Averea nejustificată:: Cum va fi verificată și recuperată

În Monitorul Oficial nr. 886 a fost publicat un act normativ ce vizează recuperarea marilor averi nejustificate care nu pot fi explicate prin venituri legale. Această inițiativă legislativă a fost propusă de cetățeni conform Legii 189/1999, care reglementează inițiativele legislative populare.

Conform acestei legi, inițiativele legislative ale cetățenilor se realizează printr-o propunere întocmită în baza articolului 74 din Constituția României, republicată. Proiectul a fost avizat de Consiliul Legislativ și a fost publicat în Monitorul Oficial după evaluarea prealabilă. În cadrul inițiativei, un comitet de cel puțin 10 cetățeni cu drept de vot a avut rolul de a promova și de a coordona această propunere.

Ce prevede noul proiect de lege?

Proiectul definește „mare avere” ca fiind totalitatea drepturilor patrimoniale ale unei persoane fizice care depășesc suma de 1 milion de euro, conform declarației pe propria răspundere prevăzute de Ministerul Finanțelor Publice. Dacă diferența dintre aceste mari averi și veniturile legale se ridică la cel puțin 100.000 de euro, se consideră că averea nu este justificată.

Pentru a face față acestei provocări, proiectul propune înființarea unui nou departament în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, denumit „Departamentul de Verificare a Marilor Averi”. Acest departament va funcționa în cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală. Rolul său va fi de a iniția investigații bazate pe sesizările primite de la cetățeni, instituții specializate sau din oficiu, pe baza corelărilor cu documentele doveditoare.

Sesizările primite de la cetățeni vor fi examinate numai dacă sunt scrise și semnate. Este important de menționat că formularea unei sesizări cu rea-credință, care aduce acuzații false privind modul de dobândire a averii, este pedepsită cu închisoare de la 3 la 5 ani.

În cazul în care se dovedește că dobândirea unor bunuri nu este justificată de venituri legale, curtea de apel va avea competența de a decide confiscarea diferenței dintre averea considerată nejustificată și bunurile dobândite licit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

14 Comentarii

  1. AVERE NEJUSTIFICATA EXISTA LA ROMANI MAI MULTA DECAT IN ORICE TARA A LUMII MULTA DIN ACEASTA ESTE PLASAT PE MERIDIANELE LUMII care nu va puea fi recuperata din foarte multe motive……………

  2. Păi și ce-o să face? Are să bagă toate neamurili dă coloare la greu? Care ie descremenare curată care este! Șâ clanurile dân ce mănânc gura lor, ha?

  3. Dacă îmi mai amintesc bine, Legea 18/1968 nu a fost abrogată, ci doar suspendată. Trebuie repusă în funcție, bineînțeles, cu actualizările de rigoare. Dacă cumva greșesc, trebuie scoasă de la naftalină, lucrat pe ea și supusă procedurilor parlamentare. Va fi mult mai simplu și mai rapid. Este o modalitate simplă pentru combaterea corupției, diminuându-se mult unul din motivele care generează corupția, interesele materiale.

  4. Vise frumoase! Uitevm eu i tremit la vrajitoarea Sidonia in Buuresti si sa demonstreze palatul imperial si masinile de lux din acte de vrajitorie fiscalizate prin chitanta legala .

  5. Această inițiativă legislativă a fost propusă de cetățeni conform Legii 189/1999
    -ne-a umplut cwru de lacrimi,
    cica mai estista cetatzeni cu intiativa!
    (la catzi cetatzeni sint prin structurile militarizate
    numai in initiative vor sta!)

  6. Hopaaaaa…. nu va mai plac ” avertizorii de integritate ” ?Adica eu daca stiu ca tu parlamentar sau ce dracu esti prin administratia publica , vazind cu cita fala iti etalezi „averea” din furt , trebuie sa vin si cu documente justificative, nu ?Pai atunci ce va mai trebuie comisie sa verifice ? Dupa cite stiu legea 18 a lui Ceausescu , cea cu ilicitul n-a fost abrogata . Puneti-o in practica . sau impreuna cu porcororii si giudecatorii faceti tot dupa cum va convine. Va acoperiti unii pe altii.DESFIINTATI ATUNCI SI AVERTIZORII DE INTEGRITATE!Nu-si mai au rostul . Deoarece s-au format gasti cu diferite sfere de influenta. Si se lupta precumclanurile pentru suprematie.Chiar nu mai avem un cap limpede in pleiada de politicieni?

  7. astia sunt bolsevicii lui Ceausescu.Nu mai scapa poporul de ei.Sunt raspanditi cu tati si fii prin penelea,pesedea,userea.Au scos din cutie legea 18 a lui ceasca.Le trebuie bani sa-si puna salarii si foloase.Nu fac fabrici,uzine,obiective energetice,agricultura, ne fac bunastrae din creioane niste prapaditi de contabili ramasi la cele 4 operatii ale aritmeticii. Sunt raspanditi ca paduchii in toata economia acestei tari,banci,ministere,regii.

  8. „recuperata”
    cum adica recuperata, doar in cazul in care averile au fost furate din proprietatea publica (hotii de lemne si fier vechi)

  9. „Dacă îmi mai amintesc bine, Legea 18/1968 nu a fost abrogată, ci doar suspendată.”

    Intre timp, orice avere se PREZUMA legala, ala cu 3 clase, ca trenul, nu intelegea cuvantul esential.

  10. Tu ai 5 clase ca trenu in India
    Clasa 1a bogatanii
    clasa 2 cine prinde
    clasa3a cine mai traieste la bagaje
    Clasa4a pe scara trenului
    Clasa5a doar pe tren dar xapu jos la tunel

  11. …pe bune, cetatenii emit un principiu, nu stau ei sa faca tot felul de calcule…si daca nu pot justifica 999999 euro, sunt ok?…nu o mai dati pe initiativa cetateneasca, ati dat drumul la furat maruntilor care va asigura voturile pt a fi in fruntea mesei, nimic alceva!…cam atat isi trage un primar pe an, mai intervin cumulul, prescriptia samd…in fapt asigurati imunitatea tuturor participantilor la distrugerea tarii…din pacate pt voi, po.pulimea nu se prea sinchiseste de normele de drept, nici nu aplica cutuma un vinovat, un pedepsit…

  12. @vanatorul de troli „si daca nu pot justifica 999999 euro, sunt ok?”

    -nu trisha jdreantza
    problema e cu cele 6,000,000 mii de milioane !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.