Asta să fie problema cu ora de religie, manualele?

Teodor Baconschi susţine că manualele de religie ar trebui concepute într-o manieră mult mai atractivă pentru tânăra generaţie,  fără să fie ”cool”.

„Ora de religie în şcoală. E un subiect pentru care aş fi favorabil, dacă ar fi făcut într-o manieră mai puţin Ion Creangă, aşa. Totuşi, copiii din generaţiile actuale sunt bombardaţi informaţional la vârsta când n-au încă discernământ, n-au criterii de selecţie şi ierarhizarea informaţiilor pe care le primesc, nici de evaluare critică a lor, nici de respingere a falsului, dar prin familie, prin prieteni, prin şcoală încep oricum să-şi formeze discernământul. Prin urmare sunt critici. Copiii noştri se maturizează mai repede, prin urmare şi manualele de religie ar trebui să fie nu cool în sensul unei ”hipsterizări” a lor, adică să-l vezi pe Iisus pe trotinetă electrică. Nu falsificăm istoria, contextul de arheologie biblică, tot ce ţine de tradiţie în datele ei fundamentale, dar poţi să prezinţi lucrurile în dialogul teologie-ştiinţă (pe care Vaticanul îl organizează în cadrul unei ditamai Academii de decenii întregi), în paralel cu istoria ideilor, în oglindă către alte religii. Poţi să concepi aceste manuale şi să le faci extrem de atractive”, a afirmat Baconschi în emisiunea Insider politic la Prima TV.

Fostul ministru de Externe este de părere că, fără cultură biblică, copiii care intră într-un muzeu de artă europeană riscă să nu înţeleagă nimic.

„De fapt, când descoperi faptul religios din perspectiva antropologică, această perenitate a lui ”homo religiosus”, îţi dai seama că e o cheie formidabilă pentru a înţelege simbolismul, imaginarul, resorturile adânci ale fiecărei culturi şi civilizaţii. Nu poţi să-i lipseşti pe copii de acest orizont, să intre într-un muzeu de artă europeană şi să nu înţeleagă nimic. Dacă nu ai cultură biblică, evident nu înţelegi 80% din ce se află pe pereţi”, a susţinut Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.

”Da, pledoaria mea este pentru aceste ore. Ar trebui să abordăm raţional lucrurile, să discute Ministerul Educaţiei, Patriarhia, părinţi, asociaţii, copiii să fie întrebaţi. Manualele trebuie actualizate, asta e clar. Oricum, materia e opţională. Nimeni nu poate spune, aşa cum fac unii radicali de stânga: ”Este o lovitură de stat contra democraţiei, este o teocraţie!”. Nici pomeneală. Vedem foarte bine că Biserica Ortodoxă şi celelalte biserici şi culte legale din România s-au adaptat rezonabil la pluralismul democratic”, a mai spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

  1. In Ian 1990, pe scara pe care statea bunica-mea, 15 apartamente l-au primit pe popa cu crucea, ceva. In Ian 2023 l-au primit 4. Deci, 4/15 = 26,67% ! Biserica moare, peste alti 33 de ani nu mai exista. Basistul ne-a dat si explicatia: manualele neatractive, icoole, hahaha. Va dau raspunsul corect: biserica moare cu sustinatorii ei. Doar Charlie este etern si uniform raspandit.

  2. Carturaru’ asta ajuns mare datorita lui Petrov ia lumina de la Vatican. Este firesc cata vreme s-a luminat de la invatatura maestrului Sorosh.

  3. Baconsky, alias Jacuzzy, declarat basist, se baga din nou în poza. Vrea o noua numire sa poată număra din nou ceva voturi…

  4. De ce promovati cu orice ocazie plandemia,afisand poze cu botnițe? Cine are interesul sa nu se rasufle de tot mizeria cooveed? Cine plateste pentru propaganda asta?

  5. Este nevoie de istoria religiilor, ca suport moral, cultural si istoric, nu dogmatism ortodox.

  6. Ora de religie inseamna o ora in minus pentru matematica, fizica, chimie, etc. Rezulta copii nepregatitzi incapabili sa promoveze un examen la matematica, fizica, chimie, etc. care insa pot intra la teologie shi preda generatziilor urmatore ora de religie. Intre timp fabricile, ogoarele, spitalele, etc. devin ruine conduse de ingineri incapabili care au luat 10 la ora de religie. Tzara intreaga se scufunda in saracie shomaj shi innapoiere shi milioane de shomeri pot alege doar intre sin-ucidere sau viatza la manastire.

  7. Interventia lui Baconschi cuprinde erori. In acceptiunea sa, orele de religie ofera copiilor cultura biblica. Eroare. Am copii care au facut religie in scoala si nu au citit cu atat mai putin, nu au invatat Biblia. De fapt romanul ortodox, spre deosebire prin definitie de protestanti, nu a citit Biblia la viata lui. Este imposibil sa te pretinzi crestin fara sa fi citit Biblia. Pe de alta parte cultura biblica trebuie in acceptiunea mea, predata si insusita din perspectiva laica si nu religioasa. Cu un aparat critic aplicat Bibliei, fara sa o iei ca dogma, ca ceva sfant interzis a fi dezbatut, criticat, respins. Asta ar ajuta mai mult la intelegerea civilizatiei si culturii iudeo-crestine. Ca sa revin la Baconschi si ce crede el despre orele de religie, sa spunem ca si cunoscatori ca acestea cuprind dogma bisericii, fiind indoctrinare si nu un act de educatie, neavand ce cauta in scoala. Religia nu este stiinta, ci in mod depresiv, un act de credinta. Programa scolara a disciplinei religie este intocmita de biserica din dogmele sale, personalul didactic este aprobat de biserica, cel mai adesea fiind preoti. Romania nu este un stat laic cum se lauda, ci unul religios – se preda religia in scoala pe banii statului introducand indoctrinarea copiilor in actul de educatie, in loc de Istoria Religiilor care ar oferi si suficienta cultura biblica, se intentioneaza scandalos sa se introduca o culegere de dogme elaborate de oameni in total conflict de interese – biserica – ca si disciplina optionala la Bacalaureat (cum oare sa mai acorzi stima Bacalaureatului cu Religia printre probe?), se plateste personalul clerical si neclerical din banii statului, se varsa sume enorme catre lacasurile de cult din bugetul central si din cel local. Nu suntem ca Franta, stat cu adevarat laic, si nici ca Germania unde pe baza unei declaratii-cereri, nu mai platesti taxa pentru biserica si nici nu beneficiezi de servicii religioase.

  8. … „Nici pomeneala”.. „a mai spus el”!

  9. Deci, manualele în stilul Ion Creangă sunt „cool” și nu sunt bune. Căci sunt concepute după calendarul vechi.
    Ar trebui unele pe stilul Bram Stoker. Că n-au nicio legătură cu rușii.
    Foarte haioși popii ăștia progresiști.

  10. Nu are ce căuta religia in școli,propaganda religioasă exista încă din grădiniță în țara noastră , nu e normal sa duci o campanie de îndoctrinare asupra copiilor. Religia se face acasă , e o chestie personală, in familie. Mai mult copii care nu fac religie sunt discriminați . As fi de acord cu istoria religiilor dar de la o vârstă mai coaptă. La grădiniță și clasele primare e doar o încercare de îndoctrinare dar care va rămâne fără efect pentru că prostiile predate sunt ușor de demontat cu o simpla căutare pe Google.

  11. Ce legatura are Biserica cu politica, adica cu „pluralismul democratic” (oare ce o fi insemnand aceasta sintagma nebuloasa in mintea omului-sunca Baconski?), nu se stie.
    Si de ce , intr-un astfel de subiect sensibil, sunt publicate exclusiv viziuni anti-traditie (zilele trecute a avut tribuna mitropolitul Andreicut), iarasi nu e clar. Sau mai bine zis e clar, dar doar unora, care s-au lamurit demult ce „libera” e presa.

  12. sa ne pregatim oare de alegeri anticipate ? .. caci se pare ca nu degeaba a bagat capul in poza mos libidinosul Teodor Baconschi …dupa ce birna s-a aruncat cu trotineta pe trecerea de pietoni …adica au mai zvicnit si ei din gunoiul istoriei …doar, doar isi vor aduce aminte romanii despe fisiielile lor din politichia Romaniei… de fosti utili ai sistemului creat de basinescu si continuat de ciolos-drula (ce nume …de fapt un bula al DNA) .

  13. Inr-o școală a statului,.LAICĂ,. popa ortodox nu are de ce intra. Nici măcar să sfințească mașina directorului..Nu are treabă..Dacă vor să fie și profesori, apoi să construiască școli și să formeze profesori, nu doar de religie..Clar bre ?? Doar sunt superbogați ..

  14. A reînviat Baconsky! Educația religioasă a copiilor se face până la 7 ani in familie. Din moment ce familia a fost distrusa pas cu pas cu filme porno prezentate la tv, cine sa mai facă educație religioasă. Copilului i se pune in mana un telefon mobil performant de la 1 an că să-i lase pe părinți în pace. Apoi merg la gradi și apoi la școală unde sunt lăsați de capul lor. Cunosc un băiat care a făcut în pempersi până la 6 ani și când a făcut la wc treabă mare/ mica părinții au serbat cu șampanie. Aici am ajuns și voi vreți istoria religiilor.

  15. Din jacuzzi religia se vede cum zice acest basist,culmea este că îl vedem f.des pe Trinitas TV,deci oare și biserica ortodoxă rezonează cu acest ins, este o întrebare?

  16. Biserica nu moare ,deși asta se vrea.Margelatule,aseară la Inviere ,bisericile au fost pline de tineri,enorm de multi tineri,în toate orașele și satele.Ceea ce spui tu poate fi adevărat ,nu mai e cine să deschidă ușa!Sunt plecați din țară!
    Cu ce te încurca pe tine biserica ,nu înțeleg?
    Poți să fii ateu că nu mă deranjaza,poți să mănânci numai greieri că nu mă deranjaza.Pe tine de ce te deranjaza biserica?
    De ce te deranjaza că nu vreau sa fiu că ține?
    Nu aștept un răspuns!

  17. „Biserica nu moare”

    Biserica moare impreuna cu tine. De ce crezi ca e bataie sa gasesca prosti pe la scoli ? Dogma nu e ducatie, e mandrie ca la homalai. N-au ce cauta pedofili langa copii, pentru ei sunt puscarii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.