Suntem primii în UE la producția de floarea soarelui și de porumb

Suprafața cultivată și producția agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume și au scăzut la cartofi. La nivelul Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe, iar la producția realizată pe locul doi, respectiv locul trei, conform datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică.

În anul 2023 s-a înregistrat o creștere a suprafețelor și a randamentelor (producția medie la hectar) la principalele culturi.

Cereale pentru boabe

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producția cu 9,1%, în principal datorită creșterii randamentelor la hectar. Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 11,0% a producției de grâu care are o pondere de 46,8% în producția de cereale.

Leguminoase pentru boabe

Producția a crescut față de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creșterii suprafeței cultivate și a randamentului la hectar.

Plante uleioase

Producția a crescut cu 15,0%, iar suprafața cultivată cu 9,3%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+45,3%), soia boabe (+23,0%) și scăderi la floarea soarelui (-3,7%). Cartofi Suprafața cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producția cu 19,4%. Legume Producția a crescut cu 1,6%, ca urmare a creșterii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

Vii pe rod

În anul 2023, față de anul precedent, producția de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%) dar și a suprafeței cultivate cu 1,9%.

Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

Producția de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creșterii suprafețelor cultivate.

România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2023

• La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia;

• La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța;

• La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia;

• La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

13 Comentarii

  1. folosim neonicotinoide la greu…
    Asa ne-au murit albinele si poate si oamenii?
    In UE sunt interzise, la noi au derogare!!!!

  2. Da, d’-aia sunt pline zupărmarcheturili cu ulei dă floarea soarelui șî făină UKRAINENE, LA PREȚURI SCĂZUTE LA JUMĂTATE în ultimele două luni, șî ungurești „la preț întreg”!
    Cartofii ie IMPORTAȚI dîn Eghypet șî Frîncia!
    La fruchtte, dacă n-ar exista Polacia, ‘Tăliia șî iȘpaniia, ar fi goale rafturili!
    Vinurili crescătoare a’ lu’ „Manoli” Ku Piksu’ dă la B.N.R. stau pă rafturi, NU LE CUMPĂRĂ NIMENI, dîn cauza prețurilor ridicate și a calității execrabile!
    Cineva ia subvenții ioropenise grase pentru raportări dă producție, fie-fictivă, fie-newandaBellă……[RromBurak]

  3. Scrieti si despre mierea falsificata adusa in cantitati mari din China, si vanduta cu 7 lei in Constanta – Port, care inunda piata romaneasca, ca tot scrie cineva mai sus de albine!!Sosi si usturoi pline cu pesticide, din China, imbracaminte si incaltaminte proasta din China Si Turcia, care distruge industia romaneasca de profil!!! Si de cantitatile mari de aluat congelat din Hungaria, etc. etc….

  4. Bre, terminați dracului cu falsul în acte, tot ce e scriptologic conține și importul din ukraina pentru că, ukraina a avut prioritate în exportul de produse agricole oriunde pe glob!

  5. D-aia avem preturile mari la ulei si importam ulei din rep Moldova. Ca suntem primii la culturile de floarea soarelui.
    D-ai cumparam malai din Ungaria. Ca suntem primii la culturile de porumb.
    Ma lesi bre cu prostiile voastre?……[Rumburak]

  6. Cred ca s-a luat in calcul si productia KRAINEI CIND AU ASEZAT rOMANIA PE PRIMUL LOC LA TOATE ALEA.

  7. Daca vreau sa stiu productia la hectar ma duc pe camp si ma uit…Anul trecut datorita ppesticidelor si ingrasamintelor fi belsug productia a fost buna…Daca e cea mai buna din Europa inseamna ca Europa s – s prostit rau de tot in ultimii 30 de ani. Comparativ cu 1988 productia de azi e mai mica. Dar 1988 se dpunea ca in Europa productia agrivola este de 10 ori mai mare ca la noi….Daca vreau sa stiu cate bovine are Romania ma uit pe campii si islazuri…rezulta ca azi numarul este de 5…8 ori mai mic decat in 1988…Daca cumva bovinele de azi traiesc in adaposturi subterane de frica bombardamentelor nu am cum sa stiu….In orasele mici la hipermarket lumea nu prea cumpara carne, vizibil…Nu le place!

  8. Păi, la mine in calendar e Martie, nu octombrie.. Iar cu ce ai produs anul trecut ne-am lămurit deja,. Acu treci și ceea ce imporți ilegal din ukraina in contul tău de borfaș spre a fi campion la minciuni.. TE știe lumea bre,. Nu e cazul să te mai fudulești..

  9. Ca să nu apară „neînţelegeri”: Inclusiv sau exclusiv produsele ucrainiene aduse în Ro chipurile pentru exportul în ţările Lumii a treia (în care tot chipurile fără ele se moare de foame) fără taxe vamale, fără plata unor taxe de drum şi fără să corespundă standardelor europene? Că primii în UE nu suntem dacât la capitolul faieri..

  10. daca au fost sau vor fi vandute la pret mai mic decat cheltuielile de productie si fermierii dau faliment?

  11. Borfasii din guvernele MELE nu au miscat nimic pentru readucerea sistemului de irigatii din Baragan la linia de plutire desi bani europeni au avut kklau. Dar securistii lui Astalosh i-au orientat spre zonele lor de control. O investitie uriasa inceputa si construita in procent de aproape 80% de specialistii patrioti ai lui CEAUSESCU, vorbim de canalul Siret-Baragan, este sabotat iresponsabil in continuare. Pana si romanii Ciuca sau Ciolacu nu au miscat nimic in pentru acest obiectiv stategic. Le duci apa fermierilor de acolo, romani sau neromani si le pretinzi o plata minima. In cateva zeci de ani investitia s-ar amortiza fara probleme. Dar Ciolacu nu vrea sa-i „infometeze” pe romani asa cum a facut criminalul Ceausescu. Mare ordinar!

  12. Și care este folosul dacă nu procesăm nimic, dacă nu mai aven nici o fabrică de ULEI, nici o fabrică de zahăr, Oradea ambalează zahăr german sau polonez, Ludușul zahăr Ucraina etc… Producem 9 milioane tone grâu și exportăm peste 6,5 milioane tone. Ungaria produce jumătate adică 4,5 milioane tone și exportă 100 mii tone, restul procesează în Ungaria. Și așa importăm zeci de mii de tone de aluat congelat, pastele făinoase sunt în magazine din Ungaria , iar biscuiții din Turcia. Tot din Turcia, roșiile, dovleceii, țuchini, varza și cartofii din Olanda, lintea din Canada, fasolea din Ucraina, merele strict din Polonia. Îmbrăcămintea din Polonia și Turcia. Iar Deficitul bugetar și Împrumuturile externe cresc într-o zi cât la alții într-un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.