Atac cibernetic la Camera Deputaţilor. Poziția STS

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a reiterat, marţi seara, că „nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice” a sistemului informatic al Camerei Deputaţilor.

„În contextul declaraţiilor transmise astăzi de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea instituţiei noastre cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaţilor, reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice a sistemului atacat. De altfel, ministrul a şi rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică şi nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaţilor.

STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situaţii semnalate instituţiei noastre de către beneficiarii de servicii IT&C”, a precizat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.

O breşă de securitate cibernetică a avut loc marţi la Camera Deputaţilor, dar nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor, a precizat Secretariatul General al acestui for legislativ.

Ministrul Cercetării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat că au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Și super cyber Romanian intelligence STS aia care se ocupa și de numaratul voturilor ce fac?

  2. Ceva nu pusca in smenu’ asta. Ca STS nu se ocupa de serverele de la parlament n-o crede nici Azorica. Mai ales ca pana si ultimu’ aprozar guvernamental are serverele pilotate de STS. Mai degraba a fost un inside job, un meci intern intre bajeti. Doar vin alegerile „democratice”, n-asa? Povestea cu hackerii sufletului e pentru pelikanezi mai slabi de inger.

  3. Are dreptate sts-ul ei trebuie să asculte ce-și transmit românii între ei, rețete de mâncare, șușe între prieteni, bârfe, șmenozeli. Astea-s atribuțiile lor.

  4. Orice telefon mobil transmite toate fotografiile din el la firma de tekefonie si apoi in ameruca. Lafel leptopurile. Normal ar fi ca institutiile statului sa aibe retea inchisa . Stiu ei mai bine. Acum doar securistii vor bani si fac spectacol. Parlamentul nu are secrete. Secrete sunt la guvern si aparare.

  5. ‘Precis’ Tiktok e de vină ! Orice smartphone/tabletă are un soft preinstalat fără o descriere/documentație concretă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.