Băsescu, contestat de populaţia nemulţumită

Sute de persoane protestează împotriva preşedintelui din cauza unei legi controversate. Presa străină scrie despre scandalul în domeniul sănătăţii care a provocat proteste zile la rând în România.

Agenţia de presă AP scrie că preşedintele României i-a solicitat prim-ministrului să retragă un proiect de lege controversat din domeniul sănătăţii în timp ce sute de persoane au protestat în sprijinul unui oficial care a demisionat după ce s-a opus planul guvernului de a introduce serviciile private de urgenţă în sistemul de sănătate.

Protestatarii s-au adunat vineri seara în centrul Bucureştiului pentru a protesta faţă de reformele propuse după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că îi va cere prim-ministrului Emil Boc să retragă proiectul de lege, declarând că aceasta nu are sprijinul larg în cadrul comunităţii medicale şi este nepopular printre mulţi români, scrie AP.

Anterior, Băsescu a fost un susţinător fervent al reformelor şi s-a ciocnit cu secretarul de stat Raed Arafat, care a demisionat marţi, după ce preşedintele român l-a criticat în mod repetat, din cauza opoziţiei sale faţă de reforme propuse de guvern în domeniul de sănătate.

Joi, aproximativ 1.500 de oameni au protestat în oraşul Târgu-Mureş şi au strigat „Solidaritate cu SMURD!” – referindu-se la serviciul medical de urgenţă pe care Arafat l-a creat în 1990. Zeci de oameni au făcut un miting similar miercuri la un oraş din apropiere.

O pagină de pe Facebook – „Salvaţi SMURD” – a cerut românilor să se alăture sâmbătă în Bucureşti şi în alte nouă oraşe. Site-ul, înfiinţat în această săptămână, a avut mai mult de 235.000 de „likes” vineri.

Arafat, cu toate acestea, le-a cerut susţinătorilor să nu iasă în stradă şi să nu se lase „manipulaţi politic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.