BALCANII, pe un butoi cu pulbere: „Cea mai mare ameninţare”

Un consilier prezidenţial din Serbia a evocat vineri posibilitatea unei intervenţii militare sârbe în Kosovo, după decizia Parlamentului de la Priştina de formare a unei armate.

Nikola Selakovici, consilier al preşedintelui sârb Aleksandr Vucici, a declarat, potrivit agenţiei Associated Press, preluată de Mediafax, că armata sârbă ar putea trimite trupe şi ar putea declara Kosovo teritoriu ocupat.

Administraţia de la Belgrad a catalogat decizia de înfiinţare a armatei kosovare drept „cea mai mare ameninţare directă la adresa păcii şi stabilităţii regionale”.

Goran Rakici, liderul etnicilor sârbi din Kosovo, a catalogat „inacceptabilă” decizia privind armata kosovară, argumentând că „acest lucru arată clar că Priştina nu vrea pace”. Rakici i-a îndemnat totuşi pe etnicii sârbi din Kosovo să „manifeste reţinere şi să nu răspundă la provocări”.

O eventuală intervenţie militară sârbă în Kosovo ar genera o confruntare directă cu mii de membri ai Misiunii NATO de menţinere a păcii, inclusiv cu militari americani.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Serbia şi Kosovo să evite escaladarea conflictului. „Reiterez apelul adresat Priştinei şi Belgradului de a menţine calmul şi a evita orice declaraţii şi acţiuni care pot conduce la escaladarea tensiunilor”, a spus Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică a denunţat decizia Kosovo de a transforma structurile de securitate în armată şi va reanaliza „nivelul angajamentului” în relaţia cu Administraţia de la Priştina, relatează Le Figaro. „Regret că a fost luată această decizie în pofida preocupărilor NATO. Consiliul Nord-Atlantic va fi nevoit să reanalizeze nivelul de angajament al NATO în relaţia cu Forţele de securitate din Kosovo”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Parlamentul de la Priştina a adoptat vineri un proiect de lege prin care Forţele de securitate sunt transformate în armată, decizia fiind contestată puternic de minoritatea sârbă şi de Serbia.

„(…) Considerăm că momentul luării acestei decizii este greşit. Toate părţile trebuie să aibă grijă ca decizia să nu conducă la amplificarea tensiunilor în regiune”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, este protejat de trupe NATO de la proclamarea independenţei în anul 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Cea mai mare baza americana din Europa se afla in Kosovo,se numeste Camp Bondsteel a fost construita in 1999 si are dimensiunile unui orasel cu 7-8000 de locuitori!Pe de alta parte,cea mai mare baza din Serbia, amplasata strategic in sudul tarii, zona locuita de o importanta minoritate albaneza, in apropiere de Kosovo,a fost construita in 2009. Baza militara denumita „Sud” se intinde pe o suprafata de 35 de hectare pe Muntele Cepotina si este situata in apropierea localitatii Bujanovaci! Sa isi dea in cap pana cade unul!De cand cu fitele Serbiei cu Ghita,nu mai am nici un respect pentru Serbia,au depasit limita bunei vecinatati!

    • cum le intorci nenicule, se vede ca nu esti dezinteresat.Subiectul nu este Ghita, mai citeste o data.

  2. Pai, dupa bombardarea criminala a Belgradului in ziua de Paste, mai ramine ca amerlocii sa arunce tone de bombe (ce vreti, nu pot ramine „pe stoc”, industria mortii trebuie sa ruleze la maximum !) si in ziua de Craciun peste Serbia !

  3. Distrugerea Iugoslaviei a fost cea mai grava gafa de politica externa a occidentului de la Pactul de la Munchen si abandonarea Spaniei Republicane in ghiarele nazismo-fascismului. Ambele au pavat calea spre Al Doilea Razboi Mondial.

  4. Foarte interesant este ca la nivelul conducerii NATO se apreciaza ca gresit este MOMENTUL luarii deciziei, nu decizia in sine. Oare ce nu-i in regula aici!?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.