
Bogdan Andronic, director al Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale din cadrul Transgaz, susține că, în contextul mai larg al de decarbonizare, de reducere a emisiilor cu efect de seră pe care și le-a asumat România, a apărut o nouă problemă, și anume hidrogenul. Este noua religie a UE, a spus acest în timpul Conferinței România – Hub Energetic European, organizată de către Cotidianul.
Potrivit acestuia, sunt o serie de țări, din care face parte și România, care pleacă de la o zestre energetică diferită, de la un context economic diferit, de la un mix energetic diferit, dar practic toate statele UE trebuie să ajungă în același loc, iar cuvântul de ordine este hidrogenul. Până ca această resursă să fie accesibilă tuturor, este nevoie de o perioadă de tranziție. ”Am primit de la Ministerul Energiei proiectul de HG privind Planul Național de investiții și de schimbări climatice, versiunea 2021-2030. Este încurajator faptul că gazul continuă să fie combustibil de tranziție. Deci rolul gazului rămâne pregnant cel puțin la un orizont de zece ani de zile de acum înainte. Noi avem proiecte pentru dezvoltarea sistemului național transport în derulare de valoare 4-4,2 miliarde de euro, din care deja pentru aproape o treime, adică 1,25 miliarde euro, sunt proiecte cheie, în final destination, sau s-a luat decizia finală de investiție. Facem partea care ține de Transgaz. Deja am făcut grupuri de lucru, am făcut parteneriate, colaborăm cu universități, cu Universitatea de Petrol și Gaze, cu Universitatea București, cu institute de cercetare, colaborăm cu alți jucători din piață pentru a vedea cum anume putem adapta conductele de transport pentru că adaptarea, acel refurbishment al conductelor, se estimează că înseamnă cam 25% din valoarea de nou a investiției. Deci nu ne gândim deocamdată la conducte dedicate, ne gândim la conducte prin care se va introduce gaz în amestec cu hidrogen. Sigur că sunt o o serie întreagă de probleme pe care nu le putem controla încă și anume procentul de hidrogen care se introduce, cine face acest amestec, cine îl întroduce în conducte. Sigur că la ora actuală începem cu începutul adică facem o estimare a ceea ce înseamnă o eventuală cerere pe piață, eventualele facilități de producție, pentru că noi nu suntem decât un segment pentru un sistem integrat care include și producție și transport, și consumatori, și distribuitori”, a spus Andronic.
Ar mai fi argumente pentru hub, conform acestuia. ”Noi suntem pe coridoare importante de transport. Așa suntem așezați ca și țară, între piețele din Europa Centrală și resursele care sunt sursele de gaz din partea de sud-est. România face parte, în viziunea Uniunii Europene, în această piață unică. Înseamnă practic dezvoltarea unor astfel de hub-uri de tranzacționare a gazelor naturale în tot ceea ce înseamnă arii de piață. România este în aria de piață sud-est. După cum bine știți, Transgaz operează o rețea de conducte de circa 14.000 de km și suntem mândri de cei 467 km din BRUA. Suntem o țară care are cea mai mică dependență de importuri, producem cam 10 miliarde de metri cubi pe an, consumăm căm 12 miliarde pe an. De ce hub? Hub înseamnă transparență, hub înseamnă acces, înseamnă lichiditate, hub înseamnă predictibilitate. Noi spunem că Transgaz și-a câștigat practic de a fi furnizor de securitate energetică”, a concluzionat Andronic.
Cu hidrogenul asta vom avea Revelion cu artificii in fiecare zi!
Cea mai eco energie e cea nucleară.
primul tren de calatori alergand in flacari pe „micile ecrane” si povestea se inchide. Cand UE e condusa de o mama eroina (7), are voie sa experimenteze fara sa gandeasca.
adicatelea … H din componenta ba[..]nilor euroide ale mu[.]e ???
Treceti, asadar, voi cei romanasi, la dieta pe baza de … FASOLE verde (de) BATUT(lA) u(S)e !!!
De ce insista in mod diabolic sa nu se planteze masiv copaci? Vor cosuma din CO2 (totusi, pe aceasta planeta care nu este a noastra, mai traiesc si organisme anaerobe care sunt parte din ecosistem, deci numai niste smintiti pot gandi reducere la zero CO2) si vor da O2. Procesul se numeste fotosinteza dar astia nu au fost la scoala.Si,copacii, vor regla prin „respiratie” si circuitul apei in natura.Aaaa,dar copacii nu aduc profit decat atunci cand sunt doborati…
Bey tovarasi,CE EXPORTATI CA SA AVETI BANI SA CUMPARATI ENERGIE VERDE,SAU HIDROGEN CARE NU SE GASESTE IN AER SAU PAMANT? Si nici in tara nu poate fi produs decat tot un flecustetz de energie verde si hidrogen,omorand terenul arabil si facand foamea ca sa fie umplut cu eoliene si panouri solare.Asa ca CE AVETI DE GAND SA MAI VINDETI,SAU SA EXPORTATI ca de la papuci de plastic la otzel exporta chinezii la toata lumea.Plus ca noi nici de mancare pentru noi nu prea producem si importam in draci si BALANTZA DE PLATI A TARII ESTE VARZA,BEY CATZULE SI SEF IOHANNIS,iar acum luam un flecustetz de momeala de 14 miliarde de euro si alti bani imprumut cu conditii care ne vor obliga la alte cheltuieli si mai mari pentru hidrogen si tehnologii noi necesare,dar produse de altii.
Noi nu ne descurcam cu oxigenul, vezi cate spitale au luat foc si cati bolnavi au murit, cu hidrogenul va fi muuuult mai rau
Cum e ecologic hidrogenul???
Prin ardere CONSUMA OXIGENUL PLANETEI si produce apa.
Sa punem la treaba hidrogenul răsuflat
Reconversia sau constructia unei infrastructuri care sa transporte si sa stocheze hidrogenul la scara nationala a mai facut-o vreo tara. Pana mai adineauri industria auto a avut un anumit succes cu masini pe hidrogen, dar limitat ca raspandire. Acum UE zice ca de maine e bun hidrogenul, e bun dar daca ai si cum sa-l produci, utilizeze in conditii de siguranta.
Tanti de la coltz o sa se duca cu carutzul sa-si incarce butelia de la statia comunala de GPL, pe viitor nu cu GPL, cu hidrogen cum vor eurocratii sa aiba noi peripetii si aventuri. Mai incearca un idiot cu chibruitul aprins sa vada daca exista scurgeri la racordul de la butelie la aragaz. Sau de la conducta blocului la aragaz e acelasi lucru.
L-am urmarit pe domnul Iancu, care ,cu trecerea anilor, arata ca se infierbanta mai usor, acum cu hidrogenarea pe care,vorba lui Purica, care chiar se ocupa la IPE de hidrogen ca viitoare resursa energetica: „Hidrogenul are prostul obicei de a se combina cu oxigenul într-o reacție exotermică, mai pe românește explozie. Într-o primă etapă, modernizarea rețelelor de gaz va însemna, probabil, arderea hidrogenului la termocentrale. Nu cred că se va ajunge prea curând la hidrogen la aragaz. La termocentrale, arderile sunt controlate, pot fi luate măsuri de protecție”, a spus Purica.”Nu se poate face peste noapte, abia prin 2040-2050 putem să ne gândim la așa ceva La om acasă este posibil inclusiv să fie schimbate aragazele sau centralele de apartament. Poate în 2040-2050 am putea să gândim că o să ajungem la asta. E bine însă că se inițiază niște pași, dar nu se va face peste noapte”, a mai arătat acesta.
Măi da multi prosti sunt pe plai mioritic.Bhă desteptilor dar nu v-ati pus problema că jumatate dintre romani traiesc la tara ca sa nu zic rural ? Ce hidrogen ii trebuie aluia care nu are lemne sa puna in soba.Parca Dumnezeu v-a luat mintile.Vorbiti de tehnologii futuriste, iar romanul de rand e rupt in cur si fara lemne… ca de gaz, canalizare si apa curenta, va avea daca se mai naste inca odata ceasca,prostilor.Voi aveti impresia ca Romania se invarte doar la Victoria si Cotroceni, o veti lua in bubă cum zice romanul neaos cat de curand,auzi la ei tampitii, hidrogen pentru romani…
MAI STUDIATI.NU SE TERMINA APA.PRIN ARDERE OARE CE REZULTA DUPA CHIMIA STUDIATA DE MINEACUM 55DE ANI.PROBABIL PENTRU CEI CARE OSTUDIAZA ACUM ESTE ALTFEL?
După treaba cu guvidu, îi mai crede cineva de gânduri bune?
Oricum ai vrea să faci hidrogen, faci dioxid de carbon.
Dar dioxidul de carbon este de 1,5 ori mai greu decît aerul, stă pe pămînt…unde este efectul de seră?
Simplificați-vă viața, tot ce vine de la cei ce conduc, prin cunoscutele „autorități, este minciună. Pt adevărurile strecurate, încă n-au ajuns să ne vîndă orice, oricum, nu merită luați deloc în seamă.
Un rezervor de hidrogen nune la fel ca unul de GPL dacă nu e folosit trece prin pereții rezervorului, are probleme de stocare. Pe lângă faptul că este extrem de inflamabil. Celebrul dezastru dirijabilul Hindenburg în 1937, a explodat la aterizare, dintr-o eroare tehnică. Au folosit hidrogen în loc de heliu, pe atunci rar.
Nici o problemă, tocmai am rezolvat problema stocării hidrogenului la autovehicole. Mâine înregistrez inovaţia la OSIM. Deci: fiecare autovehicol va fi prevăzut cu un furtun de alimentare cu hidrogen, lung cât distanţa de parcurs. O să fie ceva complicaţii la intersecţii, totuși neglijabile dacă ne gândim pozitiv că noţiunea de spaghetti junction va căpăta astfel noi valenţe.
Hidrogenul a fost testat de multa vreme pentru folosirea alternativă în vehiculele echipate cu motoare cu ardere internă. Avantajul său principal constă în faptul că este ecologic, din arderea sa rezultând vapori de apă. Dezavantajele constau în pericolul mare de explozie, dificultatea stocării în vehicule și lipsa unei infrastructuri de stații de alimentare cu hidrogen, plus faptul ca este un gaz foarte coroziv si inodor .. Poate fi folosit pentru producerea directă a electricității, prin intermediul pilelor de combustie.Hidrogenul poate forma amestecuri explozive cu aerul și reacționează violent cu oxidanții.În cazul inhalării în cantități foarte mari, poate produce asfixierea,pierderea mobilității motrice și a cunoștinței.Scurgerea hidrogenului gazos în atmosferă poate cauza autoaprinderea sa. Flacăra de hidrogen este invizibilă, acest lucru putând produce arsuri accidentale
Sa vedeti circ de acum in Comunitatea Europeana cu hidrogenul..
Folosirea hidrogenului va duce la extragerea hidrogenului din APA.
Va urma USCAREA LACURILOR si dereglarea circuitului apei in natura.
Va urma SECETA moartea plantelor si animalelor. Desertificarea planetei. Scaraoschy e cu noi, Sorosh e cu noi.