Ministru israelian. Bomba nucleară în Gaza, o „opţiune”, e metaforă. Cât l-a costat… semantica?

Un ministru ultranaţionalist israelian a fost sancţionat duminică de premierul Benjamin Netanyahu, după ce a afirmat că recurgerea de către Israel la bomba nucleară în Gaza în actualul război împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas reprezintă o „opţiune”, relatează AFP.

Ministrul patrimoniului, Amichay Eliyahu, a declarat într-un interviu radiodifuzat că nu este pe deplin mulţumit de amploarea represaliilor israeliene din teritoriul palestinian, după atacul sângeros al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

După ce reporterul l-a întrebat dacă, în opinia sa, o soluţie ar putea fi atunci „un fel de bombă nucleară în toată Fâşia Gaza, să o distrugă complet şi să-i omoare pe toţi”, ministrul a răspuns: „Este o opţiune”.

Biroul premierul Benjamin Netanyahu a reacţionat prompt, denunţând într-un comunicat declaraţii „deconectate de realitate” şi adăugând că armata israeliană se străduieşte să-i cruţe pe „non-combatanţii” din Gaza.

Premierul a suspendat totodată participarea ministrului respectiv la reuniunile de guvern, „până la noi ordine”.

Amichay Eliyahu a asigurat la rândul său ulterior pe reţeaua X, fostă Twitter, că declaraţia sa privind arma atomică a fost „metaforică”.

„Avem însă absolută nevoie de un răspuns puternic şi disproporţionat la terorism”, a adăugat el.

Israelul, care nici nu confirmă şi nici nu neagă deţinerea armei atomice, ar dispune de 90 de ogive nucleare, potrivit ultimelor estimări al Institutului internaţional de cercetări pentru pace de la Stockholm.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

27 de Comentarii

 1. Putin să ia notițe sârguincios !
  Așa trebuia procedat de la început cu derbedeii naZiști de la Kiev.
  TroZniți energic, fără menajamente, imediat după ce i-au ars de vii pe Rușii din Casa Sindicatelor de la Odesa și au început să bombardeZe la intamplare civilii din Donbas.
  Și acum era PACE, măRog…🎯

 2. Mda … in ceea ce priveste „solutiile finale”, trebuie sa recunoastem ca avem de-a face cu niste cunoscatori … Totusi … cum zice romanul : „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face !” …

 3. Da ma Itzic dar tot la fel o optinune metaforica ar fi si viceversa!

 4. Datorita recunoasterii si amenintarii ca o folosesc orice tara vecina poate sa se apere identic de ei. Tarile arabe trebuie doar sa cumpere de la rusi si chinezi.

 5. Ăștia ce visează noaptea vor să pună în practică după ce se scoală! Ori au coșmar repetat că nu pot ocupa fâșia Gaza rapid?!

 6. spunea Caragiale…
  Dar, dacă și alții spun la fel? Sper sa fii scos pe tuse!

 7. Normal ca a fost metaforica
  O nucleara in Gaza ar acoperi radioactiv tot peticul de pamant numit Israel si Cisiordania

 8. Evvreii cu inima impietrita nu ar ezita sa foloseasca arme nucleare impotriva altor tari, insa in Gaza nu vor folosi deoarece o considera teritoriu izdraelian.

 9. In cazul unor arme tactice de mici dimensiuni Israelul nu ar avea de suferit!!!

 10. Nu e vorba de „inima impietrita”. israelienii actioneaza conform bibliei lor care e plina de actiuni genocidare impotriva unor intregi populatii .
  orașului Ierihon, unde a fost trecut prin sabie „tot ce era în oraș, bărbați și femei, tineri și bătrâni, de la tauri la oi și măgari” (Joshua 6:21). În orașul Ai, locuitorii au fost masacrați „până când nu au mai fost supraviețuitori. Când Israel a terminat de ucis pe toți locuitorii din Ai, în mediul rural și în pustia unde i-au urmărit și toți până la urmă au căzut la sabie, tot Israelul s-a întors la Ai și a trecut populația prin sabie” ( 8: 22-25 ). Apoi a venit rândul celorlalte orașe canaanite. În toată țara, Iosua „nu a lăsat un supraviețuitor și a promis să anatemizeze orice viețuitor, așa cum a poruncit Domnul, zeul lui Israel ”(10: 40).
  Scopul Dumnezeului evreu?

  Dacă Israel respectă Legea, DOMNUL promite să supună toate națiunile în stăpânirea lui Israel și să îi distrugă pe cei care îi rezistă. „Regii se vor înclina față de tine și vor linge praful picioarelor tale”, în timp ce „națiunea și regatul care nu te servesc vor pieri, iar popoarele lor vor fi exterminate ” ( Isaia 49:23 și 60:12 ).
  !

  Cand vor termina de exterminat palestinienii din fasia Gaza, vor porni la exterminarea popoarelor din jur. Vor gasi ei si americanii motive de razboi impotrivaa tuturor care nu se supun vointei Israelului si a slugii sale prea plecate – SUA!!!

  Evreii spera la un razboi sangeros care sa il aduca pe Mesia evreesc sa faca PACE, dar o pace care ii va face pe ei stapanii lumi. Cititi biblia si va veti lamuri care este dorinta Israelului….De aceea sustin si acum ca Hamas a fost manipulat de spionii evrei infiltrati sa comita atacul din 7 octombrie, altfel Israelul nu avea motiv sa declanseze razboiul biblic…Netaniahu se vrea in istoria universala ca cel care a „implinit” voia Domnului….

 11. In aceste atacuri asupra populatiei civile din Fisia Gaza armata israeliana a folosit arme interzise ,asa ca de la el nu te poti astepta sa respecte nimic.

 12. Ce are ma soarta SPARTEI eroice cu … diferenta de handicap intre iudei si filisteni
  … sunt filisteni de azi …helotzii care au invins in timp (PRIN NUMAR !) …spartani ?

  [PS: E USA obligata de-a se lepada de … evrei ? -> vin POGROAME ca de-atatea ori in istoria cu „tapi-isapsitori” ai omenirii ?]
  L-au ucis premeditat … evreii pe Iisus ? 🙁 ]

  SHALOM !

 13. @ S –
  D-le , prin intreaga Lume circula sute , mii de variante de Biblii , care mai de care mai spectaculoase .

  Mixtura = Imaginatie + alcool + dorinta de epata – a fost intanlita inca de dinainte de Hristos.

  Biblia = ABECEDAR , scoala pentru miliardele de analfabeti si ticalosi care de secole au ingrasat Pamintul.

 14. „cum i-au omorât palestinienii pe evrei”???Iată ce scrie un prof.univ.dr.PAUL CRAIG ROBERTSDUPĂ SCRISELE COMANDANTULUI BATALIONULUI„KEREM SHALOM :?1)OBSTACOLUL-ZIDUL DIN JURUL GAZEI-NU POATE FI TRECUT NICI MĂCAR DE O VULPE:;ALERTE FUNCȚIONALE PE TREI NIVELURI DE PRESIUNE-24 DIN 24 ORE-PE FIECARE CENTIMETRU DE ZID-GRANIȚĂ:FEMEI OBSERVATOARE,TANCURI CU CAPACITĂȚI DE OBSERVARE-DETECTARE ȘI O PUTERE DE FOC TERIFIANTĂ;LUNETIȘTI,TURE DE ZI ȘI NOAPTE,,TRACKERI,..DECI:CUM S-A ÎNDREPTAT SPRE ZID-BULDOZERUL,TRACTORUL A SABOTAT GARDUL O ORĂ ȘI JUMĂTATE,CUM AU TRECUT SUTE DE TERORIȘTI CIVILI BARIERA ,CUM AU AJUNS TERORIȘTII ÎN ZECI DE AȘEZĂRI ISRAELIENE,CUM I-AU SURPRINS TERORIȘTII PE SOLDAȚII EVREI,NU AU TRAS NICI UNGLONȚ,UNDE AU FOST :DIVIZIA,BRIGĂZILE,NOUĂ BATALIOANE,36 COMPANII,UNDE ERAU MIILE SOLDAȚI,–CONCLUZIA—TOATE PENTRU A„ÎNCHIDE CARTEA PALESTINEI”….dar prin anii 70 era noastră se pare că un împărat roman a dispus ca ierusalimul să fie arat DAR POPULAȚIA A FOST STĂMUTATĂ ÎN LUMEA LARGĂ –NICI DECUM CUM FAC EVREII ACUM:ARĂ GAZA CU BOMBE DAR OMOARĂ ȘI POPULAȚIA -DE LA EMBRION-LA NONAGENARI—SĂ NU LI SE ÎNTOARCĂ!

 15. Pai daca motivatiile lor sant religiose si prevad ca toti goimii sa fie sclavii evreilor si ei vor sa infaptuiasca asta dupa cum se si vede,noi crestinii avem tot dreptul sai invinovatim pentru Ca l.au rastignit si ucis pe Iisus,MESIA ,Fiul lui Dumnezeu si daca asta.i antisemitism,ce fac ei e ANTIGOIMISM.

 16. Daca totul e motivatie religiosa ce tot vorbim de antisemitism ,terorism si alte difamatii si calomnii ,fiecare se apara cum poate ,evreii sionisti
  au reconfirmat ura lor seculara si ,,SUPERIORITATEA,,impotriva umanitatii.

 17. @SIHEM ȘI DINA sunt multe intrebari fara raspuns, prea multe intamplari ciudate. Eu sunt genul care se mai ia (nu tot timpul) dupa astrologie.Atacul de pe 7 oct a fost pe eclipsa de soare, deci vizibilitate redusa. Este recomandat sa nu ai reactii, nu judeci, nu te pozitionezi, you don’t pick a side, keep silence. Iti vezi de treaba ta, mai intai raspunsuri la chestiunile pomenite de tine (si observate de multi) si apoi cocluzii. Dar dupa cum vezi nimeni nu ‘ataca’ lipsa de reactie a israelienilor, ei care-s tot timpul in alerta vorba aia, se trece direct la concluzii. Ff ciudat dpmdv. Cateodata am impresia ca stirile astea sunt exclusiv pt prosti. Primul razboi impotriva evreilor (de care vorbesti)cand le-au fost distruse lacasele de cult, a avut loc in timpul imparatului Nero. Apocalipsa dupa Ioan- tot pe atunci redactata. Antichristul era ‘inspirat’ din comportamentul si deciziile lui Nero. Pluto de acum se apropie de pozitia pe care o avea atunci. Nero era reprezentant al genZ de acum 2000 de ani. @Imre asta nu inteleg nici eu. Acolo este conflict cu motivatii religioase. DE CE NU SE SPUNE? Nataniahu spune cu gurita lui ca evreii trebuie sa castige ca sa implineasca o profetie a lui Isaiah. Ba baiatule, tu-ti dai seama? Nu este fragment dintr-un trailerul unui film sf, nu e joc pe pc, e declaratia unui lider in 2023, lider a unor oameni despre care se zice c-ar fi cei mai distepti dintre oameni. Asa zicea, ca misiunea lor este sa implineasca o profetie facuta de Isaiah (care daca era evaluat pihologic la vremea lui nu mai facea profetii). The fullfilement of an ancient profecy- in 2023:))) doamne fereste, trebuie spus. Ciudat este ca nu-i spune nimeni de-acolo ‘mai da-te dreaq cu profetia ta, Bibicule’.

 18. …. ce, voi nu stiti de gluma ? … Valeuuuu ! Pai daca spunea vreun ministru de-al lui Putin asa ceva in legatura cu Ucracia, cu subiect si predicat (nu cu ceea ce inteleg din niste declaratii sibilinice niste „analisti” de rahat si niste mosnegi facuti generali la apelul bocancilor, pe la A3 si UMDigi024) vuia planeta de la Washington pina la Sidney ! Asa insa … mustrare scrisa cu avertisment !

 19. Din punctul mei de vedere, observand ce se intanpla, Israelul va porni un razboi nuclear in speranta venirii lui Mesia, pentru a-si salva semintia,
  Daca locurile nu ies cum viseaza ultrasionistii din Guvern, o parte din populatia evreiasca din Israel este deja STRAMUTATA peste tot in lume. Zeci de avioane cu evrei pleaca spre SUA, dar nu numai…Avionul care a avut probleme in Daghestan, avea tinta finala Moscova. Deci evreii plecati din Rusia se intorc in Rusia. Probabil ca acest fenomen de imigrare a evreilor din Israel se petrece si in alte tari, dar este ascuns populatiei bastinase. Israelienii sunt trimisi in diverse tari pentru ca in cazul unui razboi pierdut dr Israel si acesta pustiit de un razboi nuclear, semintia sa supravietuiasca si sa o ia de la capat cu Marele Israel pe unde s-o putea. Poate Ukraina, poate Moldova noastra…cine stie…Ceva dubios se intampla. Nu se poate ca in plin razboi mii de evrei sa plece din Israel…De repatrierea unor evrei in Romania se vorbeste de mult. Intr-o discutie de acum cativa cu cineva informat pe tema implantarii evreilor prin Romania, i-am spsu ca cel mai logic daca exista un astfel de plan, ei trebuie relocati in Moldova!! Daca discutia de atunci mi s-a parut un pic absurda, acum tot ce mi s-a spus este adevarat. Politicienii nostri nu sufla o vorba …..suflete de slugi lase si naimite.

 20. „Cât l-a costat… semantica?”

  Tot voi ati raspuns: „Premierul a suspendat totodată participarea ministrului respectiv la reuniunile de guvern, „până la noi ordine”.”

 21. acum SINCER … ce ai face ca tara vecina ISRAELULUI daca auzi ca ISRAELUl e asa de imoral-negandit in folosirea LA PROPRIU pen civili a ATOMICEI ?
  n-ai face ca Iranul , BOMBA TA 😀 , n-ai fac ca Arabia Saudita , BOMBA TA
  PE SCURT … n-ai face ca rusii cand au azuit ca americanii i-ar putea invinge si cotropii a la „spatiu vital” cu atmica lor ?
  In USA ai iesit chiar evreii … impotriva sionistilor ! 😐
  _________
  Se pare ca evreii … PROVOACA la ce va urma 🙁 !

  SHALOM !❤️❤️❤️

 22. Sint convins ca toata situatia care se deruleaza la ora actuala, a facut ca populatia intregii lumi cu exceptia celor spalati pe creier, sa aibe o antipatie fata de americani si evrei.

 23. in rromania, UE, tari ca Germanica si UK, daca ai folosi metafore din astea cu referire la Kiev, Israel sau alte zone… te ia MI5, BND si Mossadul pe sus, si nu mai iesi cel putin 5-10 ani, in Israel, te suspenda Bibi de la intrunirile guvernului pe o perioada, deci atentie, nu demis sau ceva… a fost trecut pe tusa doar. Iar prestituatele straine de la Reuters, AP, AFP si din rromania, lucreaza de zor sa protejeze si sa minimizeze impactul unei astfel de declaratii… ciudat, ieri sareati de 3 litere ca va anihileaza nuclear FR la orice declaratie a lui Putin, Medvedev sau a ziaristilor rusi… ipocriti notorii

 24. Nu a fost nicio metaforă, el s-a referit la o bombă nucleară tactică, care provoacă distrugeri pe o raza de câțiva km. Israelul este un stat terorist, iar conducerea Israelului trebuie băgată la închisoare, trebuie condamnată de un Tribunal International! Acești criminali nu au dreptul să ne dea lecții despre democrație!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.