Avem dovada! Bâstroe: complicitate Ucraina – CE – autoritățile din România

 De cîteva luni, în plin scandal generat de lucrările Ucrainei pe Canalul Bâstroe, am făcut toate demersurile pentru a intra în posesia unui document-cheie care ar lămuri acest caz controversat, inclusiv complicitatea autorităților din România cu Comisia Europeană pentru a favoriza Ucraina, sub oblăduirea SUA, care investește 48 milioane dolari pentru dezvoltarea celor două porturi de pe partea ucraineană a brațului Chilia!

Și, iată, acest document ne-a parvenit! Nu așa cum l-am dorit noi, ci sub forma explicației oficiale că românii nu au dreptul să știe ce conține pentru că – țineți-vă bine! – „Există un risc clar și previzibil ca dezvăluirea unor astfel de informații, având în vedere această sensibilitate, ar putea aduce consecințe dăunătoare climatului de încredere reciprocă dintre cei autoritățile acestei țări și ale Uniunii Europene”.

Pentru ca toți cititorii să înțeleagă despre ce este vorba, iată și traducerea acestui document cu adevărat senzațional:

 „COMISIA EUROPEANĂ

DIRECȚIA GENERALĂ MOBILITATE ȘI TRANSPORT

Direcția B – Investiții, Transport inovator și durabil

Directorul

Bruxelles, 28 aprilie 2023

MOVE.DDG1.B.1(2023)4540497

Biroul

Reprezentantului Permanent al Romaniei la Uniunea Europeană

Reprezentanța Permanentă a România la Uniunea Europeană

Avenue de Cortenbergh 107

1000 Bruxelles

bru@rpro.eu

Răspunsul la o solicitare în temeiul articolului 5 primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 privind accesul public la programele europene documentele Parlamentului, Consiliului și Comisiei.

Stimate Reprezentant Permanent,

Comisia Europeană a primit o cerere de solicitare cu privire la posibilitatea dezvăluirii unui document provenit de la Comisie de către autoritățile dumneavoastră. Această cerere se bazează pe articolul 5 primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentul European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la Documente ale Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei. (1)

Se referă la următorul document provenit de la Comisie: MOVE.DDG1.B/HR/165005.

Ca răspuns la solicitarea dvs., Direcția Generală Mobilitate și Transport consideră că acest document este acoperit de excepția de la dreptul de acces prevăzută la Articolul 4 alineatul (1) litera (a) a treia liniuță din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

Într-adevăr, documentul pe care reclamantul urmărește să îl obțină se referă la un subiect sensibil din punct de vedere politic chestiune care implică discuții recente între un stat membru și o țară vecină.

Există un risc clar și previzibil ca dezvăluirea unor astfel de informații, având în vedere această sensibilitate, ar putea aduce consecințe dăunătoare climatului de încredere reciprocă dintre cei autoritățile acestei țări și ale Uniunii Europene. Prin urmare, excepția prevăzută la Articolul 4 alineatul (1) litera (a) a treia liniuță din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 se aplică acestui document.

În conformitate cu articolul 4 alineatul (6), am analizat dacă accesul parțial ar putea fi acordat pentru documentul solicitat. Cu toate acestea, avînd în vedere natura și structura documentului, accesul parțial semnificativ nu ar fi posibil fără a submina protecția interesele publice descrise mai sus. Prin urmare, am concluzionat că documentul solicitat este în întregime acoperit de excepția prevăzută la articolul 4 alineatul (1) litera (a), prima liniuță din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

În lumina celor de mai sus, Direcția Generală Mobilitate și Transport nu poate fi de acord cu dezvăluirea publică a documentului solicitat.

Cu stimă,

Herald RUIJTERS

Semnătură electronică”

***

Ați mai văzut așa ceva? Practic, tot ce s-a spus în spațiul public despre Canalul Bâstroe a fost o mare minciună, rostogolită și de Klaus Iohannis, și de Bogdan Aurescu și, în general, de toate autoritățile românești, cu intenția clară de a ascunde un adevăr care vorbește despre complicitatea acestora cu structurile UE pentru a favoriza Ucraina în detrimentul intereselor românești!

Ce aflăm noi din acest document senzațional? Că există un dosar al Cazului Bâstroe pe care opinia publică din România nu trebuie să-l vadă pentru că lucrurile sînt atît de grave, încît ar afecta, pe de o parte, relația dintre România și Ucraina, și, pe de altă parte, relația amîndurora cu Uniunea Europeană! Pe bază de consecință, documentul/documentele din acest dosar sînt, practic, secretizate sub incidența din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001, Articolul 4 alineatul (1) litera (a) a treia liniuță.

Judecați singuri, stimați cititori, și imaginați-vă ce conține acest blestemat de dosar, încît să fie secretizat pentru cetățenii români!

Este extrem de important să vedem cum s-a ajuns la acest răspuns din partea Comisiei Europene, semnat de Herald Ruijters, Director at European Commission:

28 februarie 2023: Ne-am adresat mai întîi Reprezentanței Permanente a României pe lîngă Uniunea Europeană și, după o convorbire cu secretariatul instituției, am adresat în scris, doamnei Clara Staicu, Reprezentant Permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană, solicitarea să ni se trimită „o copie după adresa ce v-a fost trimisă de Comisia Europeană din 16 ianuarie 2023, referitoare la o solicitare din partea Ucrainei în chestiunea Canalului Bîstroe”.

6 martie 2023: Imediat, am primit răspunsul doamnei Clara Staicu, care, recunosc, m-a iritat, motiv pentru care îi cer acum scuze. Iată acest răspuns, pe care, pe nedrept, eu l-am considerat atunci ca pe un refuz nejustificat, deși, cum veți vedea, decizia era a UE:

7 martie 2023: Chiar a doua zi, m-am adresat direct doamnei ambasador Iulia Matei, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, cu următoarea solicitarea: „să-mi puneți la dispoziție întreaga documentație referitoare la „Dosarul Bîstroe” pe care o aveți, în special acea adresă din 16 ianuarie 2023 trimisă de Comisia Europeană, referitoare la o solicitare din partea Ucrainei în chestiunea Canalului Bîstroe”.

14 martie 2023: Răspunsul pe care l-am primit doar după cîteva zile este unul care schimbă complet în bine imaginea despre autoritățile noastre de la Bruxelles. În afară de promptitudine, echipa Reprezentanței permanente a României pe lîngă Uniunea Europeană, doamna ambasador Iulia Matei și doamna adjunct Clara Staicu, au arătat și disponibilitatea de a ne sprijini în demersul nostru pe lîngă Comisia Europeană!

Astfel, în 14 martie a.c., RPRUE ne-a comunicat:

14 martie 2023: Drept urmare, în aceeași zi am transmis în scris răspunsul, în care rugam RPRUE să facă în numele nostru toate demersurile către Comisia Europeană pentru obținerea documentației despre Canalul Bâstroe.

28 aprilie 2023: Direcția generală mobilitate și transport din cadrul Comisiei Europene transmite Reprezentanței Permanente a României pe lîngă Uniunea Europeană răspunsul la solicitarea noastră, în documentul pe care vi l-am prezentat mai sus, răspuns pe care RPRUE ni l-a retrimis în aceeași zi.

Acesta este maratonul pe care a trebuit să-l facem pentru a obține o adresă care, în viziunea noastră poate lămuri chestiunea Bâstroe, mai exact cum de a fost posibilă situația în care ne-am trezit, nu numai cu săpături care adîncesc canalul artificial de pe teritoriul Ucrainei și care produce grave dezechilibre în Delta noastră, ci și cu proiectul unei hidrocentrale despre care ucrainenii au vorbit în cererea lor către UE!

Nu știu cine își mai amintește că acum cîteva săptămîni „ActiveNews” a publicat o schiță cu planul Ucrainei privind investițiile de pe brațul Chilia, mai exact în portul Izmail. Practic, brațul Chilia devine navigabil și închide transportul pe brațul Sulina, făcînd din Izmail principalul port la Dunăre:

Dacă ne gîndim că Ucraina este acum într-un devastator război cu Federația Rusă, este normal să ne întrebăm: cum ar putea această țară să facă o astfel de investiție de milioane de euro? Răspunsul l-a găsit Marius Tucă acum cîteva zile chiar în timpul emisiunii sale, citind, pur și simplu, informarea de presă din 26 aprilie 2023 de pe site-ul Ambasadei SUA în Ucraina, după vizitarea porturilor Reni și Izmail de către ambasadorul american Bridget A. Brink. Iată captura de pe pagina ambasadei americane cu traducere în limba română:

Citind acest Press Release de pe site-ul ambasadei SUA în Ucraina, aflăm despre investiții majore ale guvernului american pentru modernizarea portului Reni și extinderea portului Izmail:

În acest fel, cercul se închide și înțelegem tot:

– slugărnicia autorităților românești față de solicitările Ucrainei

– tăcerea „la comandă” a marii majorități a presei din România

– secretizarea documentelor UE față de opinia publică din România.

Și, atunci, la ce am asistat noi de cîteva luni încoace, de cînd a apărut în spațiul public „Cazul Bâstroe”? Este clar că la o mascaradă.

Și autoritățile din România și cele din Ucraina știau foarte bine că planul de adîncire și lărgire a brațului Chilia în zona ucraineană, precum și a „puișorului” Bâstroe, făcea parte din investiția americană. Cînd scandalul a izbucnit pentru cîteva zile în România, toți au început să ofere publicului explicații ridicole, menite să minimalizeze amploarea lucrărilor făcute de ucraineni!

După care s-a impus tăcerea.

A spune că doar s-a dragat Dunărea pe brațul Chilia și pe „puișorul” Bâstroe pentru a elimina aluviunile și pentru a se reveni la adîncimea inițială este cel mult o glumă, dacă nu o minciună grosolană. În realitate, totul se făcea conform planului de modernizare și extindere a porturilor Reni și Izmail pentru transportul cerealelor din Ucraina.

Pe nimeni nu interesează ce pagube se produc României. Nici măcar autoritățile românești nu par interesate, din moment ce au acceptat de la început planul americano-ucrainean fără un minim protest acoperit de lege.

Documentul primit de noi de la Uniunea Europeană confirmă că întreg planul trebuia să fie ținut departe de opinia publică din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 57
Ion Spânu 1818 Articole
Author

52 de Comentarii

 1. si uite asa, trei neica nimeni..bagati in seama de straini…tradeaza si distrug o tzara…
  pas cu pas
  SRI-ul, Armata, si politiciei sint partasi la tradare

 2. … Slava Trădătorilor! Ne mânâncă Ucraina cu sprijinul mUE și USA cu fulgi cu tot … vom deveni sclavii vecinilor, preșul lor, ne vor scuipa cu seninătate sub privirile complice și tâmpe ale „vremelnicilor trădători” de la butoane. Asta este UE … o mizerie colonialistă, iar USA reprezintă doar interesele financiare ale bogătașilor americani. Aici este dovada că Ucraina este a americanilor de mult timp, iar aceștia își protejează investiția prin actualul război fără a ține cont de pierderile colaterale. Grâul care inundă România este grâul americanilor …

 3. Ăsta este rezultatul politicii externe secrete – apanajul exclusiv al presedintelui iohanniSS. Si cine stie cate aletele asteapta sa fie aduse la cunostinta opiniei publice. Ale lui sunt toate, cum si-a dorit de la inceput: serviciile, guvernul, justitia, CCR-ul, presa si, nu in ultimul rand, Parlamentul României. Mai răbdați românilor că l-ați votat cu majoritate zdrobitoare la realegeri. Vă puțea mirosul de femeie, româncă. Ciocul mic și joc de gleznă – vorba lui Hrebenciuc. Ori plăcuța suedeză – opțiunea politică a aceluiași iohanniSS.

 4. Romania e o colonie de secol 19. Americanii fac praf Europa.
  Romania nu există! O colinie deghizată in țară UE.
  DE CE NU AU AJUTAT AMERICANII ROMANIA PRIVIND ACCESUL IN SCHENGEN?
  SUNTEM PROSTI SI TRĂDĂTORI!

 5. „…au început să ofere publicului explicații ridicole, menite să minimalizeze amploarea lucrărilor făcute de ucraineni”: „Prostănacul”, alias Joiană Mircică ot Dăbuleni!
  Dați în judecată Komiziya Ioropenisă a urSulei, altceva nu are efect asupra birocraților (ne-aleși de nimeni), că ei controlează instituțiili șî porcurorili (vezi Luluța-KukuveaMov!).

 6. Romania = Sluga americanilor. UE = Tabara militara americana. Asa ca … Sa ziceti merci ca nu v-au arestat fiindca ati pus acele intrebari!

 7. Au luat americanii Panama si nu iau Chilia si Bistroe?!?!. Hai ca sunteti copii!!!!

 8. P.S.
  Lăsând gluma la o parte, asta se numește TRĂDARE DE ȚARĂ. Să nu ne mai ascundem opiniile menajind astfel trădătorii neamului românesc.

 9. La acesta stire nu mai este nimic de comentat ,sintem o tara vinduta americanilor si trebue sa facem tot ce ne impun ei.Romania este lipsita de ori ce putere de a face ceva ,sintem calcati in picioare grosolan de americani si am devenit intradevar o colonie a lor.Deocamdata este doar inceputul,sa vedeti ce ne va astepta in cazul care Ukraina va cistiga cest conflict cu Rusia,atunci va fi si mai rau de noi.

 10. P.S.2.
  Si nu uitati, oameni buni: iohanniSS s-a declarat moștenitorul de drept al Forumului Germanilor din Romania – partid nazist condamnat prin Decretul regelui Mihai si Tribunalul de la Nuremberg. Ce mai așteptați de la acest individ?

 11. O veritabila inflatie de tradatori si cozi de topor. Constantinescu, prin Acordul cu Ucraina a abandonat definitiv teritoriile romanesti, acum problema canalelor dunarene, achizitiile de vaccinuri prin contracte secretizate si ……lista este foarte lunga. Cum sa nu-i dai dreptate lui Viktor Orban cu privire la conflictul din Ucraina. Nu face altceva decat sa apere intersele Ungariei si ale cetatenilor sai. Problema Transilvaniei, este o alta discutie. Unde sunt acum vitejii de la Antena 3, Romania tv. s.a. ?!

 12. Dat fiind cazul Bastroie și cele adiacente și…și OMV și căzul Schengen și situația economico -financiara dezastruoasă și poziția politică a țării în UE și ” respectul” americanilor…
  Ce mai e România?
  Date fiind interesele americanilor in Ucraina se poate înțelege că România e într-o situație foarte dificilă mai ales pe termen lung.
  Pozitia geo-strategica a României a fost făcută cadou străinilor și în plus platim miliarde și miliarde pentru…pentru a fi apărați.
  O colonie Devalizata! Străinii nu au milă!

 13. Multumim domnului Ion Spanu si deasemenea, multumim domnului ministru Sorin Grindeanu fara de care ar fi putut ascunde totul fara sa avem vreun habar ! Suntem varza, suntem k.k., de ce se mai mira ca lumea voteaza cu aur. Eu insa voi vota cu Dragnea adica PARTIDUL DOAMNEI CARMEN DAN !

 14. E simplu, ăștia din UE și SUA îi lasă sa fure pe cei din PSD și PNL dar asta înseamnă că România nu mai are interese naționale. Informația că SUA baga milioane în porturile ukraine se găsește și pe situl ambasadei SUA din ukr. Va fi greu să scăpăm de mafioții ăștia daca lumea nu va veni masiv la vot pentru că se vor fura voturi fiind singura țară din lume unde numărarea voturile e asigurata de o unitate militara , mă refer la sts

 15. Ce doooriti bai draaagi romani ? Doar stiti ca Rooomania mea este un staat de dreept mafeot si esuuaat. Noi autoretatele romane,ca deob icei executam derectivele UE,adeca staaam capra la despozetea looor.Interven pereoaade cand hotiile si gunoaele trebue varate sub pres,adeca secretezate. Acuuuum sunt intr-o menevacanta la conacul lui Ceausecu dela Neptun,sunt obosit dupa turneul de maaare folos pt. tara,nu prea am doormet bene in aveon,si mai ziceti ca e de lux.

 16. „Bâstroe: complicitate Ucraina – CE – autoritățile din România”
  Da , insa la ordinele venite de peste ocean !

 17. Mda.. Trădare de țară evidentă și clară..N-am văzut vre-un nume de român, vre-un ”organ” de SUPRAVEGHERE..cineva care să vadă și să priceapă..și mai ales să răspundă..Clar licuriciul și Ue ți-au băgat cuțitu-n spate pân la prăsele.. Mă intreb de ar fi făcut ungurii ceva similar,.. cum ar guița toată țara, tot patriotu..Acu e mucless bre, de Comisia Europeană a favorizat Ucraina, sub oblăduirea SUA, licurici care investește 48 milioane dolari pentru dezvoltarea a două porturi de pe partea ucraineană a brațului Chilia, e totul OK, e flegma de inghițit și de cumpărat cereale din ukraina,. Ce puii mei,..A cui o fi o țară numită romania ??

 18. Ullyse , la VOT trebuie sa mergem cu …PARII !!! Numai așa se mai poate ieși din neo-sclavagism !!! Situația țării este intr-adevăr CATASTROFALĂ !

 19. Tradatorii aici sunt neoliberalii, PNL prin Grindeanu omul securitatii.

  „Partenerul strategic”-SUA-NATo a incalcat partenriatul, a profitat de pozitia noastra geo-strategica,a vindut-o Ucrainei care nu este membra NATO si a exercitat suveranitatea in numele taarii noastre,facind cu UE o grava incalcare a acordurilor incheiate.
  Contrariu opiniei dlui Spanu, Reprezentanta Romaniei la UE, reprezentind Romania a avut rolul predominanta- adica stie cine a negociat,ce s-a aprobat intre Romania si „un stat tert”-respectiv UE!
  Asadr UE este fie „stat tert”-nu e nici-un „stat”este o facatura numit „uniune” si Romania-statul real national calcat in picioare! Pt.ca facatura,uniunea NU ARE DREPTUL sa dispuna in tandem cu NATO-UE modificari si sutrageri din Delta Dunarii!cum a facut cu Bistroe ,nu „lucrari de dragare” ci modificari!
  Deci Reprezentanta este COMPLICE cu tot Guvernul ! Ciuca,Ciolacu ,Hunor!
  Cerem incetarea „parteneriatului strategic”cu NATO care a incalcat Tratatul!
  Demisia,guvern!
  NU mai votati la alegeri UE!
  Votati partidele nationaliste suveraniste romanesti!

 20. Rugati – va la Dumnezeu sa invinga Rusia in razboiul cu NATO!!! Inca un motiv ca sa dorim victoria Rusiei este faptul ca UE a acceptat modificarea procentului de 9,4 la suta din PNRR, care permite cresterea pensiilor in Romania….in contextul Razboiului din Ucraina, motiv care face UE mai cooperanta de frica revoltelor populare, UE a dat drumul la tiparnita de euro…

 21. „climatul de încredere reciprocă dintre cei autoritățile acestei țări și ale Uniunii Europene” !! Ha ha ! Hai domne, lasati exprimarile astea de domnisoare de pension si spuneti-o pe cea dreapta : complicitatea criminala a mafiei de la Bruxelles cu criminalii nazisti de la Kiev si cu slugile la fel de criminale si tradatoare de la Bucuresti. Pe care, daca mai traia, sint sigur ca Ceausescu le „decora” cu citeva grame de plumb („de caciula” si in caciula).

 22. Concluzii personale:
  – 1. România nu mai există;
  – 2. așa-numitul Stat Român este, de fapt, anti-Român;
  – 3. Delta Dunării poate fi distrusă, atâta timp cât distrugerea servește intereselor Democraților din S.U.A.;
  – 4. terenurile agricole deținute de Democrații S.U.A. în Ucraina trebuie să producă și marfa trebuie să ajungă pe piețele de desfacere, chiar cu prețul distrugerii Deltei Dunării;
  – 5. Președintele României și al Ucrainei este Joe Biden, la rândul lui o marionetă în mâinile celor care dețin nu doar terenuri agricole în Ucraina;
  – 6. cu cât războiul dintre China și S.U.A., purtat prin interpuși, durează mai mult, cu atât mai bine pentru producătorii de arme, pentru producătorii de hrană, pentru producătorii de petrol etc.;
  – 7. distrugerea economică a țărilor membre ale U.E. nu face decât să grăbească restabilirea sferelor de influență așa cum au fost definite după căderea Cortinei de Fier;
  – 8. efectele Pactului Merkel-Putin, continuatorul Pactului Ribbentrop-Molotov, au încetat odată cu declanșarea războiului din Ucraina, accesul țărilor membre ale U.E. la energie ieftină încetând;
  – 9. decarbonizarea economiei țărilor membre ale U.E va avea ca efecte dezindustrializarea acestora și disoluția U.E.

 23. Unicul vinovat este sasul Iohanis dar si acesta impartind vinovatia cu ametitii useristi si sorosisti care l-au votat de doua ori. Pot fi si acestia numiti fara retinere ca fiind tradatori de tara. Dintr-un papagal, stapanii sai de afara l-au facut pe sas cel mai puternic ‘roman’ din tara.

 24. Eu zic fără exagerare că Aurescu și Ficusul trebuiesc arestați , judecați și condamnați pt înaltă trădare de țară pt că ei sunt principalii actori

 25. Ne-am scapat pe noi si aici ! „Vom merge , vom masura , vom protesta , vom reclama , au incalcat intelegerile, o sa le aratam noi” ! Cucu! In realitate un mare….fas ! Mai bine ii lasam in pace si faceam ciocul mic ! De ce guvernantii nostri habarnisti ne umilesc inca odata ! Simplu !! Nu le pasa de tara si popor si nu-i doare ! Si cand te gandesti ca unii iau salarii grele pentru a nu lasa tara , la bataia de joc a unora ! Un lucru a mai ramas , cu scuze , sa-i si pupam undeva pe vecinii nostri ucraineni ! Constat cu tristete ca Romania este tara pe care nimeni nu o baga in seama ! E vina guvernantilor nostri de ieri si de astazi, ca ne-au pus ne pun zilnic capra in fata orisicui ! Sa le cerem socoteala ? Nu ! Noi nu existam , suntem niste nimeni ! Nimeni , nimeni , da’ multi ! De ce va bateti joc de poporul roman d-lor guvernanti ? Inteleg ca nu va ganditi decat la binele vostru si al acolitilor vostri pe spatele si pe saracia romanilor , dar macar un pic de mandrie, de demnitate , sau nici nu stiti ce inseamna asta !N.B. ne vaicarim noi , intre noi , cei care mai comentam pe aici , pentru ca pe noi ne doare , doar ca nu ne baga nimeni in seama , suntem niste nimeni , chiar daca suntem ROMANI ! Traiasca jaful , coruptia si umilirea romanilor!

 26. Nici ca se putea ca la un FESTIVAL RASPUTINOID organizat de o autoritate in materie sa lipseasca cei mai reprezentativi dez axon nati ai forumului…AGENTI SOVIETICI de pe vremea Loviturii de Srat KGB/GRU(Comintern cund cu barbile marxiste, combinezoanele de camuflaj si naganurile din dotare au combatut la Timisoara, Arad, Craiova, Sibiu, Cluj, Bucuresti…

 27. dar auziti…voi presa…de ce nu propuneti inchiderea bratului Bastroe ? un pic de beton ca un stavilar sau o microhidrocentrala la iesirea bratului din dunare pe partea romaneasca…si lasat doar 1 metru…asa cat sa mai aiba peste in Bastroe…si pot sa dragheze ei cat vor dupa aceea…si sa se joace cu barcile pneumatice pe bratul Bastroe

 28. Cred că cel care a publicat acest articol și a dat această traducere, care este eronată / greșită, fie este rău-intenționat, și vrea doar să-i ațâțe pe românii naivi, împotriva UE și NATO/USA, fie e un ziarist slab, care nu știe o iotă de engleză, dacă traduce atât de prost,un text simplu.
  Iată, de ce spun asta, citez: „… between a Membering State and a neighbouring country.” Apoi: „… mutual trust between authorities of this country and the European Union”, ceea ce in română, in mod corect, se traduce așa: „… încrederii reciproce între autoritățile acestei țări (adică, Ucraina) și Uniunea Europeană”, pt că în textul original, din engleză, termenul „Member State” se referă la România, ca stat membru al UE, iar termenul „neighbour country” se referă la „țară vecină” adică, la Ucraina.
  Prin urmare, un jurnalist rău intenționat, sau slab la limba engleză, a reușit să vă inflameze, pe voi, toți naivii care ați pus botul la această ticăloșie, menită să vă întoarcă împotriva UE și NATO/UE, transformându-vă, fără ca măcar să știți, în IDIOȚI UTILI AI PROPAGANDEI RUSIEI ??????

 29. La fel că și în 1989 când a fost organizată lovitura de stat la Malta de către Emil Gorbaciov , Ion Iliescu și Bush pe atunci președintele americi așa sa procedat și acum cu ccanalul Bastroe . Multi trăiesc cu impresia că a fost revoluție în 1989 însă adevăruri este că a fost o lovitură de stat .Toată lumea se întreabă cine a tras în oameni , unde sunt securiști dar nimeni nu se întreabă cine au fost cei care au trecut granița in timpul începerii loviturii de stat și cum au primit arme în Romania . O alta problema tine de desecretizarea dosarului lui Ion Iliescu .Pai oameni buni daca s-ar desecretiza dosarul atunci trebuie adus în instanță și fostul președinte al americi .Ar avea cineva curajul să-l aducă într-o instanță de judecată .Nu cred .Ar fi multe de spus despre tot ce se întâmplă în România de la lovitura de stat din 1989 și până în prezent . Păcat mare pentru poporul român pentru că am fi putut deveni o putere în lume .
  Am ajuns sluga Europei și a americanilor că ne calca în picioare !

 30. Aceste critici nu ma intereseaza!
  Nu voi renunta la rochitele mele deasupra de genunchi.
  Frumusetea este o categorie estetica si trebuie expusa.
  Sau despre ce e vorba in articol? Ca n-am fost prea atenta.

 31. Mai era un tampitel anonim pe-aici care sustinea ritos si fixist ca sua nu vor face baze in delta.[Apropos, acum o luna s-a desfasurat in delta = arie protejata, un exericitiu cu mii de militari straini, fara nici o problema.]
  Prefacandu-se ca nu intelege miza debaterii: daca le vor face sau nu bazele, asta nu are nici o importanta relativ la pozitia noastra ca tara, PENTRU CA (O)POZITIA NU EXISTA SI NU NE-O CERE NIMENI.

  Intre timp vedem cum lucrurile au evoluat cumplit:
  De la ‘statul roman nu ar avea nici un cuvant in stabilirea unor baze in delta’ am ajuns la ‘STATUL ROMAN NU MAI ARE NICI UN CUVANT IN NICI O PROBLEMA DE SUVERANITATE – INTERNA SAU EXTERNA.’
  E mare nevoie de o asta axioma: polacii erau deja fanatizati pentru interventia in ucraina – acum si noi suntem gata fezandati.
  Numai sa infranga odata glorioasa ofensiva a piticului sangeros. Si sa bifam planul lui friedman, expus public acum peste 20 de ani.

 32. pana si SEMNATURA ELECTRONICA este inacceptabila:
  -daca scrijelea CU MANA LIBERA
  aveam o oarecare GARANTIE ca dobitocul ala sinistru chiar a binevoit sa ne bage in seama,
  astadar TREBUIE sa presupunem ca IN SPATELE LUI
  e o intreaga industrie care lucreaza IMPOTRIVA NOASTRA,
  O CONSPIRATIE!
  (pe motiv ca un om cu raspunderea agariciului ala nu poate semna atatea hartii,
  e doar o marioneta;e doar treaba voastra ca va lasati umiliti in halul asta)

  -un exemplu banal:
  o hotarare judecatoreasca „redactata” electronic de catre un judecator
  asa apare pe hartie
  semnata doar de grefier,
  evident ca judecatorul poarta RASPUNDEREA
  nu stim daca are la cunostinta ce anume a redactat
  (nu ne convine ceva in motivare si incercam sa aflam cum sta conspiratia aia….)

  in rest:
  le uram tuturor care au suspiciuni sa ajunga candva sa poata sa le probeze,
  sotzii intre ei inclusiv – sa-si mai dea leprele INTRE ELE IN CAP!

  „tehnologia informatiei” asta inseamna impur si simplu:
  TEHNOLOGIA MISTIFICARII, a ascunderii adevarului.

 33. cand chiar kodrutza covesi sifona documente cu meta-data ce-i indicau numele,
  meta-data ce nu putea fi lipita fara autentificare in sistemul informatic,
  NIMENI nu s-a luat de cwr,nimeni nu a inteles:
  -accepta tu mult „digitalizarea”
  si vei fi shers fara prea multe urlete si tzipete,
  exact ca 1 simplu bit dintr-o memorie electronica…….

  -este internetul „spatiu public”?
  -te-am pus io sa citesti ce scrie sub „maxtor”?

 34. „ne-am saturat de hartii,
  ne-am saturat de birocratie!”

  -pentru ca EI s-au folosit de hartii,birocratie si ghishee penitenciar impotriva ta,
  tu sti doar sa apuci hartia si sa te folosesti de ea
  doar cand esti pe tron, pe scaunul de wc;
  nu credem ca ai avut profesori buni,
  SYSTEMUL S-A OCUPAT DE EI!

  -unde sa contesti o simpla decizie electronica a ue/mue,
  ue/mue nu are nici constitutie nici curte constitutionala:
  vrei sa incerci la C.E.D.O?
  -bafta,bahtalo!

 35. Asa ne trebe sa sustinem gunoaiele inca o dovada ca problema nu e la nebunul ala de putin ca e la america si uniunea de pl a europei care ne vor sclavi sau mai rau. Si despre romania ca accepta asa ceva noi suntem cei mai renumiti de pe glob la autodistrugere nu avem ce sa ne miram ca ne ascunde asa ceva neamtu ca doar „noi” lam votat pe strainu asta care nui curios de romania !!!

 36. Unde esti ceausescule ??? Daca ai fi in viata ai fi facut infarta si ai muri din nou la ce o facut mizerile astea din tara asta bogata si frumosa !!!!

 37. Deocamdata este doar inceputul,sa vedeti ce ne va astepta in cazul care Ukraina va cistiga cest conflict cu Rusia,atunci va fi si mai rau de noi.SIMPLU: MILCOVUL VA DEVENI(în cel mai bun caz)graniță între „POLSKA-UCRAINSKAIA NOVAIA STRANA ȘI CE-O MAI RĂMÂNE(dac-o mai rămâne din PROTECTORATUL DEVESELU),MARAMUREȘUL VA FI UN OBLASTI SUB COMENDUIREA „RUȘTELOR DIN POIENILE DE SUB MUNTE”……..

 38. Bai xman, razi ca proasta in targ. Retorica de marlan semidoct care isi aroga o autoritate fictionala in materie de traduceri pare mai degraba disperare.

 39. Că să știi bine cine sunt ucrainenii mai întâi vorbiți cu rușii.Din 1991 acești”europeni”ii călăreau pe ruși tot zădărandu-i că le strica conductele sau se vând americanilor!!Așa și spuneau.Daca nu ne vindeți gazul cum vrem noi vindem Crimeea americanilor!!Gaz furau cât le dorea inima.Au apărut și o generație de bogătași crescuți din gazul rusesc furat.Rușii ii răbdau căci aveau baza la Sevastopol.Apoi n-au mai răbdăt când haitele naziste urlau pe Creșceatik „moscaleacu na ghileacu”.Daca Ucraina devine membu UE nici îndoială că grupările naziste ucrainene se vor uni cu cele din UE. Se pune întrebarea dacă au ei armament?Cred că nu.

 40. Luați e-mail-ul lu dom prim-ministru, al lu Ursula și scrieti-le ce fac cu tara asta.

 41. Sigur că o traducere cât mai exactă este dezirabilă însă cu ce schimbă traducerea „excepțională” situația de fapt? Până la urmă, nu e rău să știm bine limba engleză (americană?) … și, eventual, poate, o să și încetăm să ne mai conversăm în româna asta învechită.
  God bless USA!
  Slava Ucraina!

 42. Alex Ciuhandu zice adevăruri.
  Și eu cred că România nu mai contează pe arena internațională. România in fapt este o Colonie Devalizata! Cei care conduc Colonia sunt niște vechili de secol 18.

 43. intrebare: cine mai voteaza pnl, psd, udmr si orice propunere de presedinte a acestora?

 44. cine si cu ce se ocupa paratii europarlamentari din colonie dar cele 7 servicii secrete care gem de ,,patrioti,, beneficiari de salarii, pensionare preferentiata, pensii speciale si alte beneficii ? parlamentul si renumitele comisii parlamentare ? slugarnicia, tradarea, dispretul, lasitatea, ticalosia ii sufoca pe acest specimene jalnice !

 45. „„„BÂSTROE-S-A GĂTAT-URMEAZĂ AEROPORTUL DE LÂNGĂ TULCEA,ăla de caRE tot face vorbire mânioasă d-na Ancuța-ANTI-Grindeanu-că n-are doar 2 pasageri—„ACEST MUGUR DE AEROPORT VA CREȘTE LUXURIANT DEVENIND AEROPORT ȘI BAZĂ MILITARĂ -NATO-(ADICĂ USA)!!!

 46. Ridicol, sa mai comentam !
  Ucrainenii sau vandut americanilor la pret bun, asa se explica toate. Partea proasta ne priveste direct. Nu mai suntem un stat, nu mai avem drepturi si nici istorie. Multumita tradarii in lant ce a urmat dupa decembrie ’89.
  Prea tarziu, nu mai putem nici plange macar ! Nimeni am fost, si asta am ramas !

 47. @Al:

  Ce spui tu este produsul mintii tale bolnave de mitomanie patologica.

  Un port fluvial destinat comertului cu grine nu este o baza navala militara. Nu vad cum acest port ar putea ajuta Ucraina, chiar daca ar putea primi nave maritime, deoarece Rusia controleaza ferm marea in apropierea coastelor ucrainene.

  Exercitiul de acum aproape o luna a fost unul naval. El s-a desfasurat pe 6 aprilie pe Bratul Sfintul Gheorge. La exercitiu, au participat un numar limitat de nave militare fluviale (nici nu prea e de unde) si subunitati de valoare companie si pluton.

  Acest exercitiu nu este nici primul si nici ultimul de pe Bratul Sfintu Gheorghe. Cel precedent, Sea Shield 2023, a fost unul mult mai amplu, cu participare straina, desfasurat insa preponderent pe mare si in poligonul de la Babadag. In Delta pe Bratul Sfintul Gheorge, actiunile au fost limitate la doar 2 ore.

  Nici vorba deci de mii de militari desfasurati in Delta, asa cum delirezi tu.

 48. Intr-adevar, secretomania Comisiei Europene nu poate inspira incredere partii romane.

  Cu toate acestea, articolul exagereaza cel putin sub un aspect: porturile Chilia si Ismail din Ucraina sint demult porturi maritime, nu insa de mare capacitate, undeva pina la 5000 tone deadweight, din cauza adincimii limitate, in principal de la cheu. Porturile de pe Bratul Chilia au importanta pentru Ucraina. Nu vad cum Bratul Chilia ar putea lua locul Bratului Sulina, in masura in care exista interes pentru porturile maritime Tulcea, Galati si Braila, limita Dunarii maritime. Ultimul cuvint il va avea dezvoltarea economica a regiunilor adiacente Dunarii. Pe moment, exista un interes evident pentru favorizarea cu orice pret a exportului de cereale din Ucraina, dar si acesta este dirijat spre porturile de la Marea Neagra, care pot primi nave mult mai mari.

  Chiar si asa, refuzul Comisiei Europene ramine insa jenant de frustrant.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.