Birouri speciale ale DNA

Coldea avea un birou la DNA, într-o vreme. Un trimis al CIA avea de asemenea un birou la DNA, într-o vreme. Dar omul statului paralel la DNA era (este) Dana Tițian, consiliera procurorului-șef. Omul statului paralel pe lângă Codruța, la Parchetul General, a fost o rubedenie a lui Victor Ponta, actualmente șef al Comisiei juridice din Senat, fost ministru PSD fără inițiativă al Justiției (un nume ușor de uitat, totuși).

Câteva zile, recent, DNA a avut un birou la Guvern, chiar în camera de odihnă a premierului. Într-o zi, Tudose a ieșit din baie și, în contra unor voturi ale partidului său, a decis că ori pleacă miniștrii suspectați penal de DNA, ori pleacă el.

Să fi fost o luptă de putere în PSD? E clar că puterea într-un partid nu se ia cu argumente, nici nu se pierde din lipsă de argumente. Puterea se ia cu… forța.

Tudose a jucat acest joc?

Țara și-a ținut respirația timp de câteva zile. PSD-ul și-a dat seama greu că este pe punctul de a pierde guvernarea. Tudose a fost cel mai greu de convins că Iohannis n-o să mai desemneze un alt pesedist în fruntea Guvernului. N-a considerat argument valid eventualitatea pierderii guvernării. În fond, PSD-Dragnea a brevetat un nou tip de pluralism: o dată la șase luni face opoziție radicală la sine însuși. Nici n-ar avea altă soluție în condițiile în care partidele președintelui (PNL și USR) habar n-au cum se face opoziție politică…

Păi da, ar zice un hâtru oportunist ca Bogdan Chirieac. PSD ține mult la pluralism și la democrația politică. Acest partid nu poate impune partea de democrație care ține de Justiție. Și atunci, ține cu dinții de partea de democrație, care înseamnă pluralism și opoziție.

Dragnea putea reseta jocul din PSD și continuitatea guvernării, renunțând la poziția sa de putere. Opoziție prin harakiri? N-a mai acceptat acest brevet – Ponta.

Toate acestea sunt secundare însă? De ce n-a înaintat măcar un centimetru Fondul Suveran de Dezvoltare, cheia programului de guvernare al PSD? Câți premieri ar mai trebui schimbați pentru acest centimetru? Ce forțe se opun acestui program? De ce? Cu răspunsuri realiste la aceste întrebări, am afla cine guvernează (și cum) în România.

Ce voia să câștige Tudose din acest aparent joc de putere? Să fie liber să NU trimită legile justiției în Parlament. Anunțase deja că așteaptă luna decembrie pentru un aviz al Comisiei de la Veneția. Prea trebuie să te iei după fente ca să nu înțelegi că Mihai Tudose avea pregătit un joc prin care să ajungă în situația de a întârzia reformele din justiție.

Mai avea o problemă de rezolvat jocul lui Mihai Tudose: trebuia să nu mai fie la Justiție cineva care după raportul Inspecției Judiciare despre DNA ar fi avut intenția de a cere revocarea Codruței Kovesi. Această chestiune se putea rezolva fie prin slăbirea autorității lui Dragnea, totuna cu întărirea autorității lui Tudose, fie prin schimbarea Guvernului. Jocul s-a încheiat cu o puternică întărire a autorității lui Tudose. De urmărit, acum, în ce măsură Dragnea a propus celor trei miniștri să-și dea demisia, fără a ține cont de voința CEx-ului (care s-a opus demisiilor). Pariul meu este că vom afla, cândva, că președintele PSD le-a cerut să nu ia decizia care ar fi condus la demisia premierului (rămânerea celor trei în Guvern). Pariez că vom auzi, de asemenea, un alt Ghiță povestind, la un moment dat, cum a fost șantajat Tudose să joace acest joc. Șantajatul și-a șantajat partidul cu succes. Un succes de etapă al birourilor speciale ale DNA. Despre demisii se știa deja cu o zi înainte, doar că au fost supuse unui embargou de presă. Sevill Shhaideh spunea, pe treptele de la DNA, că a luat o decizie pentru ziua următoare. Care alta putea fi? Dragnea a negociat cu Tudose până în ultima clipă să-și retragă șantajul. Dar ordinul de front era să nu cedeze, și n-a cedat. Pesediștii l-au acuzat că face jocurile DNA, dar Dragnea n-a acceptat un nou drum la Cotroceni. A ales să meargă înainte cu acest premier deconspirat.

Nu-i mai rămâne lui Dragnea decât să schimbe legea care îi interzice funcția de premier și să propună o moțiune de cenzură contra Guvernului Tudose. Dacă Iohannis nu-l va desemna, încălcând Constituția, vom avea o nouă procedură pentru suspendarea președintelui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. N-au priceput unii ca oricite infractiuni ar comite tirla lui soros cu Luluta in frunte nimeni nu se va atinge de ei pentru ca ii apara Klemm,care Klemm actioneaza impotriva administratiei Trump.Daca PSD vrea curatarea justitiei de stalinisti,trebuie sa ajunga direct la Trump.

  2. Asa sa fie, suspendare? Oricum nu il mai alege nimeni. Doar daca PSD-ul mai propune un Ponta si nu e de mirare de la Dragnea, dupa numirea celor doi prim ministri! Iohannis o baga pe maneca daca il va avea ca opozant la prezidentiale pe Tariceanu. Zboara inapoi la Sibiu din primul tur. E pacat, totusi, fiindca omul si-a rezolvat, destul de lent dar temeinic, „pas cu pas”, problema cu casa si in Bucuresti. De-abia e renovata la marele lux. Cand sa se mai bucure de ea daca il suspenda sau nu mai iese presedinte peste doi ani? O sa iasa si Doamna la pensie, se pot plimba prin toata lumea, tinandu-se de mana, in tinute tineresti dar in interes de serviciu, protocol de sef de stat … gargara periodica cu penali si statul de drept …. Oare o mai tine? Vedem peste doi ani.

  3. Dragnea nu are stofa de lider national. El nu este decat un baronet local , imbracat bine, crezand ca intelegerile cu o parte a sistemului il vor duce la putere. Cand nu esti pregatit sa suferi ca sa castigi, sigur ajungi acolo unde esti predestinat sa ajungi fara sa devi macar un mic martir local caci pana va ajunge sa fie inlaturat , va fi mai intai maculat si umilit. Asta-i soarta liderilor fara stofa de lider, tot asa a fost si Crin Antonescu inlaturat la o boare de vant dinspre siatemul ce-l alesese pe mult mai coruptul si deci maleabilul Jonnahis.
    Tariceanu are stofa dar este greu de inteles de tinerii debusolati si necopti ce inca voteaza cu sigla PNL sub care s-au ascuns multi delatori si pupincuristi ce au un discurs politic aiuritor lipsit de logica si proiect politic dar plin de injuraturi si atacuri la persoana.

  4. Ioane,las0 jos ca macane OK? Parca literatura pentru copii te pridea mai bine…PS.Cu noul format online,C.a trecut de la „bad” la „worst”…Aferim!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.