Avocatul Piperea despre cazul Roșia Montană. De ce nu trebuia să piardă România

Avocatul Gheorghe Piperea explica în anul 2011: „Societatea comercială RMGC nu mai există de drept din decembrie 2009”.

În lumina procesului pe care compania îl are cu statul român, fiind așteptat un verdict, vă prezentăm integral ce declara Piperea în 2011.

Cotidianul.ro: Domnule avocat Piperea, în 2009, Tribunalul Alba Iulia a dat o hotărâre în urma căreia societatea RMGC trebuia lichidată sau dizolvată. Care sunt temeiurile juridice ale acestei decizii date de instanța de la Alba?

Av. Gheorghe Piperea: Trebuie să precizez că într-adevăr această societate comercială, RMCG trebuia desființată încă din data de 31 decembrie 2009. Legea societășilor comerciale spune că orice persoană interesată poate să ceară constatarea de drept a lichidării unei societăți în cazul în care se constată că pierderile pe care le are societatea respectivă depășesc jumătate din activul net contabil.

Ei bine, istoria societății RMCG este așa: În 2008, cei de la RMCG au convocat o adunare generală a acționarilor, la care statul român( acționar la vremea aceea cu 19%, prin Minivest Deva) nu a participat. De altfel, domnii de Mininvest Deva nu au participat niciodată la la nicio ședință a acționarilor de la RMCG. La acea adunare generală a asociaților, cei care manageriază RMCG au spus că pierderile companiei sunt atât de mari, aproape 650 milioane RON, încât se impune de urgență investirea unor sume mari de bani în firmă. Statul român în baza celor 19 procente din companie pe care deținea atunci, era obligat să facă o infuzie de capital de aproximativ 115 milioane RON, bani pe care evident că Minivest Deva nu i-a avut. Și așa dăduseră pe nimic celor de la Gabriel Resources, concesiunea de la Roșia Montană, chestiune care s-a întâmplat în anul 1999 ( n.red. în vremea în care ministrul Industriilor era pedelistul Radu Berceanu).

Revenind la chestiunea dizolvării juridice a RMGC, trebuie spus că societatea cu pricina constatând că a ajuns la asemenea piedere financiară care depășește activul net contabil, a convocat acea adunare generală a acționarilor în care ar fi trebuit ori să constate că societatea trebuie închisă, lichidată, ori că trebuie continuată, dar numai în două condiții mari și late: reducând capitalul social până la nivelul activului net contabil, sau reconstituind capitalul social. Atenție, este vorba despre reconstituirea capitalui social și nu despre majorarea capitalului social! Este o diferență esențială între cele două operațiuni. Reconstituirea capitalului social presupune conform legii în vigoare aducerea capitalului social la un nivel echivalent cu jumătate din valoarea activului net contabil.

– Bun, și acționariatul RMGC ce a făcut, ce cale au ales în privința acestor pierderi financiare uriașe?

– Evident că cei de la Roșia Montană Gold Corporation nu au făcut nici reducere de capital social și nici reconstituire de capital social. De reducere nici nu s-a pus problema iar reconstituirea de capital social presupunea că trebuiesc aduși niște bani de acasă, ca să explic cât mai simplu. Domnii de la RMGC au apelat însă la o șmecherie și au majorat capitalul social, atenție, fără a aduce vreun ban. Au luat niște creanțe pe care ei, ca acționari majoritari le au și le-au convertit în acțiuni.  Adică ce au făcut ei?! Au hotărât să apară în documentele contabile cum că acționarul majoritar al RMGC, respectiv Gabriel Resources să apară cu diverse sume de bani pe care le-ar fi împrumutat de-a lungul timpului companiei.  Evident că lucrurile au decurs relativ simplu, s-au fabricat niște documente care au fost introduse ulterior în contabilitatea firmei de la Roșia Montană, și ia uite cum le-a apărut canadienilor o mare și frumoasă creanță pe care au convertit-o în acțiuni. Nici măcar un leu cash nu a fost adus ca participație la această majorare de capital social.

De altfel, puteți vedea în încheierea de ședință de la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Alba, din 29 decembrie 2009,  în care a fost respinsă decizia de majorare a capitalului social, sunt trecute toate aceste întâmplări. Respingerea dată de instanța de la Alba a devenit irevocabilă. Iar instanța a spus cât se poate de clar și de simplu: ” Această majorare de capital este nelegală, întrucât se încalcă articolul 201, alineatul II, din lege. Nu e o creanță certă, nu ați dovedit niciun moment că ați dat realmente acele sume de bani societății RMGC, așadr nu sepoate lua în discuție majorarea capitalului social și transformarea unei creanțe care în fapt nu apare nicăieri în acțiuni.”  Tot în acea decizie irevocabilă, subliniez irevocabilă, instanța de la Alba a mai spus un lucru: ” Acționarul principal de la RMGC, nu a respectat dreptul acționarului minioritar ( statul român prin societatea Minvest Deva) de a spune da sau nu la această majorare de capital social. Și nu numai că nu au fost respectate drepturile societății Mininvest Deva dar nici măcar nu a fost convocată conform legii, adunarea generală a acționarilor. „

– Care au fost urmările concrete ale deciziei date de Tribunalul Alba?

– Firește că cei de la RMGC au făcut o nouă cerere de mențiuni pentru majorarea capitalului social, iar între timp onor Guvernul României, în 2010 a schimbat legislația privind Registrul Comerțului, eliminând din lege prevederea conform căreia un judecător delegat trebuie să se pronunțe pe legalitatea unei cereri de majorare de capital social, această competență revenind doar directorului Registrului Comerțului din județul respectiv. Mai pe românește spus, Guvernul a scos justiția din joc în privința pronunțării pe legalitatea unor cereri făcute de societățile comerciale. Dar stați așa că asta nu e tot! Culmea este că această nouă cerere făcută de RMGC de majorare a capitalului social a fost din nou respinsă, chiar și așa în condițiile în care guvernul netezise drumul către aprobarea majorării de capital social. Numai că de data asta, băieții de la RMGC au apăsat butoanele potrivite și la recursul cerut de ei, conform noii legislații, au primit în sfârșit aprobarea pentru această majorare ilegală de capital social. Repet, majorare ilegală, ca să fie foarte clar pentru toată lumea!

– Statul român, respectiv Mininvest Devace a făcut, cum și-a apărat procentele?

– Minivest Deva nu a făcut nimic, probabil că asta era înțelegerea. De altfel, cu ocazia acestei majorării ilegale  de capital social, Mininvest Deva a mai rămas cu doar 0,6% din acțiunile la RMGC.

– Înțeleg că există în continuare posibilitatea legală ca cineva, oricine, orice persoană interesată sau ONG interesat să poate cere în instanță constatarea lichidării/dizolvării de drept a societății comerciale Roșia Montană Gold Corporation.

– Da, corect! ONG-urile, persoane fizice sau chiar parlamentarii în nume propriu pot cere oricând instanței constatarea încetării de drept a existenței societății comerciale RMGC. A lichidării juridice a acesteia. Totul e să și vrea cineva să facă acest lucru. Nu vedeți că toată lumea implicată mai mult sau mai puțin în lupta împotriva derulării acetui proiect minier absolut scandalos, se ferește să ia o poziție mai dură sau să ia taurul de corne și să lupte până la capăt. Pentru că, în justiție, vă garantez că lucrurile s-ar desfășura extrem de simplu- pentru că ilegalitatea comisă de AGA a RMGC este evidentă, și succesul unei astfel acțiuni civile ar fi garantat. Niciun judecător cu mintea întreagă din România, desigur pe fondul stârnit de importanța unui asemenea proces, nu ar îndrăzni să încalce legea și să dea altă decizie decât aceea de lichidare/dizolvare juridică a societății comerciale RMGC. Și astfel s-ar pune definitviv punct uneia din cele mai scandaloase înșelăciuni din istoria României, comisă de o firmă, cu acordul sau chiar cu ajutorul autorităților române, în dauna interesul național.

– Din punct de vedere juridic există posibilitatea ca acei reprezentanți ai statului care și-au dat acordul sau chiar au ajutat la înfîptuirea acestui șir de ilegalități, să suporte consecințele penale ale faptelor lor?

– Teoretic da, dar nu aș  vrea să mă pronunț eu pe această chestiune. Vă spun doar atât, totul e să existe voință pentru așa ceva. Și ar mai trebui adăugat în acest sens încă ceva. Că pot răspunde penal și aceeia care au dat, odată cu concesiunea, și hărțile importantului zăcământ minier de Roșia Montană. Pentru că trebuie spus foarte clar încă un lucru pe care mulți evită să îl spună cu voce tare: la Roșia Montană, nu doar zăcământul de aur este important, ci mai ales cantitatea uriașă de uraniu care se află acolo. Probabil că bătălia asta se dă nu atât pentru aur, deși și acesta nu e deloc de neglijat, mai ales acum când prețul acestui metal prețios a urcat la cote uriașe, ci mai ales pentru neprețuitul uraniu din Apuseni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33
Author

27 de Comentarii

 1. Citez practică la nivel global, practică, care arată escrocherii despre care tot spun de câțiva ani „Domnii de la RMGC au apelat însă la o șmecherie și au majorat capitalul social, atenție, fără a aduce vreun ban.” Cum sa nu se fure din Romania daca nimic nu se controlează cu lux de amănunte?

 2. Cu uraniul a dat cu bota-n baltă, poate fără să știe; nu este energie nucleară! Asta nu înseamnă că restul nu poate fi adevărat. Oricum, fără a ști amănunte, toată afacerea pute-a gheșeft! Numai Berceanu ar fi de-ajuns.

 3. Aha,..istețu, cu mintea de pe urmă,. la jumătate,..Poate face o chetă avocățească salvatoare,..Doar e in cauză..

 4. Hai, patrioții, fuga-n armată, să apărăm jaful. Nea Simion, zicea domnul avocat că orice organizație, orice ONG, ba chiar orice persoana fizică cum ești matale și cum e atâția geeali patrioți tare când e vb de pielea altora, poate să-l conteste pe găbiță șmechesources ăsta si să-l desființeze. Numai români verzi, unu și unu, nu se bagă nimeni? Îi dăm lui nea Viktor cetațenia că să facă el ce trebuie? Poate că totuși ar păzi Ardealul mai bine decât Bucureștiul care-l vinde la talcioc!

 5. Buna
  Am spus de mai MULTE ori că peste 90% din relele petrecute in Romania au drept cauză CORUPȚIA! UNELE DIN FAPTELE DE CORUPȚIE ECHIVALEAZĂ CU TRADSREA DE ȚARĂ.
  NIMENI NU RĂSPUNDE!

 6. Am găsit una documentare tot de pe Cotidianul! RECOMAND PENTRU INFORMARE! https://www.cotidianul.ro/secretele-afacerii-rosia-montana/
  Totuși, nu exista o data corecta in afara de ultimă 1.03.2012, care arată, pentru 2024: 1+9=9 o etapă pe care o finalizează cam greu, cred eu. Cât despre firma in sine: se țin numai de scandaluri pentru profit, înclusiv șantaj, daca aceasta este ultima schimbare că data, garantez că va pierde total, asta nu înseamnă că Romania trebuie sa stea cu brațele încrucișate și cu ochii sau urechile închise! Sunt in faliment inca din 2021 și nu din cauza Romaniei, japca și falsurile se dovedesc in instante, chiar și înțelegerile pe ascuns cad definitiv! Există șansa de anulare a contractelor și înțelegerilor, garantez 200%, doar că avocatii sa își facă treabă total! România nu are voie să piardă pe mâna avocaților care bat palma intre ei(români și străini)! Daca nu câștigă Romania, sa impute acest proces avocaților care au apărat Romania in acest proces! Daca vă amintiți, procesul cu insula șerpilor aparat cu munca asiduă de trabucel-actual numit la nu știu ce instituție juridică internațională și a câștigat Romania! P.s. Romania NU ARE VOIE SA PIARDA ACEST PROCES! Apropo, mă bazez pe ultima data a firmei gasită online. Dacă aveți alte date, plasati-le pentru calcul. Mulțumesc.

 7. afirmatiile sunt corecte, atunci avem mari probleme cu reprezentantii din guvernele care s-au succedat, dar si cu instutiile care sunt puse sa protejeze Romania sunt multi speciali care ar trebui sa raspunda pt pasivitate etc. Cu asemena institutii, oameni in diferite functii Romania a esuat lamentabil.

 8. nu trebuia sa piarda insa avocatul Ponta, fost premier, s-a antepronuntat de acum 10 ani. Stia el ce va sti si poporul peste 30 de ani…

 9. Daca Romania pierde acest proces ,responsabilii trădării și sanitarii românilor ar face bine să.si facă bagajele din timp

 10. citez din raportul geologic oficial :’Mineralizaţia de la Roşia Montană este de tip auro-argentifer şi apare în cea mai mare parte sub formă diseminată, asociată cu pirita. Mai apare şi sub formă de filoane, volburi sau asociată corpurilor de brecii, cazuri în care se poate întâlni destul de rar şi aur liber. Aceste zone, ce au conţinuturi mai ridicate de aur au fost exploatate intens în trecut.
  Nici un alt element analizat la Roşia Montană nu prezintă conţinuturi care să poată fi recuperate şi valorificate din punct de vedere economic ….. Zăcământul de la Roşia Montană va fi exploatat în 4 cariere, rezervele estimate fiind de 214,9 milioane tone cu conţinuturi medii de 1,46g/t Au şi 6,9g/t Ag reprezentând 10,1 milioane uncii (314 t) Au si 47,6 milioane uncii (1480 t) Ag – metale “in situ” ”
  Nici vorba de uraniu,in rest calculati singuri la valoarea de azi a aurului si argintului

 11. Afacere de PĂDURENI !
  Restul e pălăvrăgeală pentru pooopooolimea care va plăti oalele sparte, ca-ntotdeauna.
  Hai pa, măRog…🤮

 12. Am o idee, să vedem dacă ține.Să facem subscripție publică și să ne reprezinte dl Piperea în acest proces. Se bagă careva?

 13. Nu contest superba pledoarie a lui PROFI aurist Piperea, chiar daca abordeaza faza intermediara situata la peste 10 ani de la comiterea CRIMEI din 1999, pregatita deja anterior, sub Ilici GENOCID…Nu mai spun ca HARTILE fusesera transmise direct de la Moscova ILEGALULUI BOLSEVIC COMINTERNIST Söros, predarea ulterioara servind ACOPERIRII Comintern…Indiferent cate MINEREURI de o brizantza tehnologica de varf se afla la Rosia Montana, NU EXPLOATAREA LOR A INTERESAT intrucat MINA COTATIILE PIETELOR pe care
  le controleaza Comintern prin MILIARDARII ROSII!!! CRIMA SECURISTILOR care AU AVUT/AU in proprietate STATUL ROMAN a fost ca au dat AURUL si MINEREURILE RARE, despre existenta carora INSTITUTIA GENOCIDULUI A AVUT CUNOSTINTA INAINTEA PCR, pe mana unei FIRME DE APARTAMENT din Canada, culmea INREGISTRATA DE UN VECHI AGENT al Securitatii si Comintern!!!O firma care nu dispunea/nu dispune
  nici azi de know-how ul necesar EXPLOATARII!!! De aceea NU INTELEG intreaga gargara care nu pune degetul pe rana si nu se atinge
  de RESPONSABILII CRIMEI…

 14. I-auziti…mai stie cineva prin hrubele carei tari se afla SUTA DE TONE de aur de la BNR?!? A inspectat cineva sa vaza daca lingorile de aur bastinase nu s-au ‘coclit'(oxidat)?
  Ps. De ce nemtii, francezii, italienii si multi alti iEuropeni si-au repatriat de peste mari si tari aurul natiei lor? Ce ia manat val-vartej? Se poate un raspuns documentat ”ca de la un avocat-stilat” dl. Piperea?

 15. ẞtie careva cáte artefacte istorice, numismatica, carte rara, pietre prețioase au dispàrut de prin muzeele patriei din ’89 și până azi, și cine s-a procopsit peste măsură?

 16. Majoritatea din țară au optat pentru capitalism! Așa se face capital. Se ia de la multi și să da la cei puțini care contează🤪Poate peste 100 de ani vor exista legi că în Suedia. Deși eu nu prea cred. Noi ne apropiem f mult de America de Sud.Asadar scapă cine poate😬Mergeți la vot în continuare 😀Poate găsiți unii adevărați pina la urma😅

 17. Romania nu trebuia sa piarda multe, si totusi a pierdut; de fapt merge doar pe pierdere, in favoarea stapanilor.

 18. Energia nucleară au scos-o din pălărie și pt a justifica minciuna cu bomba nucleară/atomică. Da, bomba nucleară este o altă mare minciună ce mustește de fenicieni. Centralele zis nucleare ar putea fi dump load-uri (nu știu cv tehnic românesc, poate preluatoare se suprasarcină) ce consumă excesul de putere din rețea, exces ce este periculos pt consumatori și pt generatoare. Înainte de a scorni păcăleala din surplusul de putere se încălzea apă, se făcea abur sau se pompa apa din avalul barajelor înapoi în lacul de acumulare. Se zice că în orice rețea este nevoie de un surplus undeva la 20% din consum că altfel cade rețeau. Cam atîta e „aportul” Cernavodă.
  mileswmathis. com/nuc3.pdf
  petrole-abiotique. blogspot.com/2009/07/les-bombes-atomiques-nexistent-pas.html
  Mai am dacă ești curios.

 19. Evident reiese că intențiile, actiunile Guvernului,
  au fost PERFIDE, de Falsificare, Favorizarea Falimentarilor de la RMG,
  S-au fabricat niște documente care au fost introduse ulterior
  în contabilitatea firmei de la Roșia Montană,
  și ia uite cum le-a apărut canadienilor o mare și frumoasă Creanță
  pe care au convertit-o în acțiuni.
  Mai grav e că au Eliminat implicarea justitiei care se pronunța
  pe legalitatea unor actiuni de interes national. Halal

 20. @Calin
  -e destul de usor de masurat
  in ce directie curge energia electrica in vecinatatea centralei nucleare,
  aparatura e elementara si trebuie doar sa stai pe camp sub firele respective,
  vezi „vectorul Umov–Poynting”

  „pamantul e plat”-saccsiv moare dupa asta,
  energia nucleara nu exista – astea sint aberatziile CONTRA ale Puterilor Systemului
  cat sa creeze valuri de idiotzi utili, „opozitia controlata”.
  sint vopsele cu radiu, lampi cu tritiu si surse cu americiu,
  pentru catziva lei oricine se poate juca cu asa ceva;
  puteti suna un prietem pa America sau pa Japonia,
  prin Australia
  si-l intrebati cat e ceasu acolo:
  la 11 septembrie 2001 primele 2 blocuri au cazut la 10 dimineatza la new/york
  ora 17 in Bucuresti,
  al TREILEA BLOC a cazut la ora 17 NY ora 24 Bucuresti,
  SIMPLU!

  (saccsiv e si dobitoc si parshiv)

 21. Defăimare prin asociere…sau cum se numește această tehnică de aburit oamenii?
  Daca-i vrea să-mi dovedești că este energie nucleară care-ar fi trei cele mai tari, de netăgăduit, dovezi? Ține minte, nu eu trebuie să dovedesc c-ar fi ci cei care susțin că este!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.