Blestemul aurului verde

Boom-ul mașinilor electrice va duce la creșterea cererii de litiu pe plan mondial. Una din companiile germane vrea să profite și să exploateze cel mai mare deșert de sare din lume, aflat în Bolivia. Este vorba de Salar de Uyuni, un o suprafață de 10.500 de kilometri pătrați, aflată la 3.650 de metri deasupra mării.

“Sunt tare curios cum va arăta acest loc peste câțiva ani”, susține Nestor, un șofer care aduce turiștii de două ori pe săptămână să vadă minunția boliviană. Sub picioarele lui se află o comoară. Lacul este acoperit de o crustă de sare de câțiva metri grosime, care are o platitudine extraordinară cu o variație medie a altitudinii de până la un metru pe întreaga suprafață a Salarului. Crusta servește ca sursă de sare și acoperă un bazin de apă sărată, care este extrem de bogat în litiu. El conține între 50 și 70% rezervele mondiale de litiu Michael Schmidt de la Agenția germană de Resurse Minerale a denumit-o ca fiind „resursa-cheie pentru deceniile următoare”.

Cu acest litiu se pot produce baterii deosebit puternice. Acestea sunt potrivite pentru a fi utilizate la mașinile electrice. Telsa a anunțat de curând că în 2017 va introduce pe piață un vehicul pentru publicul larg la prețuri convenabile. Litiul va juca un rol-cheie în reducerea emisiilor de CO2 și în atingerea obiectivelor de protecție a climei la nivel mondial, scrie Geological Survey, o agenție de cercetare a guvernului SUA pentru materii prime. În 2014 cererea globală de litiu a fost de aproape 183.000 de tone, din care doar 65.000 de tone au fost atribuite tehnologiei bateriilor. Potrivit ministerului de comerț Benchmark Mineral Intelligence, prețul unei tone de litiu este în prezent ceva mai mai mult de 6000 de dolari. Acum este de așteptat să crească promovarea cu ajutorul unei companii germane. În vara anului 2015, compania K-UTEC AG Salt Technologies din Turingia a primit un contract important, scrie Spiegel. Pentru 4,5 milioane de euro, a construit o instalație de prelucrare a litiului extras din Bolivia, iar producția anuală va fi de 30.000 de tone de carbonat de litiu. Producția va începe la finele lui 2018. Milioane de metri cubi de soluție vor fi scoase din lacul de sare și depozitate în niște bazine imense. Acolo, apa se evaporă iar din soluția concentrată se va recupera în urma mai multor etape de prelucrare litiul. Guvernul președintelui Evo Morales intenționează să investească cel puțin 526 de milioane de euro și speră să scoată profit de miliarde.

Depozitele de litiu Bolivia, o țară săracă din America de Sud, sunt estimate până la nouă milioane de tone. Dacă pentru guverm, exploatarea va fi extrem de profitabilă, pentru mediu și peisajul unic al lacului de sare, aceasta va fi catastrofală. Heiner Marx, șef al K-UTEC, promite că va păstra „toate cerințele de muncă și de mediu, în conformitate cu legislația germană”. Dar ce valoare are o astfel de promisiune într-o țară ca Bolivia, se întreabă jurnaliștii de la Spiegel. Nestor oprește mașina pentru că s-a format un mic blocaj. Zeci de Toyota Land Cruiser pline de turisti stau și așteaptă să li se permită să continue mersul către o zonă liniștită, de pe lac. Acestea însă trebuie să treacă de un polițist. Omul de ordine se apleacă la fiecare geam și colectează mita de la șoferi.

Corupția este larg răspândită în Bolivia, aproape în toate sectoarele economie. Standardele de mediu sunt puține. Legat de bogăția lor, bolivienii au sentimente amestecate. Simon, un profesor care este și ghid turistic în timpul liber, susține că litiul va spăla mulți bani iar mediul va fi distrus și turiștii se vor îndepărta de acest sit unic în lume. “Atunci îmi voi pierde a doua meserie”, spune Simon. Land Cruiser-ul lui a demarat iar anvelopele lui au lăsat urme întunecate pe crusta de sare. Locul conține o substanță care în curând va fi vânată de mult mai multe companii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.