Băncile centrale se pregătesc să treacă la monede digitale

Aproximativ 24 de bănci centrale din economiile avansate şi emergente sunt aşteptate să aibă în circulaţie monede digitale până la finele acestui deceniu, se arată într-un sondaj efectuat de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters.

Băncile centrale din întreaga lume au început să studieze şi să lucreze la versiuni digitale ale monedele lor care să fie utilizate în scopuri de retail, nedorind ca plăţile digitale să fie lăsate pe seama sectorului privat. Unele bănci centrale studiază şi versiuni digitale angro ale monedelor lor care să fie utilizate în tranzacţiile dintre instituţiile financiare.

Cu ocazia unui sondaj efectuat la finele anului trecut în rândul a 86 de bănci centrele, Banca Reglementelor Internaţionale a descoperit că majoritatea noilor monede digitale emise de băncile centrale vor apărea în sectorul de retail, astfel că 11 bănci centrale ar putea să se alăture omologilor din Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica şi Nigeria care au introdus deja monede digitale în retail.

Pe partea de angro, care în viitor ar putea permite instituţiilor financiare să ofere noi funcţii, nouă bănci centrale ar putea lansa monede digitale, se arată în studiul publicat luni de BRI.

„Extinderea plăţilor transfrontaliere este unul din motoarele principale ale eforturilor băncilor centrale cu privire la monedele digitale angro”, susţin autorii raportului.

De asemenea, Banca Reglementelor Internaţionale susţine că ponderea băncilor centrale intervievate care sunt angajate într-o formă sau alta de monedă digitală a crescut până la 93%, iar 60% spun că monedele digitale stabile şi alte active cripto au accelerat eforturile lor.

În ultimele 18 luni, piaţa criptomonedelor a fost traversată de turbulenţe, precum falimentul TerraUSD, o aşa-numită stablecoin, în luna mai 2022, colapsul platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX în luna noiembrie a anului trecut, precum şi falimentul unor bănci precum Silicon Valley Bank şi Signature Bank, ale căror servicii erau folosite de furnizorii de criptomonede.

Aproximativ 40% dintre respondenţii implicaţi în sondajul BRI au declarat că banca lor centrală sau alte instituţii din jurisdicţia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto în rândul consumatorilor şi companiilor.

„Dacă vor fi utilizate la scară largă pentru plăţi, activele cripto inclusiv stablecoins ar putea constitui o ameninţare la adresa stabilităţii financiare”, se arată în raportul BRI.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. USA dupa ce-a pierdut in VIETNAM a avut criza PETROLULUI (ani’70) si-a inventat in locul ETALONULUI AUR (pentru ca dupa Vietnam nu mai avea aur) PETRO-DOLLARUL.
    AZI USA dupa ce-a pierdut in AFGHANISTAN si SYRIA si-i scosa si din Irak pierzand masiv DOLLARI si ARME in UKRAINA …vrea ca sa faca din PETRO-DOLLAR caruia arabii-uniti-cu-iranienii si OPEC i-au taiat exact in criza macroeconomica a PLAFONULUI DEPASIT de TIPARNITA FED sufixul PETRO- … un adevarat FIAT-MONEY fara nimic in spatele lui … nicimcar PETROL !
    Oare va tine ? Va accepta cineva un ban artificial fara nimic in afara garantiei (verbale) a FED-ului un DOLLAR la nesfarsit INFLATIONAR prin TIPARNITA si consfiscabil prin sanctiuni celor capitalist vizati de USA ?
    NU CRED ! Cred ca exact ca monedele de argint fals ale imeriuluiroman traziu … fiat-dollarul va grabi destrmarea imperiului YANKEU din INTERIOR(!) .
    PS: Mi-e straniu pe ce-a stricat, DEJA, UE banii pe 7 ani ai uniunii si cu ce scuze ?
    Intreb raportand situatia mcroeconomica a USA cu cea a USA de dupa VIETNAM si FIAT-MONETIZAREA DOLLARULUI atunci ?
    Ce-or sa puna acum dupa un nou VIETNAM (=AFGHANISTAN!) in locul aurlui daca PETROL nu mai pot pune
    … o schema PONZI ? 😀

  2. Crizele CICLIC-capitaliste !
    Istoria se repeta …de aceea cad imperiile … !

  3. Bani digitali egal iluzie,te uiți în portofelul electronic și ai iluzia optică că ai bani.
    Tu muncești fizic, produci fizic lucruri care funcționează fizic in lumea reală. Dar la plată ai iluzii deșarte.. oricând îți poate bloca vreunul de sus digitalii, și rămâi cu degetul în gură..digital..

  4. Asta-i buna rau: „nedorind ca plăţile digitale să fie lăsate pe seama sectorului privat”. Ca si cum bancile centrale ar fi publice. Si chiar de ar fi publice, tot de la banca mama isi iau banul. Adica de la banca Angliei si alti licurici.

  5. De parca acum tranzactiile comerciale se fac cu sacul de bani. Deja sistemul bancar lucreaza cu transferuri electronice deci monede „digitale”. Problema este ca aparuse concurenta de la cripto monezi si ele trebuiau eliminate asa ca repede zic si bancile ca au trecut pe monede digitale! Este la fel ca povestea cu Artificial Inteligence care de fapt exista oricum doar ca acum se face hype din ea pentru a umfla bursa.

  6. la cati bani au tiparit (fara nici o acoperire!) pb ca si hartia pentru ei e prea valoroasa(fiindca/din cauza ca este reala!)…hahaha…ne indreptam vertiginos catre TROC pentru a mai putea trai (pentru cei care mai au conditii sa-l faca)…nu este obligatorie apocalipsa nucleara pentru sfarsit…se poate si asa, IA-urile cu elemente de executie nu au nevoie nici macar de criptomonede (care prapadesc energia necesara lor!)…de data asta nu mai pot sa rad

  7. Se pregatesc sa dea faliment, tineti minte cand Schwab, Gates, si alti „lideri” globalisti atentionau ca doamne fereste sa se intample un atac cibernetic? ca trebuie sa fim pregatiti? Indiferent ca apare o furtuna EMP sau nu, „expertii” o sa descopere ca a existat una, si un atac cibernetic, si ca ati ramas in curu’ gol. De maine o sa va dea guvernul mondial noi tichete de masa, care o sa aiba o valabilitate, o sa le poti folosi doar unde iti dau ei voie, o sa ai cota de gaz, electricitate, caldura si benzina in ele. Toata centralizarea asta, vanduta prostimii ca mare progres, in numele „sigurantei” e doar o modalitate de acaparare a controlului. Si apropo, sa fiti convinsi ca atunci, la Iasi, cand a fost intrebat despre asta Ciolacu a mintit… si PSD, si PNL si USR, toti se executa la ordinele de afara, ca si Isarescu

  8. si repet: cu satana NU negociezi. doar REFUZI. #NU VREAU! TINETI DE MONEDA NATIONALA SI DATI DRUMUL LA NUMERAR INCLUSIV INTRE PERSOANE JURIDICE! LIBERTATEA DE MISCARE A BANULUI! LASATI OAMENII DE RAND IN PACE – MICA EVAZIUNE SALVEAZA ECONOMIA UNEI TARI, DOBITOCILOR (asta a spus-o un economist francez)! AHHHH, NU PUTETI SA VA LUATI DE MAHARII VOSTRI, PENTRU CA UCREAZA PENTRU VOI, NU? FARA MONEDA GARANTATA IN AUR NU AVEM NICI O SANSA! TINETI DE AVUTIA NATIONALA, DE RESURSE SI ATUNCI,. VOM AVEA CU CE NEGOCIA! RIDICA-TE GHEORGHE ! RIDICA-TE IOANE! NU TE-AI SATURAT DE GHEATA FINA SI DE LUX A TRADATORILOR PE CAPUL TAU, ROMANE?

  9. Aurul României de la Londra ce mai face ? ?
    Manole nu urmeaZă exemplul Ungurilor ?

  10. Banca centrală germană este în faliment ascuns – afirmă Curtea de Conturi germană și London Telegraph:

    „Abia acum se fac simțite adevăratele costuri ale tipăririi banilor – toate cele 200 de miliarde de euro. Acestea sunt pierderi reale pe care contribuabilul va trebui să le plătească acum sectorului bancar comercial. Banca Centrală Germană ar putea avea nevoie de un ajutor pentru a acoperi pierderile privind datoria pe care a absorbit-o în cadrul programului masiv de cumpărare de obligațiuni al BCE, a avertizat auditorul federal al Germaniei.

    BundesRechnungsHof a declarat că pierderile la care se confruntă Bundesbank în achiziții de obligațiuni de peste 650 de miliarde de euro sunt „semnificative” și „ar putea necesita recapitalizare cu fonduri bugetare”.

    Raportul critic la adresa Programului de cumpărare a titlurilor de valoare din sectorul public (PSPP) al BCE – similar cu tipărirea de bani din Marea Britanie și SUA – pune sub semnul întrebării viitoarele frenezii de cumpărare de obligațiuni care vizează sprijinirea zonei euro!”

  11. @ Tex 08:35
    Urcaca să trăiască, că (!) ACOLO sunt banii d-voastră !
    Singura speranță a Vestului e să dezmembreze Rusia și să treacă la jefuirea ei metodică și fără scrupule, ca-n timpul Betivanului Elțîn.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.