BNR: Rata inflației va fi 13,9% în decembrie

Membrii Consiliiului de Administrație al Băncii Naționale a României consideră că rata inflației se va plafona în trimestrul III din 20022 și va descrește treptat ulterior, dar pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să cunoască fluctuații minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, însă relativ alertă ulterior, implicând plasarea acesteia la 13,9 la sută în decembrie 2022 – considerabil deasupra intervalului țintei și peste valoarea de 12,5 la sută din prognoza precedentă –, dar coborârea ei la finele orizontului prognozei la 2,3 la sută, ușor sub punctul central al țintei.

S-a observat că perspectiva plafonării ratei anuale a inflației și a inversării ulterioare a traiectoriei acesteia are ca resorturi majore atenuarea efectelor directe și indirecte ale șocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a prețurilor la energie până în martie 2023 –, precum și manifestarea efectelor de bază dezinflaționiste asociate creșterilor ample consemnate din a doua parte a anului 2021 de prețurile energiei, combustibililor și alimentelor procesate, alături de influențele venite din probabila ajustare descendentă a cotațiilor unor mărfuri, pe fondul detensionării piețelor en-gros.

Traiectoria previzionată a ratei anuale a inflației este însă revizuită moderat în sens ascendent, în principal ca urmare a dinamicilor relativ mai ridicate anticipate a fi consemnate de prețurile combustibililor, energiei și alimentelor procesate, sub impactul majorării peste așteptări a cotațiilor internaționale în perioada recentă, au remarcat membrii Consiliului. În același timp, s-a sesizat că efectele inflaționiste puternice ale cotațiilor produselor energetice se vor evidenția pregnant odată cu sistarea schemelor de plafonare a prețurilor în luna aprilie 2023, când acestea vor provoca o inversare temporară a descreșterii ratei anuale a inflației, care se va relua însă ulterior și se va accentua la mijlocul anului viitor, iar apoi în aprilie 2024.

S-a convenit, totodată, că impactul prezumat a fi exercitat de schemele de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili continuă să fie grevat de incertitudini însemnate, și că balanța integrală a riscurilor la adresa perspectivei inflației induse de factori pe partea ofertei rămâne înclinată în sens ascendent, cel puțin pe orizontul apropiat de timp, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate – cu potențiale implicații mai severe asupra cotațiilor mărfurilor energetice și asupra lanțurilor de producție și aprovizionare –, dar și pe fondul secetei prelungite pe plan intern și în alte state europene. Incertitudini sunt asociate totuși duratei schemelor de sprijin, care ar putea fi mărită în raport cu reglementările în vigoare, au susținut unii membri ai Consiliului.

Presiunile factorilor fundamentali își vor epuiza însă relativ alert caracterul inflaționist modest și vor deveni dezinflaționiste începând cu trimestrul III 2023, au concluzionat membrii Consiliului, dată fiind perspectiva încetinirii considerabile a creșterii economice în a doua parte a anului curent și ceva mai moderate în 2023, inclusiv în raport cu previziunile precedente, ce face probabilă restrângerea rapidă a excedentului de cerere agregată și închiderea lui la mijlocul anului viitor – în devans cu câteva trimestre față de proiecția anterioară –, urmată de adâncirea treptată a gap-ului PIB în teritoriul negativ.

În perspectivă apropiată, dinamica inflației de bază va rămâne totuși afectată de efectele inflaționiste ale șocurilor pe partea ofertei, au remarcat membrii Consiliului, îndeosebi de cele decurgând din creșterea cotațiilor mărfurilor agroalimentare, care vor continua sa fie potențate de cotele crescute ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt și de ponderea însemnată a alimentelor procesate și a importurilor în coșul inflației de bază. În aceste condiții, rata anuală a inflației CORE2 ajustat își va prelungi probabil creșterea până la finele anului curent, dar într-un ritm mult încetinit, urcând la 11,4 la sută în decembrie 2022, foarte ușor peste nivelul previzionat anterior, pentru ca apoi să se înscrie pe o traiectorie descendentă doar ceva mai lentă decât în prognoza precedentă, și să coboare la finele orizontului proiecției la 3,8 la sută, sub valoarea de 4,2 la sută anticipată în luna mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4566 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Rata inflatiei va fi declarata de Partid exact cat decide Partidul ca trebuie sa fie.
    Probabil cu atat vor sa mareasca pensiile si salariile. Legea spune ca pensiile se maresc cu rata inflatiei + 50% din cresterea economica reala. Daca se declara inflatia reala, va dati seama cu cat ar trebui sa mareasca pensiile si salariile (fie el minim pe tara valabil si ptr privati)? Si atunci ce mai ramane ptr arme, oligarhi si „solidaritate” cu cine ne va indica UE si SUA ca trebuie sa fim?
    Cine pierde? Pai poolimea romanesca.

    • Nu se va mari nici cu rata inflatiei, ca nu sunt bani. Statul edator vandut, caci a acceptat specula intermediarilor (traderilor) de energie, ca o veriga smechera. Daca se va da ceva anul viitor la pensii se va da intre 5 si 8 procente, desi, Romania va intra in recesiune si ar fi indicat sa nu se dea niciun leu anul viitor. Pentru a reduce deficitele si datoria ar fi necesara o inghetare totala de salarii, pensii,alocatii de 4 pana la 6 ani, dupa care sa se reia ponderat (2-4 procente) cresterea acestor venituri. Si trebuie redus cumva deficitul comercial al balantei de plati, chit ca se supara mai marii din UE si profitorii, de fapt ai importurilor noastre.

  2. Exact în 20022 va fi inflația ceva mai mica!!…ca să cumperi o pâine din făină de gândaci adusă de pe Kripton trebuie să-ți donezi rația de oxigen …depinde ce alegi, să mori de foame sau stop respirator ..!!

  3. Rata inflației nu va ajunge la această cotă de 13,9 la sută dacă președintele Johannis îl va pensiona pe Mugur Isărescu singurul bișnițar din UE în functie,care a inventat ROBOR în scopul distrugerii economiei de piață ,dezvoltării inițiative-i private grav afectată de bisnitareala ilegală dintre bănci,de a menține controlul și a crește după cum vor mușchii lor rata inflației pentru îmbogățirea abuzivă și nelegală a băncilor sub socanta nepăsare și dezinteres al guvernului politic al României,care nu dorește creștere economică reală prin desfintarea bișnițarelii abuzive și ilegale a ROBOR,cineva trebuie să facă pușcărie pentru atentat la siguranța națională.

  4. Total de acord cu tine, însă Isărescu nu va păți nimic deoarece este sluga lui Rothschild căruia i-a plătit sinecura de guvernator pe viață al BNR cu cele 900 t aur pe care le-a trimis la Londra. Nu mai sunt!

    Isărescu a fost pus special de scelerații mondiali conduși de aristocrația neagră britanică pentru ca sa distrugă România. Este cel mai mare rău al României din 1990 încoace.

  5. Germania pregateste scaderea TVA-ului la gaz la 9% ca sa combata inflatia generata de pretul energiei… ce fac ai nostrii?

    • Ghro,nu te entuziasma.scaderea tva e doar o modalitate de a scadea veniturile la buget si de a mari profitul producatorilor/comerciantilor.vezi cazul painii.tva 5% si pretul a crescut oricum exorbitant in ultimii ani.desi suna comunist,solutia pe timp de criza e plafonarea profitului.macar pe o perioada scurta de timp.asa reduci si inflatia,care acum e mult mai mare decat spun ovreii de la bnr.

  6. PS: a mai vazut-o careva pe Van der Lying? s-a dat la fund? a mai ramas doar Borell care s-a vazut azi cu teroristii din Kosovo sa-i asigure ca e loc pentru ei in NATO… Michel? lipsa… Rutte? lipsa. Scholz da cu subsemnatul la parchet pentru scheme de evaziune fiscala. Macrou? l-a sunat azi pe Putin sa-l roage sa accepte inspectorii AIEA sa mearga pe la Kiev (ca sa ce? nu e clar, instructaj?) Ala din Spania a disparut dupa ce si-a dat cravata jos sa economiseasca curent, in Italia e lipsa premier, a iesit doar Maio sa latre la Medvedev ca se implica in politica interna a Italiei cand le recomanda sa dea afara idiotii din parlament (LOL), Bulgaria cauta sa cumpere gaz pe ruble, Austriecii au disparut si ei dupa ce au zis ca fara gaz rusesc sunt morti, Elvetia se vrea negociator pentru Ucraina la Moscova si au primit NIET ca nu mai au neutralitate, Norvegia s-a dat la fund dupa ce neo-nazistii din baltice le-au cerut sa vanda petrol-gaze pe nimic dar investesc in industria de armament din Europa folosind fondul suveran al Coroanei Norvegiene, Finlanda e ocupata cu doamna premier care danseaza a la bara pe la petreceri si in cluburi cu alti barbati decat sotul… Cehia si Slovacia platesc pentru tranzitul prin Ucraina, iar neo-nazistii din baltice inchid granitele, refuza vize, distrug monumente si exhumeaza soldati cazuti la datorie in 1944 din parcurile/cimitirele centrale, sa-i mute la periferii cu placi funerare fara inscriptii sovietice. Era sa uit de Grecia, care dupa ce a furat petrolul de pe un vas Iranian si l-a dat americanilor au fost obligati sa-l dea inapoi din terminalele proprii

  7. De ce nu baga 4 zecimale la inflatie, ca la cursul valutar, ne-ar ajuta extraordinar. In mod special, orice cifra data de Vasilescul ne ajuta enorm sa iesim din iarna. Nu stiu ce ne-am face fara Manole si fara Vasilescul, cred ca am inventa altii.

  8. La astia doi (Manolea si Vasilescul) nici nu trebuie sa te rogi si nici sa aprinzi lumanari, ca la bunul Inexistent.

  9. da’ pensiile speciale si lefurile bujetarilor nu le mai mariti? Ca vad ca subventia pentru partide a crescut cu 52 mil E.
    Ia vedeti ca ne suparam! Privatii la munca si la taxe!

  10. Astia de la bnr fac misto de noi.daca mergi in piata sau in supermarchet gasesti preturi cu 50% mai mari fata de acum 6 luni.dar daca stai intr-un turn de fildes,controlat politic intern si mai ales extern,iese din palarie doar 13%.as continua cu niste injuraturi,dar ma abtin.nu vreau sa ma cobor la nivelul lor.

  11. Asta-i Romania! Un sat fără câini! Fiecare fura cu acte în regulă cat poate! Mai luați un ceai de tei și o sticlă de vin de la casa Iasarescu! Medicii din provincie fac trimiteri la capitală! De ce nu li se ia din salariu medicilor specialiști incompetenți și care fac doar trimiteri și primesc același salariu ca cei din spitalele de top? O țară de hoți! Azi într-un mare magazin la ora 09.00 erau 50 de persoane când anul trecut erau 500 de persoane! Trăiască doctorii în științe cu Ciuca in frunte!

  12. A fost cel mai rau.acum sunt altii si mai rai ca el.trist dar adevarat.suntem un popor de mamaligi.orice popor demn si curajos ii alungau pe astia cu furcile si parii.

  13. ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample! imi amintesc ca pe vremea lui ceasca, cand nu se gasea nimic de cumparat si sufla vantul prin toate magazinele, toata lumea spunea ca poate sa fie oricat de scump dar sa se gaseasca, ei uite ca am ajuns si aici!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.