Medicii trag un nou semnal de alarmă legat de consumul excesiv de suplimente cu antioxidanți, mai ales vitamina C și polifenoli de ceai. Un studiu realizat de medicii din China avertizează că un consum excesiv de astfel de suplimente poate accelera îmbătrânirea celulară, un efect contrar rolului lor de frânare a acesteia în cazul în care sunt luate potrivit indicațiilor.
„Tot mai mulți lucrători din clasa de mijloc consumă pastile cu antioxidanți, precum vitamina C sau polifenoli de ceai, dar ar trebui să renunțe“, avertizează studiul publicat în revista de specialitate Redox Biology și realizat de o echipă condusă de doctorul Chen Chang. Echipa de cercetători de la Institutul de Biofizică și de la Academia Chineză de Științe avertizează că antioxidanții pe care multă lume îi consumă pentru a frâna îmbătrânirea pot, de fapt, să o accelereze, prin perturbarea mecanismelor de apărare a organismului.
Potrivit studiului, corpul are un sistem menit să combată oxidanții (agenți chimici capabili să înlăture electronii din alți atomi) de care avem de fapt nevoie pentru a rămâne activi și în alertă. Suplimentele cu antioxidanți (vitamine, minerale și alți compuși chimici care pot neutraliza oxidanții) pot face ca sistemul de alertă să se relaxeze prea mult, astfel încât o persoană tânără poate îmbătrâni mai repede decât în mod natural.