Bătălia pentru Europa (I)

Populismul va trasa adevăratele granițe culturale și politice ale Europei? Dacă politica poloneză și ungară se dovedesc a fi mai aproape de cea a Rusiei decât de cea a Franței sau a Austriei, asta înseamnă că granițele UE s-au extins prea mult? Oare locul Ungariei și al Poloniei este mai degrabă alături de Rusia decât de Europa de Vest? Oare granițele Europei vor fi imposibil de menținut pentru multă vreme?

Sunt întrebări pe care și le pune un polonez, Slawomir Sierakowski (lider al unei mișcări intelectuale de stânga ce are filiale în Polonia, Germania, Ucraina și Rusia), plecând de la ideea că populismul-est european este diferit de cel vestic, că populismul-est european nu respectă de fel normele democratice, că ucide societatea civilă, că este unul centrat în jurul unor lideri, fără opinii personale, un populism într-un cuvânt mai periculos decât cel occidental.

Estul apărat de vestici

Un paradox a devenit deja un loc comun: virtuțile și păcatele societăților est-europene sunt criticate de estici și apărate de vestici. Jurnalistul britanic John O’Sullivan face o pledoarie pentru actuala orientare politică a țărilor central și est-europene, în paginile revistei Spectator, în opoziție cu mai tânărul analist din Est. Europa s-a schimbat, scrie O’Sullivan: dacă în vechea lume în care dreapta concura cu stânga politică ambele tabere acceptau că rivalii vor deține și ei puterea la un moment dat, acum, „sistemul centrist și cosmopolit din Europa nu mai acceptă dreptul opozanților de a veni la putere, iar când aceștia o fac, totuși, atunci îi cataloghează ca fiind ilegitimi, extremiști, și folosesc împotriva lor puterile supranaționale legale și politice pentru a-i da jos.“

„Aveți grijă de femeile voastre, nu de democrația noastră“

Explicația generală oferită de marile publicații internaționale pentru ce se întâmplă acum în Europa Centrală și de Est este că populiștii subminează valorile UE, periclitează democrația, statul de drept, lupta anticorupție și duc țările respective către autoritarism. Aceste etichete dure sunt răspunsul unor politicieni, analiști și jurnaliști vestici luați prin surprindere de două fenomene estice. În primul rând, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și, timid, România par să fi depășit perioada „recunoștinței sentimental-ideologice pentru că au fost lăsate să intre în Europa“ și par pregătite să-și urmărească propriile interese economice, reclamând tratamentul egal statuat în Tratatele UE. În al doilea rând, aceste state se revoltă, pentru prima dată, împotriva tutelei Vestului european, promovând, în virtutea dreptului suveran, reforme interne. Este un lucru scris negru pe alb în „Declarația Grupului de la Visegrad privind viitorul Europei“, publicată la finalul lunii ianuarie și considerată de un eurodeputat social-democrat din Germania drept un „atac la adresa UE“. O altă manifestare a acestor revolte din partea esticilor, remarcată de O’Sullivan în timpul unui meci de baschet între echipe din Polonia și Germania, după agresiunile sexuale comise de imigranți la Koln, la finalul anului 2015, eveniment mușamalizat inițial de presă și autoritățile germane – fanii polonezi au afișat acest banner: „Aveți grijă de femeile voastre, nu de democrația noastră“.

Bugetul UE ca o armă

Dupa perplexitatea inițială produsă de această revolta a țărilor central și est-europene, liderii occidentali au trecut la acțiunile de contracarare, nicidecum prin dialog de pe picior de egalitate, ci prin sancțiuni. Inițial, sancțiunile sunt de ordin politic, mergând până la anularea dreptului de vot în Consiliul UE, prevăzută în Tratatul Uniunii. Acum, la debut de negocieri pentru noul cadru bugetar al Uniunii, Germania, Franța, Olanda propun sancțiuni financiare, prin condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea valorilor europene și a independenței justiției, o condiționare fără precedent. Reacțiile nu au întârziat să apară. „În Tratate sunt două proceduri separate. Una privește bugetele și alta statul de drept. Nu este vreo legătură între ele“, a spus premierul ungar Viktor Orban. Potrivit Le Monde, Orban nu vrea „să întindă mâna“ pentru banii contributorilor neți la bugetul UE, Germania și Franța, pentru că știe că aceste țări beneficiază în mare măsură de pe urma investițiilor UE în statele estice. Apoi, pe 1 februarie, a urmat și reacția ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, considerată de unii jurnaliști drept „halucinantă“: „În legătură cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar și a principiilor fundamentale ale UE“. Țările estice își găsesc aliați în Franța – Yves Bertoncini, liderul Mișcării Europene din Franța, vorbește despre un „șantaj“ al țărilor vestice. „Fondurile structurale fac parte din înțelegerea inițială: participați la piața internă, respectând cele patru libertăți ale ei, în ciuda faptului că voi, esticii, aveți piețe mai slab dezvoltate, iar în schimb primiți bani. Acum este ca și cum ai rupe actul de căsătorie“, spune  Bertoncinni pentru Le Monde.

Schimbări brutale, consecințe dramatice

Dincolo de „șantajul“ condiționării politice a accesului la fondurile UE, strategia alocării acestor bani de către statele Vestice a fost „catastrofală“, în opinia fostului premier al regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette. „În loc ca banii europeni să ajute la atingerea convergenței, noi am spus astfel: muncitorii estici să vină în Europa Occidentală, unde lipsește forța de muncă, iar capitalul (german, francez) să meargă unde lipsește capitalul, în Europa Centrală (…) Pentru oameni, asta a fost brutal. În țările vestice, acest lucru a destructurat sistemele de securitate socială. Iar în țările Europei Centrale a fost catastrofă: România a pierdut 15% din cei mai tineri și mai pregătiți oameni. Iar consecințele politice sunt dramatice. Suntem într-un moment de dezintegrare completă“, spunea Magnette, în februarie 2017, pentru publicația belgiană l’Echo.

Duplicitate în relația cu China

Fluxul creierelor a fost cel de mai sus. Dar fluxul banilor? Companiile vestice au profitat de deschiderea piețelor, chiar de fondurile UE investite în Est, au repatriat majoritatea profiturilor, în timp ce marile companii estice aproape că au dispărut. Punerea pe picioare a unor afaceri autohtone de succes în estul UE este îngreunată nu numai de fuga creierelor în Vest, ci și de constrângerile impuse de marile puteri europene. Un exemplu este relația UE-China: în timp ce cancelarul Angela Merkel a întreprins în mandatele sale nouă vizite în China, iar președintele Emmanuel Macron a efectuat prima vizită de stat la finalul lunii ianuarie (o vizita de afaceri, vizând mari contracte pentru Airbus și alte mari companii), liderii din estul UE sunt criticați în presa națională și internațională pentru orice tentativă timidă de apropiere comercială de gigantul asiatic. Mai mult, Franța și Germania au propus o monitorizare strictă a investițiilor chineze în UE, pentru a evita preluarea unor ramuri industriale strategice, fapt care pare să îngroape șansele unor investiții chineze în Est.

Promisiuni neîmplinite

Rezultatul este și mai multă revoltă și frustrare în Est, atitudini care se remarcă nu numai în categoriile inferioare ale societății, ci și în clasa de mijloc, după cum atrage atenția amintitul analist polonez Sierakowki (în Bulgaria, un dezvoltator de programe IT câștigă doar circa 500 de euro). „De ce sunt cehii cei mai eurosceptici din Europa, după greci? Pentru că le-a vândut promisiunea unei recuperări economice care nu mai vine“, spune Martin Michelot, de la think tank-ul Europeum din Praga, citat de Le Monde. Este completat de eurodeputatul liberal din Cehia Pavel Telicka: „Cehia este pe locul 5 sau 6 al celor mai deschise economii din lume. Oare investitorii francezi nu se bucură de asta? Țările din Est s-au deschis către companiile din Vest și au renunțat în parte la suveranitatea lor economică“. Guvernele socotite populiste din Europa Centrală caută însă soluții – de la politicile de repatriere a creierelor, creșterea salariilor și până la coalizarea în Grupul de la Visegrad, căci, spre exemplu, cele patru state membre (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) au împreună o greutate mai mare în comerțul Germaniei decât SUA, China, Marea Britanie sau Franța.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

18 Comentarii

  1. ” politica poloneză și ungară se dovedesc a fi mai aproape de cea a Rusiei „. Domnu` Strul, daca cele doua tari vor sa-si pastreze spiritul national si interesele in pofida indicatiilor pretioase de la Bruxelles, consideri ca trec de partea Rusiei? Adica, daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra. Cu asemenea conceptii cominterniste crezi ca ne sperii?! Esti penibil ” alesule „!

  2. Așa să le ajute Dumnezeu țărilor vestice cu binele care ni l-au făcut și care ni-l fac românilor.

  3. Daca politica poloneza si ungara se dovedesc mai aproape de Rusia inseamna ca aceste doua tari sunt dezamagite de politica UE din care fac parte si si-au gasit o contrapondere cu care sa echilibreze puterea Germaniei care insemna de facto UE. Altfel ar fi ca scalvii, asa ca noi…

  4. Romania nu se alaturi Poloniei si Ungariei, nu pentru ca ar fi prea pro-West neaparat, dar pentru ca nu se simte pe picioarele ei.Din nesiguranta nu o fac, din lipsa de barbatie. America devine tot mai mult o HAZNA (vad asta zilnic )iar Romania greseste fundamental-de fapt e tradare.

  5. De fapt azi si nu numai de azi, dolarul cauta sa bage bete in roate monedei euro, iar din Lumea Noua locatarul de la Casa Alba baga vorbele ” America first ”, nu se stie cu deranjul facut in Lumea asta cam prost facuta ce soarta o sa aiba ” persoana umana ” de care fac vorbire ! In rest ROMANIA chiar daca este membra: N.A.T.O., U.E., in Parteneriat strategic cu SUA, in fapt este o colonie jefuita, in dispret pentru mediu, de resursele solului si subsolului precum coloniile din Africa si America de Sud, iar in trendul asta putem sa disparem ca stat national unitar deaorece dupa 29 de ani de mega hotii si mega banditisme economice suntem cam in ruina: economica, politica, sociala ! Sper sa ne dea Dumnezeu minte sa slalomam printre interesele, in principal, ale rusilor si americanilor in coltul asta de Lume cam prost facuta … !

    • Din pacate,se adevereste ceea ce observa Pamfil Seicaru acum cateva decenii privitor la SUA:contradictia dintre forta sa militara si politicienii slabi;insa problema noastra ar trebui sa fie faptul ca,de atata bine cat ne-a facut Europa-evident,cu largul concurs al „politicienilor”autohtoni,populatia tarii scade cu 350 de locuitori zilnic…pe la altii asta s-ar numi „genocid”

  6. Greseste profund O’Sullivan in privinta Romaniei. Romania incearca sa scape de dictatura dreptei portocalii infipta adanc in structurile statului cu ajutorul serviciilor si a DNA-ului. Un regim impus de portocalii cu ajutorul extremistrilor din Partidul Popular European. Ei au nevoie de dictatura pentru ca aici sa poata controla orice misca si respira= adica sa avem statut de colonie. Asa cum zicea Raluca Pruna:” drepturile omului sunt un lux pentru romani” + plus alti portocalii din guvernul Ciolos, din gasca PDL-ului si evident din gasca Johannista.Sprijiniti de Merkel si popularii europeni din Europa, de Soros in America prin intermediul Partidului Democrat, iar in Est De Rusia vor perpetuarea la putere unui regim antidemocratic, slugarnic si gata sa calce pe oricine vrea sa instaleze democratia sau sa faca afaceri libere cu orice alta tara. Din pacate ne-am intors in situatia de dinaintea de al II-lea razboi cand marile puteri doreau reimpartirea zonelor de influenta.Degeaba noi cei din estul Europei(exceptie Ungaria) vorbim de pericolul rusesc si vedem ca incep sa fie inghite state cu totul, ce fac ipocritii din vestul Europei fac intelegeri ascunse cu rusii, ne spun ca suntem paranoici noi estici, ca si ce daca rusii fac ce fac, dar paradoxal ne acuza tot pe noi ca suntem cu bolsevicii si evident nu ne-am tras conducta de gaze pe sub Marea Baltica ca nemtii, ocolind Polonia si tarile baltice, facand afaceri pe picior mare( vezi Franta, Olanda,Italia). Nu-i nimic tot ei o vor pati cei din vest la fel ca in cele doua razboaie mondiale vor pierde iar cu rusii un eventual conflict la masa verde: razboi hibrid in tarile estice, iar in vest lovituri atomice de mica putere pentru prabusire economica, vezi raportul serviciilor britanice privind potentialele amenintari la adresa Marii Britaniei.

  7. Exprima concis valonul situatia pacalitilor din Est, impasul în care a ajuns RO aplicand iresponsabil politici greşite şi orientări economice păguboase.
    Emanatii loviturii de stat din 89 au aruncat RO în „experimentul“ devastator al neoliberalismului, cu economia lui de piaţă „liberă“, aducătoare de dezechilibre,cu explicatiile care invocă „globalizarea“ şi „eficienţa pieţelor financiare“.
    Consecinţele pentru romanii prinsi in offside au fost un sir neintrerupt de pierderi si compromisuri :-privatizarea băncilor cf intereselor străine;- vinderea activele ţării speculatorilor străini;-dependenţa fiscală, financiară şi politică de organizaţii internaţionale; distribuirea nedreaptă a bogăţiei între români; ruinarea instituţiilor de învăţământ, de sănătate,sociale;…exodul dureros şi distructiv al românilor activi, al tinerilor inteligenti; o populaţie timorata,manipulata, lipsită de încredere; un consumerism cretinizant, agresiv fata de valorile morale; incompetenta si coruptie in politica interna, reputaţie externa penibila…In astfel de conditii cum ar putea RO să se elibereze din lanţurile ideologice parsive din UE şi să adopte o cale a bunului simţ,bazandu-se pe competente nefalsificate, pe strategii nationale cf nevoilor reale ale cetatenilor reali!

  8. Pt.Manuel. Nu mai aiuri cu: ” … razboi hibrid in tarile estice, iar in vest lovituri atomice de mica putere pentru prabusire economica, vezi raportul serviciilor britanice privind potentialele amenintari la adresa Marii Britaniei.”, astea sunt povesti deoarece un conflict N.A.T.O.- Rusia inseamna faramarea planetei Pamant ! Vezi de drum cu aiureala asta de doi bani !

  9. Relațiile țărilor est europene cu Rusia și cu țările din vest sunt identice.Si Rusia si țările din vest vor să supună politic si economic aceste țări – VEZI PACTUL Robentrop- Molotov.Tarile din est ca sa poata sa faca fata acestor provocări ar trebui să își unească forțele pentru interese comune care în final să creeze o piata comuna ă acestora.Cred ca UNITE si avand experientele istorice care nu le-au fost favorabile aceste țări ar putea să devină o forță de temut pentru Rusia și pentru vest.Interesele comune vor duce inevitabil către o uniune est europeană care ar avea un cuvânt greu de spus în regiune.Rusia cu influență lor nefastă si cu factorii de influență interni (tradatori) nu sunt cu nimic mai putin malefici decât influență economico-politica ă țărilor din vest.Cat timp schimburile intre est si vest si intre est si Rusia nu vor fi echitabile vor apărea conflicte cu pierderi de ambele părți.

    • Pt.Gututenstain. Domnule daca pe rusi, americani, evrei, francezi, englezi, germani, i-a deranjat fosta Yugoslavie sau fost Cehoslovakie ai vazut lucrare, cum le-a faramat, daca Serbia a deranjat ai vazut in anul 1999 cum timp de 78 de zile SUA si ” colegii ” sai din N.A.T.O. au carabanit mii de rachete si bombe din cele mai sofisticate si nocive in capu’ si infrastructura rutiera si industriala a tarii Serbia ! Cum sa se uneasca tarile astea din Estul Europei, pai baietii cu ochii albastrii ai tarilor amintite stau ‘geaba baga zazanie la greu sa ii tina incordati pe estici unii impotrva alatora, sa poata fi calariti de cei mari si tari in Lumea asta cam prost facuta, sa le jecmaneasca bogatiile solului si subsolului aproape pe nimic, sa faca ei ceva moderabil mare! Sanatate maxima!

  10. hai să vedem în ce măsură, noul partid Neamul românesc, va fi în stare să se impună pe scena politică şi dacă va şti să scoată România din statutul actual de colonie. Aş vrea să văd ce program au liderii acestui partid, pentru că din pdv al inteligenţei native au cel puţin 50 de puncte la IQ peste tot ce înseamnă clasă politică actuală. Mai am o speranţă, că măcar oamenii ăştia îşi iubesc ţara şi vor să facă ceva pentru ea…fără derapajele asociate unui partid extremist…

  11. Care Europa ?, aceea a noastra in care, o caruta transformta in ambulanta, plina de noroi, cu rotile inecate in hleiul unui drum de secol XV, transportata periodic la un spital, un batran bolnav ?. Aceea in care sute de mi de copii se apropie de zona analfabetismului neglijati de stat si politicienii care-i trateaza cu indiferenta si nepasare, accea in care spitalele sunt pe ultima lor suta de metri, bonavii isi cumpara medicamentele …, a pensionarilor care trebuie sa aleaga intre medicamente si mancare, ambele necesare vietii, a milioanelor de romani care traiesc la „periferia societatii si a mizeriei omenesti” ?. Aceasta este Romania, dincolo de „graniteloe marilor orase, palatul parlamentului si ocupantii altor palate pe care ii intereseaza „doar propriul lux si privilegii”, aceasta-i Romania care este „aratata din cand in cand”, atunci cand televiziunile nu mai au subiecte de scandal politic care sa le creasca audientele. Aceasta-i Romania care nu-i intereseaza pe politicienii si protejatii lor, interesati de privilegii si salarii de lux cat mai mari. Noi, nu suntem in stare sa purtam batalia pentru propria tara, tara celor aratati mai sus care traiesc in mizerie, ce batalie sa purtam pentru Europa, Europa CUI ?.

  12. Nu, Marchievici, nu. Primo : politica Frantei îi e si ea favorabila Rusiei. Câtiva latratori (socialisti), ca-n rest, marile companii si banci ale Frantei, sunt si-n Rusia. Adauga si Belgia (Didier Reynders e chiar acuma-n vizita de lucru-n Rusia). Esticii (neo-nazisti) s-au agatat de niste SUA neo-naziste si disperate ca Rusia a devenit, în ciuda anilor grei de sanctiuni (de la 1917) o mare putere mondiala (si concurenta SUA, dat fiindca aliata Chinei si Indiei, în Brics). Românii au jucat lamentabil. Nu prost, ci lamentabil : nu numai ca face schimburi comerciale în dolarii gauriti ai unei tari falimentare, dar s-a mai si oferit sa fie ocupata militar în timp de pace. Plus bogatiile de toate felurile, patrimoniile de toate felurile ale tarii, devastate, si ele, de colegii americani si-acolitii (Gittenstein mai si fiind presedinte al fondului Proprietatea …) @Gugutenstain: tu pe ce lume traiesti ? @Manuel si@Codrut: da. Din pacate.

  13. continuare @Manuel : cu a doua parte a comentariului tau deloc nu sunt de acord. N-ai priceput nimic din istorie si sursele tale de documentare sunt trunchiate. Ai o mentalitate de arhi-provincial toxic. Noroc de prezentul din prima parte, care te salveaza.

  14. Interesant articolul dlui. Calin. Ca de obicei. Adaug si eu ceva :PIB-ul Romaniei (daca ramane actualul program guvernamental) va depasi pe cel al Cehiei si Portugaliei in 2 ani. Este cert ! Pe cel al Greciei anul acesta. Iar in 4 ani si pe cel al Finlandei. Astfel Romania va deveni cel de-al 12 stat ca forta economica in U.E…Ha ? Aici ne vom bloca insa, pentru ca ar trebui sa depasim PIB-ul Danemarcei situata pe locul 11. Mai greu…

  15. @Nicu Olahus : stai, stai, ca numai de „PIB-ul României” nu mai e vorba. Tot ce era economie s-a vândut sau ipotecat. E vorba de activitate economica (industrie si agricultura) pe teritoriul României, dar nu „a României”. Cehia-i o tara foarte mica. Si Portugalia, o fâsie modesta, si ea, la Oceanul Atlantic. Ambele sunt, însa, extrem de turistice. Si Finlanda e-o tara înghetata, cu populatie mica, si ea. Danemarca, în schimb, e-o tara „adevarata”, cu populatie „adevarata”. Deloc genul meu, dar o tara „adevarata”, cu pamânt neipotecat.

  16. Trag sperante ca pana la urma „populismul” va trasa granitele, poate, intr-o zi. Mi-a luat ceva timp sa inteleg ca in Europa (cu mici exceptii, le poti numara pe degetele de la o singura mana) Germania isi impune interesele intr-o maniera perfida. Partea buna e ca Romania e suficient de autonoma, adica nedependenta intr-o asa mare masura de resursele naturale ale altora, partea proasta e ca Germaniei nu-i convine asta. De fapt, Germania nu ne-a vrut in Uniune nicio data find nevoie de insistentele si presiunea americana pentru a ne accepta cu jumatate de gura. Daca tarile din Visegrad au fost cocolosite cu fonduri de convergenta si investitii directe, Romaniei i s-a refuzat din capul locului si in bataie de joc orice sansa la o dezvoltare accelerata. Imi amintesc bine cum propaganda eurocrata facea valuri cum nu stiu care mare productor auto german find in cautarea unui loc unde sa faca o investitie majora, Romania find pe „lista scurta”, dar ce sa vezi, in ultimul moment aruncau dand din cap a negatie cate una jignitoare despre „infrastructura precara”, „coruptie”, „mentalitate retrograda”, sau „slaba pregatire profesionala”, ceva cu care sa ne raneasca „orgoliul” si sa ne umileasca cat mai public posibil, inaugurand in schimb cate un plant prin Polonia, Ungaria sau Cehia, bavarezii, olandezii sau austriecii neintentionand de fapt nicio investitie prin Romania, dar neratand sansa sa-si mai bata o data joc de romani. Pana si fondurile structurale si de convergenta, cele care fusesera „negociate” de Basescu (zice el), cele care ni se cuveneau de drept, pana si alea ni s-au dat conditionat ca nici unei alte tari. Am citi mai demult faptul ca Gorbaciov n-ar fi inteles pe de-a-ntregul ce anume inseamna daramarea zidului Berlinului, ceea ce a urmat (nu mult mai tarziu) se stie, totul debutand cu distrugerea fostei Yugoslavii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.