Asociații de magistrați cer „garantarea independenței financiare”

Asociația Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) solicită Guvernului României, „în mod ferm și îndreptățit”, „respectarea statutului constituțional al Puterii Judecătorești, din perspectiva principiului independenței justiției care include garantarea independenței financiare a magistraților”, potrivit unui comunicat de presă.

„Astfel cum a subliniat instanța de contencios constituțional, atât în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât şi în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei. În statele democratice este acceptat faptul că judecătorul trebuie să fie independent din punct de vedere material şi trebuie să aibă un sentiment de siguranţă cu privire la viitorul său. Remuneraţia judecătorilor constituie una dintre garanţiile independenţei acestora.
Fundamentul structurii constituționale a Statului Român îl reprezintă principiul separației și echilibrului puterilor legislativă, executivă și judecătorească, a cărui respectare implică îndatorirea fiecărei puteri de a-și îndeplini în mod loial obligațiile legale.
Curtea Constituțională a afirmat principiul loialităţii constituţionale, subliniind importanţa colaborării dintre puteri, pentru buna funcţionare a statului de drept, acestea trebuind să se manifeste în spiritul normelor de loialitate constituţională, comportamentul loial constituind o garanţie a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat .
Potrivit Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), „respectul pentru Constituţie nu poate fi limitat la executarea literală a dispoziţiilor sale operaţionale. Constituţia prin însăşi natura sa, în plus faţă de garantarea drepturilor omului, oferă un cadru pentru instituţiile statului, stabileşte atribuţiile şi obligaţiile acestora. Scopul acestor dispoziţii este de a permite buna funcţionare a instituţiilor, în baza cooperării loiale dintre acestea. Şeful statului, Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar, toate servesc scopului comun de a promova interesele ţării ca un întreg, nu interesele înguste ale unei singure instituţii sau ale unui partid politic care a desemnat titularului funcţiei. Chiar dacă o instituţie este într-o situaţie de putere, atunci când este în măsură să influenţeze alte instituţii ale statului, trebuie să facă acest lucru având în vedere interesul statului ca un întreg, inclusiv, ca o consecinţă, interesele celorlalte instituţii şi cele ale minorităţii parlamentare” (Avizul 685/2012).
Respectarea legii, a hotărârilor judecătorești definitive și a actelor administrative care nu au fost anulate de o instanță judecătorească, reprezintă o obligație a autorităților de stat, iar nu o opțiune arbitrară, fiind esențială pentru existența statului de drept.
AMR și AJADO atrag atenția că orice decizie venită din partea puterii executive prin care se perpetuează nerespectarea legii sau se promovează un mesaj public dezavuator la adresa corpului de magistrați și a întregului sistem de justiție nu va avea drept efect decât destabilizarea acestui serviciu public vital pentru buna funcționare a societății.
Având în vedere dificultățile cu care se confruntă sistemul judiciar de o perioadă considerabilă de timp, faptul că acestea s-au agravat în prezent, în special din perspectiva lipsei resurselor umane, a volumului și complexității cauzelor, este un moment crucial în care, în mod obiectiv, atenția trebuie să se concentreze pe remedierea problemelor sistemice și pe găsirea unor soluții eficiente, astfel încât să putem asigura în continuare un act de justiție în parametrii calității și celerității.
Din păcate, nu este prima oară când asociațiile noastre profesionale au fost nevoite să atragă atenția asupra necesității repectării principiilor mai sus relevate și să solicite ferm celorlalte puteri respectarea acestora. Pe măsură ce situația se reia, redundant, lucrurile se deteriorează sub aspectul independenței justiției, iar această realitate se răsfrânge asupra cetățeanului, pentru că independența justiției este garantată ca fundament al dreptului la un proces echitabil. De aceea, așa cum au procedat și în alte situații de acest fel, asociațiile noastre profesionale vor continua să facă demersurile necesare, punând, desigur, accentul pe dialogul cu celelalte puteri și, doar în măsura în care acesta nu va avea rezultate, vom gândi alte acțiuni, în concordanță cu documentele europene și cu legislația națională, pentru apărarea independenței justiției și a statutului magistraților – ca elemente ale dreptului la un proces echitabil”, arată cele două organizații în comunicat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

35 de Comentarii

  1. nu se poate „garanta” NIMIC DE FELUL ASTA,
    vezi oug80 -„taxe in justitie” care ar fi „asigurat” sursele de venit
    si ar fi transformat Justitia in Suveran !
    -asta ar mai lipsi:
    casierii in judecatorii;
    sa le numeasca „pangar” sau asa ceva,
    pangarele zeitzei pagane Iustitia.

    judecatorii au pus exceptia netimbrarii ca avind rangul celui mai inalt,
    nu platesti se respinge -e total gresit, este imoral din partea lor
    si de fapt e ilegal;
    iti va spune asta avocatul tau???????

    „Puterile Statului” sunt interdependente,
    de echilibru lor se ocupa (constitutional!) doar Prezidentu Republicii
    dar ce sa vrei de la Klaunus?

    dupa „garantarea-independentei-financiare” evident ca bașibuzuci
    ar vrea si fortze armate proprii,
    prea ar imputzi treaba…..

  2. Eu propun să le garantăm posturi pe viață magistraților pentru clanurile lor și ridicarea acestora la ranguri aristocratice de baroni, conți și prinți. Numai așa vom avea independență și imparțialitate. Și moștenirea în interiorul clanurilor a dregătoriilor. De asemenea n-ar strica să se asigure și niște iobagi pe moșiile nobililor magistrați, să nu își rupă vreo unghiuță cu munci vulgare. Și covoare roșii la intrarea în sala de judecată, împreună cu majordomi și paharnici. Să nu cumva să obosească în sala de judecată. De asemenea n-ar strica proclamarea dreptului divin de a nu mai fi cercetați penal pentru niciun fel de faptă de corupție sau orice altă infracțiune, deoarece aceste lucruri ar influența negativ independența justiției și prezumția de nevinovăție. Noi avem nevoie de independență și stabilitate aici! Noi aici ne iubim țara!

    De fapt cel mai bine ar fi să ne întoarcem la feudalismul de la 1223. Așa cred că ar fi cel mai bine. Că oricum suntem înapoiați din toate punctele de vedere. Desființăm republica, democrația și drepturile omului și facem Regatul Ortodox Geto-Dac al Specialilor cu Regele Soare Dulap al Întâilea, cu popi securiști și vătafi interlopi care mână cu biciul șerbii la muncă.

    PENTRU NEVOIA DE STABILITATE, INDEPENDENȚĂ ȘI INTERESUL NAȚIONAL FACEM ORICE, MAIESTĂȚILE DUMNEAVOASTRĂ MAGISTRAȚI!

    CĂ NOI NE-AM NĂSCUT SĂ VĂ SERVIM PE PREALUMINĂȚIA DUMNEAVOASTRĂ!

    ĂSTA ESTE SCOPUL NOSTRU ÎN VIAȚĂ!

  3. Nesimţiţii, nu se mai satură. Să le dea tot Bugetul României şi tot nu vor fi mulţumiţi. Ce fel de lege e asta, ei îşi dau salarii, ei judecă şi tot ei îşi dau câştig de cauză. O ţară întreagă trebuie să muncească din greu să le umfle lor burţile. Spun că afectează intempendenţa economică, adică independenţa şi imparţialitate lor stau numai în sutele de milioane de lei. Ceilalţi bugetari nu mai trebuie să trăiască. Javrele naibii.

  4. Garantarea drepturilor și egalității între cetățeni pe unde sunt , onor lăcomiile voastre? La banii pe care-i luați ar trebui să judecați imparțial un proces între un agă și un boschetar.Vă țin curelele? Luați la bani mărunți,pe bune, probabil că 8 din 10 ar rămâne șomeri iar jumste ar fi închiși de-a binelea după cum stau lucrurile p-acilea.Vă trezirăți stat în stat și grup de presiune, mai puțin si intrați în parlament cu tot cu tribunale. Specialele vă mult prea ajung după calitatea deciziilor ce au consfințit zeci de mii de nedreptăți și jafuri.Ba v-aș băga doi sau trei pe-o pensie.Ar cam fi cazul să fiți cinstiți, nu credeți?

  5. Este o diferenta de 1 la 12 (chiar si mai mult) fata de salariul minim. In sistemul bugetar. Sunt curios o mai fi in vreun stat UE o diferenta de 1 la 12 in sistemul bugetar ?

  6. Asociatia JUSTITIABILILOR doreste ca Asociatiile MAGISTRATILOR sa GARANTEZE ca in salile de judecata TOTDEAUNA VA FI PUS IN VALOARE ADEVARUL IN CAUZE! Asociatia JUSTITIABILILOR s-a saturat de solutii date la comanda, s-a saturat de cauze judecate de „magistrati mafioti” care vor salarii mari, pensii speciale imense si, in acelasi timp „accepta omerta si cascavalul” de la GURU lor! Asociatia JUSTITIABILILOR s-a saturat ca justitiabilii sa plateasca taxe si impozite, din care membrii Asociatiilor MAGISTRATILOR sa „harpaneasca” salarii si pensii speciale si, atunci cand justitiabilii ajung in salile de judecata, domnii magistrati sa se comporte precum „capo di tutti capi”! Inainte de a cere, este cazul ca Asociatiile MAGISTRATILOR sa dea! Sa faca curatenie in proopria casa! CSM si ICCJ se comporta precum o masina de spalat rufe! Daca un magistrat cumva „scapa” si ajunge sa fie cercetat „cooperativa NUFARUL”, respectiv Asociatiile MAGISTRATILOR se activeaza si apare „albirea instant”! eliminati toti „mafiotii” din randurile asociatiilor MAGISTRATILOR si cu siguranta justitiabilii va vor sustine! Altfel : AFARA, AFARA cu MAFIA din TARA!

  7. De ce Asociatiile MAGISTRATILOR, NICIODATA nu au luat pozitie, nu au dat comunicate impotriva „mafiotilor” din justitie? Sunt zilnic langa dumneavoastra, ii stiti! Haideti sa fie „momentul zero” si, luni cereti convocarea tuturor Consiliilor de Conducere de la instante si solicitati excluderea lor din randul acelor instante, din magistratura! Atunci, cu siguranta justitiabilii vor sustine revendicarile voastre! Altfel cereti imposibilul, respectiv : justitiabilii sa fie de acord ca BANII LOR(taxe si impozite platite) sa fie folositi pentru salariile si pensiile speciale ale „MAFIOTILOR”!

  8. & Au ca repere și obiective pe Gates, pe Musk, pe Soroș, pe ăia pe care nu pot să îi prindă și să îi judece, ?

  9. @ Piramida lu’ Maslow a dat, piramida lu’ Maslow a luat, fie numele lu’ Maslow bine studiat ! Și Stoica și Vântu au încercat, ?

  10. Pentru parazitii astia (calauzit de protocoale) independenta financiara inseaamna salarii astronomice dar total nejustificate prin munca depusa in cazul lor. Romanii amarati sunt plimbati cu anii prin tribunale. Te crucesti cand citesti declaratiile de avere ale celor cocotati sus: terenuri cat mai multe, la fel si casele din care unele de sute de metri patrati!!! De unde atata lacomie clinica si nesimtire in cazul lor daca ii comparam cu multimea milioanelor de romani care muncesc de zeci de ori mai mult si mai greu dar au bani de zeci de ori mai putini. L-au gasit de prost pe Ciolacu si incearca sa-l intimideze. Sa plece cu totii, sunt mii de juristi tineri cu carte serioasa pe ei care intr-un an pot invata mai multa meserie decat au facut-o acesti trantori nesatui in douazeci. Pentru ca dupa aia isi rod in tihna pensiile babane. Astia isi bat joc de romani.

  11. magistratii sunt singura categorie la care conflictul de interese nu e doar acceptat, ci legiferat! cum pasca mamicii sale sa judece ei procese in care sunt direct interesati? salariile si pensiile lor trebuie stabilite de Parlament, nu de ei insisi, wtf!

  12. Monopolul in capitalism naste monstri. Daca in politic e o concurenta acerba, „magistratii” au monopolul dreptatii. Unde am ajuns ? Procese care se judeca cu zecile de ani, cauze deosebite „solutionate” prin prescriptie, prejudiciile cauzate satatului de infractori niciodata recuperate,etc. Justitia lucreaza pentru infractori si drepturile lor, niciodata pentru drepturile victimelor. Sa se legalizeze staborul, sfatul batranilor, etc. sa fie concurenta . Altfel sa le dea dreptul sa bata moneda, sa puna taxe si impozite, sa aiba casierii cu mercurial : vreti sa fiti judecati corect , va costa atat ! Imi place maxim asta cu „cartierul justitiei” . Pe cand magazinele justitiei, spitalele justitiei , etc. Ce sa mai , republica justitiei . Si sa se legalizeze odata si sa se dea justitiei monopolul camatariei . Oricum e detinuta de magistrati, dar au concurenta si nu suporta.

  13. Acum ar trebui sa protesteze cele doua guralive ‘deontoloage’ Stoicescu si Garbovan daca vor cu adevarat reforma justitiei. Dar cand este vorba de salariile si pensiile nerusinate ale lor si colegilor dispar subit din peisaj.

  14. Saracii! Dar garantarea actului de justitie corecta cand o cer? Astia ar trebui sa fie platiti dupa performanta. Ca si alti bugetari de altfel. Nu ca acum; fac, nu fac, ei tot iau salarii grase. Pana cand?

  15. Sa v-o garanteaze aia peste 5000 de corupti si escroci politici facuti scapati prin prescriere, ca de-aia le-ati lungit nejustificat procesele.

  16. Dar , garantarea drepturilor și libertăților omului , nu reprezintă obligația lor ? Bani , foarte mulți bani … , doar asta știu

  17. Avand in vedere separatia puterilor in stat si independenta acestora, una fata de cealalta, ar fi normal ca si independenta financiara sa fie asigurata in mod corespunzator, adica sa beneficieze de salarii si beneficii echivalente. Aceste puteri ale statului, zic!!. Ei bine, aici coana Justitia e mai cu mot si vrea sa fie deasupra tuturor, daca se poate, chiar prima din Ieuropa noastra draga.Intr-o tara de sarmani si batjocoriti, cu salarii si pensii mizere, te trezesti tu Justitie ca nu-ti este garantata independenta financiara. Nemernici cu studii si pretentii de intelectuali care se situeaza deja asupra noastra, a tuturor!. NIMENU NU E MAI PRESUS DE LEGE, in afara de magistrati!

  18. Cele 2 „deontoloage” Garbovan si Stoicescu sunt niste ipocrite ,prima ,f.recent chema la respectarea C.,a doua este cu „judecatorul divin””justitia divina”!Nimeni nu e mai presus de lege,doar ei sunt-„justitia divina”!
    Constitutia-ART.1-(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.
    -(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
    Asadar textul vorbeste de echilibrul puterilor nu sunt expres prevăzute în textul Constituţiei, principiul loialităţii constituţionale şi cel al colaborării loiale între autorităţile publice .
    Profitinde atributia sa de interpretare a Constitutiei ,CCR a dedus ce pe cale de interpretare din substanţa principiului separaţiei şi poate fi dedus „pr.loialitatii”intre autoritatile publice.
    Zegrean si „onorul”,au pornit de la a forja,forta Constit.Romaniei pe importarea din sistemul german a ac.principiu”a fost forjat de Curtea Constituţională printr-o jurisprudenţă constantă, în care a asimilat şi adaptat la circumstanţele sistemului constituţional românesc un model jurisdicţional conturat de Tribunalul Constituţional Federal din Germania pentru a contura un cadru de reglementare a unor raporturi între federaţie şi landuri. Există constituţii europene care se referă expres la tipul de loialitate federală în circumstanţele în care se caută o soluţie pentru rezolvarea unor conflicte de competenţă ori conflicte de interese între federaţie şi componentele sale statale”.
    Zegrean si „onorul”au adus deci intr-un stat unitar,modelul unui st.federal pt.solutionarea unor conflicte juridice cu care a fost investit CCR.Apoi au mers oblu ajungind pina a-se confirma pensiile speciale proprii ai ale sistemului judiciar-al „coledgilor”/-va continua-

  19. Controlul constitutionalitatii legilor devine astfel formal,calchiat pe o forma fara fond,de import,fost date insa in niste spete bine stabilite.
    Chiar daca ac.forma le convine celor 2 asociatii, ele nu au atributii de control constitutional,scopul lor este unul de grup si ca atare in lipsa competentei,a indrituirii date de lege prin scop,nu pot cere „garantii”financiare ca apanaj al independentei justitiei,garantiile fiind constitutionale si prev,expres de lege.Cu atit mai mult CCR-ul nu poate da „garantii financiare”judecatorilor,in spetele sale,iar motivari a deciziilor sale ca judec.tb sa fie independent material,nu reprezinta „garantie financiara”!Traim intr-un stat de democratie reprezentativa,nu participativa -de aici rezulta analfabetismul ac.asociatii.(„C/ARTICOLUL 2
    (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”.De aceea ,lupta lor acerba imp.abrogarii pensiilor speciale si chemarea „institutiilor st-Şeful statului, Parlamentul, Guvernul, sistemul judiciar”sa faca un” Pact politic”de a li se da asemenea „garantii financiare”reprezinta o grava incl.a Constit,care este ILEGAL.Un „santaj mascat”acum inainte de alegeri-la care se adauga amenintari de alte sicane si hartuiri.
    Un grup organizat pe linga Constit.,in afara ei,si a poporului roman,a realitatilor socio-ec.politice pe care le traim.Niciodata Justitia nu a decazut atit de jos !

  20. Referendum pentru modificarea CONSTITUȚIEI și restabilirea echilibrului și controlului intre puterea legislativă , executivă și cea judecătorească. Puterea judecătorească nu mai este controlată de celelalte doua și este stat in stat. Practic își acordă singură salariile și pensiile , magistrații dovediți corupți ( vezi cazul judecătoarelor in procesul Hrebenciuc – Sturza ) sunt achitați prin prescrierea faptelor și mai primesc cate un milion de euro drepturi salariale. Doamna Viorica Costiniu nu mai protestați ? Deciziile Curții Constituționale să poată fi infirmate de către Parlament .

  21. Notariatele publice = tonomate cu şpăgi. Ai un proces la judecătorul X? – Nicio problemă! Mergi la notariatul lui şi negociezi! Judecătorul e independent să ia şpăgi prin rude şi să spele banii. Maşina de spălat banii din şpăgi se numeşte „NOTAR PUBLIC”, dar afacerile derulate acolo sunt 100% private. Tu spui că eşti de stat, dar de fapt eşti privat. Să nu pomenim de cămătarii care îşi fac veacul pe lângă notariate şi de Mafia Retrocedărilor. Dar dacă tot i-a apucat independenţa financiară de ce nu o cer şi pentru frații lor cămătari, samsari de case, terenuri şi moştenitori falşi? Ministerul Justiţiei ar trebui să înfiinţeze noi instituții: Cămătarul Public, Samsarul Autorizat, Moştenitorul Inventat şi Martorul Mincinos. Şi să le dea pensii speciale, cartiere speciale, spitale speciale, restaurante speciale, vacanţe speciale şamd

  22. Nenorocitilor, aveti salarii imense si pensii la fel. Vi s-au dat locuinte de serviciu pe viata si le puteti lasa si mostenire. Sunteti cea mai corupta si ticaloasa insitutie. Ciuma, lepra si holera sa va manance!

  23. Comunicatul asta nu este semnat de nimeni ? E dat anonim ? Panaramele astea de magistrati nu pierd niciun prilej sa se faca de kkat si sa sfideze Romania ! Dar va veni si vremea sa dea inapoi averile facute prin furt ! CU APARENTA DE LEGALITATE .

  24. Incredibil, nu mai există nicio limită a bunului simț. Eu zic să la împărțim țara la judecători iar noi, ceilalți să fim sclavii lor pe viață. Ca în sclavagism. Numai ei trebuie să trăiască, ceilalți nu. Salarii imense, pensii la fel, drepturi fără limită iar răspundere nici vorbă.

  25. ALOOOO…… JULIŞTILOR „MAGISTRATI DESTRABALATI” …..VETI AVEA IDEPENDENTA FINANCIARA cand poprul roman va avea independenta judiciara…….SA VA FIE RUSINE……CU AJUTORUL VOSTRU IN ULTIMII 34 DE ANI ROMANIA A FOST DISTRUSA………………

  26. Judecând după liota de borfaşi cu ştaif albiţi de onor justiţia română nuai în ultimul an, chiar că merită o independenţă financiară de pomină. Adică zero salarii, zero pensii

  27. „Ciuma , lepra si holera sa va manince „! Cu cita obida si revolta , spune aceste lucruri comentatorul Roman satul de voi . Or intelege magistratii ceva de aici ?

  28. ma intreb ce fac astia cu atatia bani…? deja noi platim pentru ratele lor la case, nu? pensii speciale, salarii nesimtita ca se joaca de-a Dumnezeu cu vietile si soarta romanilor care bat disperati la usile lor si, multi, mor cu dreptatea in mana pe saleile IN-justitie romanesti. o rusina. vorbesc de „vulg”, cum spunea un „ielitist” p-aici, cu ceva timp in urma… voi nu sunteti oameni mah…nu stiu cum dormiti noaptea…trebuie ca sunteti tare nesimtiti, tare nesimtiti, mah!

  29. https://cursdeguvernare.ro/ratele-pentru-casele-magistratilor-platite-de-la-buget-in-loc-de-chirii-proiect-de-lege-initiat-de-deputatul-pnl-alexandru-muraru.html
    pre exemplu, salariul unui judecător de rang înalt poate ajunge până la 26.000 de lei brut, iar un grefier primește până la 10.000 de lei brut.
    Pensiile magistraților ajungând, în medie, la peste 20.000 de lei.
    Măsura ar urma să se aplice atât pentru magistrații și grefierii care au deja rate la bancă, dar și pentru cei care abia acum se gândesc să își cumpere o casă.
    Proiectul fusese anterior depus greșit la Camera Deputaților, pe 19 aprilie. Proiectul ar trebui să fie aprobat de plenul Senatului și de Camera Deputaților și promulgat de președinte.
    https://defapt.ro/ratele-bancare-ale-magistratilor-decontate-public/

  30. @marin
    Anexa este reprodusă în facsimil,
    1,Preşedinte 26,000
    2.Vicepreşedinte 25,000
    3.Preşedinte de secţie 24,000
    4.Judecător 23,000
    5.Cornel N. 21,000

  31. Justitia in Suveran
    Poporul e suveran stimabile, nu justitia, justitia e independenta de politic nu de popor si toata lumea este sub legea data de popor prin reprezentantii sai inclusiv memebrii poporului.
    Dar daca tot poporul se hotaraste maine ca magistratilor ar trebui sa li se aplice PEDEAPSA LUI CAMBYSES, ghici ce? Maine toti magistratii vor fi jupuiti de vii si cu pieile lor vor fi tapitate scaunele de judecata!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.