Banii Chinei devin un miraj pentru Putin

Criza pieţei de capital din China şi scăderea cotaţiilor ţiţeiului pe bursele lumii îi dau mari bătăi de cap preşedintelui rus, Vladimir Putin, care se vede în aceste zile în postura să revizuiască în termeni defavorabili parteneriatul economic dezvoltat cu Beijingul, se arată într-o analiză Bloomberg. Înainte de declanşarea marilor probleme de pe bursele chineze şi de decizia autorităţilor chineze de a devaloriza yuanul, şefii de la Gazprom, gigantul energetic rusesc, sperau să poată încheia un al doilea contract de livrare a gazelor naturale pe piaţa din China pentru 30 de ani pentru o cantitate de 30 de miliarde de metri cubi. Acesta este un supliment la contractul iniţial prin care va asigura o livrare de 38 de miliarde de metri cubi începând cu 2019. Planurile acestea au fost schiţate la finele anului trecut. De atunci însă, preţul petrolului Brent a scăzut de la 102 dolari/baril la o valoare sub 45 de dolari, ceea ce reduce considerabil şi suma pe care Gazprom o va încasa din afacerea derulată în China. Putin gândea în noiembrie că valoarea contractului îi va aduce 400 miliarde de dolari, însă la un nivel al barilului de peste 100 de dolari. Calculele au fost date peste cap însă de situaţia de azi a cotaţiilor.

Legatura ruso-chineză va fi supusă primului test important la începutul lunii viitoare, când Vladimir Putin se va deplasa într-o vizită oficială la Beijing. Putin merge acolo cu intenţia vădită de a pune pe masă prevederile acordului, dar chinezii au alte planuri. Ling Ji, directorul pe zona Eurasiatica din cadrul Ministerului Comerţului din China, a spus pentru agenţia Interfax că subiectul nu va fi abordat în cadrul discuţiilor cu liderul de la Kremlin. Un acord ruso-chinez pe această temă ar fi făcut din China cea mai mare piaţă de desfacere pentru Gazprom, dar în acest moment Beijingul se confruntă cu o economie afectată de supracapacitate industrială, o criză în sectorul imobiliar şi o volatilitate în creştere pe piaţa de capital. „Nu este un mediu propice pentru încheierea unui alt contract de livrare a gazelor naturale”, crede Keun-Wook Paik, cercetător în cadrul Institutului de Studii Energetice Oxford din Londra.

La finele anului trecut, Putin era pe cai mari. După zece ani de negocieri, preşedintele rus a încheiat primul său contract de livrare a gazelor natural către China. A fost un nou pas în dezvoltarea relaţiilor economice ruso-chineze, adică între cel mai mare furnizor de gaze şi cel mai mare consumator. Acest acord a venit ca o imensă gură de oxigen pentru şeful de la Kremlin în condiţiile în care Occidentul a înăsprit considerabil sancţiunile împotriva Rusiei, urmare a ocupării Crimeei.

Amânarea semnării celui de-al doilea acord se datorează şi altor schimbări ce au avut loc în China: şefii de companii energetice au fost înlocuiţi, cruciada anti-corupţie s-a declanşat la Beijing. „Noii oficiali nu se arată dispuşi să semneze înţelegeri riscante, iar o afacere cu Rusia, în acest moment, este extrem de riscantă. Aceasta ca urmare a sancţiunilor dictate de Occident, a deprecierii rublei şi a schimbărilor constante în regimul fiscal. Preşedintele Xi Jinping va menţine bunele relaţii cu Rusia, dar nu va sacrifice economia pentru politică”, susţine Alexander Gabuev, analist al Centrului Carnegie din Moscova. Ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, consideră că un alt acord semnat în timpul vizitei de peste o săptămână nu va fi decât „un cadou nesperat”, în acest context, negocierile pentru semnarea celui de-al doilea contract de livrare a gazelor ruseşti pe piaţa chineză urmând să rămână în discuţie pe o perioadă mai lungă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.