Bani mai mulţi pentru militarii din teatrele de operaţii

MApN anunță că prin hotărâre de Guvern se stabilește creșterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii. Potrivit MApN, acest lucru a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, securitatea din teatrele de operații s-a modificat și riscurile au crescut.

„În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Aplicarea acestei hotărâri nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) – c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.
Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Înainte ca această hotărâre să fie adoptată, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român.

„Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004. Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând”, mai transmite Ministerul Apărării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Nu sunt impotriva dar trebuie sa fim sinceri si obiectivi! De ce nu ii platesc cei care ii coordoneaza si plaseaza in teatrele de operatiuni, doar nu este razboiul romanilor in Romania! Asta da parteneriat avantajos ca multe altele in dezavantajul acestei tari! Daca pier acesti militari si va fi razboi pe acest teritoriu romanesc, cine va apara tara cand acesti declarati de Romania eroi dar au luptat pentru interesele altor tari? Canci! Toti vor fugi ca potarnichile!

  2. Iohannis trimite mai multi generali,ca sunt destoinici si le place aventura!Avem destui,mai multi ca trupetii Toata gaska aia din Sindicatul Cadrelor de rezervisti,cu seful lor de gazeta de perete,nea Dogaru Ciufulitu, colonelul de partid!

  3. Mercenari platiti dun banii nostri in slujba ocultei iudeomasonice de impunere a „democracy” si primaveri arabe pentru acaparare de resurs teritorii si provocarea invaziei musulmanilor in Europa pentru a submina identitatea nationala si crestina a acesteia !!!

  4. nu sint bani de alocatii pentru copii dar sint pentru aventuri militare ,nici de pensii nici de salarii decente pentru cei ce educa tineretul …asta-i pretul pe care il plateste Romania pentru bagatul in seama a lui johannis de catre jidani si pentru contractul cu cartea lui din America….degeaba o fi in imn cu destepteptarea ca noi dormim de voie…

  5. „Aplicarea acestei hotărâri nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.” !!! (treaba cu „siguranta nationala”, la mii de km de Romania, e cea mai tare !) Asemenea dobitocenii doar niste APV-isti puteau sa debiteze ! Adica „nu dam bani in plus la bugetele militare” dar de fapt „marim bugetele” !! Pentru ca, e clar, riscurile au crescut, au aparut din ce in ce mai multe accidente la curatat de cartofi si la dirijat circulatia in intersectii prin Afganistan ! Eu sind curios doar sa stiu cu cit va creste spaga data generalilor burtosi, cu apucaturi mafiote, pentru a „prinde” o asemenea „misiune” banoasa ?! (ps : va dati seama ca toti acesti bani sint AI NOSTRI, ai fraierilor !)

  6. Nu sunt bani pentru alocatii, pentru pensii, dar sunt pentru plata mercenarilor romani care lupta pentru interesele economice ale altora. Ba unii ii mai alinta cu titlul de eroi…

  7. Mi se pare mie, sau baiatul ala cu pushcociu are steagul rusesc pe maneca?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.