Avanpremieră la Bookfest

Azi, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, a avut loc o conferinţa de presă în care au fost prezentate noutăţile celei de-a zecea ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc la Complexul Romexpo, între 20 şi 24 mai. 200 de edituri participante se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care 4.000 de titluri noi. Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, care variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.

Ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a târgului este Republica Cehă. Participarea Cehiei la Bookfest se va desfăşura sub motto-ul „Cehia – Republica Literaturii” şi va prilejui publicului român întâlnirea cu şase scriitori celebri. Standul Republicii Cehe va fi amplasat în Pavilionul C4, iar acolo cei interesaţi vor putea găsi o bogată ofertă de cărţi în limba cehă, precum şi ediţii în limba română ale unor volume cehe cunoscute.

La conferinţa de presă au participat Vladimír Války, ambasadorul Cehiei în România, Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti, Jiřina Vyorálková, consultant în comunicare al Centrului Ceh Bucureşti, şi Iulia Ţurcanu, specialist în grafică şi comunicare al Centrului Ceh Bucureşti.

Grigore Arsene a prezentat, pe scurt, evenimentele de la această ediţie a Salonului Internaţional de Carte, menţionând că literatura non-fiction se afirmă din ce în ce mai mult pe piaţa editorială din România. „Ceea ce observ, însă, din lucrurile pe care le-am selectat este avansul puternic al literaturii non-fiction de tot felul, de la politică la distracţie, de la gospodărie la lucruri senzaţionale”, a spus Grigore Arsene.

De asemenea, după succesul volumului de debut „Pas cu pas„, vândut în doar câteva luni în peste 130.000 de exemplare, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi va lansa la Bookfest „Primul pas”, carte aflată în acest moment în pregătire la editura Curtea Veche Publishing. Astfel, pe 23 mai, de la ora 15.00, publicul Bookfest va avea ocazia să afle de la preşedintele României cum a trăit principalele momente ale campaniei prezidenţiale de anul trecut şi primele zile ale mandatului. Preşedintele Iohannis le dedică această carte „celor peste 6 milioane de români care au crezut în acest mod nou de a face politică”.

Lansări Curtea Veche Publishing la Bookfest

Scriitori cehi la Bucureşti

Vineri, 22 mai

La ora 12.00 – are loc lansarea volumului Munţii Roşii de Petra Hůlová. Este romanul de debut al tinerei scriitoare cehe Petra Hůlová, care a constituit evenimentul literar al anului 2002 şi a primit prestigiosul premiu Magnesia litera, fiind tradus apoi în numeroase limbi. Este povestea a cinci femei din trei generaţii care trăiesc la adăpostul munţilor şi al străvechilor tradiţii mongole. Întâmplările povestite compun un adevărat mozaic şi îl introduc pe cititor în atmosfera inimitabilă şi mai puţin cunoscută a societăţii mongole.

Participă: Jiřina Vyorálková (Centrul Ceh), Helliana Ianculescu (traducătoarea cărţii).

Ora 15.00 – Dezbatere: Trenduri în literatura şi cultura cehă contemporană

Participă: Kateřina Tučková (autoarea romanului Dumnezeiţele din Moravia),Tomáš Zmeškal (autorul romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă), Martin Vopěnka, Roman Ráž.

Moderatoare: Luminiţa Corneanu (critic literar).

Scriitorii prezenţi la dezbatere vor vorbi despre tendinţele contemporane din literatura cehă, despre cei mai apreciaţi autori cehi, în Republica Cehă şi peste hotare, despre fenomenul bestseller-ului „de acasă” şi succesul internaţional şi, nu în ultimul rând, despre situaţia relaţiilor romano-cehe pe plan literar şi a traducerilor bilaterale.

Moderatoarea panelului, criticul literar Luminiţa Corneanu, a fost implicată în organizarea prezenţei României, ca ţară invitată, în 2012, la târgul internaţional „Lumea Cărţii” de la Praga.

Ora 17.00: Întâlnire cu scriitorul Tomáš Zmeškal şi lansarea romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă

Participă: Ştefania Nalbant (Curtea Veche Publishing), T.O. Bobe (scriitor), Svetlana Cârstean (poetă).

Moderator: Mircea Dan Duţă (traducătorul cărţii).

Tomáš Zmeškal şi-a dovedit impresionanta forţă artistică chiar din romanul său de debut, Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, retrospectivă postmodernă a unei jumătăţi de veac post-belice în fosta Cehoslovacie, respectiv în Cehia, titlu recompensat cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2011). Alături de cunoscutul prozator ceh se vor afla şi doi dintre reprezentanţii postmodernismului românesc, scriitorul T.O. Bobe şi poeta Svetlana Cârstean.

Romanul de debut al lui Tomáš Zmeškal este saga unei familii din Cehoslovacia comunistă, o poveste despre onoare, iubire, curaj, sacrificiu, moralitate, mituri, punctată ici-colo cu mici accente fantastice. Întâmplările se petrec între sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi începutul anilor ’90, dar sunt relatate în manieră postmodernistă, fără respectarea unei cronologii precise. Cititorul are în faţa ochilor pasaje disparate, ca piesele unui puzzle, care pot fi citite şi îmbinate aproape oricum, modelul evident fiind Şotronul lui Cortázar. Titlul romanului face referire la prilejul cu care s-au îndrăgostit cei doi protagonişti, luând parte la un curs de hitită.

Tomáš Zmeškal este unul dintre cei în vogă autori cehi contemporani. S-a născut în 1966 la Praga, mama sa fiind de naţionalitate cehă, iar tatăl, originar din Congo. Părăseşte Cehoslovacia în 1987, îndreptându-se către Londra, unde studiază limba şi literatura engleză la prestigioasa universitate King’s College. Revine în Cehia după căderea comunismului şi alege o carieră de dascăl, predând mai întâi la Universitatea Carolină şi ulterior devenind profesor de liceu. Debutează în 2008 cu romanul Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă, volum foarte bine primit atât de public, cât şi de critica literară, fiind încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene şi Premiul Josef Škvorecký. A mai publicat de asemenea volumele Životopis černobílého jehněte (2009) şi Sokrates na rovníku (2013).

Ora 18.00 – Întâlnire cu scriitoarea Kateřina Tučková şi lansarea romanului Dumnezeiţele din Moravia

Participă: Anca Irina Ionescu (traducătoarea cărţii), Simona Sora (scriitoare), Ştefania Nalbant (Curtea Veche Publishing).

Moderator: Mircea Dan Duţă (traducător).

O întâlnire cu Kateřina Tučková, una dintre cele mai de succes prozatoare aparţinând noii generaţii de prozatori cehi, urmată de o lectură publică din romanul Dumnezeiţele din Moravia, un volum care s-a vândut, în mai puţin de un an de la apariţie, în peste 50.000 de exemplare.

În Carpaţii Albi, distanţele mari şi izolarea au făcut posibilă păstrarea vreme de secole a unei vechi tradiţii magice, aceea a dumnezeiţelor: ele erau vindecătoare, cunoscătoare ale ierburilor medicinale, puteau citi viitorul şi refuzau să acţioneze altfel decât în numele binelui. Dora Idesová este ultima descendentă a unei familii de dumnezeiţe, dar nu este continuatoarea lor; în urma unor întâmplări dramatice, ea a crescut într-un orfelinat. Dora este etnograf, tradiţia dumnezeiţelor i se pare demnă de a fi studiată fără graniţe ideologice, dar pentru ea nu poate fi un mod de viaţă. Pe măsură ce studiile ei avansează, Dora descoperă că evenimentele care i-au influenţat viaţa nu au stat sub semnul hazardului, ci al înfruntării dintre bine şi rău.

Romanul pseudo-documentar Dumnezeiţele din Moravia a fost evenimentul literar al anului 2012 în Republica Cehă. Atingând teme de istorie recentă comune ţărilor din fostul bloc comunist (politizarea şi folosirea psihiatriei ca instrument de represiune, abuzurile şi abrutizarea din orfelinate), cartea poate fi citită ca o pledoarie pentru păstrarea tradiţiei magico-religioase în afara imixtiunilor ideologice, pe de-o parte, şi ca un manifest pentru asumarea trecutului, oricât de traumatic ar fi el, pe de altă parte.

Talentul exploziv al Kateřinei Tučková a atras atenţia şi pe plan internaţional, Dumnezeiţele din Moravia fiind deja sau aflându-se pe cale de a fi tradus şi în germană, polonă, slovenă, bulgară şi ucraineană. Romanul a fost de asemenea recompensat cu Premiul Josef Škvorecký, Premiul pentru Bestseller Ceh, Premiul Magnesia Litera, Premiul Cititorilor oferit de editura Kosmas şi Premiul Cititorilor de Carte Cehă.

Ora 19.00 – Autori cehi la Curtea Veche Publishing

Participă: Kateřina Tučková (autoarea romanului Dumnezeiţele din Moravia), Tomáš Zmeškal (autorul romanului Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă), Ştefania Nalbant (Curtea Veche Publishing), Mircea Dan Duţă (traducător), Helliana Ianculescu (traducător), Anca Irina Ionescu (traducător).

Moderatoare: Gabriela Georgescu.

Curtea Veche Publishing acordă o deosebită atenţie în programul său editorial literaturii europene contemporane, interesul deosebit pentru literatura cehă de astăzi concretizându-se prin proiectul CARTEA CEHĂ.

Sâmbătă, 23 mai

Ora 12.00 – Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria de Adrian Cioroianu şi Mihaela Simina

Participă: Adrian Cioroianu, Mihaela Simina.

Moderator: Miruna Meiroşu (PR Manager Curtea Veche Publishing).

Adeseori dincolo de fotografia unui rege sau a unei regine din manuale nu pare să fie nimic. O figură sobră, încărcată de responsabilitatea care-i apasă pe umeri şi de imperativul unui destin pus în slujba Istoriei. Aşa stau lucrurile şi cu regina cea mai iubită a României – Regina Maria. Copiii mai mari sau mai mici vor avea prilejul şi plăcuta surpriză să descopere că-n spatele personalităţii politice de prim rang se află o fetiţă care şi-a petrecut în linişte şi bucurie copilăria în Marea Britanie, o mamă iubitoare şi grijulie, o femeie devotată care s-a implicat direct pe front, încercând să aline suferinţa soldaţilor răniţi în luptă, un suflet generos şi blând. Regina Maria este şi acum un model de bunătate, înţelepciune şi cumpătare la care s-ar cuveni să ne întoarcem frecvent.

Volumul apare într-o nouă colecţie, Regii şi reginele noastre, ce cuprinde cărţi destinate copiilor despre figurile importante ale regalităţii româneşti. Fără monarhie, istoria n-ar fi completă. Regii şi reginele noastre au împlinit destinul României, într-o epocă de mare cumpănă pentru ţară şi pentru întreaga lume. Să ne cunoaştem, aşadar, istoria – vom înţelege mai bine cine suntem.

Primul volum este destinat Reginei Maria a României, şi acum un model de bunătate, înţelepciune şi cumpătare la care s-ar cuveni să ne întoarcem frecvent.

Ora 15.00 – Primul pas de Klaus Iohannis

Participă: Preşedintele României, Klaus Iohannis, Iren Arsene (General Manager Curtea Veche Publishing), Iulian Tănase (scriitor).

“Campania din2014 aavut o dinamică foarte atipică şi a fost minată de câteva abuzuri şi scandaluri care au eclipsat temele demne de a fi discutate într-un astfel de interval. O privire asupra acestor bruiaje din toamna electorală a lui 2014 pune în lumină vulnerabilităţi ale legislaţiei şi tare ale comportamentului politic, general acceptate, până acum, ca parte integrantă a vechiului mod de a face politică. Cred că analizarea acestor derapaje, fie ele legislative sau de comportament, ne poate face pe toţi mai atenţi la ceea ce înseamnă valori democratice, integritate şi, nu în ultimul rând, respect pentru adversar.

Pentru toate aceste motive, dar mai ales pentru deschiderea nebănuită pe care au demonstrat-o în noiembrie 2014, cartea Primul pas le este dedicată celor peste 6 milioane de români care au crezut în acest mod nou de a face politică şi mi-au dat voturile lor.”

Ora 17.00 – DEZBATEREVáclav Havel, Dizident într-un univers absurd

Participă: Emil Constantinescu (fost preşedinte al României), Adrian Cioroianu (istoric), Iulia Popovici (critic de teatru), František Zachoval (directorul Centrului Ceh).

Moderator: Matei Martin (jurnalist cultural).

Duminică, 24 mai

Ora 12.00 – Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică. Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 de Alexandru Muraru

În prezenţa ASR Principesei Maria a României.

Participă:Alexandru Muraru, Iren Arsene, Ovidiu Nahoi, Mihai Răzvan Ungureanu, Jiří Šitler.

Moderator: Miruna Meiroşu.

România liberală şi democratică, conectată la marile procese euroatlantice, presupune şi o cercetare insistentă a motivelor şi episoadelor recente sau îndepărtate din istoria noastră. Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 poate fi un instrument valabil pentru analiza unor răspunsuri la mari întrebări care au însoţit tranziţia românească, atât de îndelungată şi apăsătoare. Astăzi, acest volum îi lasă cititorului prilejul de a observa, evalua şi decide dacă şi cum, eventual, interogaţia din titlu merge mai departe. Cât de departe şi până unde.

„Tânăr şi doct, instruit cu atâta folos în ţară şi în străinătate, autor al unor studii şi articole importante, Muraru ne oferă descrierea Căii Regale în anii democraţiei parlamentare. […] Citind cartea profesorului de ştiinţe politice Alexandru Muraru, recompunem cu precizie şi plasticitatea excelent calibrată a cronicarului tabloul ultimilor 25 de ani. Tabloul dialogului intens şi tensionat al României oficiale, emoţional şi idealist al celeilalte Românii cu Regalitatea, Regele, Regina, Prinţesa şi Prinţul. E ca în vechiul basm românesc, cu aceleaşi personaje bune şi rele, într-o confruntare nesfârşită, la capătul căreia, chiar dacă ştim cine trebuie să câştige, mulţi dintre noi nu mai ajung. Fie şi pentru că au adormit. Somnolenţa soluţiilor salvatoare pentru statul român va fi serios zgâlţâită, urnită şi poate chiar învinsă tocmai de către această carte, prin amintirile neşterse, reflecţia cuvenită şi întrebările noului timp”, afirma Emil Hurezeanu.

Ora 12.00 – Lansarea de la 12: Povestiri din Malá Strana de Jan Neruda

Participă: Jiřina Vyorálková (Centrul Ceh), Anca Irina Ionescu (îngrijitor de ediţie).

(Dublă lansare, alături de Karel Hynek Mácha, Pagini alese. Versuri şi proză. Editura Universităţii din Bucureşti, 2015)

Volumul Povestiri din Malá Strana (traducere de Lia Toader şi Dragoş Vrânceanu, ediţie îngrijită de Anca Irina Ionescu), apărut în 1878, este o construcţie caleidoscopică, alcătuită din treisprezece povestiri la prima vedere fără legătură, cu personaje care migrează dintr-o povestire într-alta, iar acţiunile unora dintre ele, aparent benigne, au consecinţe nebănuite. Cu un umor amar şi un spirit de observaţie acut, Neruda foloseşte aceste povestiri pentru a explora teme de mare actualitate în epocă şi, pentru el, teme de activism politic şi cultural.

Ora 12.45 – Cotroceniul regal de Diana Mandache

În prezenţa ASR Principesei Maria a României.

Participă: Diana Mandache, Iren Arsene, Rareş Bogdan, Mihai Ghyka, Liviu Mihaiu.

Moderator: Miruna Meiroşu.

Cartea Cotroceniul regal ne aduce în atenţie una dintre cele mai importante clădiri istorice ale României. Ridicat iniţial sub forma unei case domneşti şi a unei mănăstiri, palatul de azi a fost semnificativ extins şi modernizat de Familia Regală a României, mai ales în timpul Regelui Carol I şi al Regelui Ferdinand. Din paginile cărţii aflăm detalii inedite despre suveranii României – atât episoade din culisele politicii internaţionale, cât şi întâmplări din vieţile personale. Palatul Cotroceni a traversat şi perioada comunistă, a fost sărăcit pe patrimoniul său şi transformat în Palat al Pionierilor. Şi după toate acestea, este azi sediul Preşedinţiei României, păstrând tot parfumul vremurilor prin care a trecut.

Diana Mandache, istoric specializat în regalitatea europeană, este colaborator al revistelor Majesty şi Royalty Digest Quarterly şi autoare a mai multe volume, printre care: Regele Mihai. Album istoric (Litera, 2013), Patrie şi Destin. Principesa Moştenitoare a României (Litera, 2012), Dearest Missy (Rosvall Royal Books, 2011), Images of a Queen (Rosvall Royal Books, 2007), Later Chapters of My Life. The Lost Memoir of Queen Marie of Romania (Sutton, 2004).

Ora 13.00 – DEZBATERE – Bohumil Hrabal, Povestitorul de la Tigrul de Aur

Participă: Mircea Cărtărescu (scriitor), Filip Florian (scriitor), Anca Irina Ionescu (trăducătoare), Sorin Paliga (traducător), František Zachoval (Directorul Centrului Ceh Bucureşti).

Moderatoare: Luiza Vasiliu (jurnalist cultural).

Ora 13.30 – Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal de Sandra Gătejeanu-Gheorghe

În prezenţa ASR Principesei Maria a României

Participă: Sandra Gătăjeanu-Gheorghe, Iren Arsene, Ştefan Câlţia, Andrei Muraru.

Moderator: Miruna Meiroşu.

“Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie”, afirma Regele Mihai.

“Sub îndrumarea Regelui Mihai, Familia Regală a ridicat o construcţie socială, culturală şi educaţională, precum şi o respectată instituţie regală, într-o vreme care avea nevoie de modele, de iubire, de inspiraţie şi de exemplu personal”, mărturisea Sandra Gătejeanu Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale a României, coordonând, în ultimii cinci ani, vizitele oficiale ale Familiei Regale a României în străinătate, dar şi călătoriile regale efectuate în România de membrii Familiilor Regale străine, păstrând legătura cu Casele Regale ale lumii, organizând evenimentele Familiei Regale şi gestionând relaţiile cu misiunile diplomatice acreditate la Bucureşti, dar şi cu misiunile României din străinătate.

Ora 14.15 – Va urma o sesiune de autografe Ştefan Câlţia – albumul de pictură “Ştefan Câlţia. Locuri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.