Beneficiile cafelei fără cofeină și modul său de preparare

Dacă ești unul dintre cei care nu pot ieși din casă fără să bea o cafea dimineața, cu siguranță te-ai întrebat, cel puțin o dată, de ce există oameni care beau cafea fără cofeină sau decofeinizată. Parcă n-are logică, nu? Adevărul este că sunt multe motive – și multe legitime – pentru care cineva schimbă cafeaua cu cafeaua fără cofeină. De exemplu, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care suferă de stări de anxietate, care au devenit sensibile la cafea sau cei care, efectiv, vor să se bucure de gust, fără efectele stimulatoare ale cafeinei.

Pentru toate aceste persoane, cafeaua fără cofeină poate fi cea mai bună alternativă la cafeaua pură. Trecerea la cafeaua fără cofeină aduce cu sine câteva întrebări: Cum se obține cafeaua fără cofeină? Ce procentaj de cofeină rămâne totuși? Oferă aceleași beneficii ca o ceașcă de cafea pură?

Potrivit nutriționistei și co-autoarei cărții „Sugar Shock” Samantha Cassetty, „cafeaua normală și cea fără cofeină sunt în realitate alimente vegetale naturale cu proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea riscului de boli precum diabetul tip 2 sau cancerul. În plus, servesc și drept combustibil pentru anumite bacterii din intestin, drept pentru care consumul de polifenoli din cafea, ceai, fructe și verdețuri poate ajuta la o minte și un corp mai sănătoase, grație unui mediu intestinal sănătos”.

Ce este cafeaua fără cofeină?

Cafeaua decofeinizată este cafea normală din care a fost eliminată mare parte din cofeină”, explică Jessica Cording, nutriționistă și autoare a cărții „The Little Book of Game Changers: 50 Healthy Habits For Managing Stress and Anxiety”.

Cum se obține?

Gustul extraordinar al cafelei se obține după ce sunt prăjite și măcinate boabele de cafea. Totuși, pentru elaborarea cafelei fără cofeină este important ca boabele să fie verzi și există mai multe metode prin care se poate obține cafeaua decofeinizată:

– procesare elvețiană cu apă: Boabele verzi de cafea se umezesc până când cofeina se dizolvă și apoi se pompează printr-un filtru ce carbon activ pentru a elimina cofeina.

– procesare cu dioxid de carbon: Boabele de cafea sunt învârtite la viteză mare în tamburi specifici împreună cu dioxid de carbon, iar acesta penetrează boabele și dizolvă cofeina.

– procesare cu clorură de metilen: Odată umezite boabele verzi, se lasă la înmuiat în clorură de metilen până se dizolvă cofeina. Apoi se elimină lichidul rămas prin evaporare.

Care sunt efectele benefice ale cafelei decofeinizate

1. Aport mare de vitamine:

Cafeaua fără cofeină are o cantitate importantă de vitamine B2 și B3. Prima acționează contra durerilor de cap și celor musculare, în timp ce a doua elimină substanțele toxice din corp, ajutând aparatul digestiv și sistemul nervos.

2. Varietate de minerale:

La rândul său, cafeaua fără cofeină conține foarte multe minerale, precum potasiu, fier, calciu, fosfor, magneziu, care reglează multe funcții ale organismului.

Potasiul ajută la o bună circulație a organismului și reglează presiunea arterială, drept pentru care cafeaua fără cofeină este un aliment benefic pentru persoanele care suferă de hipertensiune.

3. Mulți antioxidanți:

Cafeaua fără cofeină conține antioxidanți care evită oxidarea celulară.

4. Ajută la anxietate:

Cafeaua tradițională poate duce la episoade de anxietate și stare nervoasă, din cauza cofeinei, care stimulează, dar cafeaua decofeinizată, nu. Un studiu al Școlii de Sănătate Publică de la Harvard semnalează că acest tip de cafea poate avea efecte antidepresive.

5. Protejează inima:

Cofeina este adesea o sursă importantă de probleme de sănătate cardiovasculară. Multe persoane observă palpitații, stări nervoase, anxietate și atacuri de cord. Cafeaua fără cofeină, din contră, reduce nivelurile de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

6. Previne bolile psihice din cauza îmbătrânirii:

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din facultățile mintale. Cafeaua fără cofeină crește metabolismul zahărului și ajută la prevenirea deteriorării mintale provocate de trecerea anilor și îmbătrânire. Un exemplu este boala Alzheimer.

7. Îmbunătățește digestia:

Cafeaua decofeinizată reduce problemele relaționate cu obezitatea și digestia.

8. Îmbunătățește memoria:

Cercetătorii au descoperit că alt beneficiu al cafelei fără cofeină este acela că îmbunătățește memoria. Studiul a fost realizat pe șoareci suferinzi de diabet de tip 2, cărora li s-a administrat un supliment dietetic, având proprietăți identice cafelei decofeinizate. Diabetul este o boală are presupune un nivel mai scăzut de glucoză, precum și afecțiuni ale creierului, inclusiv tulburări de memorie. După cinci luni de administrare a tratamentului, nivelul de glucoză din sângele șoarecilor s-a dovedit mai ridicat.

După cum vedem, cafeaua fără cofeină este mai sănătoasă chiar decât cafeaua cu cofeină. Cafeaua decofeinizată trebuie băută cu puțin sau chiar fără zahăr și chiar fără lapte pentru a-și oferi cu adevărat toate beneficiile amintite mai sus.

Trebuie amintit însă că o cafea supusă procesului de decofeinizare nu este 100% lipsită de cofeină, păstrând în compoziție un procent ce oscilează între 5 și 14% cofeină. Conform reglementărilor curente, o cafea este decofeinizată dacă i s-a înlăturat aproximativ 87% din cofeina pe care o conține în mod normal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.