Băsescu şi guvernul său primesc o smetie de la Rusia

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexander Churilin, a apreciat, sâmbătă, că ”refacerea încrederii reciproce şi a stimei reciproce” constituie principala premiză pentru ”încălzirea” relaţiilor româno-ruse, după cum relatează ediţia on-line a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES. Reprezentantul diplomatic al Moscovei a continuat practic seria de urecheli venite din partea emisarilor altor ţări puternice ale lumii, Statele Unite ale Americii şi Republica Federală Germania, ce şi-au exprimat nemulţumirile clare faţă de felul în care se comportă autorităţile statului român – în special cele fiscale – cu oamenii de afaceri străini.

 

Ambasadorul rus s-a arătat convins că în România ”există numeroase persoane care înţeleg importanţa dezvoltării relaţiilor cu Federaţia Rusă”.

Deşi nu a făcut precum se vede vreo nominalizare, toate gândurile nu au cum să ducă decât la Excelenţa Sa Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României.

Desigur că “importanţa dezvoltării relaţiilor cu Federaţia Rusă” poate fi desluşită de foarte mulţi demnitari, mai puţin de unul singur.

Cel care a decretat Marea Neagră “Lac rusesc” pe când se afla în Statele Unite – şi credea că le face pe plac americanilor dar şi românilor din America, americani care vor din ce în ce mai mult o relaţie civilizată cu Moscova.

Cel care nu s-a răţoit ca o babă furioasă la şeful delegaţiei Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, Konstantin KOSACHEV, pe 25 ianuarie 2006, căruia i-a spus ceea ce (ceea ce ştia toată lumea):”După cum am înţeles, dvs. reprezentaţi Federaţia Rusă. 30 de ani aţi stat în România şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat.”

Cel care a avut referiri maliţioase la adresa Rusiei, la întrevederea cu  autorităţile unei mari puteri orientale.

Cel sub conducerea căruia Rusia este considerată o ameninţare.

UPDATE: Cel care l-a tăvălit pe contracandidatul său din alegerile prezindeţiale de anul trecut din cauză că s-a dus într-o vizită particulară dar cu caracter politic în Rusia.

Dar mai ales cel căruia prim-ministrul unei ţări – care întâmplător ! e tot Federaţia Rusă (Vladimir Putin) – i s-a adresat nu pe canale diplomatice aşa cum se practică la acest nivel, ci prin intermediul unui jurnalist – corespondentul TVR la Moscova – în chestiunea crizei gazelor naturale din ianuarie 2009. Cel care e amânat din aprilie 2008 de la o vizită oficială la Kremlin.

Un semnal mai dur în relaţiile bilaterale decât acela nu putea fi decât expulzarea unui diplomat român din Ambasada României la Moscova, sub acuzaţia de spionaj.

Revenind, de remarcat este că vorbind despre modalităţi concrete de colaborare între oameni de afaceri români şi ruşi, ambasadorul Churilin a pledat, în declaraţia făcută pentru AGERPRES, pentru ”înfiinţarea de întreprinderi mixte şi cooperarea în producţie, crearea de întreprinderi mixte pe teritoriile unor terţe ţări”.

Diplomatul a afirmat că a avut ”discuţii deschise privind relaţiile economice în sensul larg al cuvântului” cu oamenii de afaceri români.

Referindu-se la contribuţia autorităţilor statului la susţinerea acestui efort al invstitorilor din cele două ţări, Alexander Churilin a spus: ”Natural că noi, cei din birocraţia statului, trebuie să sprijinim atât derularea dialogului social şi economic pentru că avem instrumentarul necesar – Comisia Mixtă Interguvernamentală pentru Colaborarea Economică şi Tehnico-Ştiinţifică – şi avem sarcina să dăm un nou impuls acestor activităţi.”

Excelenţa Sa Domnul Ambasador Churilin a fost mai mult decât explicit în privinţa stadiului relaţii economice bilaterale, ce nu se face şi ce ar trebui făcut:” În acelaşi timp, trebuie să ajutăm dialogul neguvernamental fără să aşteptăm iniţiativa populaţiei sau a unor organizaţii civice. Însă după ce acest dialog porneşte, birocraţia trebuie să se dea deoparte, să nu împiedice mersul natural al interacţiunii”.

Ambasadorul a mai a susţinut necesitatea de a reface relaţiile româno-ruse ”nu doar pe canalele tradiţionale de interacţiune”.
”Nu doar guvernele şi structurile administraţiei, ci şi universităţile, şcolile, şi organizaţiile locale. Acestea trebuie să împletească ţesătura colaborării şi încrederii reciproce, care au fost cunoscute fiecărui copil din România ortodoxă şi Rusia ortodoxă. Ne aflăm într-o lume nouă, informaţională, în care oamenii circulă mai repede, tinerii studiază în străinătate, Internetul a legat, practic, casă cu casă. Trebuie să atragem în acest proces mai larg al interacţiunii noastre ceea ce anterior numeam noi ‘masele largi de oameni”’, a explicat Alexander Churilin..

Un al treilea factor esenţial identificat de ambasadorul rus este ”ridicarea interacţiunii în plan economic la un nou nivel”, precum şi ”iniţiativa şi priceperea întreprinzătorilor concreţi”.

Vorbind despre modalităţi concrete de colaborare între oameni de afaceri români şi ruşi, ambasadorul Churilin a pledat, în declaraţia făcută pentru AGERPRES, pentru ”înfiinţarea de întreprinderi mixte şi cooperarea în producţie, crearea de întreprinderi mixte pe teritoriile unor terţe ţări”. Diplomatul a afirmat că a avut ”discuţii deschise privind relaţiile economice în sensul larg al cuvântului” cu oamenii de afaceri români.

Diplomatul rus a făcute aceste declaraţii la finalul vizitei de două zile efectuate, joi şi vineri, în judeţul Bacău, la invitaţia Consiliului Judeţean, a Instituţiei Prefectului şi a filialei băcăuane a Asociaţiei de prietenie Româno- Ruse.

Urechelile de la Licuriciul cel Mare

Ambasadorul Sstatelor Unite ale Ammericii în România, Excelenţa Sa Mark H. Gitenstein a vorbit la Pro TV, pe 24 octombrie 2010,  nu numai de ce îl doare pe Băsescu dar mai ales de ce îi doare pe investitorii americani din România, adică cei care au adus bani de acasă de la ei ca să ajute la dezvoltarea de aici. Mai mult le-a arătat EXACT lui Traian Băsescu şi guvernului său unde sunt cu adevărat şi nu acolo unde cred şi unde clamează ei că sunt.

Au fost o serie de schimbări. Ştiu că acest Guvern încearcă să facă ceea ce se numeşte reforma statului, să facă Guvernul mai transparent , să facă procesul de luare a deciziilor mai predictibil şi mai ales să aplice regulile statului de drept peste tot. Şi ştiu că oamenii se întreabă de ce mă implic atât de mult în iniţiativele legate de transparenţă, stat de drept, anticorupţie. Motivul este că firmele americane mi se plâng, probabil mai mult decât de orice altceva, de faptul că regulile legate de statul de drept nu se aplică sau nu se aplică atât de bine pe cât ar trebui. Aşa că m-am implicat foarte mult în subiecte precum legea ANI, codurile de procedură, reforma sistemului judiciar”, a spus şeful misiunii dipliomatice a SUA în România.

Gitenstein a denunţat faptul că Guvernul nu-şi plăteşte la timp lucrările către Bechtel şi nici nu reuşeste să facă exproprierile la timp motiv pentru care este întârziată constuirea Autostrăzii Transilvania:”Este prima autostradă de 4 benzi construită pe teren muntos. Aveți două probleme: exproprierea şi finanțarea. Întârzierile de plată ştiu că au penalizări iar asta este o gravă problemă”, a declarat acesta. Potrivit lui, dacă România nu are o infrastructură bine pusă la punct, economia nu are nici o şansă să se dezvolte.

Germania e şi ea supărată

Cancelarul federal al Germaniei, doamna Angela Merkel lansa critici asemănătoare cu prilejul vizitei în România de pe 12 octombrie 2010:

„Cancelarul Merkel a spus că firmele germane sunt preocupate de faptul că procedurile de achiziţie publică nu sunt transparente. Oficialul a arătat că investitorii sunt preocupaţi de modul în care sunt atribuite contracte publice”, relatau pentru MEDIAFAX surse participante la discuţii dintre Angela Merkel şi Emil Boc.

Că aşa a fost a confirmat-o însuşi Comunicatul Oficial ale Guvernului României consecutiv convorbirilor bilaterale dar şi transcrierea oficială a declaraţiilor de presă ale celor doi. “Primul-ministru a adăugat faptul că statul român face toate eforturile pentru a-şi onora datoriile faţă de firmele germane, achitarea datoriilor restante faţă de agenţii economici fiind o politică a Guvernului. Nu în ultimul rând, premierul Emil Boc a salutat decizia autorităţilor germane de a liberaliza piaţa muncii pentru lucrătorii sezonieri din România începând cu data de 1 ianuarie 2011”, se spune în comunicat.

Emil Boc e cu musca pe căciulă: „Am discutat, de asemenea, şi despre faptul că statul român face toate eforturile să-şi onoreze obligaţiile financiare pe care le are faţă de firme, inclusiv faţă de firmele germane, astfel încât datoriile pe care statul le are către aceste firme să nu constituie un element de blocaj în economie. Dacă mai sunt întrebări.”

Despre acelaşi subiect, doamna cancelar federal Angela Merkel, cu diplomaţie.Rece dar fermă:”(…)Am subliniat că astfel de situaţii se răspândesc şi nu sunt pozitive pentru climatul investiţional. Considerând aceste restricţii privind bugetul public, totuşi, primul ministru a afirmat că pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate în sensul unui climat îmbunătăţit investiţional important.”

Şi Dragă Sarko pare supărat pe Băse. Deocamdată prin ambasador

Trimisul Franţei la Bucureşti critica, de 14 Iulie, absenţa măsurilor de combatere a crizei din programului Guvernului Boc.

“Deocamdată nu am prea văzut măsurile anticriză ale guvernului român. În Franţa suntem deja la a doua revizuire generală a politicilor publice. Diferenţa este că, de când sunt în România nu am văzut nici un fel de măsură de austeritate din partea guvernului român. Din 2007, chiar din 2006, au existat măsuri de austeritate în Franţa. S-au făcut economii, s-au redus posturi. Diferenţa e că în România s-a întâmplat pe dos: au fost sporite cheltuielile şi au fost create birouri iar efectivele au fost sporite”, afirma ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă.

Paul sugera că Guvernul ar trebui să dea afară oameni din sectorul bugetar, să taie salariile şi apoi ceva în plus. „În Franţa, dacă s-ar fi făcut ce s-a făcut aici, vă asigur că am fi avut milioane de oameni în stradă. Dacă am fi scăzut salariile cu 25% în sectorul public am fi avut manifestaţii enorme. Aici mi se pare ca oamenii sunt foarte, foarte calmi”, adaugă acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.