BRAFA suflă în cele 60 de lumânări

BRAFA s-a impus printre cele mai mari târguri de artă europene prin eclectismul său şi calitatea operelor selecţionate.

În urmă cu 60 de ani, Galeria Louis strângea în jurul său colecţionari de artă, sub titlul Foire des Antiquaires de Belgique. 2009 a marcat o altă etapă în evoluţia manifestărilor care au adoptat un alt nume, Bruxelles Antiques& Fine Arts Fair, dar anul 2014 va rămâne în analele de la BRAFA prin numărul record de vizitatori: 55.000.

Bucuriile iernii de Adam van Breen

BRAFA şi-a depăşit obiectivele. Preşedintele Harold t’Kint De Rodenbeke a acordat întotdeauna primul loc calităţii, aşa încât ”vizitatorii noştri să plece întotdeauna fericiţi”, declara el. BRAFA a continuat să crească an de an numărul expozanţilor. Acum sunt 126, ceva mai puţini decât anul trecut. Sunt reprezentate 17 ţări, de la China la Japonia, Statele Unite… Patru vechi participanţi revin, printre care Jacques Barrère, Montanari.

Coif din Galeria Lamy

Vor veni la această ediţie, ce va avea loc între 24 ianuarie şi 1 februarie, noi colecţionari, printre care Guillaume Léage, care reprezintă cea de a cincea generaţie a unei strălucitoare familii de anticari, franţuzoaica Clara Scremini, specializată în sticlă, prezentând cei mai importanţi artişti internaţionali ai creaţiei contemporane în sticlă şi ceramică.

De asemenea, va mai fi prezentă pentru a doua oară şi galeria pariziană Carré Rive Gauche, care va prezenta pendule cu mecanisme complexe realizate sub domnia Regelui Soare şi în timpul Restauraţiei.

Comodă de secol XVIII la Galeria Steinitz

La fel, La Pendulerie Rive Gauche, specializată în pendule, ceasuri, şi obiecte de artă, cu preferinţă pentru piese din secolele XVIII şi XIX.

Între fidelii de la BRAFA să amintim galeriile Delvaille şi Francis Maere, cu selecţiile lor deosebite în ceea ce priveşte tablourile din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, în timp ce la standul Mathivet tronează un florilegiu de Art Deco, mobile de înaltă clasă la Duralumin, în lemn lăcuit şi decorat cu vitralii de René Drouet.

Galeria Clara Scremini

O altă selecţie impresionantă este prezentă în Galeria Florence de Voldere, care etalează şi un ulei pe pânză de Adam Van Breen (1590-1645), intitulat Les joies d’hiver, un peisaj cu patinatori îmbrăcaţi în stilul epocii, ce o înconjoară pe Regina Elizabeth a Angliei, recognoscibilă după masca pe care o poartă, cât şi alte tablouri vechi, printre care şi un Peisaj fluvial, semnat Jan Bruegel cel Tânăr, Anvers 1640.

Icoană din Galeria Florence de Voldere

Impresionant, un Portret de fetiţă, îmbrăcată într-o rochie neagră cu dantelă la gât, de Jean Claesz (1579-1618) purtând în braţe un coş cu cireşe, ce poate fi admirat la Galeria Floris van Wanroij Fines Art din Ţările de Jos.

În categoria tablourilor moderne şi contemporane, Galeria Tamenaga pune accentul pe tânărul pictor spaniol Lorenzo Fernandez, caracterizat printr-un realism neo-pop, prezent pentru prima dată la Bruxelles.

Salon de antichităţi la BRAFA

Se distinge un Joan Miro, o ceramică emailată, la Helene Bailly Gallery din Paris. Este o operă lucrată în colaborare cu Josep Artigas şi reprezintă un bestiar fantastic inspirat din mitologie. Micile personaje se doresc un răspuns umoristic la războiul spaniol. Această creatură reprezintă viaţa, forţa şi reflecţia asupra realului.

Splendidă o oglindă, datată 1740, cu un cadru din lemn sculptat, aurit, creat de Lorenzo de Ferrare, maestru al picturii baroce italiene, propusă de Galeria Steinitz.

Jan Claesz, Portret de copil

Impresionantă şi o comodă Ludovic al XVI-lea, ornată cu bronzuri şi cizelată în auriu, purtând ştampila Riesener şi Weisweiler, în Galeria Leage. Provine de la Castelul Fontainebleau, iar Muzeul Carnavalet posedă încă două asemenea exemplare, de data aceasta semnate de Jean-Henri Riesener.

Galeria Steinitz, cu o oglindă rară semnată Lorenzo de Ferrare

Un ansamblu de mobilier inedit se află în standul Galeriei Berger. El este compus din două console pe care se sprijină două oglinzi. Ansamblul se remarcă prin calitatea execuţiei, prezentând o foarte bogată ornamentaţie caracteristică stilului rocaille, ele fiind datate 1752. Este un melanj de volute şi contravolute, ghirlande de flori, cochilii. Deasupra consolelor se află o marmură neagră provenind din carierele din Hon-Hergies din nordul Franţei. Lemnul este sculptat cu mare fineţe şi îmbogăţit cu nenumărate ghirlande de flori.

Joaca, de Gustave Leonard de jonghe, la Galeria Ary Jan

Alain Berger a ţinut să aducă acest ansamblu inedit achiziţionat de la colecţionari elveţieni de veche tradiţie.

Totodată, în această galerie este prezentată şi o expoziţie cu desene nordice din secolul al XVII-lea.

Peisaj de Joseph van Bredael (1688-1739)

Amatorii de arheologie vor putea admira piese excepţionale la Galeria Phoenix Ancien Art din Geneva, parcurgând cu interes standurile de la David Ghezelbash din Paris şi de la Galeria Gilgamesh. Deschisă în 2008, Galeria David Ghezelbash, prezintă o selecţie de piese arheologice din bazinul mediteranean: greceşti, romane, egiptene şi de artă orientală. Selecţia are, în acelaşi timp, o accentuată valoare estetică.

Piese de mobilier stil Ludovic al XV-lea, din Galeria Berger

Un sector în expansiune este cel privind artele asiatice, reprezentate de francezii Eric Pouillot, Jacques Barrère şi Christoph Hioco.

Dar BRAFA este cunsocută şi pentru piesele originale din artele primitive. Sunt prezente 12 galerii prestigioase, printre care belgienii Didier Claes şi Pierre Dartevelle, unul dintre cei mai prestigioşi participanţi în cadrul manifestării.

Joan Miro şi Josep Artigas, piesă ceramică emailată

Să reamintim şi câţiva dintre amatorii de artă non europeană, printre care Fundaţia Regelui Baudouin, prezentă la Târg din 2012, care aduce un omagiu figurii colecţionarului, cu o vastă selecţie de tezaure din toare epocile şi stilurile, conservate în colecţiile sale, care nu au fost niciodată văzute de către public.

Secretaire realizat de Riesener şi Weisweiler

Nu lipseşte nici Galeria Ary Jan, specializată în pictură europeană din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, mai ales în pictură academistă franceză de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Galeria expune scene de gen şi interioare, subiecte Belle Epoque şi o selecţie de picturi orientaliste rare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.