Bate „vânt de libertate” în tot mai multe țări!

Anglia a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, o boală alături de care, aşa cum speră Guvernul de la Londra, populaţia locală se va obişnui să trăiască, aşa cum o face deja în cazul gripei, informează AFP.

Acest „vânt de libertate” vine la momentul potrivit pentru prim-ministrul Boris Johnson, a cărui poziţie în fruntea Guvernului a fost fragilizată de scandalul petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, evenimente care nu au respectat restricţiile impuse împotriva noului coronavirus.

După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice – printre cele mai uşoare din Europa – introduse în decembrie 2021 în urma creşterii uriaşe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron: obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.

„Atunci când COVID-19 devine o afecţiune endemică, trebuie să înlocuim obligaţiile legale cu sfaturi şi recomandări”, a spus săptămâna trecută Boris Johnson în faţa deputaţilor englezi.

Opunându-se anulării obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în transportul în comun, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că va menţine această măsură în capitala britanică.

Mai reticentă decât celelalte naţiuni din componenţa Marii Britanii (Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) în ceea ce priveşte implementarea restricţiilor antiepidemice, Anglia le-a anulat, într-o primă fază, pe majoritatea dintre ele în data de 19 iulie 2021, supranumită „ziua libertăţii”.

Însă apariţia în toamna anului trecut a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a determinat Guvernul lui Boris Johnson să declanşeze „Planul B”, în pofida opoziţiei exprimate de o parte din majoritatea guvernamentală.

Acele măsuri aveau scopul de a consolida protejarea populaţiei engleze graţie unei campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel („booster”) şi să încerce să îi convingă pe reticenţi să se vaccineze. Aproximativ 37 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost astfel administrate, permiţând, potrivit Guvernului, reducerea numărului de cazuri grave şi de spitalizări, precum şi scăderea presiunii pe sistemul naţional de sănătate.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

În perioada în care numărul cazurilor de COVID-19 cunoştea o creştere explozivă în timpul sărbătorilor de iarnă, Boris Johnson a rezistat în faţa apelurilor privind înăsprirea restricţiilor antiepidemice. El consideră în prezent că faptele i-au dat dreptate: spitalele engleze au rezistat în faţa valului Omicron, numărul pacienţilor care necesitau conectarea la un ventilator nu a crescut niciodată, iar numărul infectărilor a scăzut considerabil.

Cu toate acestea, Marea Britanie, una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemie, cu aproape 155.000 de decese asociate COVID-19, continuă să raporteze aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi.

Potrivit unui studiu publicat de Imperial College din Londra, nivelul infectărilor rămâne ridicat mai ales la copii şi la adolescenţi. Dintre cei 3.500 de participanţi la un studiu amplu care au fost testaţi pozitiv între 5 şi 20 ianuarie, două treimi contractaseră deja noul coronavirus în trecut.

Prim-ministrul Boris Johnson speră chiar să anuleze în luna martie obligativitatea privind izolarea la domiciliu în cazul unui test pozitiv, „la fel cum nu există o obligaţie legală pentru oamenii care au gripă să se izoleze”.

În Spania

În Spania

Regiunea spaniolă Catalonia a decis să pună capăt începând de vineri obligativităţii de prezentare a unui ”permis sanitar” pentru a intra în baruri, restaurante şi săli de sport, considerând această formalitate drept lipsită de eficacitate în faţa contagiozităţii variantei Omicron a noului coronavirus, relatează joi AFP.

„O parte importantă din populaţie este susceptibilă din nou să fie infectată (…), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala”, a explicat într-un comunicat guvernul regional catalan, care urmează astfel recomandarea unui comitet de experţi.

„În consecinţă, eficacitatea utilizării obligatorii a certificatului COVID scade”, se adaugă în comunicatul citat.

Decizia a fost publicată joi în monitorul oficial regional.

În Catalonia, regiune turistică unde trăiesc 7,7 milioane de oameni, aşa-zisul permis sanitar este cerut de la finele lui noiembrie anul trecut la intrarea în baruri, restaurante şi săli de sport.

Deşi numărul de cazuri de infectare se menţine foarte ridicat în Catalonia, spitalele nu mai sunt saturate în măsura în care autorităţile să considere că se poate ajunge la cel mai pesimist scenariu. Prin urmare, regiunea a ridicat majoritatea restricţiilor, marţi fiind anulate limitele de ocupare a restaurantelor şi limita de zece persoane pentru reuniuni private.

În Danemarca

Autoritățile din Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie în pofida unui număr record de infectări noi, considerând că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării, transmit agențiile de presă internaționale.

Decizia a fost luată de autorităţile daneze la câteva zile după ce anunţuri similare au fost făcute săptămâna trecută de Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Reuters.

„Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor, precizează AFP.

Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.

Danemarca a relaxat deja restricţiile în urmă cu două săptămâni, după un lockdown de o lună, permiţând redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare, reaminteşte Reuters.

În scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenţionează să urmeze recomandările formulate marţi de un comitet de experţi, care s-au pronunţat în favoarea anulării tuturor restricţiilor interne la 1 februarie.

Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată şi de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricţiilor adoptate împotriva COVID-19 în rândul ţărilor nordice.

Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare. Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măşti sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricţia privind numărul clienţilor acceptaţi simultan în incintele lor.

Cu peste 46.000 cazuri noi de COVID-19 confirmate marţi, rata de infectare este încă foarte mare în această ţară, însă „evaluarea noastră actuală este că epidemia va atinge în curând punctul ei maximal”, a precizat acelaşi ministru danez pe Twitter.

„Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, graţie unei combinaţii ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze ‘booster’ şi natura mai puţin severă a variantei Omicron”, a adăugat el.

Aproape 60% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit deja doza „booster” a unor vaccinuri anti-COVID-19, un obiectiv ce a fost atins cu o lună mai devreme decât calendarul avut în vedere de autorităţile sanitare din această ţară.

Numărul spitalizărilor provocate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile şi a depăşit pragul de 900 de pacienţi, însă specialiştii danezi consideră că sistemul naţional de sănătate este capabil să facă faţă acestor solicitări.

De asemenea, Agenţia naţională pentru sănătate din Danemarca a anunţat că aproximativ 35% dintre persoanele internate în prezent cu COVID-19 se află în spitale din cauza altor patologii.

În Austria

Austria va pune capăt luni lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, precizând că decizia a fost luată datorită reducerii presiunii asupra spitalelor, informează Reuters.

Cu toate acestea, numărul de cazuri noi de infectare se află în creştere, alimentat de varianta Omicron a coronavirusului, extrem de infecţioasă.

Miercuri a fost consemnat un nou record, depăşindu-se pragul de 30.000 de infectări, a indicat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, într-o conferinţă de presă. El a previzionat că vârful va fi atins în următoarele două săptămâni, cu 35.000-40.000 de cazuri noi.

Rata de ocupare a paturilor din spitale şi de la terapie intensivă se află însă în scădere.

‘Am ajuns la concluzia că lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este justificat doar în cazul unei ameninţări de supraîncărcare iminentă a capacităţilor de terapie intensivă’, a declarat ministrul sănătăţii, precizând că experţii nu mai consideră necesară această restricţie.

În Austria, persoanele nevaccinate sunt supuse unui lockdown, ceea ce înseamnă că îşi pot părăsi locuinţele doar pentru un număr limitat de motive, cum ar fi pentru a merge la muncă sau la cumpărături esenţiale.

Măsura, care a fost suspendată în perioada Crăciunului, a fost criticată pentru faptul că este foarte dificil de verificat respectarea sa.

După ridicarea lockdown-ului, austriecii nevaccinaţi vor avea însă în continuare accesul interzis la o serie de activităţi de timp liber, în restaurante sau în magazine cu produse neesenţiale.

Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19. Legea, care va intra în vigoare pe 4 februarie, are ca scop creşterea ratei de vaccinare, situată în Austria sub media altor state occidentale.

În Suedia

Suedia va extinde însă măsurile antipandemice în vigoare pentru încă două săptămâni, conform unui anunţ făcut miercuri de ministrul Sănătăţii, în condiţiile în care varianta Omicron a noului coronavirus se răspândeşte rapid în întreaga societate, transmite Reuters.

Conform acestor măsuri, barurile şi restaurantele trebuie să închidă la ora 23:00, iar în incintele mari, pentru desfăşurarea de evenimente, nu pot intra mai mult de 500 de persoane.

„Ne confruntăm cu un nivel foarte ridicat de răspândire. Restricţiile trebuie menţinute încă două săptămâni. Dacă totul va decurge conform planului, iar situaţia o va permite, restricţiile vor fi ridicate ulterior”, a declarat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

Suedia a înregistrat aproximativ 270.000 de cazuri confirmate în ultimele 7 zile, însă, ţinând cont de faptul că testarea este limitată, numărul real al infectărilor ar putea fi de peste 500.000, conform Reuters.

Valul Omicron afectează însă mult mai puţin sistemul sanitar comparativ cu valurile anterioare. În ultimele patru săptămâni doar între 90 şi 120 de pacienţi s-au aflat internaţi la terapie intensivă.

Suedia a ieşit în evidenţă încă de la începutul pandemiei prin alegerea unei strategii diferite. În Suedia nu a fost impus lockdown, autorităţile bazându-se pe recomandări privind păstrarea distanţei fizice şi respectarea unei igiene corespunzătoare. În urma acestei abordări, Suedia a înregistrat un număr de decese mai mare decât alte ţări nordice, dar mai mic decât majoritatea ţărilor europene care au optat pentru lockdown, mai notează Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

19 Comentarii

  1. Toate tarile europene intra pe felie si, obligatoriu trebuie sa se conformeze si Romania!

  2. ca-i o forma necesara si ca doar imunizarea in masa natural va opri virusul si chiar prezenta unor variante nu va mai afecta…Danemarca are 5,8 milioane de locuitori si azi a avut 43.719 cazuri, cu 1.468.064 de cazuri are deja 25% din populatia trecuta prin boala imunizata natural…poate si mai mult daca si acolo au existat asimtomatici

  3. Nu pot sa spuna cinstit:
    -Ne-am batut joc de voi, prostilor, timp de 2 ani!
    O fac treptat. Si au inceput tocmai cand au sute de mii de cazuri de guturai omicron.
    Acum a venit ordinul de retragere.

  4. bun virusul asta ne-a aratat fata nevazuta a cu rvelor politice si cat de slaba si dezbinata e societatea,dictatura e dupa colt

  5. Italia : 25 ianuarie 2021 = 425 decese ( fara vaccin ) , 25 ianuarie 2022 = 468 decese ( cu 90% vaccinati peste 12 ani ) … se mai ‘indoieste’ cineva de ‘eficienta’ campaniei de vaccinare !?..

  6. Unde este bolnavul ala mintal de la USR care posteaza pe aici cu mai multe nickuri? Nu mai comenteaza acum ca „tarile civilizate” incep sa renunte la mascarada?

  7. Voi chiar credeti ca e de la USR? Incredibil ce naivi populeaza planeta … un trol nu are apartenente si multi dintre ei sunt ,,arondati” de catre ong-uri, iar sarcinile primite sunt compartimentalizate. Are unele scenarii pe care le repeta la infinit, fiindca e o regula primordiala a manipularii mentale. Nu e neaparat nevoie sa inteleaga ce transmite, iar multi dintre sunt prea stupizi ca sa constientizeze ca sunt unelte. Acuma ca poate sa fie un tampit sadea, nu contest, dar e prea ,,constiincios”. Este prezent mereu sub mai multe nickuri si cu mai multe agende ceea ce denota ori un fanatism bolnavicios, ori un ,,muncitor” sarguincios.

  8. Sau poate ca e doar un bolnav psihic si atat.

    Observ ca el are aceleasi obsesii schizoparanoice pe care le au restul neterminatilor de la USR. E foarte simplu sa le recunosti adeptii dupa comportamentul si ideile lor maladive.

    Individul asta cel mai probabil e un bosorog alcoolic si obez de 50-60 de ani care cand nu se uita la filme porno vine pe forum sa injure lumea. Astia sunt tinerii frumosi si destepti ai USR-ului.

  9. Or sa pateasca si astia ca Editat anul trecut in primavara,cand de bine ce au ridicat restrictiile si se pregateau de vacanta…
    a-nceput RAZBOIUL.

  10. @OPJ Nu tin sa am dreptate, caci in oricare categorie se incadreaza din cele enumerate mai sus niciuna nu-i face onoare. Individul nu merita decat caterinca, nicidecum dialog. Are idei fixe, putine si care nu-i apartin.

  11. Asteptam reactia furibunda a postacilor neomarxisti USR, sper ca fiecare sa utilizeze toate conturile deschise.

  12. Jumara nu e de acord, nici Arahat, nici Gheorghita ,nici Rafila ,nici Mahler , nici Chereches/Rasputin ( a disparut ,s-a retras de oftica ? ). Asteptam linistiti inchiderea PLANDEMIEI si mai ales JUDECATA slugoilor si complicilor ei !!!

  13. PE 29 Ianuarie la ora 17 ,este miting de protest la Universitate, contra vaxinare la copii.

  14. Foarte bunane si inteligenta masura!
    Traiasca selectia naturala! Cine traieste, traieste. Cine moare, moare. Nu voiati sa ma credeti cand va spuneam ca Darwin a fost un englez destept. Uite ca am ajuns la teoria lui.

  15. deci daca in Austria cei nevaccinati au fost blocati acasa, atunci cine a raspandit virusul pe strada? Singurii care puteau sa o faca erau imunii vaccinati. Felicitari!

  16. Guvernul conservator ecologist de curve al Austriei le da voie naturalilor sa iasă acum, pt ca pot fi amendați pe strada de politia care va face controale în baza legii obligativitatii injectării pe propria semnătura. Dar nu au voie sa între în magazine, restaurante, patinoare, etc. În schimb dacă lucrează în aceste locuri, le este permis accesul cu un tâmpit de test, refuzat însă că și client. Logica de medic, ministru al sănătății și de milițian cancelar, de…

  17. Intre timp, APCE se reuneste sa decida daca da unda verde vaxinarii obligatorii prin lege. Nu va bucurati, nu renunta ei asa usor la instrumentul perfect de controlat multimea. Au mai anuntat si altii relaxari in anii astia, dupa care s-au sucit brusc la ordine primite de afara.

  18. Vaccinare cu Omicron da rezultate. Pentru ca e singurul vaccin care da imunitate si opreste pandemia. Apropos in America cercetatorii au descoperit doua lucruri de care omenirea habr nu avea: 1 exista curent electric 2 exista imunitate naturala si e mai buna ca „imunitatea” data de Pfizer, Moderna etc Cine ar fi crezut in afara de cei care desigur au facut clasele 1-4.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.