui Nastase, Melscanu, etc… stiu ce inseamna haloimes!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.