După ce a prăbușit Banca Angliei și a fost acuzat în parte și pentru criza financiară ce s-a abătut asupra Asiei în anii 1990, George Soros stârnește temeri Băncii Populare Chineze și conducerii de la Beijing. Miliardarul a declarat că estimează o reducere accelerată a creșterii economice a Chinei, ceea ce i-a facut pe oficialii chinezi, dar și pe jucatorii pe bursă ca ar fi pregătit să parieze pe prăbușirea yuanului.
Reacția Chinei a venit imediat. Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez a ripostat printr-un articol extrem de acid: ”Să declari război yuanului? Ha-ha”.
”Războiul declarat de Soros yuanului și dolarului din Hong Kong nu poate reuși – despre asta nu poate fi nicio îndoială”, scrie în cotidianul Poporului unul dintre funcționarii guvernamentali chinezi. Soros este numit ”crocodil financiar” care ”a declarat public război Chinei” și este acuzat de ”volatilitatea crescută și de instabilitatea piețelor financiare”.
Și mai dură este agenția de presă China Nouă. ”Speculațiile necugetate și operațiunile vicioase vor fi mult mai costisitoare și poate vor avea și consecințe legale”. ”Așa cum s-a dovedit în cazul ratei de schimb a yuanului, guvernul chinez are suficiente resurse și pârghii politice pentru a menține situația economică generală sub control și pentru a face față oricăror provocări externe”, mai scrie agentia.
Presa occidentală consideră că retorica presei chineze, a partidului, este exagerată, deoarece Soros a vorbit pentru Bloomberg despre o reducere accelerată a creșterii economice însă nu a vorbit deloc despre evoluția yuanului și, mai mult, a spus că Beijingul va putea face față provocării. ”Are resurse și o mare libertate la nivelul politicilor, cu rezerve de 3.000 de miliarde de dolari”, a spus Soros. Vorbind despre decelerarea economiei chineze, Soros a vrut să fie limpede: ”Nu mă aștept la asta. Asta pot să observ deja”.
Autoritățile de la Beijing au recurs și la o decizie cel putin suspectă în contextul disputei cu Soros. La câteva ore după ce șeful Oficiului de statistică a criticat dur afirmațiile lui Soros, el a fost pus sub investigație pentru ”violări grave ale disciplinei”. Ulterior, el a fost arestat pentru corupție.
Analiștii economici spun că, în ciuda eforturilor guvernului de la Beijing, afirmațiile lui Soros pot afecta puternic starea de spirit a piețelor, un element la fel de important ca și cotațiile bursiere.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.