Borrell: Israelul are dreptul să se apere, dar în conformitate cu dreptul internaţional

https://www.europarl.europa.eu/

Israelul are dreptul să se apere, dar unele dintre deciziile sale ar putea încălca dreptul internaţional, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters.

În răspuns la atacul grupării militante palestiniene Hamas asupra Israelului, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a anunţat luni că nu va fi permisă furnizarea de energie electrică, alimente, apă sau combustibil în Fâşia Gaza.

„Israelul are dreptul să se apere, dar aceasta trebuie să se facă în conformitate cu dreptul internaţional, dreptul umanitar şi unele decizii sunt contrare dreptului internaţional”, a declarat Borrell după o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Muscat, în Oman.

„Unele dintre acţiuni – şi Naţiunile Unite au spus deja aceasta – (cum ar fi) întreruperea apei, energiei electrice, a furnizării de alimente pentru o masă de civili sunt împotriva dreptului internaţional”, a menţionat şeful diplomaţiei UE, care i-a invitat pe ministrul de externe israelian Eli Cohen şi omologul său din cadrul Autorităţii Palestiniene Riyad Al-Maliki să participe la reuniunea de urgenţă a miniştrilor europeni de externe de marţi pentru a discuta situaţia din Israel şi din regiune.

„I-am invitat pe ministrul israelian de externe să participe la reuniunea miniştrilor de externe ai UE pe care am convocat-o în această după-amiază. L-am invitat, de asemenea, pe ministrul de externe al Autorităţii Palestiniene Maliki să ia cuvântul şi să prezinte punctele de vedere ale Autorităţii Palestiniene”, a postat Borrell pe platforma de social media X

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

20 de Comentarii

 1. Ce drept sa se apere au avut palestinienii cand incepand din 1947 tara le-a fost furata teritoriu dupa teritoriu?

 2. De data asta Von der Layen o sa-l injure pe Borrell, pentru ca nemtii, dupa ce au mincat si omorit evrei ca muste, acuma ii adora.

 3. „some girl alone spune:
  06 OCT. 2023 LA 18:26
  Singura noatra ai e MIHSTEAUX care (prin misculatiile lui psiho-cibernetice :o) l-a mai pus odata sef de trib la yankeii zapaciti
  pe Marele Blond !
  Doar MISHTEUAX [Dr Q … 3301] ne mai poate salva de la … accelerarea datorie de stat americane …care vedem politica bidenist-democrata …DOAR CRESTE ( accelerat!)
  Nu de bine daca raman NULADIERII sefii gurvernului inca 4 ani … 🙁
  USA o sa aiba dupa …100 de TRILIOANE daca continua asa …= or sa aiba TOT GLOBUL contra lor !
  trebuie sa fie creationisti sectanti …nulandierii daca nu intelg rational ca TOTUL are o limita de suportabilitate
  desi CULMEA
  au vazut ca ARABIA SAUDIAT em cu IRANUL acum …si mai grav …prin pretul petrolului UNELTESC(de-a binelea) contra USA
  acum cand printul arab deja ante-curatase politic orice saudit ce-i putea , bidenist, deranja palnul GLOBAL (stiti voi:
  PUTIN pierde LOCAL doar pentru a cstiga GLOBAL ! 😀 😀 😀 o zicere de mai demult: … pe nivele de IQ si rabdare politica 😉 )
  Unde-s geniile RAND Corporation de alta data ! Doar EPIGONI azi ?
  Asa cred ei ca astupa datoria de 34 de TRILIOANE a …DOLLARULUI ca valuta ne-mai-forte ? 🙁”

  DE aflat …OPEC+ a girat istoria recenta 😉 !
  Nu e ca Arabia Saudita nu stia ce stia Iranul vizavi de … atentatul in Syria 😀 !
  SUBTERAN se duc tratative , atentie: PROMITATOARE … ca sa atraga TURCIA (implicata prin „fratii musulmani” = filiala palestinana = HAMAS !
  Intr-un razboi de „aparare” al victimelor „holocautului facaut arabilor ” de evrei in GAZA !
  Persona stiu doar ca-n 18 octombrie …E DE RAU !
  Bineinteles luati de gluma si aiureli 😛 😀 😉 ce va spun ! Desi … nu ma impun ! Va dau DATE …face ti ce vreti cu el!
  SI … nu ma mai numiti MEGA_HYPER_ARHI_GENIU UMAN …sunt doar GENIU …geniu informational !;) 😀 :))))

 4. DU-TE MĂ! BORELUȘ DE PLUȘ ȘI NOTEAZĂ TOT CE FACE ISRAELUL -DUPĂ TIPICUL LEGILOR INTERNAȚIONALE ! CHIAR LA VÂRSTA ASTA NU ȘTII CĂ PENTRU „POPORUL ALES ” NU EXISTĂ DECÂT „LEGEA CELUI MAI TARE! TRADUSĂ ȘI PENTRU VOI BORELII ȘI GUTERESII-CARE DE FAPT VĂ STRĂDUIȚI SĂ PREZENTAȚI PE ISRAELIENI ȘI PE AMERICANI CA PE BINEFĂCĂTORII PALESTINIENILOR ȘI NU NUMAI –UN ISRAELIAN UCIS (chiar și din eroare) va duce la 1000 de palestinieni trimiși mai repede la Allah!

 5. Acest domn vorbeste ca sa nu adoarma . Ce a rezolvat diplomatia in acest conflict ? Nimic ! Palestinienii sunt tot unde erau si acum 30 de ani . Asa cum in 1948 a luat fiinta statul Israel tot asa ar trebui creat statul Palestinian, iar Ierusalimul trecut sub administratie ONU , acest oras apartine in acest moment umanitatii (religioase sau nu). Numai asa cred ca se vor aseza lucrurile intr-o pace durabila , daca se doreste rezolvarea acestui conflict , daca nu vor continua macelul , din pacate „pierzatorii” pe termen lung vor fi palestinienii de rand.

 6. Cand le-a pasat evreilor de dreptul international ? NICIODATA !
  Numai ei au drepturi „internationale”… restul sunt niste sclavi…
  Slava H!

 7. De ce nu si cealalta parte? De ce nu se agata de rusnacii care trag fraiele in zona pentru iscari de violenta?

 8. Bietul Maliki, daca se delimiteaza de Hamas va fi repede sinucis…

 9. Dreptul international spune: ochi pentru ochi si dinte pentru dinte !

 10. Borrell e un visător post europen. Urmare a masacrului de ev mediu Israelul nu-și poate restabili prestigiul și statalitatea decât cu o acțiune de o fermitate maximă. Dar ce sa înțeleagă acești politruci depășiți de vremuri.

 11. orice Tara are dreptul sa se apere cand este atacata. si orice OM are dreptul de a se apara cand este atacat! taci, s ata n a! nume predestinat slug-oi-ule!

 12. Chiar, ce ar putea spune dl Maliki? Hamas i-a alungat in 2007 pe Fatah (partidul raposatului Yasser Arafat, condus de presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas) din Gaza, 600 de morti. De atunci se tot impaca de forma. Comunitatea internationala civilizata ii considera parteneri de dialog, dar e o himera, nu au autoritate deloc in Gaza.

 13. Borell esti BOU ca si toti filfizonii europeni.
  Un razboi intradevar ar trebui purtat dupa niste reguli. Dar de amandoua partile. Cand un refuza si lupta cu metode teroriste nu-ti ramane decat sa aplici si tu metodele lui.
  Astia au omorat si decapitat bebelusi, au omorat o mama care abia a nascut, nici nu avea bebelusul cordonul ombilical taiat.
  Cum vrei sa lupti cu astia si cu cei care i-au facut?
  Ai priceput?

 14. Idioten ! Asta-i dreptul evreiesc – vechiului testament , contrar celui de azi .

 15. Idioten ! Asta-i dreptul evreiesc – vechiului testament , contrar celui de azi . Compara cu felul cum procedeaza rusii azi in ukraina .

 16. „Asa cum in 1948 a luat fiinta statul Israel tot asa ar trebui creat statul Palestinian”

  Un stat palestinian creat pe alta planeta. Religiile nu se impaca, bisericile se ucid intre ele si pe altii. Dupa atatia ani n-ati invatat asta ?

 17. & Borrell îi spune lu’ Israel ce să facă , ? Nu-i spune de rău, ? O vrea să-i facă și ,,foaie de parcurs” , ?

 18. „mishteaux ( un oarecare, PROPHET !) spune:
  11 OCT. 2023 😎😎😎

  DE aflat …OPEC+ a girat istoria recenta 😉 !
  Nu e ca Arabia Saudita nu stia ce stia Iranul vizavi de … atentatul in Syria 😀 !
  SUBTERAN se duc tratative , atentie: PROMITATOARE … ca sa atraga TURCIA (implicata prin „fratii musulmani” = filiala palestinana = HAMAS !
  Intr-un razboi de „aparare” al victimelor „holocautului facaut arabilor ” de evrei in GAZA !
  Persona stiu doar ca-n 18 octombrie …E DE RAU !
  Bineinteles luati de gluma si aiureli 😛 😀 😉 ce va spun ! Desi … nu ma impun ! Va dau DATE …face ti ce vreti cu el!
  SI … nu ma mai numiti MEGA_HYPER_ARHI_GENIU UMAN …sunt doar GENIU …geniu informational !;) 😀 :))))”
  ___________
  DE CE ? „Persona(l) stiu doar ca-n 18 octombrie …E DE RAU !” => „ZIUA FURIEI MUSSULMANE?”🤐🤐🤐 in PUNCTUAL 18 ? [IQ=?]
  __________
  @Mishteaux … e OK ! Au vazut toti ca ante-sti PUNCTUAL ce ureaza desi le zici doar 1/1000 din ce esti obligat sa sti !
  Fi mai „in general” de-acum ! Sti tu 🤦‍♂️😎😒 :
  – Citesc si … altii ! 🙁 !

  SHALOM !

 19. Ce-a fost in „14 august” ? … s-a rupt ata !🥲🥲🥲
  Apropos… e ADEVARAT ca in OM e planificat iun razboi MONDIAL … curand 🙁 ?
  Asa spun paianjenii din retea ! 😐

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.