Calculele BNR: Ce s-ar întâmpla dacă ar scoate acum prea multă valută

UPDATE Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat sâmbătă că dacă BNR scoate pe piață rezerva valutară, așa cum a sugerat PSD, atunci piețele o vor lua razna, iar intervenția Băncii Centrale pe piața valutară este ca o operație pe creier. Potrivit acestuia, ROBOR-ul ar urca la 6% sau la 7% dacă BNR ar interveni pe piaţa valutară şi ar vinde valută din rezerve.

”Nu există nicio instituție în România care poate dicta BNR ce trebuie să facă. Aici este o subtilitate. Mesajul nu este transmis de Guvern, dar este transmis de partidul de guvernământ. (…) Dacă ar arunca (sume din rezerva valutară BNR- n.r.) să vedem ce s-ar întâmpla. Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo dacă se vând se şi cumpără pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7….Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe”, a mai spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu a afirmat că BNR a trimis rapoarte şi documente către Parlament, dar că este important ca acestea să şi fie citite.

„Nu există instituţie în România care să trimită Parlamentului din ianuarie şi până în decembrie mai multe rapoarte şi mai multe documente decât o face Banca Naţională. Dar important este ca aceste documente să fie citite. Când apare un raport al Băncii Naţionale şi ajunge în Parlament şi de acolo ni se întorc vorbe că în raportul Băncii Naţionale se scrie că 8 bănci au făcut cartel între ele ca să submineze economia României, cum să reacţionezi în faţa unei asemenea realităţi? Pentru că nu există. Îl înghit acel raport în care se scrie aşa ceva, că Banca Naţională a constatat că 8 bănci din România s-au unit să submineze economia naţională”, a spus Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu a arătat către importuri.

„Valuta este o resursă limitată în fața dorințelor noastre nelimitate. (…) Ca să facem rost de valută, schimbăm lei. De aici pleacă toate problemele. (…) Ce se întâmplă acum este că am făcut importuri foarte mari. (…) Când se va trage linie, pentru 2018, România va trebui să plătească 13-14 miliarde de euro pentru ceea ce am importat. Polonezii și cehii au excedent, noi avem un deficit. Aceasta este cea mai mare dezordine pe care o avem noi în țară. Mulți văd această dezordine și pleacă”, a afirmat Vasilescu într-o emisiune la Antena 3.

Cursul de schimb leu/euro a încheiat vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei.

La 31 decembrie 2018, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 33,065 miliarde de euro, cu 534 de milioane de euro peste cele de la 30 noiembrie 2018, iar rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, fiind estimată la 3,735 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. În sfârși s-a aflat cauza! Mă așteptam că de la învinovățirea lui Dragnea o să se ajungă cu vina și la Putin… Că doar e la modă…

  2. BNR banca unei natiuni a ajuns dupa lovitura de stat in maini particulare care si-au pus slugoi la sefia lor ITZAKrescu de neschimbat pus de fratii sai de peste Ocean Vasilescu asta si restul.Numai interesul national nu il au in minte.Nu au Euroi dar sa trimita Aurul in strainatate sa si plateasca o gramada de bani doar ca ni-l tin aia au.Sa cumpere titluri de stat amerloce hartii igieniice au ..Sa incida ochii la neplata impoziitelor a banciilor stiu.Spanzurati merita

    • BNR SE POARTA CA O BANCA AFLTATA IN SLUJBA STRAINILOR NU A ROMANILOR

  3. Pai, ce pricepe Veorica despre „operatie pe creier”, cand ea nu are creier!!!!
    Veorica abia citeste ce ii scriu consilierii instruiti de Dragnea, altfel 5 cuvinte consecutive inteligibile NU e in stare sa debiteze analfabeta de la Videle!
    Dle Vasilescu, stiti cine sunt acesti analfabeti, lasati-o balta!

    • Veorica ca Veorica, dar tu Lili esti fara creier deloc.Nici nu ma mira, pentru cineva care vede doar ciuma rosie uitand intenționat de ciuma portocalie care ne-a adus in starea de azi.Cu cat postezi mai des cu atat sunt mai convins ca trebuie sa ma prezint la vot și sa pun stampila pe Dragnea.Habar nu ai ce serviciu imi faci !

    • Lilisor stai linistita! Dormi cu pozele lui Dragnea si Veorica sub perna! Dupa conceptia ta despre lume si viata, Romania are doi cetaTeni: Dragnea si Veorica!

  4. Ce spuneți dumneavoastră domnule Vasilescu? Astea-s pepsi. Mergeți și stați de vorba cu Nouriel Roubini al României – tovarășul Darius V-alcov, posesorul singurei expoziții de tablouri din lume deschisa într-un cavou, ca sa va lumineze. De asemenea îl puteți consulta pe Adam Smith al României – tovarășul Orlando Teodorovici, biruitorul nunților și discotecilor. Sunteți perimați, și dumneavoastră și domnul Mugur Isărescu pentru ca nu ați reușit sa faceți în asa fel încât orice cetățean al României, cu doua clase ca trenul, inclusiv repetentul Dracnea, sa înțeleagă mecanismele bancare. Altfel, dacă nu înțelegem, mai rămâne doar o singura explicație pentru noi: vindeți țara la tarabă, domne. Se vede de la o posta ca tovarasii membrii ai PSD sunt adevaratii specialisti in finante, nu dumneavoastra. Tovarasul Dragnea a fost student la facultatea de contabilitate a universitatii fantoma din Alexandria, 3 ani la rand.

  5. Toate bune și boboc cum le spui dumneata domnule Vasilescu dar faptul că pilonezii și cehii au excedent nu este rezultatul unor acțiuni din trecut, acțiuni pe care incearcă guvernul actual să le imite? Faptul că ca la noi bancile si-au făcut de cap pe seama popolației, mi-a afirmat prieten sas plecat în Germania care si-a luat acolo casă pe credit la inceputul anilor 90 și a reușit în conditii de familie de emigranți cu doi copii, să și-o plătescă, nu este și vina BNR. Intreb? Nu vi se pare că totuși pute de la o poștă faptul ca cum încerci să crești nivelul de trai al catățenilor României micșorând nesemnificativ huzurul strâinilor ce produc în țară, aceștia atacă în haită? Faptul că DNA a distrus toată bruma de industrie autohtonă bagând la închisoare pe toți industriașii romàni nu o pomeniți? Zilele trecute tot în Cotidianul scria despre deființarea de către patriotica DNA a industrie de ingrășăminte care se aduc acum din Ucraina și Polonia rezultând un deficit de 7 ( ȘAPTE) miliarde de euro. Până la cele 13, 14 miliarde pe care le invocați că trebuiesc plătite nu ne spune BNR, fiindcâ BNR este ca luna “știe da nu spune” de la ce domenii foste românești ajunse străine provine deficitul? Dl. Guvernator afirma anii trecuți : “nu trebuie să mai producem aur fiincă aurul este marfă și-l putem cumpăra” . Exact eceeași afirmație de gàndire economistă se facea despre producția de îngrăsămintecare care dădea de lucruu la peste 10 000 de români “este o marfă și luăm îngrăsăminte mai ieftin din Polonia sau Ucraina. După care fiindcă Polonia are excedent și România deficit, era sa scriu dna, dl. Vasilescu este trimis de BNR să bată guvernul la fund cu trimitere la PSD.

  6. Vasilescu spune prostii sau manipuleaza: „dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută”… Pai nu i-a cerut nimeni sa scoata prea multa valuta, ci doar atat cat trebuie ca sa echilibreze piata. E greu? Sau BNR are o agenda proprie, anti-guvernamentala si o executa cu pretul distrugerii economiei romanesti in plin avant?

  7. BNR ESTE LA GUVERNARE DIN ….1990 ,NU POT SA UIT CE A SPUS SEFA DE CATEDRA DIN FACULTATE(ASE) CA ISARESCU ESTE UN PREFACUT .CRED CA STIA CE SPUNE.

  8. Domnu’ Icsarescu, nu trebuie sa scoti valuta pe piata, trebuie sa scoti din leii din piata si sa-i bagi in cusca! Nu cred ca trebuie sa te invatam noi ce sa faci. Problema este daca vrei sa faci ceea ce ar trebui sa faci.

  9. Daca scoate prea multa valuta creste roborul la 5-6% si normal ca scade euro, dar cine dracu vrea sa scada euro la 4 lei? Sa scoata cata valuta trebuie si sa opreasca speculatiile bcr-brd si ai celorlalti actori politici interesati.
    Asta se mai si contrazice singur, recunoaste ca sunt atacuri speculative din piata externa, iar mai acum vreo 2 zile spunea ca increderea in economie s-a subrezit un pic si de aia a scazut leul.
    Ce isi bate isarescu asta joc de noi si nu pateste nimic, ba din contra, isi mai baga cateva milioane in buzunare.

  10. Asistam la un atac pe leu din partea cercurilor financiare straine care pana acum au facut bani gratis in Romania. Datoria BNR este sa apere leul de astfel de atacuri. In trecut a stiut cum si a putut. Acum?

  11. Cum ne-a crescut si noua un pic puterea de cumparare, cum ne-a anulat-o isarescu pus de stapanii lui care nu ne lasa sa scapam de saracie!
    Huoooooooooo!

    • Dragos, cred ca realizezi ca puterea de cumparare crescuta a celor dependenti de stat – angajatii statului si pensionarii – s-a bazat pe împrumuturile statului. Puterea de cumparare s-a tradus in consum, iar consumul in importuri, rezultând 14 miliarde euroi deficit comercial in 2018. Si s-a dus dracul cursul. Iar export fac numai mult hulitele multinaționale, plus prea putini antreprenori români (afacerile romanesti preferate sunt cele cu statul ) plus 5 miliarde ce au venit de la românii plecați pe afara. Voila..

    • Asta cam asa este si Dragos mai are de invatat.Pai daca nu ar fi crescut puterea de cumparare cum zici tu numai la cei dependenti de stat crezi tu oare ca acest curs valutar ar fi scazut.Nici cand au fost micsorate salariile si partial pensiile acesta nu a scazut,de fapt el creste continu si nu numai datorita deficitului balantei de plati.Tot o dau unii ca avem o crestere economica bazata numai pe consum.Pai ce ar trebui sa facem sa avem o cat mai mica putere de consum dar in acest fel si cei care profita de consumul nostru ar avea profit mai mic si cred ca nu asta vor.Problema este de la taxa de lacomie si problemele ce le pot avea multinationalele si bancile straine care dicteaza si politica monetera a B.N.R ,de fapt raspunsul lor politic atunci cand le sunt afectate interesele.Vasilescu ne abureste de multi ani si ca pisica vrea sa cada tot timpul in picioare.

  12. Nu valuta este problema, s-ar putea ca in ultimul timp sa fi crescut masa monetara/cartofii din piata…cand sunt prea multi scade valoarea. Daca strainii sunt principalii jucatori pe Bursa, pt. ca au bani, atunci daca nu gasesc lei pe piata raportul va fi mai mic, iar daca BNR are o dobanda de 2,5% atunci de ce unii se imprumuta cu mai mult, adica ROBOR de aprox 3%?
    din tabel masa monetara in dec. 2018 a crescut cu 5 miliarde de lei, atunci sa ne miram ca si leul s-a devalorizat, cand luna de luna BNR a introdus cateva miliarde de lei? http://www.bnr.ro/Masa-monetara-M3-si-contrapartida-acesteia-5171-Mobile.aspx Or fi bancile flamande sa dea imprumuturi? Chiar au dat lunar imprumuturi mai mult cu miliarde in plus decat in 2017?…cresterea este de 8,85%, iar paradoxal in primul trimestru a fost doar un miliard, iar desi salariul a crescut in ian., in iunie ajunge la 362 ca in iulie sa scada la 360, cand cresc pensiile, apoi in sept. la se ajunge la 366. Apoi incepe ”galopul”, o crestere de 25 de miliarde in trei luni…asta trebuie sa explice BNR de ce a fortat in ultimul trimestru? Deci in 9 luni a crescut cu 6 miliarde si in in T4 cu 25 miliarde, in decembrie cu 5, cand s-a lucrat mai putin, cand erau epuizate ”prima” casa, etc. cam ciudat…

    • Am inteles ca dimpotriva, BNR a tras recent de pe piata / de la banci vreo 15 miliarde lei printr-o operatiune depo, adica fara a vinde euro din rezerva. Majorand dobanda oferita bineinteles, altfel ce posesor de lei cu care nu are ce face, investitiile publice fiind praf, ar rezista tentatiei de a cumpara imediat euro.

  13. Domnul Vasilescu zice că au fost dați mulți lei pe piață ? BNR sau titluri ale Trezoreriei ? Și unii și ceilalți așteaptă sau oferă dobânzi, pe care se pare că nu le oferă și „creșterea economică” ? Opinați că BNR încercă să „susțină” guvernul să restituie lei ceva mai devalorizați decât cei împrumutați ?

  14. Ați zice că „azilul de pensionari” de la BNR, este vreo „instituție” care să ofere garanții referitoare la stabilitatea și predictibilitatea politicilor de curs valutar, care să încurajeje împrumuturile, creditările de către populație, chiar și pe cele cu Titluri de Stat prin Trezorerie ? Ați zice că BNR contribuie la decredibilizarea împrumuturilor cu Titluri de Stat, făcute de guvern ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.