Bani pentru PDL, faza pe Transilvania

Anchetele şi arestările declanşate în ultimele luni de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor reprezentanţi ai PDL confirmă corupţia generalizată din administraţia centrală şi locală. Totodată, acestea confirmă instituţionalizarea de către principalul partid de guvernământ a unui sistem ilegal de colectare de bani (sau, mai bine zis, de şpăgi) prin reprezentanţii săi din diverse instituţii ale statului, care recurg la fapte de corupţie (luare de mită, trafic de influenţă ş.a.).

Astfel, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, având rang de secretar de stat şi deţinând funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Alba a PDL, a fost arestat în data de 16 octombrie a.c. pentru luare de mită, fiind prins în flagrant de procurorii DNA după ce a primit 80 000 de lei de la subalterni de-ai săi din judeţul Braşov pentru a-i menţine în funcţii. Ulterior, Silviu Bian şi alţi doi directori din instituţie au fost trimişi în judecată de DNA pentru luare de mită şi complicitate la această faptă, reţinându-se că fostul preşedinte al ANOFM a primit în total 270 000 de euro de la opt angajaţi din cadrul unor proiecte.

Un fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Virgil Baciu, având rang de subsecretar de stat, a fost arestat la sfârşitul lunii august a.c. pentru trafic de influenţă, reţinându-se în sarcina sa că, în perioada iunie – august a.c., a pretins, prin intermediul unui complice, o sumă de bani reprezentând 15% din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii nr. 10/2001. Fostul vicepreşedinte al ANRP şi complicele său au primit de la cele patru persoane suma totală de 1 777 000 lei, promiţându-le în schimb urgentarea soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea. În acest dosar este cercetat şi preşedintele ANRP, Crinuţa Dumitrean (pupila deputatului PDL Ioan Oltean, secretar general al PDL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor), care a demisionat subit şi discret din funcţie după circa o lună de la arestarea lui Baciu.

Fostul secretar de stat Ioan Andreica, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prim-vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Bistriţa – Năsăud a PDL şi un apropiat al deputatului Ioan Oltean, a fost învinuit de DNA de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, imputându-i-se că ar fi favorizat mai mulţi primari şi societăţi comerciale în alocarea de fonduri europene. În acest dosar sunt anchetaţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, Liviu Rusu, şi vicepreşedintele acestei instituţii, Luca Iancu, ambii cu apartenenţă politică la PDL. Procurorii DNA au efectuat percheziţii la locuinţa lui Andreica şi la firma SC Euroland SA, la care sunt acţionari acesta şi soţia lui Ioan Oltean, precum şi la sediul Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud. Un alt apropiat al secretarului general al PDL, fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Ioan Nelu Botiş, preşedintele Organizaţiei municipale Bistriţa a PDL, a demisionat din funcţie şi este anchetat de ANI şi de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce s-a descoperit că un ONG, care avea sediul în locuinţa sa şi la care soţia sa era angajată, a accesat fonduri europene prin ministerul pe care-l conducea, într-un termen foarte scurt.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, care deţine şi funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene Maramureş a PDL, a fost pus sub învinuire de DNA pentru luare de mită de la patronul firmei Selina din Oradea, care a câştigat licitaţia organizată anul trecut pentru reabilitarea Drumului Judeţean Baia Sprie – Bârsana, lucrare în valoare de circa 22 milioane de euro. Mircea Man este învinuit de DNA şi pentru complicitate la cumpărare de influenţă pentru că, în calitate de lider al organizaţiei judeţene a PDL, ar fi intervenit pe lângă secretarul general al partidului Ioan Oltean, pentru numirea unei persoane (Radu Flaviu) în funcţia de director al Direcţiei Apelor Someş – Tisa, cu sediul în Cluj – Napoca.

Şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, a fost arestată şi trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, reţinându-se în sarcina ei că, în cursul lunii iulie a.c., i-a cerut unui patron de firmă suma de 10 000 lei , cu titlu de donaţie pentru organizaţia judeţeană a PDL. În schimb, inculpata a lăsat să se înţeleagă că inspectorii de muncă vor aplica sancţiuni mai blânde firmei respective, care fusese supusă unui control.

Şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov, Ionel Spătaru, a fost arestat şi trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, reţinându-se în sarcina sa că, în perioada iulie – octombrie a.c., a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale 300 000 lei, din care a primit, în mai multe tranşe, suma totală de 70 000 de euro. Banii au fost ceruţi pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Spătaru să revoce o decizie prin care a fost închisă activitatea firmei respective pe o perioadă de 5 luni. Întru-un dosar disjuns sunt cercetaţi de DNA şi primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, şi prefectul judeţului Braşov, Ion Gontea, pentru abuz în serviciu şi complicitate la luare de mită.

Corupţia generalizată şi instituţionalizată a afectat şi judeţul Satu Mare. În data de 19 noiembrie a.c. a fost arestat şeful Autorităţii Rutiere (ARR) Satu Mare, Nicolae Jurj, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant de DNA în timp ce încasa suma de 2 000 lei de la patronul unei firme de transport, căruia i-a pretins 2 500 lei pentru a nu dispune efectuarea unor controale de către ARR la firma respectivă. În sarcina lui Jurj s-a mai reţinut că în luna mai a.c. a solicitat de la soţia patronului respectiv o cantitate de motorină sau suma de 1 000 lei. De asemenea, în data de 18 noiembrie a.c., şeful ARR Satu Mare a pretins şi a primit de la acelaşi patron suma de 2 500 lei, pentru că a intervenit pe lângă directorul adjunct al ITM Satu Mare, Dan Alin (vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Satu Mare a PDL şi fost subprefect al judeţului Satu Mare), pentru ca să-i favorizeze firma în cadrul unui control de specialitate. În cursul săptămânii trecute, DNA i-a trimis în judecată pe şefa Inspectoratului Judeţean Şcolar Satu Mare, Mariana Popa, şi pe fostul director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Ulici, ambii cu funcţii de conducere în PDL, pentru luare de mită, respectiv trafic de influenţă şi instigare la luare de mită, reţinându-se în sarcina lor că au pretins şi au primit de la patronul unei firme de construcţii, cu titlu de sponsorizare pentru organizaţia judeţeană a PDL, 3% din valoarea lucrărilor achitate acestei firme de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Reamintim că, tot în acest an, fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost trimisă în judecată de DNA pentru dare de mită, reţinându-se că a achitat unui reprezentant al PDL din Bucureşti (Eugeniu Petrescu) suma de 130 000 de euro pentru a fi numită interimar în funcţie.

Ultimele cazuri răsunătoare de corupţie generalizată şi instituţionalizată s-au derulat la Cluj-Napoca, respectiv în judeţul de obârşie şi în municipiul de lansare politică ale primului ministru Emil Boc. În data de 1 noiembrie a.c., vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, a fost arestat, iar săptămâna trecută a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de luare de mită, fiind prins în flagrant de DNA în timp ce primea de la un om de afaceri (Aspazia Droniuc) 10 000 de euro din suma pretinsă de 20 000 de euro, pentru a-i furniza informaţii legate de licitaţia ce urmează să fie organizată pentru asigurarea mentenanţei pe anul 2012 la stadionul Cluj Arena. În data de 11 noiembrie a.c. a fost arestat pentru luare de mită în formă continuată primarul municipiului Cluj – Napoca, Sorin Apostu, reţinându-se că ar fi primit, în perioada 2009 -2011, suma de 94 000 de euro de la trei oameni de afaceri care aveau încheiate contracte cu primăria pe care o conducea: Călin Stoia, acţionar al firmei de salubritate Brantner – Vereş, Mustafa Bekar, patronul firmei de construcţii şi reparaţii Kiat Group, şi Simion Mureşan, patronul firmei Electrogrup. Vicepreşedintele Radu Bica şi primarul Sorin Apostu sunt apropiaţi ai premierului Emil Boc, preşedintele PDL; primul deţine funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Cluj a PDL, iar al doilea este preşedintele Organizaţiei municipale Cluj – Napoca a PDL. Radu Bica este cunoscut drept mâna dreaptă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, căruia Emil Boc îi este naş de căsătorie. Sorin Apostu a fost mâna dreaptă a lui Emil Boc în perioada în care acesta a deţinut funcţia de primar a municipiului Cluj-Napoca (2004 – 2008), în calitate de director al Direcţiei Tehnice şi apoi de viceprimar. În 2009 Apostu a fost desemnat primar interimar şi candidat la Primăria municipiului Cluj-Napoca la propunerea lui Emil Boc, care l-a girat şi l-a protejat politic. Primul ministru se află în relaţii apropiate şi cu reprezentanta firmei turceşti Kiat Group, Liliana Călin, care a câştigat lucrări de multe zeci de milioane de euro pentru reabilitarea străzilor din Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca a beneficiat de alocaţii guvernamentale de sute de milioane de euro în perioada de când Emil Boc este şeful Guvernului.

În cercurile apropiate lui Emil Boc se discută că de pregătirea arestării primarului Apostu au ştiut doar preşedintele Traian Băsescu şi procurorul şef al DNA, Daniel Morar. Arestarea edilului şef din Cluj-Napoca este privită drept o lovitură năprasnică administrată premierului Boc pentru că amână să demisioneze din fruntea Guvernului. Este de reţinut şi că majoritatea organizaţiilor judeţene din Transilvania din care sunt anchetaţi ori au fost arestaţi şi trimişi în judecată reprezentanţi ai PDL (Bistriţa – Năsăud, Alba, Maramureş, Satu Mare, Braşov) sunt apropiate de premierul Emil Boc şi de secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Se pune, firesc, întrebarea: Cine doreşte discreditarea şi demolarea premierului Emil Boc şi a apropiaţilor săi politici?

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.